ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
Σελ. /24
Προετοιμάζουν...

Ανέκδοτο καταντάει η μονότονη αναφορά της κυβέρνησης σε «τυπικές επαφές» και «τεχνικές» λεπτομέρειες, που τάχα συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες των παζαριών με την Τουρκία και με άλλες χώρες της περιοχής. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «τεχνικές» και «τυπικές» επαφές περιελάμβανε και ο ΝΑΤΟικός μηχανισμός που στήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη για την «αποκλιμάκωση» στην Ανατ. Μεσόγειο. Οπως όμως ξανάπε προχτές ο Στόλτενμπεργκ, ο μηχανισμός αυτός «άνοιξε το δρόμο των διερευνητικών», έπαιξε δηλαδή καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για να μπει σε νέες ράγες το τρένο των ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή, που τώρα ανεβάζει ξανά ταχύτητα. «Τεχνικά προβλήματα» βαφτίστηκαν και οι ανακοινώσεις της Αιγύπτου για οριοθέτηση θαλάσσιων οικοπέδων που «σβήνουν» το Καστελόριζο, για τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε την Αίγυπτο και ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει δυο φορές σε δέκα μέρες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Τέλος, «τυπικές» και «μη δεσμευτικές» είναι κατά την κυβέρνηση και οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Οπως όμως μαθαίνουμε, σε αυτές η τουρκική κυβέρνηση «ανοίγει» το σύνολο των ατζέντας της, το οποίο θα αποτελέσει και αντικείμενο της συνάντησης των δυο ΥΠΕΞ τον Απρίλη.

... το έδαφος

Δεν κρύβεται λοιπόν με τίποτα ότι πίσω από τα «τεχνικά θέματα» και τις «τυπικές διαδικασίες», το ιμπεριαλιστικό παζάρι είναι σε πλήρη εξέλιξη, «αλέθει» κυριαρχικά δικαιώματα, μαζεύει «μπαρούτι» στην πυριτιδαποθήκη των ανταγωνισμών, που πληρώνουν οι λαοί. Κι ας προσπαθούν με «σιγή ασυρμάτου» να θολώσουν τα νερά. Κι ας επαναλαμβάνουν τα παραμύθια περί «στριμωγμένης» Τουρκίας, που απλά «ελίσσεται» απέναντι σε ΗΠΑ και ΕΕ. Κι ας επικαλούνται τις «λυκοφιλίες» τους και τους «αντιτουρκικούς άξονες» στην περιοχή. Οσο βαθύτερα οδηγούν τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όσο περισσότερο μεγαλώνει η αντιπαράθεση για τη μοιρασιά της πίτας μεταξύ συμμάχων και ανταγωνιστών, όσο η αστική τάξη διαπραγματεύεται το ρόλο της στην περιοχή, τόσο οι διευθετήσεις και τα παζάρια θα παρουσιάζονται ως «τεχνικά ζητήματα», προετοιμάζοντας το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς.

Τίποτα στην τύχη

Μετά από πολύχρονη μάχη, οι εργαζόμενοι της «UBER» στη Μεγάλη Βρετανία πέτυχαν να πληρώνονται ως μισθωτοί, με το κατώτερο ωρομίσθιο. Η χαρά τους όμως δεν κράτησε πολύ, αφού η εταιρεία τούς ενημέρωσε ότι θα εφαρμόσει τη διάκριση του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, με τον δεύτερο βέβαια να μην πληρώνεται. Με άλλα λόγια, οι χιλιάδες ταξιτζήδες και μεταφορείς, που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν από την «UBER» ως «αυτοαπασχολούμενοι συνεργάτες», για να γλιτώνει μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές και όσες άλλες παροχές απέμειναν, τώρα θα θεωρούνται μεν εργαζόμενοι, αλλά με την απαράδεκτη διάκριση του χρόνου εργασίας θα αμείβονται έως και 50% λιγότερο από έναν συνηθισμένο μισθωτό του κλάδου! Το παράδειγμα επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο διαθέτει μια ανεξάντλητη δεξαμενή από νόμους, που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, για να θωρακίζει τα κέρδη του, χωρίς τίποτα να μένει στην τύχη. Αυτοί οι νόμοι δίνουν στην «UBER» και σε κάθε πολυεθνική τη δυνατότητα να ξεζουμίζει χιλιάδες εργαζόμενους ως αυτοαπασχολούμενους, με συγκαλυμμένη μισθωτή σχέση εργασίας. Και σήμερα, να συνεχίζει να κάνει το ίδιο, βαθαίνοντας την εκμετάλλευση, αξιοποιώντας τους βάρβαρους νόμους για τον χρόνο εργασίας. Η πλειοψηφία αυτών των νόμων ισχύουν και στη χώρα μας, ενώ οι ανατροπές του αιώνα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με επίκεντρο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, θα κάνουν ακόμα πιο αφόρητη τη δουλειά για εκατομμύρια εργαζόμενους. Γι' αυτό χρειάζεται από τώρα εγρήγορση και καλή αγωνιστική προετοιμασία. Οχι μόνο για να βρει μπροστά της η κυβέρνηση αδιαπέραστο τείχος, αν τολμήσει να φέρει τις νέες ανατροπές, αλλά και για να δυναμώνει η προοπτική της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης, απέναντι στους εκμεταλλευτές, τις κυβερνήσεις, τις συμμαχίες και τα κόμματά τους.

