ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2003
Σελ. /32
Διαδηλώσεις κατά της κατοχής

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Βαγδάτη

Associated Press

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.--

Χιλιάδες Ιρακινοί κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της Βαγδάτης, αμέσως μετά το τέλος της παραδοσιακής προσευχής της Παρασκευής, για να διαδηλώσουν κατά της αμερικανοβρετανικής κατοχής. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από διάφορα τεμένη της ιρακινής πρωτεύουσας και συναντήθηκαν στη συνοικία αλ Αζαμίγια.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων και ενάντια στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ πολλά συνθήματα ακούστηκαν υπέρ της εθνικής ενότητας, υπέρ της συνεργασίας σουνιτών, σιιτών και Κούρδων. «Φύγετε από τη χώρα μας, θέλουμε ειρήνη» και «Είμαστε σουνίτες και σιίτες αδελφοί, δε θα πουλήσουμε το έθνος μας» ήταν μερικά από αυτά. Σε κάποιο σημείο της πορείας των διαδηλωτών εμφανίστηκαν στην κεφαλή της πορείας δυνάμεις πεζοναυτών. Το πλήθος εξοργίστηκε και οι πεζοναύτες προτίμησαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής προσευχής, στο κεντρικό τέμενος Αμπού Χανίφα αλ Νού'μαν, ο ιμάμης Σεΐκ Αχμέντ αλ Κουμπέισι, στο κήρυγμά του, απέρριψε την προοπτική εγκαθίδρυσης κατοχικής κυβέρνησης και ζήτησε να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις «πριν τους διώξουν οι Ιρακινοί». Ο αλ Κουμπέισι υποστήριξε ότι οι Ιρακινοί δε θέλουν πόλεμο και δεν επιθυμούν τον εθνικό διχασμό, αλλά θα αναγκαστούν να πολεμήσουν ενάντια στους κατακτητές, αν αυτοί δεν εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, χωρίς, όμως, επιτυχία. Σποραδικά βίαια επεισόδια σημειώνονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ αργά το βράδυ πυρκαγιά ξέσπασε στο υπουργείο Πληροφοριών, το οποίο περικυκλώθηκε, αμέσως, από πεζοναύτες που απέτρεψαν ορισμένους Ιρακινούς να εισέλθουν και να το λεηλατήσουν. Ενα 24ωρο νωρίτερα, κάτοικοι απέτρεψαν μόνοι τους τη λεηλασία της τράπεζας «αλ Ρασίντ», στην πρωτεύουσα, ζητώντας από τους πεζοναύτες που βρίσκονταν στην περιοχή να συλλάβουν τους επίδοξους πλιατσικολόγους.

Ανακοινώσεις μαχών και απελευθέρωσης αιχμαλώτων

Από την Ντόχα του Κατάρ, ο Αμερικανός ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς ανακοίνωνε ότι σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα σε Αμερικανούς πεζοναύτες και σε «παραστρατιωτικές δυνάμεις» σε αυτοκινητόδρομο βορείως της Βαγδάτης. Ο Μπρουκς υποστήριξε ότι συνελήφθησαν 30 Ιρακινοί και ότι καταστράφηκαν 8 στρατιωτικά οχήματα. Επίσης, ο Μπρουκς επιβεβαίωσε ότι άνδρες των αυστραλέζικων ειδικών δυνάμεων έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αεροδρόμιο στο Δυτικό Ιράκ, όπου βρέθηκαν 51 κρυμμένα μαχητικά αεροσκάφη και σημαντικές ποσότητες ελαφρού οπλισμού.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής της επιχείρησης εισβολής στο Ιράκ, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της βρετανικής στρατιωτικής ηγεσίας. Αργότερα επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων. Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, δήλωνε ότι «σημαντικό μέρος των βρετανικών δυνάμεων θα παραμείνει στο Ιράκ, γιατί η παρουσία του ακόμη κρίνεται αναγκαία». Σύμφωνα με τον Χουν, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, σποραδικά, εμπλέκονται σε συγκρούσεις «με υπολείμματα του καθεστώτος στο Βόρειο Ιράκ και με άναρχες δυνάμεις φανατικών στο Νότιο».

