ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Πολλά ερωτήματα από το μακελειό

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Τα 50 έφτασαν τα θύματα των αποτρόπαιων επιθέσεων που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όταν ένοπλος εισέβαλε σε δύο μουσουλμανικά τεμένη και σκόρπισε το θάνατο, πυροβολώντας αδιακρίτως ανθρώπους από 3 μέχρι και 70 ετών.

Μέχρι και χτες, τουλάχιστον εννιά τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ φούντωναν διαρκώς η λαϊκή οργή για την ωμότητα των επιθέσεων αλλά και τα ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν, με δεδομένο και το πόσο γρήγορα έσπευσαν να τις αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο της συζήτησης αφενός για τις ανάγκες του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αφετέρου για την αξία περαιτέρω σφυρηλάτησης ενός «δημοκρατικού μετώπου κατά της ακροδεξιάς».

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ ήταν ο μόνος δράστης (οι άλλοι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι), ωστόσο συνεχίζονταν οι έρευνες για ύπαρξη συνεργών. Πάντως, οι συνθήκες υπό τις οποίες έδρασε ο 28χρονος, με σχέδιο ανάλογο στρατιωτικών επιχειρήσεων, γεννούν πολλά ερωτήματα για το αν ήταν δυνατό να δράσει μόνος του (διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο, μετά την πρώτη επίθεση συνέχισε και με δεύτερη, ανεβάζοντας μάλιστα ζωντανά στο διαδίκτυο μέρος του φονικού). Σημειωτέον, το πολυσέλιδο «μανιφέστο» του είχε αποσταλεί λίγα λεπτά πριν τις επιθέσεις σε διάφορα ΜΜΕ αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο, αναγγέλλοντας ουσιαστικά τις επιθέσεις. Σε αυτό δηλώνει εκδικητής «κατά των ξένων που εισέβαλαν στα ευρωπαϊκά μας εδάφη προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους». Μεταξύ άλλων εμφανίζεται να έχει πάρει την έγκριση του Νορβηγού ακροδεξιού μακελάρη Μπρέιβικ, ενώ στους στόχους του περιλαμβάνει και ένα ξεκαθάρισμα ανάμεσα «στα έθνη του ΝΑΤΟ που είναι ευρωπαϊκά και τους Τούρκους (...) Για να γίνει το ΝΑΤΟ ξανά ένας ενωμένος ευρωπαϊκός στρατός και να επιστρέψει η Τουρκία στην αληθινή της θέση, ως μια ξένη, εχθρική δύναμη».

Στο μεταξύ, μετά από νέα συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε χτες ότι θα ανακοινωθούν αλλαγές στους νόμους για την οπλοκατοχή. Σήμερα, αν κάποιος έχει συμπληρώσει τα 16 του μπορεί να βγάλει άδεια χρήσης απλού όπλου, αφού παρακολουθήσει μαθήματα για την ασφαλή του χρήση.

Το διπλό φονικό στάθηκε αφορμή για ανανέωση σχεδιασμών και ...όρκων στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού». Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ετοιμότητα για «οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ».

Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας καταδίκασε «το φρικτό τρομοκρατικό χτύπημα», σχολιάζοντας πως «όταν δολοφονούνται άνθρωποι μόνο και μόνο λόγω της θρησκείας τους, πρόκειται για επίθεση εναντίον όλων μας».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν άρπαξε ξανά την ευκαιρία να εμφανιστεί υπέρμαχος των μουσουλμάνων, δηλώνοντας ότι «η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ (...) ξεπέρασε τα όρια της ατομικής παρενόχλησης για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαζικού φονικού (...) Το όραμα του φονιά (...) κερδίζει έδαφος στη Δύση σαν καρκίνος».

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ - ΜΑΠΟΥΤΟ
Εκατοντάδες οι νεκροί από τον τυφώνα «Ιντάι»

Εικόνες σχεδόν ολικής καταστροφής αντίκρισαν οι επιζώντες από τον φονικό κυκλώνα «Ιντάι»

IFRC Climate Centre

Εικόνες σχεδόν ολικής καταστροφής αντίκρισαν οι επιζώντες από τον φονικό κυκλώνα «Ιντάι»
ΜΑΠΟΥΤΟ - ΧΑΡΑΡΕ.--

«Ολα δείχνουν ότι έχουμε πάνω από χίλιους νεκρούς. Ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν, ενώ τα πτώματα επιπλέουν στα νερά των ποταμών...», είπε χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπ Νιούσι στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας του, έχοντας λίγη ώρα πριν πετάξει με ελικόπτερο πάνω από δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις που χτυπήθηκαν το Σαββατοκύριακο από τον ισχυρό κυκλώνα «Ιντάι», που κινήθηκε με ταχύτητα 170 χλμ. την ώρα.

