MotionTeam |
Μετά την προσυγκέντρωσή τους στο χώρο του ΑΠΘ, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος κατευθύνθηκαν με πορεία στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου ενώθηκαν με φοιτητές από όλα τα Ιδρύματα της πόλης, ενώ αγωνιστικό «παρών» έδωσαν επίσης εκπαιδευτικοί, όπως και η Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών της Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στη συγκέντρωση η Μαρίνα Παντελιά, γραμματέας του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα αιτήματα των φοιτητών είναι δίκαια, γι' αυτό η κυβέρνηση απαντά με καταστολή στον αγώνα τους. «Δεν θα τους αφήσουμε! Κάτω τα χέρια από την οργάνωση των φοιτητών! Περιφρουρούμε τις διαδικασίες μας. Ξέρουμε καλά ότι είναι η πολιτική δεκαετιών που υλοποιείται σήμερα στο πανεπιστήμιό μας και η απάντησή μας πρέπει να είναι οργανωμένη και συντονισμένη», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο νέο νόμο - πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τον οποίο στοχεύει στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων μέσω των ενιαίων ψηφοδελτίων και των ηλεκτρονικών διαδικασιών, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η παραπέρα απελευθέρωση της παρέμβασης των επιχειρήσεων για την αξιοποίηση της έρευνας στα πανεπιστήμια.
Στη συνέχεια ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους φοιτητές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Ενας χρόνος τώρα με κλειστές σχολές, ως εδώ λένε οι φοιτητές» και «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μαζί, δίδακτρα μας έφεραν και καταστολή». Η πορεία πέρασε από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε στο ΑΠΘ, με τους φοιτητές να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη σημερινή σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Πολυτεχνείο.
Διαδήλωση για να γυρίσουν στις σχολές τους, στα εργαστήρια, στις κλινικές και τις πρακτικές τους, έκαναν χτες το πρωί οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την ένταση της καταστολής.
Πολύμορφες πρωτοβουλίες, όπως συγκέντρωση υπογραφών για να ανοίξουν οι σχολές, υπαίθρια διά ζώσης μαθήματα, και νέες διαδηλώσεις ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα.
Μαζική σύσκεψη έκαναν χτες φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, που μεταξύ άλλων αποφάσισαν νέο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού με συλλαλητήριο την 1η Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.
Παράλληλα, σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, φοιτητές από Σχολές της Αθήνας θα μεταβούν στο υπουργείο Παιδείας, για να καταθέσουν τις υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει πάνω σε κείμενα με αίτημα την επανέναρξη των πρακτικών ασκήσεων και εργαστηρίων. Σχετικά κείμενα υπογραφών έχουν διακινήσει οι Σύλλογοι Ψυχολογίας ΑΠΘ, Ρεθύμνου και φοιτητές Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ για την πρακτική άσκηση, η Επιτροπή Φοιτητών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για πρακτικές και πτυχιακές, καθώς και φοιτητές της Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ για το άνοιγμα των εργαστηρίων.
Αντίστοιχη πρωτοβουλία διαδικτυακής συλλογής υπογραφών ξεκίνησε και η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Μυτιλήνης, απαιτώντας «το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης να μείνει στα χαρτιά! Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου!».
Με σύνθημα «Ζωντανεύουμε τη Σχολή μας, διεκδικούμε άμεση επιστροφή στα Πανεπιστήμιά μας με όλα τα μέτρα προστασίας», ο Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ οργάνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης συμβολική, διά ζώσης διάλεξη, με θέμα «Ιστορία και Μεθοδολογία: Για μια Ιστορία "από τα κάτω"». Τη διάλεξη έκανε ο Κώστας Τζιάρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος. Εισαγωγή έκανε η Μαρία Καβάλα, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία της διά ζώσης διδασκαλίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων. Την πρωτοβουλία χαιρέτισε επίσης ο πρόεδρος του Τμήματος, Αρης Στυλιανού.
Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε αντίστοιχη πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών του ΑΠΘ με θέμα «Πανεπιστήμιο και δημοκρατικά δικαιώματα», με εισηγητές την Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής, τον Διονύση Δρόσο, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, και τον Αρη Στυλιανού.
Την Τετάρτη, διά ζώσης μάθημα έγινε και στη Φιλοσοφική Αθήνας, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου. Το μάθημα έκανε ο Διονύσης Γούτσος, καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας στην Αθήνα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες είχαν παρθεί και την προηγούμενη βδομάδα στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ και στη Νομική του ΑΠΘ.
