ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με το πρόσχημα της «πρακτικής άσκησης» γενικεύουν τη δουλειά χωρίς δικαιώματα

Εκστρατεία για την αύξηση των θέσεων πρακτικής άσκησης στις επιχειρήσεις πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η νέα γενιά πρέπει να αντισταθεί στον εργασιακό Μεσαίωνα που της τάζουν, να δυναμώσει το ΚΚΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η νέα γενιά πρέπει να αντισταθεί στον εργασιακό Μεσαίωνα που της τάζουν, να δυναμώσει το ΚΚΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Εκστρατεία με στόχο την αύξηση των θέσεων πρακτικής άσκησης στις επιχειρήσεις εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τίτλο «We Mean Business», η συγκεκριμένη καμπάνια κάνει απολύτως σαφείς τις προθέσεις της: Στόχος της είναι να προβάλει στις επιχειρήσεις τα οφέλη που αποκομίζουν απασχολώντας ασκούμενους νέους σε θέσεις πρακτικής άσκησης.

Στην πραγματικότητα σκοπός δεν είναι απλά η ενημέρωση των εργοδοτών, αλλά η επέκταση αυτών των όρων εργασίας για τους νέους εργαζόμενους, η παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων με τη δυνατότητα να απασχολούν πάμφθηνο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό και να τσεπώνουν επιδοτήσεις. Οπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου για την έναρξη της εκστρατείας, η Επιτροπή θα ενισχύσει οικονομικά 280.000 τοποθετήσεις ασκούμενων για τα έτη 2012-2013, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Leonardo da Vinci» και «Erasmus» για σπουδαστές της επαγγελματικής κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα.

Οι εργοδότες γνωρίζουν πολύ καλά πόσο χρήσιμοι είναι οι νέοι και οι νέες που δουλεύουν κάτω από το καθεστώς της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Γι' αυτό και δε χάνουν ευκαιρία να αξιοποιήσουν την πάμφθηνη εργατική δύναμη που τους προσφέρεται από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, στη χώρα μας οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) μαθητείας του ΟΑΕΔ εργάζονται με μεροκάματα της τάξης των 18 ευρώ. Αντίστοιχα οι νέοι στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ) που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κάνουν την πρακτική τους άσκηση στους μεγαλοξενοδόχους με αμοιβή 307 ευρώ το μήνα όσοι είναι κάτω των 25 ετών και 352 όσοι έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Ακόμα και οι εξευτελιστικές αυτές αμοιβές δεν επιβαρύνουν τους εργοδότες στο σύνολό τους αφού τους παρέχονται επιδοτήσεις για κάθε ασκούμενο που απασχολούν.

Αξιοποιώντας τα εκρηκτικά ποσοστά της ανεργίας που σημειώνονται στις νέες ηλικίες σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, προσπαθούν να χρυσώνουν στη νεολαία το χάπι της δουλειάς χωρίς δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σαν έναν τρόπο να δοθεί ώθηση στην «απασχολησιμότητα», στην «ομαλή μετάβαση από το στάδιο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στο στάδιο της εξεύρεσης μιας πρώτης καλής θέσης εργασίας». Στο ίδιο μήκος κύματος το ΠΑΣΟΚ τάζει προγράμματα «επαγγελματικής κατάρτισης» και «πρακτικής άσκησης» για την καταπολέμηση υποτίθεται της ανεργίας των νέων. Εξασφαλίζουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, τόσο ευέλικτο ώστε να μεταφέρεται από χώρα σε χώρα για να καλύψει τις ανάγκες τους και παράλληλα χρησιμοποιούν τους νέους εργαζόμενους σαν πολιορκητικό κριό για να σαρώσουν κάθε εργατικό δικαίωμα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να πετάξουμε από πάνω μας τη βδέλλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Ανακοίνωση με αφορμή το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ξεκινά την επόμενη βδομάδα

Αναγκαίος όρος για να δώσουν οι εργαζόμενοι ενιαία αγωνιστική απάντηση στην επίθεση που δέχονται είναι να να βάλουν στο περιθώριο την εργατική αριστοκρατία, η οποία προσπαθεί να τους κρατήσει διαιρεμένους. Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Βήμα για αυτό αποτελεί και το γεγονός ότι 13 σωματεία από τους δήμους της Αττικής στέλνουν στο 41ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ-ΟΤΑ), που ξεκινά την επόμενη Τρίτη, τους αντιπροσώπους τους που εκλέχθηκαν με τη συμμετοχή μόνιμων και συμβασιούχων συναδέλφων, ενάντια στις διασπαστικές ενέργειες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.

Το συνέδριο, σημειώνει το Συνδικάτο, γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία «ως εργαζόμενοι δεχόμαστε την ανελέητη επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της τρόικας και των διεθνών στηριγμάτων τους. (...) Το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, που συντεταγμένα ψήφισαν και στηρίζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Μπακογιάννη, είναι το εργαλείο εκβιασμού και υποταγής των εργαζομένων στους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας».

