ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
"Μας αφορά όλους"!

Παμπειραϊκή στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία στο ΥΕΝ αύριο. Στη Ζώνη περιόδευσε χτες το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για το πλοίο - βόμβα "Ευγενία"

Με παμπειραϊκή στάση εργασίας αύριο (12 - 3 μμ), συγκέντρωση στις 12.30 στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και με το σύνθημα "Οι συνθήκες εργασίας μάς αφορούν όλους",οι εργαζόμενοι του Πειραιά καταγγέλλουν την εργοδοτική ασυδοσία και την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης, που είχε σαν αποτέλεσμα την τραγωδία στο πλοίο - βόμβα"Ευγενία"!

Στη, βυθισμένη στο πένθος, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος περιόδευσαν χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,ο γενικός γραμματέας Γ. Μαυρίκος και ο αναπληρωτής γραμματέας Α. Καλύβης,καθώς και ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΕΚΠ, Γ. Μίχας και Γ. Μανουσογιαννάκης, αντίστοιχα.

Βαρύ κλίμα στο πλοίο "Ιόνιαν Μπριτζ" του εφοπλιστή Στρίντζη, όπου ήταν και ο πρώτος σταθμός της περιοδείας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης,μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να παρθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Κάλεσε τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ να στηρίξουν ουσιαστικά την κινητοποίηση της Πέμπτης, ενώ τόνισε ότι η Ζώνη προχωράει σε νέες κινητοποιήσεις.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το πρώτο πράγμα που απαιτείται είναι να υπάρξει δουλιά στη Ζώνη και οι προτάσεις των σωματείων δίνουν λύσεις. Απαιτείται, σημείωσε, να υλοποιηθούν οι 26 δεσμεύσεις της κυβέρνησης. "Νομοθεσία υπάρχει - τόνισε - αλλά δεν τηρείται. Υπεύθυνη είναι η εργοδοσία και η κυβέρνηση".

"Χρειάζεται να καταγγείλουμε αυτό το στυγερό έγκλημα - είπε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος και συνέχισε: "Το φιτίλι για την έκρηξη το άναψε η κυβέρνηση. Παλεύουμε για να έχουμε μεροκάματο και να γυρίζουμε στο σπίτι μας. Εχετε δείξει με τον αγώνα σας ότι μπορείτε να επιβάλετε λύσεις. Πρώτος στόχος είναι η Ζώνη να ζήσει και να εκσυγχρονιστεί. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Ο άλλος μεγάλος στόχος είναι να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Μόνο ο αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα".

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας, με τη σειρά του, τόνισε ότι η κινητοποίηση της Πέμπτης δεν αφορά μόνο τη Ζώνη, αλλά όλους τους χώρους δουλιάς, καθώς και ότι άμεσα πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης να φτιάξει το μητρώο των εργοδοτών.

Σε ερώτηση αν η Συνομοσπονδία στηρίζει όλα τα αιτήματα των σωματείων της Ζώνης, μεταξύ των οποίων και το αίτημα για την εγκατάσταση δυο δεξαμενών στο Πέραμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε ότι στηρίζει όλα τα αιτήματα.

Η δεύτερη στάση έγινε στη ΝΑΥΣΙ.Εκεί ο γραμματέας του ΕΚΠ Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε τα μέτρα για την ανάπτυξη της Ζώνης είναι αλληλένδετα με τα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων. "Πρέπει να μπει- τόνισε - φραγμός. Απαιτείται να υλοποιηθούν τα 26 σημεία της κυβέρνησης και όχι μόνο". Η περιοδεία συνεχίστηκε στο ναυπηγείο του Καρρά.

Ανάκληση άδειας για τρεις μήνες

Τρίμηνη ανάκληση της άδειας των δυο εταιριών (του Π. Φυντάνη και του Δ. Μεταξά), που εκτελούσαν εργασίες στο πλοίο "Ευγενία",αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, στη χτεσινή συνεδρίασή της, η 9μελής επιτροπή ελέγχου.Αποφασίστηκε, επίσης, ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί στις 27 Μάρτη,οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη από το ΚΕΠΕΚ,για το αν πρέπει να επιβληθούν μεγαλύτερες κυρώσεις.

Υπέρ της διαγραφής ψήφισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, του ΥΕΝ, του υπουργείου Εργασίας και ενός εκπροσώπου των εργοδοτών, ενώ ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και οι άλλοι δυο εκπρόσωποι των εργοδοτών ψήφισαν λευκό, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη και μετά να αποφασίσουν... Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο εργολάβος Δ. Μεταξάς,ο οποίος είπε ότι πράγματι εκτελούνταν ελασματουργικές εργασίες στο πλοίο, αλλά δεν απασχολούσε προσωπικό το Σάββατο. Στη συνεδρίαση, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν καταστάσεις προσωπικού και άδειες για εργασίες, καθώς και πιστοποιητικό γκας φρι.

