ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 2017
Σελ. /32
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσια πείρα από την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος

MotionTeam

Η απόφαση των κομματικών δυνάμεων να δώσουν αποφασιστικά και αισιόδοξα τη μάχη και να ανταποκριθούν στα σύνθετα καθήκοντα του επόμενου διαστήματος αναδείχθηκε από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μάρτη. Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο και με την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής εκλέχθηκε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Συνδιάσκεψη εξέτασε την παρέμβαση του Κόμματος σε μια μεγάλη περιοχή, που είναι η δεύτερη πανελλαδικά σε συγκέντρωση εργατικής τάξης, με πολλούς κλάδους. Εκτιμήθηκαν τα βήματα που έκανε η ΚΟ στην οργάνωση της πάλης, στην πολιτικοποίησή της, στην πολιτική δουλειά των κομμουνιστών μέσα στα συνδικάτα και στο ΠΑΜΕ. Αποτυπώθηκαν οι αντικειμενικές δυσκολίες που συναντά αυτή η προσπάθεια, που απαιτούν καλή μελέτη, σχεδιασμό και επιμονή.

Στις εργασίες μεταφέρθηκε η πείρα από σημαντικούς αγώνες, στους οποίους πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές, όπως οι κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΘ. Τονίστηκε η υπεροχή που έχει η γραμμή του Κόμματος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς δεν υπερασπίζεται την επιστροφή στο «χτες», αλλά φωτίζει αυτή τη μάχη από τη σκοπιά του «αύριο», για κοινωνική ιδιοκτησία στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας. Η πάλη με αυτή, την αντικαπιταλιστική προοπτική δυναμώνει ακόμα περισσότερο τις μάχες ενάντια στις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις, στις νέες επιβαρύνσεις της λαϊκής οικογένειας κ.λπ. Αντίστοιχη πείρα μεταφέρθηκε από την παρέμβαση του Κόμματος στους συμβασιούχους των δήμων, στον κλάδο του εμπορίου, όπου έγιναν και γίνονται σημαντικοί αγώνες κ.α.


Για τον προσανατολισμό στην ανασύνταξη και ανάπτυξη του κινήματος τονίστηκε ότι πρέπει να αγκαλιάζει κάθε πόλη - περιοχή, έχοντας ως επίκεντρο τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα εργοστάσια, τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εμπορικά κέντρα, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, όλους τους παραδοσιακούς και σύγχρονους κλάδους. Ταυτόχρονα, τους βιοπαλαιστές της πόλης και τους φτωχούς αγρότες στην ύπαιθρο. Φυσικά, τους χώρους μόρφωσης της νεολαίας, τους χώρους συγκέντρωσης της νεολαίας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Αναδείχθηκε η σημασία που έχει κάθε βήμα στην οργάνωση και συσπείρωση νέων δυνάμεων να σταθεροποιείται και να δένεται με την ισχυροποίηση του κομματικού πυρήνα στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στο σωματείο. Χωρίς αυτόν τον παράγοντα τα βήματα προόδου θα είναι επισφαλή.

Κλαδικές και εδαφικές Οργανώσεις με ενιαίο προσανατολισμό στην εργατική τάξη

Σημαντική πείρα μεταφέρθηκε από τις προσπάθειες για την οικοδόμηση του Κόμματος στους τόπους δουλειάς με συντονισμό των κλαδικών και των εδαφικών Οργανώσεων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα δημιουργίας ΚΟΒ σε επιχείρηση μετάλλου, γεγονός που συνέβαλε στον καλύτερο προσανατολισμό στα εργοστάσια της περιοχής, τόσο από την κλαδική όσο και από την αντίστοιχη εδαφική Οργάνωση. Μετρήθηκαν βήματα στο συντονισμό, στο από κοινού άνοιγμα και στους χώρους δουλειάς και σε σπίτια εργατών. Από αυτήν την κοινή δουλειά αποκτήθηκε καλύτερη εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν στα εργοστάσια μετάλλου της περιοχής (απληρωσιά, εργατικά ατυχήματα, απολύσεις, κ.ά.), βοηθήθηκε η έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων του Κόμματος.

Μεταφέρθηκαν, επίσης, η πείρα και τα συμπεράσματα από τη δουλειά σε κλάδους και συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους που έχει ιεραρχήσει η ΚΟ και δούλεψε συγκροτημένα για την ανάπτυξη των οργανωμένων δυνάμεων, οπότε αποκτήθηκε καλύτερη εικόνα για τους χώρους αυτούς, σε ορισμένους δημιουργήθηκαν πυρήνες και έγιναν στρατολογίες.

Για παράδειγμα, για έναν από αυτούς τους κλάδους, αυτόν της ανακύκλωσης, αναδείχθηκαν στοιχεία προς γενίκευση ως τρόπος δουλειάς, όπως η συγκρότηση ομάδας δουλειάς με σταθερότητα στη λειτουργία της, με επιμονή και υπομονή των χρεωμένων στελεχών. Με προσπάθεια απόκτησης σαφούς εικόνας του χώρου, που βοηθάει να γίνεται πιο εύστοχη η προπαγάνδα. Για παράδειγμα, σε αυτόν τον κλάδο δουλεύει πολύς κόσμος που είναι από άλλες χώρες ή δεν έχει τελειώσει καν το Γυμνάσιο. Αποκτήθηκε εικόνα για το πώς σκέφτονται και έγινε προσπάθεια παραπέρα εκλαΐκευσης της πολιτικής του Κόμματος για να κατανοηθούν ορισμένα βασικά πράγματα για το τι λέει και προτείνει το ΚΚΕ.

