ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
Σελ. /20
Αθωράκιστοι μένουν υγειονομικοί και ασθενείς

Αυξάνονται οι υγειονομικοί που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό ή μπαίνουν σε καραντίνα

Στο έδαφος των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας που παραμένουν στα νοσοκομεία, όπως και των σοβαρών κενών στο σχεδιασμό κυβέρνησης και υπουργείου για την υποδοχή περιστατικών ύποπτων για κορονοϊό στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές Υγείας, πληθαίνουν τα περιστατικά όπου εργαζόμενοι σε νοσοκομεία βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, ενώ πολλοί συνάδελφοί τους μπαίνουν σε καραντίνα.

Ετσι, μια μέρα αφού έγινε γνωστό ότι καταγράφηκαν υγειονομικοί θετικοί στον κορονοϊό στα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», «Ερυθρός Σταυρός», Αλεξάνδρας, «Ιπποκράτειο» και Καλαμάτας, χτες γνωστοποιήθηκε ότι όλο το διοικητικό προσωπικό στο πέμπτο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» βγήκε σε 7ήμερη καραντίνα, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους του νοσοκομείου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κολλήσει η διαδικασία έκδοσης εξιτηρίων και εισιτηρίων για ασθενείς, όπως και να παγώσει η πρόσληψη του έκτακτου επικουρικού προσωπικού. Χτες πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα περιστατικά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διαπιστώθηκαν και σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία «ΕΛΠΙΣ», «Αττικόν», «Αγ. Ολγα»...

Μειωμένη καραντίνα με κριτήριο την «προσαρμογή» στις τεράστιες ελλείψεις

Στο μεταξύ, σε εξειδίκευση της εντολής που δόθηκε στους υγειονομικούς σε περιπτώσεις έκθεσης σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού να μένουν πλέον σε καραντίνα μόνο 7 μέρες - αντί για 14, όπως συστήνεται στον υπόλοιπο πληθυσμό - τις προηγούμενες μέρες ο ΕΟΔΥ έδωσε αναλυτικότερες οδηγίες και σχετικό πίνακα.

Με βάση αυτές τις οδηγίες, αν ο ασθενής με κορονοϊό φορούσε μάσκα και ο υγειονομικός δεν φορούσε κάποιο από τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, οφθαλμική προστασία κ.ά.) προβλέπεται η παραμονή στη δουλειά και η... αυτοπαρακολούθηση!

Αντίστοιχα, αν ο ασθενής με κορονοϊό δεν φορούσε μάσκα, ακόμη και όταν ο κίνδυνος έκθεσης αξιολογείται ως υψηλός, όπως στην περίπτωση που ο υγειονομικός δεν έχει καθόλου εξοπλισμό ατομικής προστασίας, προβλέπεται απομάκρυνση από την εργασία μόνο για 7 μέρες...

Κριτήριο για τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι η προστασία των υγειονομικών και των ασθενών, αλλά η «προσαρμογή» στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, καθώς όπως παραδέχθηκε προχτές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σ. Τσιόδρας, αν εφαρμόζονται και στους υγειονομικούς οι οδηγίες καραντίνας που δίνει ο ίδιος ο ΕΟΔΥ για όλο τον πληθυσμό, «θα αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα Υγείας»...

Μεγάλη αναμονή ασθενών σε ακατάλληλες συνθήκες

Την ίδια στιγμή, υγειονομικοί και ασθενείς καταγγέλλουν ότι επικρατεί χάος στα «κουτιά διαλογής» ύποπτων κρουσμάτων (δίχωρα κοντέινερ), καθώς όπου υπάρχουν σχηματίζονται ουρές, άνθρωποι με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα όπως πυρετό, μένουν εκτεθειμένοι 3 και 4 ώρες στο κρύο μέχρι να εξεταστούν και να βγουν τα αποτελέσματα.

«Κι όσοι δεν έχουν πνευμονία, σε αυτές τις συνθήκες θα την πάθουν», λένε στον «Ριζοσπάστη» γιατροί, επισημαίνοντας ότι δεν έχει προβλεφθεί ούτε επαρκής αριθμός κρεβατιών για όσους ασθενείς είναι πιο βαριά, ούτε επαρκές προσωπικό.

Οπως μας τονίζουν, «το βασικό είναι ότι διώχνουμε κόσμο που έχει δικαίωμα να μάθει αν έχει ή όχι κορονοϊό. Με βάση τα στατιστικά, το 15% θα νοσήσει σοβαρά, το 5% θα είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τι θα πούμε στους ανθρώπους που έρχονται να εξεταστούν; "Κάνε το σταυρό σου να είσαι στο 80%";».

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση και σε νοσοκομεία αναφοράς

Και αν όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» την περασμένη Τρίτη, στο ΤΕΠ, στη γενική εφημερία του νοσοκομείου - όπως καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» - η αναμονή των ύποπτων κρουσμάτων«έφτασε τα 58 άτομα στην απογευματινή βάρδια. Δυο γιατροί και δυο νοσηλευτές μόλις για να εξετάσουν τους ασθενείς! Η διαλογή γίνεται από έναν νοσηλευτή, ενώ μόλις πρόσφατα προστέθηκε κι ένας ειδικευόμενος! Περιστατικά με ευρήματα πνευμονίας διαφεύγουν στα καθαρά ιατρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκθεση».

