ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
Σελ. /20
Αλληλεγγύη στην πράξη από την Κούβα

Copyright 2020 The Associated

Για άλλη μια φορά η Κούβα απέδειξε στην πράξη την αλληλεγγύη της σε άλλους λαούς. Χτες, μετά από συνεννοήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, έδωσε την άδεια ελλιμενισμού στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Braemar», που αναζητούσε για μέρες λιμάνι στην Καραϊβική, καθώς είχε ασθενείς με κορονοϊό.«Η πρόληψη και ο περιορισμός του νέου κορονοϊόυ απαιτούν προσπάθειες από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Ας ενισχύσουμε την Υγεία, την αλληλεγγύη και τη διεθνή συνεργασία», δήλωσε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Παρίγια Ροντρίγκες.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κούβα, που πρόσφερε ασφαλές λιμάνι στο «Braemar», με περισσότερους από 1.000 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Βρετανοί τουρίστες, αφού 10 κράτη, οι ΗΠΑ και κάποια που ανήκουν στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, αρνήθηκαν να δεχτούν το πλοίο.

Το πλοίο της εταιρείας «Fred Olsen Cruise Lines» έδεσε στο λιμάνι της Αβάνας Μαριέλ και είχε κανονιστεί η μεταφορά των επιβατών μέσω 4 πτήσεων τσάρτερ στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Επίσης η Κούβα έχει δεσμευτεί να παρέχει ιατρική βοήθεια σε όσους από τους επιβάτες δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο πλοίο επιβαίνουν 28 επιβάτες που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα του SARS-COV-2, ανάμεσά τους και δύο που έχουν βρεθεί ήδη θετικοί στον ιό.

Η κίνηση αυτή της Κούβας να προσφέρει βοήθεια στους συγκεκριμένους ανθρώπους έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τη διεθνή κοινότητα και σημαντικά ΜΜΕ όπως ο «Independent». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ένα μήνυμα επιβάτη του πλοίου. Ο Στιβ Ντέιλ έγραψε στο Twitter: «Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε τι έκανε η Κούβα για εμάς, προσφέρθηκε να βοηθήσει όταν καμία από τις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην περιοχή δεν το έκαναν».

Στην ίδια την Κούβα υπάρχουν 7 ασθενείς από τον κορονοϊό που περιθάλπονται (όλες περιπτώσεις εισαγόμενες ή επαφές ανθρώπων που ήρθαν κυρίως από Ιταλία). Οι αρχές της χώρας ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν εκεί, έχουν απαγορεύσει τις μεγάλες πολιτιστικές συγκεντρώσεις, οι οικογενειακοί γιατροί - ένας θεσμός πραγματικά δωρεάν παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - έχουν ενεργοποιηθεί και πραγματοποιούν καθημερινές επισκέψεις στα σπίτια, ενώ παίρνονται και μέτρα για αύξηση της παραγωγής προστατευτικών μέσων. Και όλα αυτά εν μέσω του βάρβαρου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Ακόμα, η Κούβα, στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης που πάντα προσφέρει απλόχερα, έχει οργανώσει δύο αποστολές γιατρών σε Βενεζουέλα και Νικαράγουα, για να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Τεστ, τεστ, τεστ» λένε οι γιατροί από τη Γουχάν

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι γιατροί της πόλης Γουχάν στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός, διαπιστώνουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι οι χώρες της Ευρώπης και της ΕΕ επαναλαμβάνουν τα αρχικά λάθη της Κίνας, όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα σε διεθνή ΜΜΕ.

Ειδικότερα, προειδοποίησαν για την ανεπαρκή προστασία του υγειονομικού προσωπικού στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Στη Γουχάν η έλλειψη κατανόησης της νέας ασθένειας και προστατευτικού εξοπλισμού κατά τις πρώτες βδομάδες της εμφάνισης, το Γενάρη, προκάλεσε τη μόλυνση χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και τουλάχιστον 46 υγειονομικοί έχασαν τη ζωή τους.

«Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας μολύνονται με τον Covid-19 στην καθημερινή τους πρακτική σε αριθμούς που προσεγγίζουν αρκετά την τότε κατάσταση στη Γουχάν», δήλωσε ο Wu Dong, καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Νοσοκομείο Union Medical College του Πεκίνου.

Με δεδομένη την υπάρχουσα εμπειρία από την Κίνα, στην Ευρώπη η ανεπαρκής προστασία του υγειονομικού προσωπικού μπορεί να εξηγηθεί με την έλλειψη ιατρικού υλικού που προκαλεί η καπιταλιστική οικονομία της αγοράς, αλλά και με το ελλιπές προσωπικό, που είναι ο κανόνας σε όλη την Ευρώπη.

