ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά αντιλαϊκά «πακέτα» και «εφεδρείες» για το κλείδωμα της συμφωνίας

...στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πρόσκαιρων συμβιβασμών ανάμεσα σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την ύπαρξη πρόσθετου «εφεδρικού» πακέτου αντιλαϊκών μέτρων πάνω στο τραπέζι, πέρα και πάνω από το «πακέτο» 5,4 δισ. που έχει ήδη ανακοινωθεί

Eurokinissi

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την ύπαρξη πρόσθετου «εφεδρικού» πακέτου αντιλαϊκών μέτρων πάνω στο τραπέζι, πέρα και πάνω από το «πακέτο» 5,4 δισ. που έχει ήδη ανακοινωθεί
Με αλλεπάλληλες προσθήκες αντιλαϊκών μέτρων εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, εν μέσω ανταγωνισμών, εύθραυστων ισορροπιών και πρόσκαιρων συμβιβασμών ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα φόρμουλα κλιμάκωσης της επίθεσης του κεφαλαίου αναζητείται μέσα από την εφαρμογή πρόσθετου «εφεδρικού πακέτου» σε περίπτωση κάθε απόκλισης από τους στόχους για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018» τόνιζαν, προχτές, κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για ποσά τα οποία κατά τους υπολογισμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, έχουν ως βάση εκκίνησης τα 2,8 δισ. ευρώ, με «προοπτική» να φτάσουν μέχρι τα 3,6 δισ. ευρώ.

Αυτά, βέβαια, αποτελούν τη συνέχεια του πακέτου με τα 5,4 δισ. ευρώ που περιέχει την παραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, καθώς και την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Τα σχετικά νομοσχέδια, κατά τα λεγόμενα της συγκυβέρνησης, θα κατατεθούν στη Βουλή αυτή τη βδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συμπεριλαμβάνεται και το μέτρο της περαιτέρω διόγκωσης του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ στο 24% (από 23% σήμερα).

Βαρέλι χωρίς πάτο...

Σε ό,τι αφορά το Φορολογικό, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωζώνης κατέθεσε «συμβιβαστική πρόταση» που προβλέπει τη σταδιακή συρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου (για μισθωτούς και συνταξιούχους) στα 8.182 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Ειδικότερα προβλέπεται:

-- Για τα εισοδήματα του 2016 η επιστροφή φόρου συμπιέζεται στα 2.000 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα, ώστε το αφορολόγητο να πέσει στα 9.091 ευρώ (από 9.550).

-- Για τα εισοδήματα του 2017, να τύχουν έκπτωσης φόρου 1.900 ευρώ, ώστε το αφορολόγητο να περιοριστεί στα 8.640 ευρώ.

-- Για το 2018, η επιστροφή φόρου διαμορφώνεται στα 1.800 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ.

Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται επίσης:

-- Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού.

-- Η απογείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης από 13% στο νέο επίσης αυξημένο «κανονικό» συντελεστή, που διαμορφώνεται 24% (από 23%).

-- Η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, η επιβολή τέλους για την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας.

-- Κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει για φάρμακα, βιβλία, θέατρα και σειρά από άλλα νέα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι ανοιχτά πλέον μπαίνει στο τραπέζι και το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τα «εφεδρικά» μέτρα, ενδέχεται αυτά να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με το τωρινό «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από το χρόνο εφαρμογής τους.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», αναφέρει σε χτεσινή δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, επιχειρώντας να επαναφέρει την περιβόητη... «γραμμή αντίστασης» που λανσάρει η κυβέρνηση, μιλώντας για «κατά γράμμα» εφαρμογή του μνημονίου και «τίποτα παραπάνω».

Και βέβαια, το ίδιο ακριβώς επισημαίνουν τόσο η Ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ, με τις όποιες, λογιστικού χαρακτήρα, «διαφορές» να εντοπίζονται γύρω από το βαθμό απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων που θα χρειαστούν, προκειμένου να επιτευχθεί ο ήδη συμφωνημένος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα, στην «πλάστιγγα» των πλεονασμάτων «βαραίνει» και το ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους. Οπως δήλωσε η Ο. Γεροβασίλη, «σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: Πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος».