Απέναντι στην επίθεση αναπτύχθηκαν ταξικοί αγώνες παρά τις προσπάθειες της εργατικής αριστοκρατίας να τους ακυρώσουν. Οι αγώνες αυτοί συνέβαλαν ώστε μεγαλύτερα τμήματα εργατοϋπάλληλων να αντιλαμβάνονται την «ανάγκη της ταξικής ενότητας, της οργάνωσης της πάλης, της σύγκρουσης με την καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής, με τα κόμματα της πλουτοκρατίας, τους μηχανισμούς τους μέσα στο εργατικό κίνημα».

Σε αυτή την κατεύθυνση τα 13 σωματεία «προσπέρασαν μια συμβιβασμένη με τους μηχανισμούς του κράτους και των δημάρχων διασπαστική ηγεσία (...) Τα σωματεία αγκαλιάζουν τις ανάγκες όλων των συναδέλφων και η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ απειλεί να τα πετάξει εκτός Ομοσπονδίας γιατί έκαναν το καθήκον τους».

Το μήνυμα που στέλνουν τα 13 σωματεία - αναδεικνύει το Συνδικάτο - είναι ότι «στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου η απάντηση των εργαζομένων μπορεί και πρέπει να είναι ενιαία. Η επιμονή των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διάσπαση των εργαζομένων σε μόνιμους και συμβασιούχους (...) είναι έγκλημα. Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει. Το συνέδριο της Ομοσπονδίας να είναι αφετηρία να πετάξουμε από πάνω μας τη βδέλλα του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και στις βουλευτικές εκλογές να βουλιάξουμε τα κόμματα που τους τρέφουν και τους στηρίζουν».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ «ΑΦΩΝ ΛΕΜΟΝΙΑ»
Απεργούν για ενάμιση μήνα

Για 44η μέρα συνεχίζεται σήμερα η απεργία των εργαζομένων στα εργοστάσια των «Αφών Λεμονιά», στο Βόλο. Με τον πολυήμερο, σκληρό απεργιακό αγώνα τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους (η εταιρεία τους χρωστάει μισθούς πέντε και πλέον μηνών και σε κάποιους επιδόματα και δώρο), καθώς και την επαναφορά του 8ωρου που κατάργησε η εργοδοσία.

Στηριζόμενοι στην ταξική ενότητα και στο ταξικό συνδικάτο μετάλλου και επιδεικνύοντας αγωνιστική αποφασιστικότητα και πυγμή, δίνουν με επιτυχία την καθημερινή μάχη της περιφρούρησης, κόντρα στις τρομοκρατικές ενέργειες της εργοδοσίας που επιχειρεί να σπάσει και να σταματήσει την απεργία τους, χρησιμοποιώντας τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε και αξιοποιώντας την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που παρατάσσονται απέναντι στους απεργούς, δημιουργώντας κλίμα φοβίας και πιέσεων.

Πριν τις γιορτές του Πάσχα ο Λεμονιάς «πρόσφερε», έναντι των πολλών που χρωστά, ένα μικρό ποσό σε κάθε εργαζόμενο, θέτοντας ως όρο ότι όποιος το έπαιρνε θα δεσμευόταν πως θα επέστρεφε στη δουλειά. Αμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και της Εργοστασιακής Επιτροπής στη ΜΕΚ, που οργάνωσαν Γενική Συνέλευση, η οποία πήρε απόφαση για συνέχιση της απεργίας με ακόμα καλύτερη περιφρούρησή της.

Το Συνδικάτο ζήτησε από την εργοδοσία να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την αναξιοπιστία και την ασυνέπεια που έδειξε μην τηρώντας το προσύμφωνο μεταξύ της εταιρείας και του Συνδικάτου που υπογράφηκε στις 2/4/2012 και εκφράζοντας δυσπιστία για τις προθέσεις της.

Την επομένη του Πάσχα, ο επιχειρηματίας κάλεσε την εργοστασιακή επιτροπή και υποσχέθηκε ότι μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσει οριστικό χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των εργαζομένων...

«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ»
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Η εργοδοσία δεσμεύτηκε για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Καθολική συμμετοχή είχε η χτεσινή απεργία των εργαζομένων στη «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» μετά τον τραγικό θάνατο του 45χρονου συναδέλφου τους προχτές εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, βρέθηκαν χτες στο εργοστάσιο, όπου το 2009 είχε σκοτωθεί ένας ακόμη εργάτης, και δήλωσαν πως δε θα ξαναμπούν για δουλειά αν δεν παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους. Η εργοδοσία ήδη μετά τις προχτεσινές στάσεις εργασίας και μπροστά στην αναγγελία της απεργίας είχε δεσμευτεί για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και χτες είχαν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες επισκευής και συντήρησης ορισμένων μηχανών - συμπεριλαμβανομένης και της μηχανής όπου σκοτώθηκε προχτές ο εργάτης. Επίσης ξεκίνησαν εργασίες για τον επαρκή φωτισμό των χώρων του εργοστασίου.

Εκρηξη στη ΛΑΡΚΟ

Στο μεταξύ, χτες, από τύχη δεν υπήρξαν θύματα στη ΛΑΡΚΟ, όπου και σημειώθηκε έκρηξη όταν έσπασε ο αγωγός παροχής οξυγόνου που τροφοδοτεί τα ηλεκτροκάμινα. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή από χτες και για τις επόμενες δύο με τρεις μέρες. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το ατύχημα συνέβη εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης του εργοστασίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