Κινέζοι ειδικοί πιστεύουν ότι το υγειονομικό προσωπικό στις μεγάλες δυτικές χώρες, στις οποίες ο ιός έχει ριζώσει, οδηγείται σε κρίση. Χώρες από την Ιταλία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν έλλειψη ιατρικών προστατευτικών υλικών, όπως μάσκες στα νοσοκομεία. Ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός ασθενών απειλεί να συντρίψει τους γιατρούς και τις νοσοκόμες. Το υψηλό δυναμικό μόλυνσης του ιού δείχνει ότι θα μπορούσε επίσης να μεταδοθεί με ασυνήθιστους τρόπους, όπως μέσω των ματιών.

Στη Γουχάν οι ΩΡΛ και οι οφθαλμίατροι μολύνθηκαν σε υψηλότερα ποσοστά από τους συναδέλφους τους στα ίδια νοσοκομεία, δήλωσε ο Ντου Μπιν, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο «Union Medical College» του Πεκίνου, πιθανόν «επειδή αυτοί οι γιατροί έχουν πολύ στενή επαφή με τους ασθενείς». Πρόσθεσε πως είναι ζωτικής σημασίας γιατροί και νοσηλευτές «να εκπαιδεύονται πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους».

Σε αντίθεση με προηγούμενες πανδημίες, όπως η περίπτωση του SARS το 2003, ο κορονοϊός προκάλεσε αρχικά ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι τον μετέδιδαν άθελά τους σε άλλους. Για το λόγο αυτό οι γιατροί πιστεύουν ότι τεστ νουκλεϊνικών οξέων που προσδιορίζουν τη γενετική ακολουθία του ιού σε δείγματα ασθενών είναι απαραίτητη.

«Τεστ, τεστ, τεστ», δήλωσε ο Du. «Χωρίς τεστ απλώς δεν έχουμε ιδέα πώς να εντοπίσουμε τα ύποπτα κρούσματα και πώς να απομονώσουμε τις στενές επαφές».

Η Νότια Κορέα, η οποία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων στην Ασία, έφερε σε μεγάλο βαθμό την επιδημία υπό έλεγχο εξετάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα.

Σφοδροί ανταγωνισμοί για τα πρώτα εμβόλια και φάρμακα

Οσο αυξάνονται οι διαστάσεις της πανδημίας παγκοσμίως, τόσο παίρνει «φωτιά» η κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών για την ανακάλυψη του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου και φαρμάκου κατά του ιού Covid-19. Αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη δημοσιοποίηση της κόντρας ΗΠΑ - Γερμανίας με επίκεντρο το γερμανικό εργαστήριο εμβολίων «CureVac», που δεν είναι η μόνη. Την Τρίτη ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε 45 υγιείς ενήλικες ενός εμβολίου από την εταιρεία «Moderna» και το αμερικανικό ινστιτούτο αλλεργιών στο ερευνητικό Κέντρο Κάιζερ του Σιάτλ. Εάν κριθούν επιτυχείς, τότε θα ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίου την άνοιξη του 2021. Κλινικές δοκιμές σε ανάλογο εμβόλιο ετοιμάζεται να αρχίσει και η αμερικανική εταιρεία «Novavax» από το Μέριλαντ. Επίσης εντατικές προσπάθειες για εμβόλιο έχουν ξεκινήσει εδώ και βδομάδες Κινέζοι επιστήμονες κρατικών πανεπιστημίων αλλά και εταιρειών όπως η «Can Sino Biologics», που ξεκίνησε χτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους από την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας. Συνεργασία για τον ίδιο σκοπό έχει ξεκινήσει το διεθνές μονοπώλιο φαρμάκου «GlaxoSmithKline» με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία «Biopharmaceuticals».

Ρώσοι επιστήμονες από το Επιστημονικό Ιδρυμα «Vector» της Σιβηρίας ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε ζώα.

Σφοδροί είναι οι ανταγωνισμοί για την ανακάλυψη αποτελεσματικών φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, η νεοϋορκέζικη εταιρεία «Regeneron» ανακοίνωσε την Τρίτη «σημαντική πρόοδο» πάνω σε ένα κοκτέιλ φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση του συνδρόμου MERS, του αιμορραγικού ιού Εμπολα και της αρθρίτιδας. Ερευνες γίνονται και πάνω στο ιαπωνικό αντιγριπικό φάρμακο «Favipiravir», ενώ κλινική μελέτη ξεκινά η αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία «Gilead» πάνω στο φάρμακο «Remdesivir». Στη Γαλλία επίσης χρησιμοποιείται η χλωροκίνη, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία «Plaquenil» και σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες οι δοκιμές της δείχνουν ορισμένα θετικά αποτελέσματα σε πάσχοντες, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Στην Κίνα επίσης χρησιμοποιείται ως βασικό φάρμακο σε σχήματα θεραπείας το κουβανικής κατασκευής «Ιnterferon alpha 2Β» (IFNrec).

