ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 2017
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Να πάρουμε κι εμείς τα δικά μας μέτρα για να έρθει το μέλλον

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας Αθήνας

Σε πλήθος φοιτητόκοσμου που συμμετείχαν την περασμένη Πέμπτη στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και ο «Ριζοσπάστης» σήμερα δημοσιεύει κάποια αποσπάσματα της ομιλίας του.

Ο Ν. Αμπατιέλος, αφού αναφέρθηκε εισαγωγικά στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ και τη σημασία που έχει για τη Νεολαία του Κόμματος, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Αρκετοί νέοι μέσα στα πανεπιστήμια μας λένε καθημερινά: "Το ΚΚΕ είχε δίκιο για τις εξελίξεις, για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, για την κοροϊδία που παίχτηκε στις πλάτες του λαού στο δημοψήφισμα, με το "όχι" που έγινε "ναι" μέσα σε λίγες ώρες". Πολλοί επίσης λένε "αναγνωρίζουμε ότι οι ΚΝίτες λιώνετε τα παπούτσια σας, διεκδικείτε, είστε πραγματικοί αγωνιστές, ότι έχετε συνέπεια λόγων και πράξεων"... Δίνουμε τώρα το χέρι μας σε όλα αυτά τα παιδιά. Λέμε ξεκάθαρα "φτάνει πια"! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλείνει άλλη μία "αξιολόγηση" που περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Χτυπά το δικαίωμά μας στη δουλειά με δικαιώματα, στη μόρφωση... Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός! Να υψωθεί τείχος λαϊκής αντίστασης. Με κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς και συνοικίες σε όλη την Ελλάδα, τη Δευτέρα 20 Μάρτη».


Για τη στάση των μελών της ΚΝΕ απέναντι στη γνώση ανέφερε: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, όπως καλλιεργούμε τη διαμόρφωση ασυμβίβαστης στάσης εναντίωσης στα συμφέροντα της αστικής τάξης, έτσι παλεύουμε πρώτα και κύρια στις γραμμές μας για τη διαμόρφωση πρωτοπόρας στάσης απέναντι στη μόρφωση και τη γνώση. Να είμαστε πιο ικανοί να δίνουμε σε ολοένα και περισσότερους νέους το νήμα των πιο πρωτοπόρων, των επαναστατικών ιδεών, μέσα από τις οποίες μόνο μπορεί να εξηγηθεί ο κόσμος, να δένονται αυτές οι ιδέες με την καθημερινή πάλη. Να πάρουμε δηλαδή και εμείς τα δικά μας μέτρα, για να έρθει το μέλλον. Αυτή η δουλειά μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα μπορεί να εμπνέει για δράση στον αγώνα, να του δίνει δύναμη και σταθερότητα, να μπολιάζει με τόλμη και αντοχή τους πιο πρωτοπόρους νέους σήμερα».

Κλείνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στη συμβολή της ΚΝΕ στο φοιτητικό κίνημα, σημείωσε: «Είναι γεγονός πως στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η ΚΝΕ είναι ουσιαστικά μία συμπαγής και οργανωμένη δύναμη, μία σημαντική δύναμη για το παρόν και το μέλλον του κινήματος. Είναι η δύναμη που μπορεί να δημιουργήσει όρους μιας μαζικής ενδυνάμωσης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

  • Για να γίνεται ο θυμός, η ανασφάλεια για το μέλλον, δύναμη ανατροπής και όχι αιτία απογοήτευσης, υποχώρησης.
  • Για να γίνεται βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών, στην ικανότητα που πρέπει να αποκτά το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να παλεύει στο πλευρό του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης, να βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, να διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες στις σπουδές και στο μέλλον της νέας γενιάς!
  • Για να δυναμώσει η ριζοσπαστική συσπείρωση που διαμορφώνεται, οι σύλλογοι, οι Επιτροπές Αγώνα, οι επιτροπές ετών, οι χιλιάδες φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Είναι σημαντική η συμβολή του ΜΑΣ σε όποια θετική αγωνιστική διεργασία εκφράστηκε στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα προηγούμενα χρόνια (...).

Για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος είναι ανάγκη να διαλέξουν οι φοιτητές σήμερα και αύριο τη σωστή πλευρά.

Το φοιτητικό κίνημα μπορεί να αποτελέσει δύναμη συμβολής για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Να αποκτηθούν αγωνιστικές εμπειρίες. Να έρθουν περισσότεροι φοιτητές σε επαφή με τις αξίες και τα ιδανικά του συλλογικού οργανωμένου αγώνα και να σταθούν μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, στο οποίο θα πρέπει αύριο να παίξετε ενεργητικό ρόλο ως εργατικό ή επιστημονικό δυναμικό, για να αναπτυχθεί ένα δυναμικό και μαζικό αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό κίνημα.

Μπροστά στη νεολαία βρίσκονται δυο δρόμοι. Ο ένας είναι του συμβιβασμού και της υποταγής, που οδηγεί σε μισθούς πείνας, ταξικούς φραγμούς, ανασφάλιστη εργασία, ανεργία, την ίδια ώρα που ο πλούτος συγκεντρώνεται σε μια χούφτα καπιταλιστές. Σε αυτόν το δρόμο καλούν τα κόμματα του συστήματος. Ο άλλος είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, ο δρόμος για το σοσιαλισμό, ο δρόμος που απαιτεί τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να περάσουν στα χέρια του λαού, ώστε να γεύεται τον πλούτο που παράγει.

