ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διάφορες προσδοκίες από τις εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ

Ελπίδες για «συμβιβασμό» διατύπωνε από προχτές ο Ν. Αναστασιάδης

Από τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ
Από τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε «ζωντανή σύνδεση» με τις Βρυξέλλες βρίσκονταν και χτες όλα τα αστικά επιτελεία της Κύπρου, καθώς στη βελγική πρωτεύουσα διευρυνόταν το σκληρό και πολυεπίπεδο παζάρι Τουρκίας - ΕΕ, που είναι ολοφάνερο πως θα επηρεάσει πολύμορφα και το Κυπριακό.

Χτες το απόγευμα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), επικαλούμενο ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη στο «Ρόιτερς», μετέδωσε πως «ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας». Αργότερα έγινε γνωστό ότι η συμφωνία περιελάμβανε «άνοιγμα» του κεφαλαίου 33 (αφορά τη σύνταξη του προϋπολογισμού), που δεν είναι από αυτά που η Λευκωσία «μπλόκαρε» έως τα σήμερα.

Προχτές, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν εμπόδια (στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας), αλλά ελπίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμβιβασμός. Φυσικά, η Κύπρος δεν είναι το εμπόδιο...». Πρόσθεσε ακόμα πως «ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές, οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο».

Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Euronews» και απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες που η Λευκωσία έχει από την Αγκυρα, ο Κύπριος ηγέτης υπογράμμισε: «Από τη μία, θα πρέπει να ανοίξει τους λιμένες, τους αερολιμένες, (στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι το οποίο, αντίθετα, δεν πράττει».

Προσδοκίες και στα Κατεχόμενα

Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους. Ο ηγέτης του, Μουσταφά Ακιντζί, τοποθετήθηκε χτες με αναλυτική ανακοίνωση, σημειώνοντας χωρίς καμιά υπεκφυγή: «Η ΕΕ χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Αυτή η κατάσταση έχει ανοίξει τον δρόμο για νέες εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ (...) Υποστηρίζαμε ανέκαθεν την ένταξη της Τουρκίας (στην ΕΕ) και την ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ε.Ε. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης θα είναι περιορισμένα όσο παραμένει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα».

Ο κατοχικός ηγέτης, αναδεικνύοντας και αυτός με τη σειρά του ότι οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αλληλεπιδρούν με πολλές από τις μεθοδεύσεις και της Τουρκίας και της ΕΕ, υπογράμμισε ότι «τα εμπόδια για την ένταξη της Τουρκίας (στην ΕΕ) είναι πολλά», αλλά «παρ' όλα αυτά, η λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις (Τουρκίας - ΕΕ).

Ο δρόμος για τη λύση (του Κυπριακού) περνά από τη Λευκωσία και όχι τις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες, η Αγκυρα και η Αθήνα είναι κέντρα, τα οποία, δίχως καμία αμφιβολία, μπορούν να συμβάλουν στη λύση.

Είναι λάθος να σκεφτούμε ότι με αντάλλαγμα το άνοιγμα των κεφαλαίων, η ΤΔΒΚ και η Τουρκία θα παραιτηθούν από αρχές που διαφυλάσσονται με μεγάλη προσοχή εδώ και χρόνια». Μεταξύ άλλων ο Ακιντζί επέκρινε την «ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι «συνεχώς επιχειρεί να θέσει εκτός πεδίου δράσης την ΤΔΒΚ και να διαπραγματευτεί (απευθείας) με την Τουρκία», σημειώνοντας ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», όπως και ότι «με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να επιτευχθεί λύση».

ΕΕ - ΛΙΒΥΗ
Σχεδιασμοί για την επόμενη φάση επέμβασης...

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΥΝΙΔΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η επόμενη φάση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη Λιβύη, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, οι εξελίξεις γύρω από τις δυσκολίες ανάληψης καθηκόντων της λεγόμενης λιβυκής κυβέρνησης ενότητας που χρειάζεται για να εκπέμψει «πράσινο φως» μιας νέας επέμβασης, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων χτες σε κλειστή σύνοδο των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν οι παραπάνω ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο, βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε «ανησυχία» για τις εξελίξεις στη Λιβύη, για την επέκταση της ακτίνας δράσης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που μετατρέπουν τη χώρα, όπως είπε, σε κράτος - μαφία διακίνησης ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» (WSJ), που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους που είχαν πρόσβαση στις χτεσινές συνομιλίες ηγετών της ΕΕ για την Λιβύη, η ΕΕ μπορεί να αρχίσει αύξηση των στρατιωτικών προετοιμασιών για τη «διεύρυνση» της επιχείρησης της ΕΕ ή ενδεχομένως τη συγκρότηση μίας νέας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που συμμετείχε σε ανάλογη συνάντηση με ομολόγους του το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε «έτοιμος» να παρατείνει την αποστολή του βρετανικού σκάφους HMS Enterprise στην κεντρική Μεσόγειο τουλάχιστον έως το καλοκαίρι, εκφράζοντας την επιθυμία να πραγματοποιήσει «περιπολίες» και στα λιβυκά εγχώρια ύδατα.

