ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Ψάχνουν τα τεκμαρτά εισοδήματα

Διαφορές ανάμεσα στα δηλωθέντα και στα τεκμαρτά εισοδήματα διαπίστωσε η Εφορία σε περίπου 15.000 δηλώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της κυβέρνησης περί άμβλυνσης των εντυπώσεων που διαμορφώνουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας για την ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής της μετά και τα τελευταία φορολογικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν να καλλιεργήσουν ψευδείς εντυπώσεις ότι, τάχα, η «τσιμπίδα» του φοροελεγκτικού μηχανισμού μέσω των «διασταυρωτικών ελέγχων» των δηλώσεων φόρου εισοδήματος ακουμπάει και τους «έχοντες και κατέχοντες». Τη σκυτάλη παρέλαβε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), που έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των «διασταυρώσεων» ανάμεσα στο ύψος των δηλωθέντων οικογενειακών εισοδημάτων του 2004 και στις ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες (το λεγόμενο πόθεν έσχες για αγορές ακινήτων, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, ελικόπτερα, κ.ά.). Με βάση τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν σημαντικές διαφορές για 14.813 δηλώσεις επί συνόλου 5,2 εκατ. Τα στοιχεία με τις 14.813 δηλώσεις όπου εντοπίστηκαν διαφορές κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες Εφορίες για περαιτέρω έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις αυτές θα επεκταθούν και στα προηγούμενα οικονομικά έτη (2002 και 2003).

Η ουσία, βέβαια, της πολιτικής τους δε βρίσκεται σε αυτά τα στοιχεία αλλά στο γεγονός ότι με βάση τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, το μεγάλο κεφάλαιο και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι δικαιούνται να μη δίνουν λογαριασμό για το «πόθεν έσχες» στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους.

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΓΓΠΣ παίρνουν υπόψη και τυχόν εισοδήματα που μειώνουν την τεκμαρτή δαπάνη (όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, δωρεές, δάνεια, κ.ά.).

Οι διαφορές ανάμεσα στα δηλούμενα και στα τεκμαρτά εισοδήματα των περσινών (2004) φορολογικών δηλώσεων διαμορφώνονται ως εξής:

  • Πάνω από 160.000 ευρώ: 2 φορολογούμενοι
  • Από 100.000 μέχρι 160.000 ευρώ: 3 φορολογούμενοι
  • 40.000-100.000 ευρώ: 22 φορολογούμενοι
  • 20.000-40.000 ευρώ: 125 φορολογούμενοι
  • 15.000-20.000 ευρώ: 231 φορολογούμενοι
  • 12.000-15.000 ευρώ: 333 φορολογούμενοι
  • 10.000-12.000 ευρώ: 437 φορολογούμενοι
  • 8.000-10.000 ευρώ: 726 φορολογούμενοι
  • 6.000-8.000 ευρώ: 1.287 φορολογούμενοι
  • 4.000-6.000 ευρώ: 1.994 φορολογούμενοι
  • 2.000-4.000 ευρώ: 3.453 φορολογούμενοι
  • Τέλος, 6.200 δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο μέχρι 2.000 ευρώ από τις τεκμαρτές δαπάνες.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης

Στη χτεσινή συνεδρίαση με στόχο την προώθηση της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» σε μια σειρά τομείς, η κυβέρνηση ταυτίστηκε με τις προτάσεις της Κομισιόν

Η κυβερνητική πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου - που αναδεικνύεται πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο τόσο με τα αλλεπάλληλα μέτρα που πήρε και προωθεί όσο και αυτά που σχεδίαζε - εκφράστηκε χτες και με την τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Φώλια στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στο Λουξεμβούργο, όπου έδωσε έμφαση στη «δημιουργία εύκρατου επιχειρηματικού κλίματος στην ΕΕ». Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε και χαιρέτισε τις αποφάσεις και προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα που συζητήθηκαν, συμβάλλοντας για άλλη μια φορά στην εφαρμογή μιας σκληρής αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.

Το Συμβούλιο εξέτασε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιδραστική «Στρατηγική της Λισαβόνας» και ειδικά με τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί σ' αυτή για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξετάστηκαν ειδικότερα η «βελτίωση της νομοθεσίας», η τουριστική ανάπτυξη, η έρευνα.