Ο Μοζαμβικιανός Πρόεδρος τόνισε ότι οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες και οι άστεγοι πλημμυροπαθείς πολλές χιλιάδες. Εκτίμησε πως θα χρειαστεί καιρός μέχρι να αποκατασταθούν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες, όπως ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες κ.ά., καθώς έχουν πληγεί πολλές επαρχιακές πόλεις και χωριά, μεταξύ τους η πόλη Μπέιρα (με πληθυσμό περίπου 500.000), που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της Μοζαμβίκης και διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Εξίσου καταστροφικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα «Ιντάι» το Σαββατοκύριακο και σε Μαλάουι και Ζιμπάμπουε, όπου και εκεί οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε εκατοντάδες και οι άστεγοι σε πολλές χιλιάδες. Οι λαοί όλων αυτών των χωρών δεν ήταν θύματα μόνο των καιρικών φαινομένων, αλλά και της παντελούς έλλειψης πρόβλεψης και έγκαιρης προειδοποίησης από τις κρατικές αρχές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα επεισόδια στο παζάρι του Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, να μην επιτρέψει νέα ψηφοφορία αύριο, Τετάρτη 20 του μήνα, επί του σχεδίου συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ για Brexit εκτός και εάν αυτό «αλλάξει ουσιαστικά» είναι η νέα εξέλιξη στο ...«σίριαλ» στη Βρετανία.

«Ουσιαστικά, για να είναι κάτι διαφορετικό, πρέπει να είναι εξ ορισμού διαφορετικό. Οχι μόνο όσον αφορά τη διατύπωση αλλά διαφορετικό στην ουσία του κι αυτό στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με άλλους, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», εξήγησε ο Μπέρκοου. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τ. Μέι, ενδεχομένως να επιχειρήσει νέα παζάρια με το βορειοϊρλανδικό μικρό κόμμα DUP που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας των Βρετανών Συντηρητικών αλλά αντιτίθεται σε όρους της συμφωνίας με την ΕΕ που αναφέρονται στα σύνορα μεταξύ Β. Ιρλανδίας (τμήματος της Βρετανίας) και Ιρλανδίας, που παραμένει στην ΕΕ. Η ΕΕ πάντως δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά προφανώς προβληματίζεται για τις επιπτώσεις μιας «άτακτης αποχώρησης». Ετσι, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22/3 η Μέι μπορεί να ζητήσει μία ολιγόμηνη καθυστέρηση στην έναρξη του Brexit (που έληγε στις 29 Μάρτη). Γι' αυτό όμως θα πρέπει να επικαλεστεί «σοβαρούς λόγους», με σενάρια να κάνουν λόγο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ή και ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μολονότι η ίδια το έχει έως τώρα απορρίψει αλλά δεν το αποκλείει ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Εάν τελικώς ζητηθεί πολύμηνη παράταση και δοθεί, τότε η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Η σύνθετη κατάσταση με το Brexit δείχνει τις ενδοαστικές αντιθέσεις στη Βρετανία, με διαφορετικά συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου, τον ανταγωνισμό στην ΕΕ με άλλες αστικές τάξεις. Ο μόνος χαμένος, όποια και αν είναι η κατάληξη του παζαριού, είναι τα λαϊκά στρώματα, αφού είναι δεδομένη η αντεργατική φιλομονοπωλιακή πολιτική, που βιώνουν στο πετσί τους.

ΓΑΖΑ
Επιτροπή του ΟΗΕ επικρίνει το Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μετά από εγκληματικές επιθέσεις ενός χρόνου κατά άοπλων Παλαιστινίων διαδηλωτών από τη μεριά του ισραηλινού στρατού, με πάνω από 200 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, οι ερευνητές του ΟΗΕ εδέησε χτες να καλέσουν το Ισραήλ να σταματήσει να χτυπά τους διαδηλωτές στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ειδική «Επιτροπή Ερευνας» του ΟΗΕ κάλεσε μάλιστα το Ισραήλ να διερευνήσει τους πυροβολισμούς σε πάνω από 6.000 αμάχους (ανάμεσά τους παιδιά, έφηβοι, ανάπηροι, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι κ.ά.) και «να επανεξετάσει άμεσα τους κανονισμούς εμπλοκής του στρατού εξασφαλίζοντας την τήρηση διεθνών νομικών κριτηρίων».

