ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
Σελ. /20
«ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 10 ΑΤΟΜΩΝ»
Ούτε να το σκεφτούν να φιμώσουν τις διαμαρτυρίες εργαζομένων

Μεγάλα ερωτήματα και προβληματισμούς γεννά το μέτρο που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο», υπογράμμισε και ανήγγειλε κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Το μέτρο αυτό της κυβέρνησης γεννά πολλά ερωτήματα και προβληματισμό. Δεν αμφισβητεί κανένας την αναγκαιότητα μέτρων που εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού ή προστασίας από ορισμένες ανεύθυνες συμπεριφορές. Ο προβληματισμός όμως που λογικά δημιουργείται είναι για την αξιοποίηση του μέτρου απέναντι σε διαμαρτυρίες εργαζομένων, όπως στο χώρο της Υγείας, αλλά και εκεί όπου η εργοδοσία ξεσαλώνει, αξιοποιώντας τον κορονοϊό, ή δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Αλλωστε η πρακτική διοικητές νοσοκομείων να μηνύουν συνδικαλιστές για «σπορά ψευδών ειδήσεων», επειδή διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, δημιουργεί κακό προηγούμενο. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να στραφεί ένα τέτοιο μέτρο απέναντι στα σωματεία των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε εργαζόμενους που κινητοποιούνται επειδή χάνουν τη δουλειά τους ή υποχρεώνονται σε αρνητικές μεταβολές στις εργασιακές τους σχέσεις.

Πόσο μάλλον που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι στους χώρους δουλειάς γίνεται το «έλα να δεις» από την εργοδοτική αυθαιρεσία, ομολογώντας την ενοχή της, αφού αυτή ενθάρρυνε την εργοδοσία, με όλο το νομικό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων αλλά και αφήνοντας τους εργαζόμενους εντελώς απροστάτευτους, ανακοινώνοντας αβέρτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τον κορονοϊό.

Εξάλλου, η «συνάθροιση» άνω των δέκα ανθρώπων πρακτικά συμβαίνει έξω από τα σούπερ μάρκετ, στην ουρά για μια εξέταση στο νοσοκομείο, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου ο κόσμος συνωστίζεται κυριολεκτικά για να πάει και να έρθει από τη δουλειά του. Κάθε σκέψη, λοιπόν, της κυβέρνησης να αξιοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο προκειμένου να φιμώσει το στόμα του λαού και των εργαζομένων δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Τα λόγια συμπάθειας από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία είναι σκέτη υποκρισία, όσο το κράτος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, όσο προσπαθεί να επιβάλει «σιγή ιχθύος» για όσους διαμαρτύρονται και διεκδικούν. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δικαιούνται να προστατευτούν από την πανδημία, όχι να σιγήσουν αλλά να δυναμώσουν τη φωνή τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων εργαζομένων και λαού.

Αλλοι περιορισμοί

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων. Εκανε μάλιστα ιδιαίτερη σύσταση στις εταιρείες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) για την ανά δύο μέτρα απόσταση ασφαλείας των εργαζομένων.

Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι «οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους» ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία εκτός σπιτιού, εξαιρείται η απαγόρευση στις εξής περιπτώσεις: Μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στον γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα - τηρώντας απαρέγκλιτα την απόσταση 1,5 μέτρου - και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Οσο για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων για τον κορονοϊό, από την περασμένη Πέμπτη έχουν βεβαιωθεί 145 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 150 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Οι συλληφθέντες λειτουργούσαν χώρους (κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Αποσπασματικά μέτρα και ασάφειες για τους αυτοαπασχολούμενους

Σε αντίθεση με τη γαλαντομία της στις μεγάλες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση αποδεικνύεται «σφιχτοχέρα» για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως επί ξύλου κρεμάμενοι εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και πριν από την επιδημία του κορονοϊού.

Ετσι, τα μέτρα της κυβέρνησης περιορίζονται μόνο στους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις «που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπου παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας», διατύπωση που οδηγεί αυτόματα σε περιορισμό των δικαιούχων, ακόμα και γι' αυτά τα γλίσχρα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Για αυτές τις επιχειρήσεις προβλέπονται η αναβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων (πληρωτέων το Μάρτη) για 4 μήνες καθώς και η αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Φλεβάρη για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Ασαφές παραμένει από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ποιους από τους αυτοαπασχολούμενους θα προβλέπεται η ειδική ενίσχυση των 800 ευρώ (γίνεται αναφορά σε επιχειρήσεις «που πλήττονται»).

Σε κάθε περίπτωση έξω από τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση μένουν π.χ. αυτοαπασχολούμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θα αναγκαστούν να σταματήσουν την εργασία τους, προκειμένου οι ίδιοι να προφυλαχθούν από την επιδημία, χωρίς όμως η επιχείρησή τους να εντάσσεται σ' αυτούς τους κλάδους που δικαιούνται την ενίσχυση με βάση τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση.

