ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

«Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία - όχι στην καταστολή και στην τρομοκρατία» ανάμεσα στα συνθήματα των συγκεντρώσεων

Σέρρες
Σέρρες
Συνεχίστηκαν και χτες οι συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια σε πόλεις όλης της χώρας από Συνδικάτα, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με αφορμή τον ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, υγειονομικοί, γυναίκες και φοιτητές διαμηνύουν με τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις που συνεχίζονται σήμερα και τις επόμενες μέρες, πως ο αγώνας των εργαζομένων θα κλιμακωθεί για την υγεία και τα δικαιώματά τους, κόντρα στον κρατικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

Στη Βόρεια Ελλάδα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα, με τη συμμετοχή του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Δράμας, των Σωματείων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Ιδ. Υπαλλήλων και Υπαλλήλων στην Περιφέρεια όπως και του Συλλόγου Γυναικών. Στην Καβάλα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καπνεργάτη υπό την έντονη παρουσία μάλιστα της Αστυνομίας, ενώ στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, μαχητικό παλμό έδωσαν με τα συνθήματά τους οι φοιτητές, που συμμετείχαν με αποφάσεις του Συλλόγου Εστιαζόμενων Φοιτητών ΔΙΠΑΕ και της Κίνησης φοιτητών ΔΙΠΑΕ και Καβαλιωτών φοιτητών.

Στην Αλεξανδρούπολη, σε συγκέντρωση κάλεσαν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδ. Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου. Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Κομοτηνή.

Σίνδος
Σίνδος
Μαχητική και με παλμό ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χτες και στην πόλη των Σερρών, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, των Σωματείων Μετάλλου, ΔΕΥΑ, Επισιτισμού, εργαζομένων ΟΤΑ, Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Συλλόγου Γυναικών (ΟΓΕ) και του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων.

Τα Συνδικάτα εργαζομένων στους κλάδους των Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου και Ιματισμού πραγματοποίησαν κινητοποίηση - μαζική εξόρμηση στη Σίνδο διεκδικώντας την ενίσχυση των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στη ΒΙΠΕ και των κατοίκων των γύρω περιοχών. Εκπρόσωποι των σωματείων συζήτησαν με κατοίκους της περιοχής για την ανάγκη επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας στη Βιομηχανική Περιοχή, τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας για την πανδημία στα εργοστάσια, τους κινδύνους που θα προκύψουν για την υγεία όλων αν εγκριθεί η λειτουργία των δύο μονάδων καύσης ιατρικών αποβλήτων. Δεκάδες κάτοικοι ανταποκρίθηκαν υπογράφοντας το κείμενο των σωματείων με τα παραπάνω αιτήματα.

Δυναμική ήταν η προχτεσινή συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους των Τρικάλων, με παλμό και επενδυμένη με παραδοσιακούς ρυθμούς από το παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συμμετείχαν εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς, μετά από κάλεσμα των Συνδικάτων Τροφίμων, Οικοδόμων και των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Λογιστών.

Τρίκαλα
Τρίκαλα
«Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας, για την υγεία του λαού»: Με το σύνθημα αυτό στο πανό του, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ βρέθηκε στην κεφαλή της πορείας που έγινε χτες το απόγευμα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Βρύσαλης. Κινητοποίηση έκαναν, επίσης χτες, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς και στα Χανιά.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Πρέβεζα. Επίσης στην Ικαρία, ενώ πολύμορφη δράση, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς στη Λέσβο, οργάνωσε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες οι συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και πικετοφορίες που προγραμματίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε μια σειρά πόλεις.

Σήμερα Παρασκευή:

-- Λάρισα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

-- Βόλος, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

-- Αρτα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς

-- Ζάκυνθος, στις 6.30 μ.μ., στην πρώην Νομαρχία

-- Καλαμάτα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη

-- Ναύπλιο, στις 5 μ.μ., στην Ενδεκάτη

Αύριο, Σάββατο:

-- Ηγουμενίτσα, αυτοκινητοπομπή στις 12 μ., με αφετηρία το Πάνθεον

-- Βέροια, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου

-- Νάουσα, στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία

-- Κόρινθος, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο Πυλαρινού

-- Χίος, στις 11 π.μ., στην πλατεία Βουνακίου


Στις γειτονιές της Αττικής περνά η σκυτάλη των κινητοποιήσεων

Με κινητοποιήσεις σε πλήθος από γειτονιές και συνοικίες της Αττικής, συνδικάτα και μαζικοί φορείς συνεχίζουν μέσα στο Σαββατοκύριακο τον αγώνα διεκδίκησης μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού, καταδικάζοντας παράλληλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, την εντεινόμενη κρατική καταστολή και βία.