Τέλος, χτες, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την απελευθέρωση 927 Ιρακινών αιχμαλώτων, τους οποίους χαρακτήρισε «απλούς πολίτες». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, οι συγκεκριμένοι αιχμάλωτοι είχαν αιχμαλωτιστεί, «επειδή βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά» και η απελευθέρωση τους, όπως είπε, αποτελεί απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον δε σκοπεύει να κρατήσει υπό καθεστώς αιχμαλωσίας «παρά μόνο όσους κρίνεται απολύτως απαραίτητο».

Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε και πού έγινε η απελευθέρωση, ενώ υπολογίζεται ότι στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων βρίσκονται άλλοι, τουλάχιστον, 6.850 Ιρακινοί αιχμάλωτοι, εκτός από όσους κρατούν οι βρετανικές δυνάμεις. Κοντά στο λιμάνι του Ουμ Κασρ κατασκευάζεται ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων με σκηνές, χωρητικότητας 24.000 ατόμων, αν και δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι από τους υπάρχοντες αιχμαλώτους έχουν, ήδη, μεταφερθεί εκεί.

Συμβόλαια σε ημετέρους πάνω στα ιρακινά ερείπια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Μπορεί ο ιρακινός λαός, και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, να υποφέρει από την καταστροφή του ηλεκτροδοτικού και υδροδοτικού δικτύου και να βρίσκεται αντιμέτωπος με επιδημίες και λιμό, όμως κάποιοι άλλοι αναμένεται να εξασφαλίσουν υπέρογκα κέρδη αναλαμβάνοντας την επιδιόρθωση των δικτύων αυτών που οι δυνάμεις εισβολής κατέστρεψαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», η κατασκευαστική εταιρία «Bechtel National Inc.», που ανήκει στον όμιλο «Bechtel Group Inc». είναι αυτή που ανέλαβε, ήδη, το συμβόλαιο ανοικοδόμησης του ηλεκτροδοτικού και υδροδοτικού δικτύου του Ιράκ, ύψους 34,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Το σύνολο, όμως, των συμβολαίων που αναμένεται, σταδιακά, να «κλείσει» η συγκεκριμένη εταιρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να αγγίξει τα 608 εκατομμύρια δολάρια, καθώς πιθανότατα, μέσα στο επόμενο 18μηνο, θα αναλάβει την ανοικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων, αεροδρομίων, λιμανιών και κυβερνητικών κτιρίων, ενώ δεν αποκλείεται η δραστηριότητα της να συμπεριλάβει και τον πετρελαϊκό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος «Bechtel» χρηματοδοτεί, όπως και πολλοί άλλοι, τις προεκλογικές δραστηριότητες των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων και προφανώς διόλου τυχαία κομβικές θέσεις στο διοικητικό του συμβούλιο κατέχουν, σήμερα, δύο πρώην στελέχη των Ρεπουμπλικάνων: ο πρώην ΥΠΕΞ Τζορτζ Σουλτς και ο πρώην υπουργός Αμυνας, Κάσπαρ Ουάινμπέργκερ. Επίσης, ο Πρόεδρος Μπους, προσφάτως, διόρισε το πρώην στέλεχος του ομίλου, Ρος Κουέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας που επιβλέπει τις αμερικανικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Η γνωστοποίηση της ανάληψης των συμβολαίων από την «Bechtel» προκάλεσε αντιδράσεις σε αρκετούς Δημοκρατικούς βουλευτές, που υποστήριξαν ότι δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Αντίθετα, μάλλον ικανοποίηση προκάλεσε η είδηση στην Αγκυρα, καθώς η «Bechtel» συνεργάζεται στενά με την τουρκική κατασκευαστική «Enka», που δραστηριοποιείται στη Μ. Ανατολή και σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Μάλιστα, μόλις, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ανοιχτά ότι «η Τουρκία θα διεκδικήσει τη θέση της στην ιρακινή αγορά, καθώς η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, τόσο σε επίπεδο υλικών όσο και σε επίπεδο μεταφορών, είναι σε εξαιρετικά χαμηλή καλή τιμή». Οπως έγινε γνωστό, μάλιστα, εντός των ημερών αντιπροσωπεία της Ενωσης Τουρκικών Επιχειρήσεων αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