Αρα το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί για τους αυτοαπασχολούμενους με ευρύτερα κριτήρια, ειδικά γι' αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα και που στις συγκεκριμένες συνθήκες, ακόμα και αν ο κλάδος δραστηριότητάς τους παραμείνει ενεργός, οι ίδιοι είναι πολύ πιθανό να έχουν παραπέρα απώλεια εισοδήματος.

Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόνοια για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν χρέη προς τις τράπεζες, σε ΔΕΗ, ακόμα και σε άλλους ιδιώτες και κινδυνεύουν με την απώλεια ή τη μείωση των εισοδημάτων τους να μην μπορούν να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις που έχουν κάνει. Ομοίως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ που συνεχίζουν να τους βαραίνουν, ενώ τους επόμενους μήνες το εισόδημά τους θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.

Τέλος, όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, με το συγκεκριμένο μέτρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται μέσα στις επόμενες μέρες να πληρώσουν τις εισφορές για το μήνα Γενάρη, ενώ η αναστολή για το μήνα Φλεβάρη που τους δίνεται είναι ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο, που ήδη έχει χτυπηθεί από την προηγούμενη κρίση, εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται σε ρυθμίσεις και πληρώνουν δόσεις και επί της ουσίας κινδυνεύουν και πάλι να βρεθούν ανασφάλιστοι.

Νέες αποφάσεις για τη λειτουργία του Δημοσίου

Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα για τη λειτουργία του Δημοσίου δημοσιεύτηκε χτες. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες αποκτούν δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις για προμήθειες σχετικές με την προστασία από τον κορονοϊό, ενώ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εντάσσονται οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ και των βρεφονηπιακών σταθμών που δεν λειτουργούν. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων, οι δήμοι μπορούν επίσης να προχωρούν σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.

Τα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων την παροχή άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς με παιδιά έως 15 ετών. Επιπλέον, δίνεται ειδική άδεια απουσίας σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς έχουν ήδη βαριές παθήσεις όπως πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο ή είναι μεταμοσχευμένοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να εργάζονται «εθελοντικά» εξ αποστάσεως. Θεσπίζεται επίσης άδεια αναρρωτική ειδικού σκοπού για όσους υπαλλήλους έχει δοθεί οδηγία για κατ' οίκον περιορισμό χωρίς υποχρέωση να παραστούν σε υγειονομική επιτροπή.

Ακόμα, μετατίθεται κατά δυο μήνες κάθε προθεσμία στο Δημόσιο για αιτήματα των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και για τις διοικητικές προσφυγές. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη μετατεθεί για τις 30 Ιούνη η προθεσμία αιτήσεων για τα αδήλωτα τ.μ.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στα τυφλά

«Εχω "δέκατα" και βήχα. Ο ΕΟΔΥ μού λέει να κάτσω σπίτι και να μην κάνω εξέταση για κορονοϊό. Ο εργοδότης όμως μου ζητάει ιατρική βεβαίωση για να απουσιάσω από τη δουλειά. Τι να κάνω; Αλλιώς θα απολυθώ. Δεν έχω χρήματα για να κάνω τον έλεγχο σε ιδιωτικό διαγνωστικό. Να κάνω το τεστ με κίνδυνο αν δεν έχω ιό να τον κολλήσω και να φορτώσω το σύστημα, ή να μην κάνω τίποτα με κίνδυνο να υποστώ κυρώσεις από τον εργοδότη;». Αρκετά τέτοια ερωτήματα φτάνουν στην εφημερίδα μας τις τελευταίες μέρες από εργαζόμενους, που βαδίζουν στην ουσία στα τυφλά και αποτυπώνουν την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου γύρω από την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού. Αλλο σχετικό ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο από την κυβέρνηση, είναι π.χ. τι κάνει ο/η σύζυγος ενός πάσχοντος; Πώς θα απουσιάσει από την εργασία του αφού δεν νοσεί ο ίδιος, ενώ ο συγγενής του, που έχει συμπτώματα, δεν κάνει το τεστ, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ; Οι πλευρές αυτές επιβεβαιώνουν ότι τα όποια μέτρα και οι συστάσεις από τα επιστημονικά επιτελεία σκοντάφτουν στη σκληρή για τους εργαζόμενους πραγματικότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και την οποία η κυβέρνηση επιτείνει, ενθαρρύνοντας με την πολιτική της την εργοδοτική αυθαιρεσία και αποθεώνοντας την ...ατομική ευθύνη όχι μόνο στην προστασία από τον κορονοϊό, αλλά και στις συνέπειες της διαχείρισης της επιδημίας από κυβέρνηση και εργοδοσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