Συγκέντρωση στη Δραπετσώνα

"Παρανομούν και δολοφονούν εργάτες, κυβέρνηση κι αρχές, τους κάνουν τις πλάτες". Μ' αυτό το σύνθημα και έκδηλη την αγανάκτηση για το θάνατο ενός ακόμα συντρόφου τους, εργάτες της Ζώνης και κάτοικοι της Δραπετσώνας συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Κ. Βάρναλη της πόλης.

Στη συγκέντρωση ο αντιδήμαρχος Κερατσινίου Γιάννης Τουλουμτζής τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και απαιτεί να παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα, καθώς και να υλοποιηθούν οι 26 δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Από τα Σωματεία της Ζώνης μίλησε ο Τάκης Καραγιαννάκης,ο οποίος τόνισε ότι μόνη αντίσταση είναι ο αγώνας. "Υπάρχει η ανάγκη - σημείωσε - να δημιουργηθεί ένα μέτωπο με όλους τους φορείς και τους Δήμους του Πειραιά, για να πιέσουμε την κυβέρνηση με σαφές χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της".

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Οχι" στην πολιτική της φτώχειας

"Αγώνας ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που υποκινούν τις κρίσεις στα Βαλκάνια, ενάντια στα σχέδια των Αμερικανών για διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά και στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που οξύνει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων". Την παραπάνω απόφαση πήραν οι αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στη Γενική τους Συνέλευση.

Στο ψήφισμα της συνέλευσης καταγγέλλεται η κυβέρνηση για τη μονόπλευρη λιτότητα που εφαρμόζει, για τη σχεδιαζόμενη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, το κλείσιμο εργοστασίων και τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία. Οι αντιπρόσωποι του ΕΚΛ εκφράζουν την αντίθεσή τους και με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που "καταργούν συμβάσεις και ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις", καθώς και με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Για την αλλαγή της αντιλαϊκής πολιτικής, καλούν τους εργαζόμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική και να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων: 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων, συντάξεις ίσες με τα 20 ΗΑΕ, ουσιαστική λειτουργία των επιτροπών για την υγιεινή κι ασφάλεια, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, απαγόρευση της απόλυσης 5 χρόνια πριν τη σύνταξη, αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Επίσης, συνταξιοδότηση των ηλικιωμένων οικοδόμων της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λόγω της καθυστερημένης επέκτασης του ΙΚΑ στην περιοχή, αύξηση των κοινωνικών δαπανών, να επαναλειτουργήσουν μια σειρά κλειστών επιχειρήσεων της περιοχής κ.ά.

Περιοδεία σε εργασιακούς χώρους

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Επίσκεψη στους εργασιακούς χώρους και συναντήσεις με τα σωματεία εργαζομένων της ΚΕΜ ΑΕ (πρώην Ηνωμένα Σωληνουργεία), ΔΑΡΙΓΚ και Ναυπηγείων Αυλίδας πραγματοποίησαν τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου Δ. Τσουμπρής και Π. Πολυμενάκος.Οπως διαπιστώθηκε, το κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στις τρεις επιχειρήσεις, όπως και στα "Ελληνικά Σωληνουργεία" (πρώην Τσαούσογλου), είναι οι απολύσεις, η συρρίκνωση της απασχόλησης που επιχειρείται υπό το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας και της εισαγωγής ομοειδών προϊόντων.

Το κενό δράσης που παρουσιάζεται από την αδράνεια του ΕΚ Χαλκίδας και της Ομοσπονδίας Μετάλλου - επισήμανε ο Δ. Τσουμπρής - πρέπει να το καλύψουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι εργαζόμενοι, θέτοντας συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και προγραμματίζοντας τη δράση τους συντονισμένα.

Από τη χτεσινή περιοδεία της ΓΣΕΕ στη Ζώνη

Στο πένθος βύθισε τη Ζώνη και τους ανθρώπους της η τελευταία τραγωδία

Ζητά και τα "ρέστα"!

Κατά το "φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης" - όπως καταγγέλλει η κλαδική ομοσπονδία - ο φαρμακοποιός Λ. Πανουργιάς προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 15 του Νόμου 1264, ζητώντας την απόλυση της συνδικαλίστριας Μαρίας Δημητρίου,γραμματέα του Συνδικάτου Φαρμάκου Βοιωτίας, κατηγορώντας τη για "συκοφαντική δυσφήμηση", επειδή κατήγγειλε, πριν δύο μήνες περίπου, στα μέσα ενημέρωσης ότι της επιτέθηκε και της προκάλεσε θλάση αυχένα!

"Ο εν λόγω εργοδότης - καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Φαρμάκου - πολλές φορές στο παρελθόν συμπεριφέρθηκε παράνομα και αντεργατικά, όταν η συνάδελφος διεκδίκησε τα νόμιμα δικαιώματά της. Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες του συνδικάτου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού. Τώρα ζητάει από πάνω και τα ρέστα!".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