Ξεπερνώντας παλιές και νέες αυταπάτες, την απογοήτευση και την ηττοπάθεια, μπορούμε να ανοίξουμε αυτό το δρόμο για το μέλλον που μας αξίζει και πρέπει να τ' "αρπάξουμε" γιατί "δεν θα 'ρθει από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς"!

Και σε αυτόν τον αγώνα η ΚΝΕ είναι η Οργάνωση που δρα πρωτοπόρα και καθημερινά μέσα στη νεολαία και που μπορούν και πρέπει να στηριχτούν οι φοιτητές και σπουδαστές».


Εκδηλώσεις αυτήν τη βδομάδα

Τα Φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συνεχίζονται αυτή τη βδομάδα.

Το Φεστιβάλ της Οργάνωσης των ΤΕΙ στην Αττική θα γίνει στις 24 Μάρτη, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Νίκαιας «Πλάτων» (απέναντι από τα «Village Park» Ρέντη) από τις 7.30 μ.μ., με: Συναυλία φοιτητικών συγκροτημάτων. Μονόπρακτα του Μπ. Μπρεχτ: «Ντάνσεν» και «Πόσο κοστίζει το σίδερο». Ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη. Λαϊκό γλέντι. Μια μέρα πριν, στις 23 Μάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο κυλικείο του ΤΕΙ Πειραιά, θα γίνουν εκδήλωση για τον αθλητισμό με τον Μιχάλη Λεάνη και η απονομή για το τουρνουά μπάσκετ που θα διεξαχθεί τις προηγούμενες μέρες, ενώ από αύριο έως τις 23 Μάρτη, στο κτίριο της ΣΕΥΠ (Θηβών) θα υπάρχει έκθεση για τη θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Στη Χαλκίδα, διήμερο Φεστιβάλ θα γίνει στις 21 και 22 Μάρτη, στο ΤΕΙ. Στο χώρο θα υπάρχουν εκθέσεις με θέματα «Κομματικός επαναστατικός Τύπος» και «Καπιταλισμός vs σοσιαλισμός: Κερδίζεις αλήθεια στο σύστημα που ζεις;». Την πρώτη μέρα θα γίνει συναυλία στις 4 μ.μ., με τους «Sober on Tuxedos» και τους «Anthi Crew». Τη δεύτερη μέρα, στις 2 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο θα γίνει συζήτηση με θέμα «Επαγγελματικά δικαιώματα και επιχειρηματικότητα. Μύθοι και πραγματικότητα», όπου θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρέμβει η Αφροδίτη Κτενά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ Στερεάς, και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικού ερωτηματολογίου που διακίνησε η Οργάνωση της ΚΝΕ στο ΤΕΙ. Στις 8 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Παιδαγωγικό ποίημα» στο μεγάλο αμφιθέατρο.

Στην Κομοτηνή, διήμερο εκδηλώσεων θα γίνει στις 22 και 23 Μάρτη (έναρξη 7.30 μ.μ.), στο φουαγέ του Ιστορικού του ΔΠΘ. Την πρώτη μέρα θα γίνουν: Προβολή βίντεο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός. Ομιλία με θέμα «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ», από τον Δημήτρη Παπατολίδη, Γραμματέα Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι. Τη δεύτερη μέρα: Παρουσίαση των συλλογικών εργασιών «Αντιπαράθεση με τα συγγράμματα του Τμήματος Ιστορίας - Εθνολογίας και τα σχολικά βιβλία για την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917», «Κοινωνικές δομές και κοινωνική μέριμνα: Το παράδειγμα της ΕΣΣΔ vs Στρατηγική της ΕΕ», «Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς στον καπιταλισμό vs Εργατική δημοκρατία στο σοσιαλισμό». Μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε απ' τον κόσμο... Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Στη Χίο, γίνονται εκδηλώσεις (στις 18.00 στο Μιχάλειο κτίριο, μικρή αίθουσα του ισογείου): Αύριο Δευτέρα προβολή της ταινίας «Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα», την Τρίτη 21 Μάρτη παρουσίαση της μπροσούρας «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!» από τον Αρη Μιχαλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, την Τετάρτη 22 Μάρτη, συζήτηση με θέμα «Διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις. Μελετώντας τις, μπορούμε να καταλάβουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο», με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα, την Τετάρτη 22 Μάρτη, εκδηλώσεις θα γίνουν στις 8.30 μ.μ., στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ, με: Παρουσίαση συλλογικής εργασίας για τις εστίες στις σοσιαλιστικές χώρες, συναυλίες, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι και πάρτι. Θα μιλήσει ο Θανάσης Μπιζαϊντές, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Στο Βόλο, την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 8.30 μ.μ., στη «Χωροταξία» θα γίνουν εκδηλώσεις με: Παρουσίαση με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό» βασισμένη στην αντίστοιχη έκδοση του ΚΣ, συναυλίες φοιτητικών σχημάτων, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι και πάρτι.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org