Μεγάλη ζήτηση επίσης καταγράφει το τεστ για τον κορονοϊό που παρήγαγε το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνολογίας του Βιετνάμ. Πρόκειται για τεστ που φτιάχτηκε από τη μελέτη του ιού και τον οποίο ανιχνεύει με ακρίβεια και μάλιστα σε μόλις 90 λεπτά από την ώρα που θα παρθεί το δείγμα σάλιου και αίματος. Οπως δηλώνουν οι αρχές της χώρας, γύρω στις 15 χώρες σε όλο τον κόσμο ήδη έχουν κάνει παραγγελίες, ανάμεσά τους Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστραλία κ.ά. Στο Βιετνάμ το τεστ γίνεται δωρεάν στον πληθυσμό, ενώ για εξαγωγή πωλείται προς 21,5 δολάρια.

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τρέχουν να ... προλάβουν

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με τον Καναδά σε ό,τι αφορά μετακινήσεις τουρισμού και αναψυχής, δίνοντας αργότερα συνέντευξη Τύπου για να κοινοποιήσει μία «πολύ σημαντική πληροφορία» «για τον κινεζικό ιό», όπως επιμένει να αποκαλεί τον COVID-19. Εκεί ανακοίνωσε πως προχωρά στην ενεργοποίηση του νόμου «περί βιομηχανικής παραγωγής για λόγους εθνικής άμυνας», του 1950, που του δίνει τη δυνατότητα να υποχρεώνει τις βιομηχανίες να προχωρήσουν στην παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων για λόγους εθνικής ασφάλειας, εν προκειμένω μάσκες, αναπνευστήρες, διαγνωστικά τεστ κ.λπ. Επίσης ενεργοποίησε το ανώτατο επίπεδο εξουσιών και δυνατοτήτων υπέρ της ομοσπονδιακής Αρχής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η πανδημία στις ΗΠΑ. Ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργείται ένα τεστ αυτοδιάγνωσης για τον ιό COVID-19, λέγοντας ότι έχει γίνει «πολύ μεγάλη πρόοδος σε αυτό».

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης με διάταγμα υποχρέωσε το 50% των εργαζομένων να μείνουν σπίτι, καθώς μέσα στο τελευταίο 24ωρο διπλασιάστηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Επιπλέον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως κατευθύνεται προς το λιμάνι της Ν. Υόρκης το πλωτό στρατιωτικό νοσοκομείο «USNS Comfort» προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, τονίζοντας ότι σχεδιάζεται η δημιουργία έκτακτων προσωρινών νοσοκομείων από τον αμερικανικό στρατό, καθώς και στις 50 πολιτείες έχουν καταγραφεί 8.019 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 127 θάνατοι.

Στη Βρετανία, μετά την αποτυχία της τακτικής της «ανοσίας της αγέλης» και προειδοποιήσεις των επιστημόνων, γίνεται στροφή στον περιορισμό των μετακινήσεων και χτες ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος στο «Imperial College London», Νιλ Φέργκιουσον, που έκανε από την αρχή εκκλήσεις στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας στη Βρετανία, μπήκε οικειοθελώς σε καραντίνα, αφού εμφάνισε πυρετό και επίμονο βήχα. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα 2.629 (+629 από την προηγούμενη μέρα) και οι νεκροί τους 104.

Η Γερμανία αναστέλλει την υποδοχή Σύρων προσφύγων

Η Γερμανία αναστέλλει την υποδοχή ορισμένου αριθμού Σύρων προσφύγων εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο από εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών. «Ενόψει μέτρων για τη συγκράτηση της πανδημίας COVID-19» η διαδικασία επανεγκατάστασης με την Τουρκία και η ομοσπονδιακή διαδικασία επανεγκατάστασης για άτομα που βρίσκονται σε επείγουσες ανθρωπιστικές καταστάσεις «θα ανασταλούν μέχρι νεωτέρας», αναφέρει οδηγία του υπουργείου στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF).

Περίπου 21.000 αλλοδαποί απορρίφθηκαν στα γερμανικά σύνορα εντός δύο ημερών. Μόνο τη Δευτέρα οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί αρνήθηκαν την είσοδο σε περίπου 15.000 άτομα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