ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναστολή της τετράμηνης εξόρμησης, παίρνουμε όλα τα μέτρα για το καθημερινό διάβασμα και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη»

Οι εξελίξεις με την πανδημία κορονοϊού στη χώρα μας και τα αναγκαία μέτρα που έχουν παρθεί μας υποχρεώνουν να αναστείλουμε σε κατοπινό χρόνο την τετράμηνη εξόρμηση για την άνοδο της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», που ανακοινώσαμε στις 7 Μάρτη 2020.

Τις δύσκολες αυτές ώρες καλούμε τα στελέχη, τα μέλη, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος με όλους τους πρόσφορους τρόπους να δώσουν τη μάχη της ενημέρωσης για τις εξελίξεις, τη μάχη της προβολής των θέσεων και των αναλύσεων του Κόμματος, κανείς να μη μένει ανενημέρωτος.

Τα μέλη του Κόμματος, της ΚΝΕ, οι φίλοι και οπαδοί του, βρίσκονται και σε αυτές τις συνθήκες στην πρώτη γραμμή για να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για να μην αξιοποιηθεί η πανδημία για έναν νέο γύρο επίθεσης από την εργοδοσία στους εργαζόμενους, για να μην κρυφτούν οι ευθύνες του κράτους, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να μην περάσει η λογική ότι όλα είναι ατομική ευθύνη.

Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στα τμήματα του λαού μας που το έχουν περισσότερη ανάγκη, ώστε κανείς να μην είναι μόνος και σε αυτήν την κρίση.

Αξιοποιούμε σε αυτήν την κατεύθυνση την πολύχρονη πείρα του Κόμματός μας και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, παίρνοντας υπόψη βεβαίως στις σημερινές συνθήκες την ανάγκη να παρθούν μέτρα αυτοπροστασίας όλου του λαού.

Σε αυτή τη μάχη το καθημερινό διάβασμα και η αξιοποίηση της αρθρογραφίας του «Ριζοσπάστη», της ύλης που φιλοξενεί το πόρταλ «902.gr», είναι αναντικατάστατα όπλα. Γι' αυτό χρειάζεται η καθημερινή φροντίδα όλων, να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προμήθεια του «Ριζοσπάστη» και τη διάδοσή του με κάθε δυνατό και πρόσφορο τρόπο.

Γιατί ειδικά σε συνθήκες όπως οι σημερινές έχει μεγάλη ισχύ το σύνθημα ότι όταν η αλήθεια βρίσκεται στα χέρια μας γίνεται δύναμη στη δράση σε όλες τις συνθήκες.

Ενα νομοσχέδιο τη βδομάδα θα ψηφίζεται στη Βουλή

Με προτεραιότητα σ' αυτά που αφορούν τις ΠΝΠ για τον κορονοϊό

Επιπρόσθετα μέτρα για τη λειτουργία της Βουλής, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν από την εξάπλωση της πανδημίας, αποφάσισε χτες η Διάσκεψη των προέδρων της.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο (Επίκαιρες Ερωτήσεις, Ερωτήσεις κ.λπ.) η συζήτηση στην Ολομέλεια, δηλαδή ο προφορικός κοινοβουλευτικός έλεγχος, θα διεξάγεται μία φορά τη βδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη. Για τον γραπτό κοινοβουλευτικό έλεγχο που γίνεται με την ηλεκτρονική κατάθεση Επίκαιρων Ερωτήσεων, Ερωτήσεων, Αναφορών κ.ο.κ., αναφέρεται ότι η προθεσμία σχετικής απάντησης των αρμόδιων υπουργείων θα είναι 40 μέρες από 25 που ήταν μέχρι τώρα.

Οσον αφορά το νομοθετικό έργο, προβλέπεται ότι θα ψηφίζεται ένα μόνο νομοσχέδιο κάθε βδομάδα. Πιο ειδικά, η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κάθε φορά κοινοβουλευτική Επιτροπή θα γίνεται κάθε Τρίτη και η ψήφισή του στην Ολομέλεια κάθε Πέμπτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προφορικού κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μόνο για τη βδομάδα που έρχεται, λόγω της 25ης Μαρτίου, η συνεδρίαση στην Επιτροπή θα γίνει τη Δευτέρα.

Στην ενημέρωση αναφέρεται: «Σημειώνεται ότι παρότι η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα προς κατάθεση σειρά νομοσχεδίων (Ρυθμίσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Περί συναθροίσεων, Εταιρική διακυβέρνηση, Καταδυτικός Τουρισμός, Κυρώσεις οδηγιών του υπουργείου Δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας) θα εισάγονται κατά προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα που συνδέονται κυρίως με τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων (π.χ. κυρώσεις ΠΝΠ κ.ά.)».

Η απόφαση της χτεσινής Διάσκεψης υπερψηφίστηκε από το ΚΚΕ. Θυμίζουμε άλλωστε ότι από την προηγούμενη Διάσκεψη των προέδρων, το ΚΚΕ είχε προτείνει να περιοριστεί η λειτουργία της Βουλής σε μία το πολύ συνεδρίαση τη βδομάδα και αυτή μόνο για επείγοντα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία από την πανδημία, πρόταση που είχε απορριφθεί τότε από όλα τα άλλα κόμματα.

Στη χτεσινή Διάσκεψη αποφασίστηκε ακόμα ότι η επόμενη συνεδρίασή της θα γίνει με μειωμένη σύνθεση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε το Σώμα της Διάσκεψης ότι υπάρχει η τεχνική δυνατότητα τηλεδιάσκεψης εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο «Mega»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «MEGA MAG», σήμερα Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις 10.30 π.μ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org