Επικίνδυνο...

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων χρόνων, αυξήθηκαν κατά 3,9% μέσα στο 2020, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, μέσα στην πανδημία και τη νέα οικονομική κρίση. ΗΠΑ και Κίνα «σέρνουν το χορό», αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα 2/3 της παγκόσμιας αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, ενώ καταγγέλλουν ο ένας τον άλλο ως «μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα» και αλληλοκατηγορούνται για «κακόβουλες επιθέσεις». Οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία, φουντώνουν αντίστοιχα την κόντρα μεταξύ τους, με απειλές Μπάιντεν προς τον Πούτιν και απάντηση με ανάκληση του Ρώσου πρέσβη. Από κοντά η Βρετανία αυξάνει κατά 40% την «οροφή» για τις πυρηνικές κεφαλές, από τις 180 στις 260. Και ενώ εντείνονται όλες αυτές οι προετοιμασίες «για την ειρήνη» και καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στις συνθήκες της νέας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, σπρώχνει το λαό και τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε αυτό το επικίνδυνο κουβάρι, διεκδικώντας για λογαριασμό του κεφαλαίου πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή.

... κουβάρι

Μεταξύ άλλων πρωτοστατεί στην υλοποίηση των στόχων του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες, «ματώνοντας» το λαό, στέλνει δυνάμεις και οπλικά συστήματα σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, μετατρέπει όλη την Ελλάδα και τις υποδομές της σε ένα απέραντο ορμητήριο αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, όπως συμβαίνει και αυτήν την περίοδο με τη γιγάντια άσκηση «Defender Europe 2021», μια «πρόβα πολέμου» κατά της Ρωσίας. Καμία «ασφάλεια και σταθερότητα» δεν προσφέρουν στον δικό μας και σε όλους τους λαούς όλα τα παραπάνω. Μονάχα αυξάνουν τους κινδύνους στοχοποίησης και επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει εδώ και τώρα η λαϊκή πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες του κινηματογράφου, Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ, δημιουργούν την πρώτη τους ταινία, με τίτλο «Εξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ» («La sortie des usines Lumiere»), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

1914 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Καναδός μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα.

1914 Πεθαίνει ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Τζουζέπε Μερκάλι, γνωστός και για την κλίμακα μέτρησης της έντασης των σεισμών την οποία δημιούργησε.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη Συνθήκη των Βερσαλιών και συνάπτει χωριστή Συνθήκη Ειρήνης με τη Γερμανία μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθως, οι ΗΠΑ δεν μετέχουν στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ), από την οποία θα συνεχίσουν να απέχουν καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

1944 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στην πρώην σύμμαχό τους Ουγγαρία και την καταλαμβάνουν. Αιτία υπήρξε η προσέγγιση της ουγγρικής κυβέρνησης του Μίκλος Χόρτι με τους Συμμάχους (πλην της Σοβιετικής Ενωσης), με την προοπτική αλλαγής στρατοπέδου με αντάλλαγμα τη διατήρηση της εξουσίας στην Ουγγαρία.

1964 Τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο τούνελ των Αλπεων, που συνδέει την Ελβετία και την Ιταλία.

1970 Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση στην Ιστορία μεταξύ των ηγετών της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας (Ανατολικής) της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ και Βίλι Στοφ αντίστοιχα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