Από την ελληνική πλευρά, διά στόματος του Χ. Φώλια:

  • Επισημάνθηκε ότι είναι σωστές οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής για τη «βελτίωση της νομοθεσίας» με στόχο την «επίτευξη των πρωταρχικών πολιτικών στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας, όπως η ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
  • Χαιρετίστηκε η ανακοίνωση της Επιτροπής με τις βασικές κατευθύνσεις για τη «βιώσιμη ανάπτυξη» του τουρισμού με τον υφυπουργό να δηλώνει πως «η Ευρώπη δείχνει πλέον να αντιλαμβάνεται την οικονομική σημασία και τον κοινωνικό ρόλο του τουρισμού, ο οποίος, ιδίως σε περιόδους ύφεσης, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας». Αυτό φαίνεται ότι θα είναι και ένα από τα βασικά κυβερνητικά επιχειρήματα όταν θ' αρχίσει το μεθοδικό ξεπούλημα και η εκχώρηση του φυσικού πλούτου της χώρας στους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για το «7ο πρόγραμμα πλαίσιο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης», η ελληνική πλευρά υποστήριξε την έγκαιρη υιοθέτησή του και τον διπλασιασμό του σχετικού προϋπολογισμού, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η σχετική πρόταση ανταποκρίνεται σε σημαντικό βαθμό στις ελληνικές θέσεις. Η «κινητικότητα» των ερευνητών στην ΕΕ είναι ένα από τα ζητήματα που προωθούνται και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί, όπως και η «ανταγωνιστική βάση της έρευνας».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 2005
Μέχρι στιγμής έφτασε στα 21 δισ. ευρώ

Την ώρα που οι κρατικές δαπάνες ψαλιδίζονται συστηματικά και η φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, το Δημόσιο συνεχίζει με αμείωτη ένταση την πολιτική δανεισμού από τις ντόπιες και ξένες τράπεζες. Ηδη μέχρι στιγμής - μετά δηλαδή και τη χτεσινή κοινοπρακτική έκδοση ύψους 5 δισ. ευρώ - ο νέος κρατικός δανεισμός για το 2005 έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 21 δισ. ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι με τα δάνεια που θα συναφθούν στους υπόλοιπους 8 μήνες, το τελικό ύψος του κρατικού δανεισμού για ολόκληρο το 2005 θα φτάσει στα 34 με 35 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά.

Το νέο κοινοπρακτικό δάνειο των 5 δισ. ευρώ 5ετούς διάρκειας, που σύναψε χτες το υπουργείο Οικονομίας, με ετήσιο επιτόκιο 3,10% καλύφθηκε κατά 26% από τις ντόπιες τράπεζες και «θεσμικούς» ρεντιέρηδες κατά 50% από τράπεζες της ΕΕ και το υπόλοιπο πήγε στα θησαυροφυλάκια τραπεζών από άλλα κράτη.

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Δυναμική διεκδίκηση των σεμιναρίων

Εκατοντάδες υδραυλικοί συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, απαιτώντας δυναμικά την προώθηση της διαδικασίας που απαιτείται, για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν, ώστε να εκτελούν εργασίες εγκατάστασης φυσικού αερίου. Η πανελλαδική κινητοποίηση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και τέλειωσε λίγο μετά το μεσημέρι, αφού οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ξανά ότι τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν τον Ιούνη σε πανελλαδική βάση. Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν από το ΕΛΚΕΔΕ, το οποίο είναι θυγατρική του ΕΟΜΜΕΧ, προκειμένου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «να υπάρχει αυστηρός έλεγχος από το ΥΠΑΝ και εγγύηση της ποιότητάς τους».

Είχε προηγηθεί μια ακόμη κινητοποίηση την προηγούμενη βδομάδα, όπου η θετική απάντηση του υπουργείου είχε συνοδευτεί από την αόριστη τοποθέτηση ότι θα έπρεπε πρώτα να εξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης του προγράμματος από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα». Η χτεσινή κινητοποίηση είχε ως στόχο να πιέσει το υπουργείο για οριστική δέσμευση, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που δίνονται στους επαγγελματίες του κλάδου ανάλογες υποσχέσεις, χωρίς ωστόσο να γίνουν και πράξη. Η συγκεκριμένη αγωνιστική πίεση είναι απαραίτητη, καθώς η παύση των σεμιναρίων και η μη επανενεργοποίησή τους ευνοούσε τις μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση φυσικού αερίου στα κτίρια, προκειμένου να μονοπωλήσουν το χώρο.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
«Χάλκινο» στην Ελλάδα

Την τρίτη θέση, με τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των 12 χωρών - μελών της ευρωζώνης, κατείχε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα, με το Λουξεμβούργο και την Ισπανία να κατέχουν την 1η και 2η θέση, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, αυξανόταν - σε δωδεκάμηνη βάση - με ρυθμό 2,9% έναντι 2,1% που ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη και τους «25». Την πρώτη θέση στην ΕΕ των «25» κατείχε η Λετονία (6,6%) και ακολουθούσαν η Εσθονία (4,8%), το Λουξεμβούργο (3,5%) και η Ισπανία (3,4%).

Τις μικρότερες τιμές πληθωρισμού εμφάνισαν η Σουηδία, με 0,5%, η Φιλανδία με 0,9% και η Τσεχία με 1,2%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