Αύριο Σάββατο, συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις οργανώνουν:

  • Το Παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στις 12 μ. στην πλατεία Δημαρχείου, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής.
  • Το Παράρτημα Καλλιθέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κύπρου.
  • Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 12.30 μ.μ. στη Νίκαια (Περιβολάκι).
  • Το Σωματείο Εργαζόμενων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης στις 12 μ. στην πλατεία Σοφούλη της Πεύκης.

Την Κυριακή 21 Μάρτη:

  • Σωματεία και φορείς πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Λαού στην Ελευσίνα.
  • Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σωματεία και φορείς σε κινητοποίηση στις 12.30 μ.μ. στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα).
  • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σε κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο Λαύριο (Αγαλμα Μεταλλωρύχων).
  • Στο Γαλάτσι, συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Μανδηλαρά (Βεΐκου και Τραλλέων).
  • Το Παράρτημα Νοτιοανατολικών του Συνδικάτου Οικοδόμων καλεί στις 12 μ. στην πλατεία Ασυρμάτου, στο Μπραχάμι.
  • Η Ομάδα Γυναικών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας προχωρά σε παρέμβαση στις 12 μ. στην πλατεία Πατριάρχου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει παρέμβαση στην Αρτέμιδα την Τρίτη 23/3, στις 6 μ.μ. στη «Μέδουσα».

Στην Κυψέλη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού

Σε συγκέντρωση και πορεία αύριο στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κυψέλης καλεί το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, συνδυάζοντας τα αιτήματα για προστασία της υγείας του λαού με τη φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού. Στην κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.


ΠΑΜΕ
Απαίτηση χιλιάδων εργαζομένων η λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς

Διαδικτυακή συνάντηση με τον Νίκο Χαρδαλιά

Διαδικτυακή συνάντηση με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιά, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, θέτοντας στο προσκήνιο τα αιτήματα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Η αντιπροσωπεία μετέφερε την απαίτηση χιλιάδων εργαζομένων να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας τους στους χώρους δουλειάς, καθώς και την τραγική κατάσταση που επικρατεί με ευθύνη της εργοδοσίας και έχει αποτέλεσμα ακόμα και τον θάνατο εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για «εγκληματική» στάση της εργοδοσίας, που «αποκρύπτει σκόπιμα την ύπαρξη κρουσμάτων στις επιχειρήσεις» και «το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μεγαλώσει η κερδοφορία της», ενώ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

«Οι χώροι εργασίας αποτελούν υγειονομικές βόμβες για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, απαίτησε «μέτρα εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα, με οργανωμένο σχέδιο μέτρων, με έλεγχο άμεσα και συχνά», σε βιομηχανίες τροφίμων σε όλη τη χώρα, στις βιομηχανικές ζώνες (π.χ. Θριάσιο, Σχιστό, Κορωπί, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ζώνη Περάματος κ.α.), στα σούπερ μάρκετ. «Τονίσαμε ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν τις επιχειρήσεις με ονοματεπώνυμο», σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία έθεσε τα εξής αιτήματα: Η πλατφόρμα που έχει τεθεί σε λειτουργία για τη διενέργεια τεστ σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με περισσότερα από 20 άτομα προσωπικό «να γίνει υποχρεωτική για τους εργοδότες με συχνό έλεγχο», και όχι η χρήση της να επαφίεται στην ατομική ευθύνη του εργαζόμενου. Να παρθούν τώρα μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να γίνεται συχνός έλεγχος της τήρησής τους. Να αξιοποιηθεί η συμβολή ειδικών γιατρών Εργασίας «για την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από την COVID-19 και την υπόδειξη συλλογικών μέτρων πρόληψης, πρόσθετων μέτρων προστασίας εργαζομένων που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο λόγω προβλημάτων υγείας, παραμονής εκτός εργασίας εργαζομένων με συμπτώματα ή με ιστορικό έκθεσης στον κορονοϊό, καταγραφής της επαγγελματικής νοσηρότητας». Να ληφθούν συστηματικά και υποχρεωτικά μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης, με υποχρεωτικά, περιοδικά επαναλαμβανόμενα, αξιόπιστα τεστ με ευθύνη του εργοδότη. Να δοθεί προσοχή στην υγεία των εργατών γης που ζουν σε άθλιες συνθήκες με ευθύνη των εργοδοτών τους, με πρόβλεψη για συχνά τεστ στις περιοχές όπου ζουν και εργάζονται.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί «τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Να δώσουμε το "παρών" στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων που αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις και συνολικά σ' όλη τη χώρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