«Το κεφάλι ψηλά, ο αγώνας συνεχίζεται», δηλώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Λάρισας, που διεκδικώντας να ανοίξουν οι σχολές διοργανώνουν συλλαλητήριο σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Επίσης, ποδηλατοδρομία διαμαρτυρίας για τον ένα χρόνο κλειστών πανεπιστημίων οργανώνει αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής Καρδίτσας, με αφετηρία τη Σχολή.
Σε κινητοποίηση καλεί επίσης σήμερα, Παρασκευή, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, στη 1 μ.μ., στα ΠΡΟΚΑΤ.
Απεργιακές κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα
«Είναι εξοργιστική η αδιαφορία του υπουργείου, που εδώ και έναν χρόνο έχει αφήσει παιδιά και εκπαιδευτικούς ανοχύρωτους, χωρίς προστασία, στο έλεος της εξέλιξης της πανδημίας», τόνισαν, αναφερόμενοι στην τακτική να μένουν ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές, χωρίς κανένα μέτρο.
Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων, του προσωπικού της Ειδικής Αγωγής μετέφεραν την αγωνία και αγανάκτηση εργαζομένων και γονιών για την κατάσταση, για την απουσία μέτρων και την αδιαφορία του υπουργείου, αναφερόμενοι παράλληλα στις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται από το προσωπικό των σχολείων, με συνείδηση του ρόλου του. Θύμισαν για μια ακόμα φορά πως στα Ειδικά Σχολεία φοιτούν και παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και την τραγική κατάληξη του μαθητή Ειδικού Σχολείου του Πειραιά, η οποία ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης.
Εκπρόσωποι σωματείων ανέδειξαν και ειδικότερα προβλήματα: Από τον Σύλλογο Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου περιέγραψαν το πώς τρία Ειδικά Δημοτικά και τρία Νηπιαγωγεία της περιοχής λειτουργούν σε αίθουσες 2x2, όπου συνυπάρχουν εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό - βοηθητικό προσωπικό και παιδιά. Από την ΕΛΜΕ Πειραιά αναδείχθηκαν ζητήματα όπως η κοινή μεταφορά μαθητών του 2ου ΕΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥΛ στα ίδια λεωφορεία.
Αντιπροσωπεία των σωματείων έθεσε το σύνολο των ζητημάτων σε συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας Ζ. Μακρή, η οποία - όπως μετέφεραν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών - επανέλαβε την προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, να εμφανιστεί ότι το υπουργείο ανταποκρίνεται «όπως μπορεί» στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.
Κατά τ' άλλα, καμία δέσμευση δεν υπήρξε στα συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν τους όρους λειτουργίας των σχολείων με επιπλέον προσωπικό και αίθουσες, τεστ μέσα στα σχολεία. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, οι εκπαιδευτικοί επεσήμαναν ότι η διαδικασία προχωρά αργά και είναι ζήτημα αν θα ολοκληρωθεί πριν κλείσουν τα σχολεία. Μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς από και προς τα σχολεία, το οποίο όμως από το υπουργείο μετατέθηκε σε άλλους φορείς.
Μαχητική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί και των Ειδικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, έχοντας τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης. Απαίτησαν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων που βρίσκονται στο «κόκκινο»: Μαζικά - περιοδικά τεστ, ιχνηλατήσεις και φροντίδα των πασχόντων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, όλα τα σχολεία να έχουν νοσηλευτή. Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, να αυξηθούν τα δρομολόγια κ.ά.
Στη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου εισέπραξαν μόνο ευχολόγια, χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Αγαλμα Βενιζέλου, όπου συμμετείχαν στο φοιτητικό συλλαλητήριο.
Την άμεση λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων απαίτησαν και εκπαιδευτικοί της Χαλκίδας, που αρχικά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της Χαλκίδας και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μέσα από την κινητοποίησή τους ανέδειξαν την κατάσταση που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα στα Ειδικά Σχολεία της περιοχής, με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων, ενώ επεσήμαναν τους κινδύνους διασποράς από τον συγχρωτισμό των μαθητών στα ΜΜΜ, τα οποία χρησιμοποιούνται και για τη διενέργεια άλλων δρομολογίων, όπως η μεταφορά εργαζομένων σε χώρους δουλειάς.
Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος
H εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με τίτλο «Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, αντί για αύριο που ήταν προγραμματισμένη, λόγω καιρικών συνθηκών.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μάρτη στις 19.00. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στο kneamth@hotmail.com.
O Eνιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή σύσκεψη αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ., με θέμα «Ανοιχτή ή κλειστή η Ειδική Αγωγή σε περίοδο πανδημίας; Πραγματικό δίλημμα ή ψευτοδίλημμα;». Η σύσκεψη θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Zoom (Meeting ID: 933 307 6881, Passcode: 48VxP2).