Χτες το απόγευμα, η Μογκερίνι είπε ότι στους ηγέτες της ΕΕ ότι θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απρίλη στο Λουξεμβούργο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ για τη Λιβύη προκειμένου να συζητηθούν οι ευρωενωσιακοί σχεδιασμοί, πιθανώς και σε σχέση με ενδεχόμενη «διεύρυνση» της «Επιχείρησης ΣΟΦΙΑ», που πραγματοποιεί η ΕΕ ανοικτά της Λιβύης (αλλά όχι στα εγχώρια λιβυκά ύδατα) από το Μάη του 2015, με αφορμή την προσφυγική κρίση.

Στο ρεπορτάζ της WSJ επισημαίνεται έγγραφο της Μογκερίνι που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ , στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΕ «θα έπρεπε» να ζητήσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό από την Τυνησία όπου βρέθηκε άσκησε έντονες πιέσεις για να καμφθούν οι αντιδράσεις Λίβυων αξιωματούχων, ώστε να μπορέσει να μεταβεί στην Τρίπολη και να αναλάβει καθήκοντα η «λυβική κυβέρνηση ενότητας» με πρωθυπουργό τον άγνωστο Λίβυο «τεχνοκράτη» Φαγιέζ Σεράτζ, που έχει συγκροτηθεί με παρέμβαση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ. Οι πιέσεις του Γάλλου υπουργού συνοδεύτηκαν στη συνέχεια από απειλές για επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ σε Λίβυους αξιωματούχους των δύο παράλληλων «κυβερνήσεων» και κοινοβουλίων που υπάρχουν σε Τρίπολη (όπου εδρεύουν οι ισλαμιστές) και σε Τομπρούκ (όπου εδρεύουν οι «κοσμικοί») εάν δε διαλύσουν τις κυβερνήσεις τους και δεν επιτρέψουν στην Τρίπολη μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, την άφιξη του «πρωθυπουργού» της «κυβέρνησης ενότητας», που διορίστηκε και συγκροτήθηκε στην... Τύνιδα.

Ο Ζ. Μ. Ερό απέδωσε τις αντιδράσεις των Λίβυων «σε λίγα άτομα» που κινούνται όπως είπε «από προσωπικό και οικονομικό συμφέρον».

ΣΥΡΙΑ
Κόντρες στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αντιφατικά μηνύματα «εξέπεμψαν» χτες από τη Γενεύη, όπου συνεχίζονται οι έμμεσες ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες, οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, συνιστώντας τη λεγόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» (ΥΔΕ).

Ο Μπασάρ Τζααφάρι, επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε νωρίτερα χτες το πρωί με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, «εποικοδομητικές και χρήσιμες», επειδή, όπως τόνισε, αφορούν «πρακτικά βήματα» για το «άνοιγμα» του ενδοσυριακού διαλόγου, «χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και όρους από κανέναν».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της ΥΔΕ, Σαλέμ Αλ Μεσλέτ, εμφανίστηκε εκνευρισμένος, κατηγορώντας την κυβερνητική αντιπροσωπεία πως χρονοτριβεί, αποφεύγοντας πλήρη συμμετοχή και άμεσες συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες θα γυρίσουν στην πατρίδα τους «μόλις σταματήσει τους βομβαρδισμούς η κυβέρνηση του Προέδρου Ασαντ». Ο Μεσλέτ δεν εξέφρασε το ίδιο αίτημα σε σχέση με τις επιθέσεις των τζιχαντιστών σε περιοχές αμάχων...

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, σημείωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες σε συνεργασία με το συριακό στρατό, επικεντρώνονται πέριξ και εντός της πόλης Παλμύρα, με στόχο «την απελευθέρωσή της» από το «Ισλαμικό Κράτος».

Πληροφορίες για «ρήγμα» στο «Μέτωπο Νούσρα»

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον προκαλεί χτεσινή ανταπόκριση του πρακτορείου ΑΡ από τη Βηρυτό, σχετικά με τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε διαφορετικές φατρίες των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» αλλά και αυτών με μέρος των αντικαθεστωτικών ενόπλων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που δρουν στη Συρία.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, υποστηρίζει ότι τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται «ρήγμα» στο «Μέτωπο Νούσρα» ανάμεσα σε στελέχη της οργάνωσης που συνεχίζουν τις συγκρούσεις με το συριακό αλλά και τον αντικαθεστωτικό «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Αναφέρει, επίσης, πως ένα τμήμα των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» που συγκροτούν τη λεγόμενη «13η μεραρχία», «στασιάζουν» επιλέγοντας να απομακρυνθούν από τις κατοικημένες περιοχές και να δώσουν τις μάχες τους σε άλλα πεδία συγκρούσεων με το συριακό στρατό, για να μειωθεί τάχα ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ αμάχων. Το ίδιο πρακτορείο σημειώνει πως το τελευταίο διάστημα, οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» επιτίθενται ή συλλαμβάνουν πολίτες που διαμαρτύρονται εναντίον τους και κατά του «Ισλαμικού Κράτους», που κατεβάζουν τις μαύρες σημαίες των τζιχαντιστών ανεβάζοντας εκείνες της Συρίας, ζητώντας να συμπεριληφθούν και οι δικές τους περιοχές στη συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών. Χτες, πλήθος αμάχων φέρεται πως έβαλε φωτιά σε κενό «κτίριο ασφαλείας» του «Μετώπου Νούσρα» στην επαρχία Ιντλίμπ, σε ένδειξη δυσαρέσκειας εναντίον τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