ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ξεσηκώνονται γιατί δεν ζουν με 4 μεροκάματα το μήνα
  • Αρχισαν από χτες κινητοποιήσεις ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία
  • ΕΕΝΣ: Τώρα έκτακτη γενική συνέλευση και απόφαση για απεργιακό αγώνα

Εργάτες των ναυπηγείων έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων
Εργάτες των ναυπηγείων έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να μην περάσει το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, δηλαδή μόλις 4 μεροκάματα το μήνα! Μέτρο που έχει αποφασίσει να επιβάλει η εργοδοσία, τα αραβογερμανικά μονοπώλια στα σαγόνια των οποίων παρέδωσαν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας. Ετσι, αφού τσέπωσαν δισεκατομμύρια ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, τώρα για την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας τους, επιδιώκουν να καταδικάσουν τους 1.009 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε εξαθλίωση και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ακόμα μεγαλύτερη δραστική συρρίκνωση, αν όχι και λουκέτο.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου από το σωματείο ΤΡΙΑΙΝΑ κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο στην αίτηση χαρακτηρίζεται «καταχρηστικό» και η εφαρμογή του επρόκειτο να ξεκινήσει από χτες το πρωί. Κατέθεσε επίσης και αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής, με αίτημα να μην εφαρμοστεί το αντεργατικό μέτρο μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Η απόφαση για την προσωρινή διαταγή θα ανακοινωθεί σήμερα.

Μόνη λύση ο αγώνας

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αποκρούσουν τη σαρωτική επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος τους η εργοδοσία. Οι φράσεις του εργαζόμενου Θωμά Παπά ήταν χαρακτηριστικές: «Με 4 μεροκάματα το μήνα ζει άνθρωπος; Η μόνη λύση που έχουμε από εδώ και πέρα είναι ο αγώνας!». Ενώ ο Στάθης Σιατής συμπλήρωσε: «Το μέτρο αυτό είναι χειρότερο και από απόλυση. Μας κάνουν τη ζωή κόλαση. Θέλουμε σήμερα έκτακτη συνέλευση στην πύλη και να συνεχίσουμε με δυναμικούς αγώνες».

Παρά την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, και ενώ επιβεβαιώνεται πέρα για πέρα, η αναγκαιότητα να γίνει πράξη η πρόταση της αγωνιστικής παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) - συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ - για έκτακτη γενική συνέλευση και συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου αρνείται να την αποδεχτεί. Για σήμερα η πλειοψηφία προγραμμάτισε τελικά συγκέντρωση των εργαζομένων το πρωί στην πύλη των ναυπηγείων.

Ο Θοδωρής Κούτρας, ως εκπρόσωπος της ΕΕΝΣ στη διοίκηση του σωματείου, ανέφερε: «Αλλος δρόμος για τους εργαζόμενους των ναυπηγείων σήμερα δεν υπάρχει. 'Η θα υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλειά ή θα τους ρίξουν στην κόλαση. Πιστεύουμε ότι έχουν τη δύναμη, την εμπειρία, ξέρουν ποιες πολιτικές δοκιμάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στα ναυπηγεία και μπορούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν αυτή τη κατάσταση. Πιστεύουμε ότι σήμερα οι πολιτικές που ακολουθούνται και από ΠΑΣΟΚ και από ΝΔ είναι καταστροφικές και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα και γι' αυτό πρέπει να ακολουθηθεί άλλος δρόμος ανάπτυξης, έτσι που και τα ναυπηγεία και όλος ο κλάδος να γίνουν λαϊκή περιουσία».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία

Χαρακτηριστικό δείγμα της επέλασης των εφοπλιστών και της πολιτικής που τους στηρίζει, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών που επιβεβαιώνει ταυτόχρονα το δίκιο των αγώνων τους, είναι τα όσα βιώνουν οι ναυτεργάτες στα επιβατηγά πλοία «AQUA HERCULES» και «OLYMPUS» της εταιρείας ΝΕΛ και στα επιβατηγά πλοία «IONIAN QUEEN» και «ELLI Τ» της εταιρείας ENDEAVOR SHIPPING. Σύμφωνα με χτεσινή καταγγελία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων και των τεσσάρων πλοίων είναι ανασφάλιστοι, επειδή έχουν λήξει οι συμβάσεις των πλοίων με το ΝΑΤ και όχι μόνο αυτό, αλλά από πάνω οι ναυτιλιακές εταιρείες παρακρατούν κανονικά από τους μισθούς των ναυτεργατών τις ασφαλιστικές εισφορές.

