ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πρόγραμμα δράσης και προετοιμασίας της Πρωτομαγιάτικης απεργίας

Την απεργία της Πρωτομαγιάς προετοιμάζουν με δεκάδες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορη μορφή για να απευθυνθούν πλατιά στους εργαζόμενους, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

«Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά», είναι το σύνθημα που έχει προτάξει το ΠΑΜΕ και, στο φόντο αυτό, η ανάγκη για απεργιακή απάντηση όποτε κι αν έρθουν στη Βουλή τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και κουαρτέτο, συνδυάζεται με τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Δεκάδες πρωτοβουλίες, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, προγραμματίζονται καθημερινά, με στόχο περισσότεροι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος στην οργάνωση της μάχης για την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας και των συγκεντρώσεων που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Προετοιμασία της βδομάδας δράσης με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ έχει ήδη αποφασίσει μια σειρά από κεντρικές πρωτοβουλίες, για την πλαισίωση των οποίων έχει απευθύνει κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας.

Η βδομάδα 24 - 30 Απρίλη θα είναι βδομάδα δράσης των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Κατά τη διάρκειά της θα οργανωθεί πλατιά συζήτηση στους τόπους δουλειάς, με εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες για το χαρακτήρα και τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τις εξελίξεις στην περιοχή μας, όπως συνδέονται με την κατάσταση των εργαζομένων και τα προβλήματά τους σήμερα.

Στην κατεύθυνση αυτή, προγραμματίζονται ήδη Γενικές Συνελεύσεις, ανοιχτές συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, συσκέψεις και εκδηλώσεις.

Για σήμερα, Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί τα εξής:

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας οργανώνει σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19, 3ος όροφος) με θέμα την προετοιμασία των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά. Επίσης, στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στο χώρο του μνημείου.

-- Το ΣΕΤΗΠ έχει προγραμματίσει διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, με θέμα τον προγραμματισμό δράσης. Ξεχωριστή σημασία έχει η συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του, για την οποία το Συνδικάτο οργανώνει εκδήλωση στις 30/4.

Αντίστοιχα, αύριο, Πέμπτη, η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ καλεί τα Σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νησιού σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προχωρά σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται ώστε η συζήτηση να μεταφερθεί μέσα στους χώρους δουλειάς. Για παράδειγμα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έχει αποφασίσει στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, για την Πέμπτη 27/4 και την Παρασκευή 28/4, ώστε να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς. Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου την Πέμπτη 27/4 οργανώνει συζήτηση στην κεντρική αποθήκη της Αρχαιολογίας στο Κορωπί (δίπλα στο αεροδρόμιο) με θέμα «Η στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», ενώ παράλληλα θα στηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Πρωτομαγιά. Η εκδήλωση θα γίνει στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας.

Πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κοινή πάλη των λαών

Τα Εργατικά Κέντρα στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Κω σχεδιάζουν ανοιχτές εκδηλώσεις με συμμετοχή Τούρκων συνδικαλιστών, αγωνιστών, περιοδείες, συνεντεύξεις Τύπου.

Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο προετοιμάζει εκδήλωση για την Πρωτομαγιά με Τούρκο συναγωνιστή την Παρασκευή 28/4 στο Καρλόβασι.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει σήμερα το απόγευμα σύσκεψη σωματείων για την προετοιμασία των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Κομνηνάκη 43), ενώ νωρίτερα θα συζητήσει με τους εργαζόμενους στο hot spot της Μόριας.

Σε σύσκεψη προχωρά σήμερα και το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ έχει απευθύνει επίσης κάλεσμα υπογραφής διακήρυξης συνδικάτων και συνδικαλιστών από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, με θέμα τα ενιαία συμφέροντα της εργατικής τάξης απέναντι στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και με στόχο να διαβαστεί στις αντίστοιχες Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Τέλος, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και για μετά την 1η Μάη:

Την Παρασκευή 26/5 θα πραγματοποιηθεί αντιιμπεριαλιστική, διεθνιστική συναυλία στην Πετρούπολη, στο Θέατρο Πέτρας, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

Το Σαββατοκύριακο 24 - 25/6 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη Φεστιβάλ Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, με μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στις 24/6.

Ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο συνδέεται με την καθημερινή πάλη

Κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να οργανώσουν τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, απευθύνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, με ανακοίνωσή της για την Πρωτομαγιά.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι προωθούν τα συμφέροντά τους τόσο μέσα από την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και μέσα από τους πολέμους: «Για το κυνήγι του κέρδους δεν διστάζουν να κάνουν πολέμους σκοτώνοντας εκατομμύρια, ισοπεδώνοντας ολόκληρες χώρες, όπως κάνουν τώρα στη Συρία, και παράλληλα προωθούν τις μπίζνες τους εκεί. Σε αυτές τις συγκρούσεις, για τα συμφέροντα των Ελλήνων βιομηχάνων - εφοπλιστών - τραπεζιτών, συμμετέχει και η χώρα μας δίνοντας γην, ύδωρ, αλλά και δισ. ευρώ στο ΝΑΤΟ. Για αυτών τα συμφέροντα συμφώνησαν να βρίσκεται στο Αιγαίο ολόκληρη ΝΑΤΟική αρμάδα αυξάνοντας τους κινδύνους για εμπλοκή της χώρας μας, ενώ παράλληλη συμμετοχή υπάρχει και σε αντίστοιχες ενέργειες στα πλαίσια της ΕΕ. Προσβλέπουν μερίδιο, μέρος του οποίου ήδη εισπράττουν, καθώς έχουν αναλάβει τη σίτιση των 60.000 και πλέον προσφύγων, έχουν δεχτεί παραγγελίες για εκατομμύρια μερίδες φαγητό και άλλα προϊόντα. Αλλοι κλάδοι προσβλέπουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, όπως στα πετρέλαια, τις τεχνικές εταιρείες που θα αναλάβουν, μετά τους βομβαρδισμούς, την ανοικοδόμηση».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει την ανάγκη να εκφραστεί «ακόμα πιο μαζικά η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας», να ενταχθούν στα σωματεία του κλάδου «ακόμα περισσότεροι μετανάστες εργάτες που στην αναζήτηση ενός καλύτερου μεροκάματου πήραν την απόφαση να αφήσουν πίσω οικογένειες, παιδιά και να ξενιτευτούν, όπως ακριβώς έχουν κάνει εκατομμύρια συμπατριώτες μας διαχρονικά».

  • Αναλυτικότερη παρουσίαση πρωτοβουλιών που προγραμματίζουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία θα δημοσιευτεί στον αυριανό «Ριζοσπάστη».
ΠΑΣΕΒΕ
Διαδηλώνουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά

Να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους, αυτοκινητιστές και συνταξιούχους η ΠΑΣΕΒΕ.

Σε ανακοίνωσή της για την Πρωτομαγιά αναφέρεται στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου και υπογραμμίζει πως «η "δίκαιη" ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την οποία συμφωνούν και όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, χτίζεται πάνω στην ατελείωτη φοροληστεία, στο τσάκισμα μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών, αλλά και στη συρρίκνωση της επαγγελματικής δραστηριότητας των αυτοαπασχολούμενων, που εξασφαλίζουν οι διάφορες αναδιαρθρώσεις. Είναι ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που δεν μας χωρά όλους. Αυτό "υπενθυμίζει" στην κυβέρνηση και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στις πρόσφατες τοποθετήσεις του, που απαιτεί επιτάχυνση των μέτρων, άλλα και περιορισμό του μεγάλου αριθμού των αυτοαπασχολούμενων στη χώρα, που τους θεωρεί βαρίδι στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Και προσθέτει: «Η πολύχρονη κρίση και οι πολιτικές των κυβερνήσεων - ΕΕ - ΔΝΤ για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, έχουν αφήσει βαθιά τις πληγές τους σε χιλιάδες από εμάς. Χιλιάδες είναι οι καταχρεωμένοι συνάδελφοι, τα λουκέτα, αυτοί που προσπαθούν νύχτα - μέρα να εξασφαλίσουν ένα στοιχειώδες εισόδημα για τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους. Ιδια αδιέξοδα βιώνουν καθημερινά και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η φτωχή αγροτιά. Μαζί ζούμε τις καθημερινές δυσκολίες, μαζί είμαστε στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής.

Κοινό είναι και το συμφέρον μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά του, την ΕΕ. Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκεται στην κοινή μας δράση. Με τη συμμαχία μας μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Για τη στάση των εργατών στον πόλεμο

Εκδήλωση με θέμα τη στάση των εργατών στον πόλεμο διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου των Κατασκευών, την Πέμπτη 27/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτρολόγων Αττικής, Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ
Εκδήλωση αφιερωμένη στους εργάτες των παράνομων τυπογραφείων

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία των εργατών Τύπου και Χάρτου, που την περίοδο 1940 - 1949 εργάστηκαν στην έκδοση των παράνομων αντιστασιακών εντύπων.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 25 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία των Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος). Θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, ομιλία, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας. Επίσης, στους συμμετέχοντες θα μοιραστεί μπροσούρα αφιερωμένη στους εργάτες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, με υλικό του παράνομου Τύπου της περιόδου 1940 - 1949.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται μέχρι την Πρωτομαγιά η έκθεση βιβλίου της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, τις καθημερινές (9 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στα γραφεία της (Αριστοτέλους 11-15).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