Προχτές, επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε την υποψηφιότητα του ακροδεξιού Εβραίου έποικου Μίχαελ Μπεν-Αρί, που είναι επικεφαλής του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη. Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τη συμμετοχή στις εκλογές των δύο αραβικών κομμάτων Χαντάς-Ταάλ και Ράαμ-Μπαλάντ.

ΣΥΡΙΑ
Προειδοποιήσεις κατά Κούρδων και Αμερικανών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο Σύρος υπουργός Αμυνας, Αλί Αγιούμπ, κατήγγειλε χτες τη συνεχιζόμενη παράνομη παρουσία και δράση αμερικανικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος προειδοποιώντας ότι η χώρα του «έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας». Οι δηλώσεις του υπουργού σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό έγιναν με αφορμή την επίσκεψη Ιρανών και Ιρακινών ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων. «Το μόνο χαρτί που παραμένει στα χέρια των Αμερικανών και των συμμάχων τους είναι (οι Κούρδοι μαχητές) οι "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις" που θα αντιμετωπιστούν με τις δύο μεθόδους του συριακού κράτους: `Η με εθνική συμφιλίωση, ή με απελευθέρωση των περιοχών που ελέγχουν διά της βίας».

Παράλληλα, αξιωματούχοι του συριακού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασαν την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές όχι μόνο γνωστές οργανώσεις τζιχαντιστών αλλά και «Μη Κυβερνητικές» Οργανώσεις, όπως τα λεγόμενα «Λευκά Κράνη» που στήνουν διάφορες προβοκάτσιες.

Το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε χτες πως το Ιράν διαψεύδει τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, πως η Τουρκία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας κοινή επιχείρηση με το Ιράν κατά Κούρδων ενόπλων του ΡΚΚ σε μεθοριακές περιοχές του βορείου Ιράκ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Τουλάχιστον τρεις νεκροί από πυροβολισμούς

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στην Ουτρέχτη, μετά από πυροβολισμούς χτες το πρωί σε τραμ της πόλης. Η ολλανδική αστυνομία και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, μετά από πολύωρες έρευνες, συνέλαβαν τον Γκοκμέν Τανίς, 37χρονο τουρκικής καταγωγής, του οποίου η φωτογραφία είχε δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, με την επισήμανση ότι πρόκειται για επικίνδυνο άτομο και καλώντας τους πολίτες να μην τον πλησιάζουν.

Παρότι τα κίνητρα της επίθεσης δεν είχαν διευκρινιστεί, οι αρχές αύξησαν το επίπεδο του «αντιτρομοκρατικού συναγερμού» στο υψηλότερο στην επαρχία της Ουτρέχτης. Σχολεία έκλεισαν, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και άλλες υποδομές, όπως επίσης στα τεμένη, οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ακόμα, εξεταζόταν το ενδεχόμενο ο δράστης να γνώριζε τα θύματά του και να υπήρχαν προσωπικές και οικογενειακές διαφορές. Ολλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο φερόμενος ως δράστης έχει «βαρύ ποινικό μητρώο», με συλλήψεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε δίκη του με την κατηγορία του βιασμού.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αντιδράσεις συνδικάτων

ΑΛΓΕΡΙ.--

Σε αναβρασμό παραμένουν στην Αλγερία δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με αφορμή τα σχέδια του 82χρονου Προέδρου, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, να παραμείνει στην εξουσία, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του, αναβάλλοντας τις προεδρικές εκλογές της 18ης Απρίλη με πρόσχημα την πραγματοποίηση συνταγματικών και άλλων «μεταρρυθμίσεων».

Επιπλέον, χτες, 32 συνδικάτα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού, Νουρεντίν Μπεντούι, να προχωρήσει σε «μεταρρυθμίσεις» που θα εκτονώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Με φόντο τη συνέχιση των κινητοποιήσεων που γίνονται εδώ και βδομάδες, ο Αλγερινός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ραμτάν Λαμάμρα, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