Επιπρόσθετα σε ό,τι αφορά τα δύο πλοία της ΝΕΛ, οι ναυτεργάτες όχι μόνο είναι ανασφάλιστοι, αλλά παραβιάζονται και οι οργανικές συνθέσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σωματεία, ενώ τα πλοία θα έπρεπε να έχουν από 54 ναυτεργάτες ως οργανική σύνθεση, το «AQUA HERCULES» έχει 35 ναυτεργάτες πλήρωμα και το «OLYMPUS» 34 με ό,τι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες δουλειάς των ναυτεργατών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΝ για να σταματήσει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία σε βάρος των ναυτεργατών στα πλοία αυτά.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Πρόκληση για το λαό οι εξαγγελίες Βενιζέλου

Εμπαίζει, στην κυριολεξία, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ενόψει των εκλογών ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου Πρόνοιας. Μέσα από αυτό ισχυρίζεται ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των φαινομένων ακραίας φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα, μία από τις εξαγγελίες του είναι η δημιουργία «του νέου Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο» που θα προβλέπει «300 νέες δομές, 1.500 καινούργιες θέσεις εργασίας για νέους» και θα απευθύνεται σε «αυτούς που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας»! Πρόκειται για πρόγραμμα που θα ενισχύσει τις «δομές παροχής συσσιτίων», τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, τα «κέντρα υποδοχής αστέγων». Ακόμα, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις για τη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», λες και πριν δε δούλευαν σε αυτό εργαζόμενοι και μάλιστα απλήρωτοι μέχρι και 10 μήνες. Επιπλέον, το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξαναεξαγγέλλει αυτό που έχει εξαγγείλει στο παρελθόν. Ομως, πέρα από τον εμπαιγμό, υπάρχει κάτι ακόμα πιο σοβαρό. Πρόκειται για προγράμματα «ψίχουλα» στους εξαθλιωμένους κι ένα κομμάτι ψωμί στους ανέργους.

Πιο συγκεκριμένα, η σύσταση του «Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» για την «αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» μέσα από «ψυχοκοινωνική και υλική υποστήριξη» ευπαθών κοινωνικών ομάδων, είναι πρόγραμμα για την «αντιμετώπιση» των εκρηκτικών προβλημάτων εξαθλίωσης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη δημιουργία ή συνέχιση «Κοινωνικών Δομών» (κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία, προγράμματα σίτισης και υπνωτήρια αστέγων, ημερήσια κέντρα φιλοξενίας) σε συνολικά 40 δήμους πανελλαδικά. Κάποιες απ' αυτές τις δράσεις, μπορεί να αναλάβουν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις - φυσικά με το αζημίωτο. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 24 μήνες με τους 1.500 εργαζόμενους να είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και μόνο για όσο θα διαρκεί το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση, κάτω από την όξυνση των προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική της σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και κάτω από την πίεση της πάλης και της διεκδίκησης συσσιτίων, μέτρων για τους άστεγους και τα παιδιά που υποσιτίζονται, επιχειρεί να λύσει ένα μέρος των εκρηκτικών προβλημάτων. Ομως, πού στοχεύουν αυτές οι δράσεις; Δομές όπως αυτές που δημιουργεί ή που ήδη λειτουργούν αποτελούν μια προσπάθεια για επιδερμικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του λαού. Και, βέβαια, προϊδεάζουν για την όξυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Τα συγκεκριμένα μέτρα δε μαρτυρούν κάποια αλλαγή πολιτικής προς το καλύτερο, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ακριβώς το αντίθετο. Το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης προσπαθεί να διαχειριστεί την εξαθλίωση που παράγει και θα παράγει η πολιτική που εφαρμόζει και σκοπεύει να συνεχίσει και μετά τις εκλογές.

Οταν ο αριθμός των ανέργων έχει εκτοξευθεί στο 1,5 εκατομμύριο είναι κοροϊδία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μιλά για 6.500 θέσεις εργασίας (σ.σ. σε αυτές περιλαμβάνονται επιπλέον τα προγράμματα κατάρτισης, μαθητείας, κοινωφελούς εργασίας και το «Βοήθεια στο Σπίτι») και αυτές ορισμένου χρόνου.

Οταν οι πολιτικές τους πήγαν τον κατώτατο μισθό στα 492 ευρώ καθαρά, έχουν μειώσει όλες τις συντάξεις τρεις και τέσσερις φορείς τα τελευταία δύο χρόνια, κατήργησαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έβαλαν τους ασφαλισμένους να πληρώνουν για φάρμακα, έκοψαν εξετάσεις, έβαλαν εισιτήριο στα νοσοκομεία, η δωρεάν Παιδεία και Υγεία ακούγονται πια μόνο ως ανέκδοτο, είναι όχι μόνο εμπαιγμός αλλά θράσος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εξαγγέλλει ότι θα δώσει ένα πιάτο φαΐ και φάρμακα. Ετσι θα ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτή είναι η ζωή που υπόσχονται;

Η ίδια η πραγματικότητα μας σπρώχνει στο μοναδικό δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε, για να σταματήσουμε την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό να μας κλέβουν τη ζωή. Να αποδυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσουμε το ΚΚΕ. Αμεση και ρεαλιστική λύση δεν είναι τα προγράμματα - ψίχουλα που τάζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αμεση και ρεαλιστική λύση προς όφελος του λαού είναι μόνο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ για να κατευθυνθεί η πάλη της εργατικής τάξης, του λαού, στην κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