Εν ολίγοις, η συγκυβέρνηση επιδιώκει το άμεσο κλείσιμο της «αξιολόγησης», προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, το «τυράκι» της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους συνδέεται με την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου, με τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων και μετά το 2018, που τυπικά λήγει το τρέχον μνημόνιο.

Χαρακτηριστικά, κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας προχτές το προωθούμενο «προληπτικό πακέτο» επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων, ισχυρίζονταν ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτήν την πρόταση», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσουν ότι «η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση»...

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα απ' όλες τις προβλέψεις. Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη Eurostat τις επόμενες μέρες».

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση και οι «προβληματισμοί» επικεντρώνονται πλέον στην παραπέρα εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, εν μέσω και των γενικότερων κινδύνων που εξαπλώνονται στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

Στην Αθήνα το κουαρτέτο

Στο μεταξύ, ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα οι συζητήσεις της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, με επόμενο σταθμό τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, την Παρασκευή 22/4 στο Αμστερνταμ.

Για «εποικοδομητικές συνομιλίες» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΔΝΤ. Ο ίδιος χαρακτήρισε την προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ως μια «σημαντική στιγμή» για να καταγραφεί η «πρόοδος που έχει σημειωθεί». Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συγκληθεί νέο έκτακτο Γιούρογκρουπ στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία της προόδου των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων, πιθανόν στις 25 ή 26 Απρίλη.

«Θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία είναι εφικτή εντός εβδομάδων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Wall Street Journal», σημειώνοντας ότι η Κομισιόν δεν θέτει κάποια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία γι' αυτή. «Πραγματικά, η ουσία είναι που έχει σημασία», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι «τα μεγέθη πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρατραβηγμένες και φανταστικές υποθέσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνοντας πως «πρέπει επίσης να δούμε πραγματικά μέτρα, που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποκαταστήσουν την ελληνική οικονομία».

Αυξημένους κινδύνους «βλέπει» το ΔΝΤ

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αυξηθεί από τον Οκτώβριο, αυξάνοντας την πιθανότητα για μια πιο γενικευμένη επιβράδυνση και μια αιφνίδια υποχώρηση των ροών κεφαλαίου».

Αυτό επισημαίνει η Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «απαιτείται σε όλες τις χώρες μια δημοσιονομική πολιτική φιλική προς την ανάπτυξη», δηλαδή μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η προσαρμοστική νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλές προηγμένες οικονομίες», ενώ θα πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με άλλες πολιτικές, προκειμένου να στηριχθεί η ζήτηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να εμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα ο λαός με αγώνα, λαϊκή συμμαχία και ισχυρό ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τις διαπραγματεύσεις:

«Τα μαντάτα απ' τη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι μαύρα. Φτάνει πια η κοροϊδία και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και απ' τ' άλλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν βάλει τις υπογραφές τους στο μνημόνιο.

Ο λαός μας θα πρέπει να οργανώσει τώρα τους αγώνες του, τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία του, ενισχύοντας το ΚΚΕ. Μόνο έτσι μπορούμε να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα».

Την Κυριακή, ο Δ. Κουτσούμπας είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση για τις εξελίξεις:

«Ο λαός έχει πλούσια, πολυετή πείρα, για να καταλάβει σήμερα ότι τα όσα προπαγανδίζει η κυβέρνηση για δήθεν δίκαιη, υπέρ των αδυνάμων, εφαρμογή του μνημονίου, είναι η αναγκαία εξαπάτηση για να μπορέσει να υλοποιήσει, με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις, ένα βαρύτατο πακέτο μέτρων, με σφαγή συντάξεων, νέα φοροεπιδρομή, που θα επωμιστούν τα λαϊκά στρώματα. Αυτός είναι άλλωστε ο "μονόδρομος" κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης, όπως είναι και η σημερινή, που υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας.

Ο λαός πρέπει να ακολουθήσει το δικό του μονόδρομο, της οργάνωσης και του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες του, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή το κεφάλαιο, την εξουσία του, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που το στηρίζουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