Αντίστοιχα, «στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική, που επιφορτίστηκε τη νοσηλεία των πρώτων κρουσμάτων, δεν έγινε καμία προσαρμογή του προγράμματος εφημεριών. Οι ειδικευόμενοι γιατροί κλήθηκαν να ανταποκριθούν στην παράλληλη εφημέρευση τόσο για ένα τμήμα με 40 γεμάτες κλίνες, όσο και για τη νοσηλεία των κρουσμάτων στην κλινική ΕΜΛΑ. Την ίδια στιγμή, το τμήμα με δυσκολία βγάζει το πρόγραμμα εφημεριών του.

Στη ΜΕΘ του ΚΑΑ που χρησιμοποιείται για τη νοσηλεία των διασωληνωμένων κρουσμάτων, συνάδελφος στέλνεται απόσπαση στο ΝΙΜΤΣ για να καλύψει την εκεί μονάδα, την ίδια στιγμή που εν έτει 2020, η ΜΕΘ μαζί με τη ΜΑΦ λειτουργούσαν με μόλις 6 ειδικούς εντατικολόγους!».

Σε 418 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

31 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 418, εκ των οποίων τα 64 είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.

79 ασθενείς νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 13 είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι κοντά στα 70 έτη, ενώ υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 θάνατοι.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα.

14 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Κατά τη χτεσινή ενημέρωση, το υπουργείο Υγείας πήγε ένα βήμα παραπέρα τη μείωση της καραντίνας σε 7 μέρες (από 14) για τους υγειονομικούς που έχουν εκτεθεί σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, υγειονομικοί που έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά βρίσκονται σε ζωτικής σημασίας τμήματα θα κληθούν να συνεχίσουν την εργασία τους (π.χ. να κάνουν στεφανιογραφίες), ακόμα και χωρίς να απομακρυνθούν καθόλου από αυτήν,«λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας»...

Την ίδια ώρα, οι «συστάσεις» που απηύθυνε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου με τη μορφή ...ερωτημάτων (!) προς τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν τεστ για τον κορονοϊό, για μέτρα πρόληψης προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί να μη λειτουργήσουν «σαν ευκαιρίες μετάδοσης του ιού σε νέες εστίες διασποράς του», επιβεβαιώνουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που για να μη θίξει τα κέρδη μεγάλων ιδιωτικών κέντρων και θεραπευτηρίων αφήνει στα χέρια τους ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης έπλεξε το εγκώμιο στη «συγκινητική ανταπόκριση» επιχειρηματικών ομίλων να δώσουν «κρίσιμα υλικά και εξοπλισμό», ενώ η αλήθεια είναι ότι για λογαριασμό συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, των ματωμένων πλεονασμάτων του και για τη στήριξη της κερδοφορίας του έχει διαμορφωθεί η σημερινή τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι τα σχετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες το μεσημέρι, στην κοινή υπουργική συνέντευξη Τύπου, δεν προβλέπουν τη δωρεάν διανομή των αναγκαίων μέσων προστασίας, ή έστω την κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα. Αντί των παραπάνω, η κυβέρνηση αρκέστηκε στη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6% για προϊόντα όπως μάσκες, γάντια κ.λπ.

Εντείνεται η ανησυχία στις Ενοπλες Δυνάμεις

Εντείνεται η ανησυχία στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό στελέχους μουσικού της μπάντας της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, ο οποίος υπηρετούσε στο στρατόπεδο «Ζήση» και βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Νοσηλεύεται ήδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και στρατιωτικές πηγές έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ιχνηλάτησης όσων ήρθε σε επαφή, απολύμανση στο στρατόπεδο κ.λπ.

Επίσης, δεύτερο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού εισήχθη στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ) με συμπτώματα κορονοϊού και μετά τις σχετικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αποδείχτηκε θετικός και ήδη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Πρόκειται για έναν 37χρονο ανθυπασπιστή, ο οποίος υπηρετεί σε υπηρεσία του ΠΝ και βρισκόταν στην Ισπανία, από όπου επέστρεψε πρόσφατα.

Θυμίζουμε ότι με θετικός στον ιό βρέθηκε προηγουμένως στέλεχος του ΠΝ που υπηρετούσε στη φρεγάτα «Υδρα», ενώ τη Δευτέρα έκλεισε και το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα καθώς με κορονοϊό διαγνώστηκε Μαροκινός που είχε πάει εκεί για εκπαίδευση, και διέμενε μάλιστα, τον υπόλοιπο χρόνο του, στην πόλη των Χανίων.

Σε αυτές τις συνθήκες πληθαίνουν οι καταγγελίες από μονάδες από όλη τη χώρα ότι δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ότι δεν τηρούνται ούτε αυτά τα μέτρα που ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, ότι δεν υπάρχουν βασικά μέσα αυτοπροστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικό κ.λπ.) ή σε κάποιες περιπτώσεις έως και απαξιώνονται από στελέχη επιφορτισμένα με χρέη (και την ευθύνη) διοίκησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης στο Βελεστίνο, όπου οι διοικητικοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν «καθυστερημένη ως ανύπαρκτη» εφαρμογή μέτρων προστασίας, συσσώρευση προσωπικού σε χώρους εργασίας, μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