Επίσης, μετά από τις επιχειρήσεις αρκετών άλλων χωρών, όπως της Ρουμανίας, της Πολωνίας ή της Τσεχίας, το ενδιαφέρον της για «κομμάτι της ιρακινής πίτας» δεν έκρυψε, χτες, ούτε η ιαπωνική ηγεσία, η οποία, διά μέσου του ΥΠΕΞ της, ανακοίνωσε ότι ειδικοί της Υπηρεσίας Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της χώρας σπεύδουν στο Ιράκ «για να αναλάβουν καθήκοντα».

ΙΤΑΛΙΑ
Η αστυνομία «ανακάλυψε» δράση «Αλ-Κάιντα» στη Συρία

ΡΩΜΗ.--

Ιταλική αστυνομική έρευνα υποστηρίζει ότι μέλη της «Αλ-Κάιντα», με έδρα τη Συρία, μεσολαβούσαν προκειμένου άτομα από την Ιταλία να φτάνουν στο Βορειοανατολικό Ιράκ και να συμμετέχουν στις ενέργειες της ισλαμικής οργάνωσης «Ανσάρ αλ-Ισλάμ» που δρούσε εκεί.

Η έρευνα ξεκίνησε πέρυσι, ενώ πριν από δύο βδομάδες η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 6 άτομα φερόμενα ως μέλη της «Αλ-Κάιντα», τα οποία κατηγορεί ότι έστειλαν μέσω Συρίας 40 άτομα στο Βορειοανατολικό Ιράκ. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι 6 είχαν επικοινωνία με Κούρδο πνευματικό ηγέτη, ονόματι Μουλά Φουάντ, στη Συρία που καθοδηγούσε την όλη επιχείρηση. Πάντως οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση της Συρίας δε γνώριζε κάτι για την επιχείρηση.

«Στον αέρα» και πάλι ο Σαντάμ

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Δύο κασέτες, που περιέχουν, αντίστοιχα, εικόνες με τον Σαντάμ Χουσεΐν και ένα μήνυμά του μετέδωσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός «Abu Dhabi».

Η βιντεοκασέτα που παρουσίασε το δίκτυο εμφανίζει τον άνδρα, που φέρεται να είναι ο Σαντάμ, με στρατιωτική στολή να βαδίζει στη συνοικία Αζαμίγια της Βαγδάτης, χαιρετώντας ενόπλους οπαδούς του κόμματος Μπάαθ, οι οποίοι τον επευφημούν και πυροβολούν στον αέρα. Κατά το «Abu Dhabi» TV, η ημερομηνία λήψης των εικόνων αυτών είναι η 9η Απρίλη - καθώς οι Αμερικανοί εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του Ιράκ. Στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έλεγαν χθες, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι δε γνωρίζουν «αν το βίντεο είναι αληθινό». Η CIA υποστηρίζει πως ο Χουσεΐν είναι νεκρός, πράγμα που επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει.

Στο ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε, ο Χουσεΐν υποστηρίζει ότι η ιρακινή ηγεσία «δεν έχει ταραχτεί» από την αμερικανική προώθηση. Η ημερομηνία ηχογράφησης του μηνύματος, που σύμφωνα με το CNN είναι το πρώτο του, δεν έγινε γνωστή, αλλά σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, στου οποίου την κατοχή βρέθηκαν, είναι «μετά την αμερικανική εισβολή» στην ιρακινή πρωτεύουσα. Αμερικανός στρατιωτικός, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) στο Κατάρ, είπε πως ακόμη και «αν είναι ζωντανός», η σύλληψή του, ζωντανού ή νεκρού, «είναι ζήτημα ημερών».