Οι κομματικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στο εργοστάσιο, συνέβαλαν σε πρωτοβουλίες του σωματείου, στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα που μπήκε μπροστά στη διεκδίκηση. Φάνηκε από αυτό το παράδειγμα η σημασία της διαμόρφωσης «υποδομής» σε κάθε χώρο δουλειάς.

Η παρέμβαση αυτή δεν περιορίστηκε μόνο στη μάχη για τα προβλήματα των εργατών, αλλά προβλήθηκε η στρατηγική του ΚΚΕ, απαντήθηκαν τα ιδεολογήματα του αντιπάλου. Εγινε προσπάθεια για διακίνηση του Προγράμματος του Κόμματος και υπήρξε προσανατολισμός να καλούνται οι εργαζόμενοι σε κομματικές εκδηλώσεις. Αυτά και μια σειρά άλλα μέτρα βοήθησαν εργαζόμενους να δουν πιο σφαιρικά τα πράγματα. Πρόκειται για δράση που δεν έμεινε αναπάντητη από την εργοδοσία, κι αυτό δείχνει την απαίτηση για ένταση της πολιτικής παρέμβασης αλλά και για επαγρύπνηση.

Αποτίμηση των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του Κόμματος

Στη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης η συμβολή στην κομματική παρέμβαση των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των 100 χρόνων του Κόμματος. Οι εκδηλώσεις αυτές αξιοποιήθηκαν για τη σύσφιξη και τη διεύρυνση των δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Εδωσαν ώθηση στις Οργανώσεις να ανοιχθούν σε καινούργιο κόσμο, να διευρύνουν τον περίγυρό τους, ενώ παράλληλα συνέβαλαν στο ατσάλωμα μελών και οπαδών, στην ισχυροποίηση του Κόμματος μέσα σε κρίσιμους εργασιακούς χώρους.


Παρουσιάσεις των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο

Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα με εκδηλώσεις και συσκέψεις οι παρουσιάσεις των Θέσεων της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζονται:

  • Σήμερα Κυριακή:

-- Στις 7.30 μ.μ., σε σύσκεψη της ΚΟΒ Σταυρού Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 11.30 π.μ., στη Δεσκάτη Γρεβενών, στο δημαρχείο, θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Κόρινθο, στα γραφεία του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

-- Στις 11 π.μ., σε εκδήλωση στον Εξαπλάτανο Πέλλας, θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 11 π.μ., στην Αρτα, στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλησει η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας

-- Στις 7.30 μ.μ., σε σύσκεψη της ΚΟΒ Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, στο Κοινοτικό Κατάστημα, θα μιλήσει ο Νίκος Ζώκας, μέλος της ΤΕ Βιομηχανίας.

-- Στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη της των Οργανώσεων Βιομηχανίας και Εμπορίου - Επισιτισμού της ΤΟ Σερρών, θα μιλήσει ο Χρήστος Αγγελάκης, μέλος της ΤΕ Σερρών.

-- Στις 11 π.μ., στην Κατάκαλη Γρεβενών, και στις 12 μ., στο Τριφύλλι Γρεβενών, θα μιλήσει η Παναγιώτα Ντάγκα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στις 11.30 π.μ., στο Αμύνταιο Φλώρινας, στο ξενοδοχείο ΑΤΕΠΟΝ, θα μιλήσει ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη στη Νεάπολη Λακωνίας, θα μιλήσει ο Μιχάλης Μπόκος, μέλος της ΤΕ Λακωνίας.

-- Στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη της ΚΟΒ «Cosmos» Κ. Μακεδονίας θα μιλήσει η Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, μέλος της ΤΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Καρλόβασι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου.

-- Στις 2 μ.μ., στο Μάλμε της Σουηδίας, στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας θα μιλήσει ο Πάνος Απέργης, Γραμματέας της ΤΕ Σκανδιναβίας.

  • Αύριο Δευτέρα:

-- Στις 7.30 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΟ Μεσσηνίας, στο αμφιθέατρο της «Φιλαρμονικής», θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Πρέβεζα, στη «Θεοφάνειο», θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Λήμνο, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα», θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση στην Εδεσσα (κέντρο Καταρρακτών), θα μιλήσει ο Μιχάλης Καλαϊτζής, Γραμματέας της ΤΕ Πέλλας.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε σύσκεψη της ΚΟΒ Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, στο Κοινοτικό Κατάστημα Χορτιάτη, θα μιλήσει ο Νίκος Ζώκας, μέλος της ΤΕ Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας.

  • Την Τρίτη 21 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., στην Αμφισσα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη δημοτική κοινότητα Επισκοπής Νάουσας, θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., σε σύσκεψη στην Αράχωβα Λακωνίας, θα μιλήσει ο Γιώργος Καλομοίρης, μέλος της ΤΕ Λακωνίας.

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον Κάβαλο Λευκάδας, στο καφενείο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org