Στόχος και ο Λίβανος;

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Σε παρέμβαση προς το Λίβανο - που αφορά εμμέσως και τη Συρία - προέβη χθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία, διαμέσου του Αμερικανού πρεσβευτή Βίνσεντ Μπατλ, υπέβαλε στον πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι την αξίωση να «μη δεχτεί ο Λίβανος Ιρακινούς αξιωματούχους στο έδαφός του», όπως μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για μία κίνηση, που «προειδοποιεί» το Λίβανο ότι ενδεχομένως θα αποτελέσει στόχο -όπως και η Συρία, που βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ στους σχεδιασμούς περί «αναδιαμόρφωσης» της Μέσης Ανατολής υπέρ αμερικανικών και ισραηλινών σχεδιασμών.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τα σύνορα του Λιβάνου με την αεροπορία τους και τον 6ο στόλο που κάνει περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Κούρδοι «παρέδωσαν» στέλεχος του Μπάαθ

ΜΟΣΟΥΛΗ - ΚΑΤΑΡ.-- Κούρδοι μαχητές «παρέδωσαν» χτες στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τον Σαμίρ αλ Αζίζ αλ Νατζίμ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Μπάαθ στο Βόρειο Ιράκ και υπ' αριθμόν 24 στη λίστα των 55 «καταζητουμένων» Ιρακινών αξιωματούχων που έχουν δημοσιοποιήσει οι δυνάμεις των ΗΠΑ, που επιχειρούν να σταθεροποιήσουν την κατοχή του Ιράκ.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο αλ Νατζίμ - ο οποίος έχει υπηρετήσει ως πρεσβευτής του Ιράκ στην Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ισπανία αλλά και τη Μόσχα - ήταν προσωπάρχης του Σαντάμ μετά τον πόλεμο του 1991.

Η παράδοση του αλ Νατζίμ στους Αμερικανούς από τους Κούρδους σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη «σύλληψη», σύμφωνα με τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, από ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ του ετεροθαλούς αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ Τικρίτι. Εχει συλληφθεί άλλος ένας αδελφός του Χουσεΐν, ο Ουατμπάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ενταση» στην τουρκοϊρακινή μεθόριο

ΣΙΛΩΠΗ.--

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες όσον αφορά ένα περιστατικό βίας χτες στη Σιλώπη, όπου σκοτώθηκε ένας Σύρος που φέρεται να ανήκε σε «κουρδική αυτονομιστική οργάνωση», σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές --οι οποίες χρησιμοποιούν αυτήν την ορολογία όταν αναφέρονται στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (πρώην ΡΚΚ, μετονομασθέν σε KADEK).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν αρχικά από το «Ρόιτερ» και το «Γαλλικό Πρακτορείο», ο άνδρας «πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό» που είχε μαζί του, όταν τον περικύκλωσαν άνδρες της τουρκικής στρατιωτικής αστυνομίας. Αργότερα, όμως, το «Ρόιτερ» μετέδωσε ότι ο άνδρας «αυτοπυροβολήθηκε» για να αποφύγει να συλληφθεί.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», συνελήφθη ένας δεύτερος άνδρας, επίσης συριακής υπηκοότητας, που «μετέφερε αυτοσχέδια βόμβα», στην περιοχή αυτή, που συνορεύει με το Ιράκ.

Η ίδια πηγή είχε μεταδώσει νωρίτερα χτες πως περί τους 35 «τρομοκράτες» του ΡΚΚ, έχουν εισέλθει στο τουρκικό έδαφος από το Βόρειο Ιράκ, με σκοπό να εκτελέσουν επιθέσεις εναντίον «δυτικών ή τουρκικών» στόχων.

Χτες η αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» στο διαδίκτυο μετέδιδε πως το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών με επείγουσα ενημέρωσή του στο Γραφείο Διαχείρισης Κρίσεων, που υπάγεται στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιεί ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλουν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ βρίσκονται υπό την απειλή της κατάληψης του ΡΚΚ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