ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου

Σε συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) κατέληξε, χτες το μεσημέρι, η 5η αξιολόγηση του «προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», επισφραγίζοντας τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Το νέο επικαιροποιημένο «μνημόνιο συνεργασίας» προβλέπει 6μηνη μεταβατική περίοδο πριν δρομολογηθούν τα επόμενα μέτρα, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, εστίασε στη διανομή μικρού μέρους από το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού: «Πάνω από 500 εκατ. ευρώ που θα δοθούν αμέσως σε 1 εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με εισόδημα με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ». Ταυτόχρονα, διαφήμισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, μέσω της οποίας μειώνεται το «εργατικό κόστος» προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματιών. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η εφαρμογή της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας των μέτρων που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.

Οι νέες αντιλαϊκές διατάξεις θα κατατεθούν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες, με τη μορφή «εφαρμοστικού νόμου», στη βάση του οποίου θα κυρωθεί η συμφωνία για την εκταμίευση των δόσεων. Αγνωστο μέχρι στιγμής είναι το αν θα συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο με ένα μόνο άρθρο ή σε περισσότερα.

Λαιμητόμος για τους εργαζόμενους

Το νέο πακέτο για τα εργασιακά περιλαμβάνει νέα μείωση κατά 3,9% των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών (2,9% από την 1η Ιούλη και ακόμα 1% ως το 2016), ενώ για να χρυσώσουν το χάπι αφαιρείται και 1 μονάδα από τις εισφορές των εργαζομένων, σταγόνα στο ωκεανό των περικοπών των τελευταίων χρόνων στους μισθούς.

Σε ετήσια βάση οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κερδίζουν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, που θα λείπει από τα ταμεία του ΙΚΑ, σε συνάρτηση με τη μείωση των εσόδων του (εισφοροδιαφυγή, αύξηση ανεργίας, χαμηλοί μισθοί) και τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, θα το οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία. Στη βάση αυτή, κυβέρνηση και τρόικα θα ανοίξουν το δρόμο για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και περικοπές στις ήδη ισχνές συντάξεις.

Παράλληλα, επειδή οι απαλλαγές προς τους εργοδότες θα προέλθουν κυρίως από τις εισφορές προς τον ΟΑΕΔ, όπως και στην περίπτωση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που δίνει μέχρι τώρα ο Οργανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να καταργηθεί το οικογενειακό επίδομα που λαμβάνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όταν αυτό δεν προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους. Εξίσου στο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα μητρότητας του ΟΑΕΔ, δηλαδή η 6μηνη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας, μέσω των οποίων καλύπτονταν η διαφορά του εργατικού μισθού από το επίδομα που έδινε το ΙΚΑ για το διάστημα αυτό.

Οσον αφορά τις τριετίες, η μείωσή τους, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε το 2012, θα επιβληθεί τώρα με πρόσχημα τη μακροχρόνια ανεργία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα επιβάλλει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα.

Για τις ομαδικές απολύσεις και την πλήρη απελευθέρωσή τους, προς το παρόν παραμένει το καθεστώς που διαμορφώθηκε με την τελευταία παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Το καθεστώς αυτό, ωστόσο, και η κατάργηση της άδειας του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για ομαδικές απολύσεις θα επανεξεταστεί μετά από ένα εξάμηνο.

Πρόκληση με το πλεόνασμα

Η πρόκληση έχει και συνέχεια, με τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από την αφαίμαξη του λαού και αναδιανέμονται προς όφελος του κεφαλαίου, ενώ ελάχιστα ψίχουλα θα κατευθυνθούν σε πολιτικές διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες:

-- 1 δισ. ευρώ (πέρα από τα προβλεπόμενα) θα διατεθούν για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

-- 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε επιχειρηματίες, σε μια κίνηση τόνωση της «ρευστότητας».

-- Σε εκατοντάδες εκατομμύρια φτάνει το «απόθεμα ασφαλείας» προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις από τους αντιλαϊκούς στόχους.

-- Μόλις στα 350 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το κονδύλι για την κάλυψη των απωλειών που επιφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εργοδοτών.

-- Τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως ένστολους και δικαστικούς, και ελάχιστα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, θα δοθούν εφάπαξ, μέσα στο Μάη, πριν από τις εκλογές, ενώ ήδη εξετάζονται και «ισοδύναμα μέτρα» για μισθολογικές «αυξήσεις» που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.

«Εργαλειοθήκη» ΟΟΣΑ: Οδηγεί σε συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας

Παραπέρα «απελευθερώσεις» σε κλάδους και τομείς της οικονομίας δρομολογούνται μέσα από την εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, τα οποία οδηγούν σε συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, σε μια διαδικασία που δείχνει την πόρτα της εξόδου για τους αυτοαπασχολούμενους και άλλους «αδύναμους κρίκους».

Η συμφωνία συγκυβέρνησης και τρόικας περιλαμβάνει και τα παρακάτω :

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: Η διάθεση τους από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο γα «τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο». Οπως προκύπτει, στη συνέχεια η διάθεσή τους θα γίνεται από τα σούπερ μάρκετ και άλλους πολυχώρους του λιανεμπορίου.

Φαρμακεία: Επιχειρηματίες που δεν είναι φαρμακοποιοί μπορούν να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση του φαρμακείου, με την προϋπόθεση ότι θα εμφανίζεται και άλλος μέτοχος που ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς, ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από το κράτος και αναγράφεται στις συσκευασίες.

Βιβλία: Επί της ουσίας καταργείται η «ενιαία τιμή» για όλες τις κατηγορίες. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται διαχωρισμός σε λογοτεχνικά, στα οποία η ενιαία τιμή θα ισχύει αποκλειστικά για την πρώτη έκδοση, και στις λοιπές κατηγορίες, όπου καταργείται ήδη από την πρώτη έκδοση.

Γάλα: Η διάρκεια ζωής του λεγόμενου «φρέσκου» γάλακτος (σήμερα 5 ημέρες) ή γάλακτος χαμηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τις «δυνατότητες που έχει η κάθε βιομηχανία» (δηλαδή 5, 6, 7, 11 ημέρες). Επίσης, προβλέπεται και η δημιουργία κατηγορίας φρέσκου γάλακτος 2 ημερών.

Ψωμί: Η πώλησή θα γίνεται μόνο με το ζύγι και όχι όπως τώρα με προκαθορισμένο βάρος.

Ξενοδοχειακές μονάδες: Αίρονται οι περιορισμοί στην αδειοδότηση. Η άρση του χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως κορεσμένης ανοίγει το δρόμο για την ανέγερση νέων μονάδων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με τη σφραγίδα του κεφαλαίου η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, για τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας και τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου, το οποίο, μέσω των νέων αντιλαϊκών μέτρων, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και μέτρων που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και το Ασφαλιστικό, αποκτά πρόσβαση σε πάμφθηνη εργατική δύναμη και εργαλεία για τον εκτοπισμό των μικρών επαγγελματιών από την αγορά.

Και αυτή η συμφωνία αποδεικνύει αυτό που μόνο το ΚΚΕ τονίζει, ότι δηλαδή τα μνημόνια ενσωματώνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών που υπήρχαν προ κρίσης και μνημονίων και σήμερα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες - μέλη, είτε μέσω των μηχανισμών της τρόικας είτε και χωρίς αυτούς. Ακόμη και αν τελειώσει η σημερινή μορφή των μνημονίων, η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, μέσω των μηχανισμών εποπτείας και επιτήρησης που έχει συγκροτήσει πλέον η ΕΕ.

Αποδεικνύει, επίσης, ότι μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που στόχο έχουν να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, σε βάρος των λαών. Η όποια δοσολογία μεταξύ των δύο δεν αλλάζει την ουσία αυτού του αντιλαϊκού μείγματος.

Μέσα και από αυτήν τη συμφωνία, είναι φανερή η προσπάθεια να διχάσουν και να διαιρέσουν τους εργαζόμενους σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους - ανέργους, ακραία φτώχεια - νοικοκυριά "με αντοχές", προκειμένου να υλοποιήσουν ευκολότερα την αντιλαϊκή πολιτική. Για παράδειγμα, η μείωση των τριετιών για τους μακροχρόνια άνεργους δε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να αντικαταστήσουν το προσωπικό και να προσλάβουν άλλους "φτηνότερους". Αντίστοιχα, τα ψίχουλα από το ματωμένο πλεόνασμα προς την πιο ακραία φτώχεια έχουν στόχο να εξωραΐσουν μια πολιτική που τα επόμενα χρόνια θα δημιουργεί συνεχώς περισσότερους φτωχούς και πάμφτωχους.

Ο λαός δεν πρέπει, λοιπόν, να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανακούφιση, που θα προέλθει από την ανάκαμψη και την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Η όποια επιστροφή στην καπιταλιστική ανάκαμψη δε θα αναπληρώσει τις απώλειες σε δικαιώματα ούτε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης συνολικά του λαού. Και την επόμενη μέρα, με όποια κυβέρνηση, θα είναι παρούσες οι αντιλαϊκές επιδιώξεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι οποίες θα πλασάρονται ως αναγκαίες, προκειμένου "να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάπτυξη, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να μην επιστρέψουμε στην κρίση".

Ο λαός μπορεί σήμερα να δει καλύτερα τις παγίδες που του στήνουν οι διάφορες λεγόμενες "αντιμνημονιακές" δυνάμεις και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες υποστηρίζουν την ΕΕ και ορκίζονται στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανταγωνιστικότητας, αποδέχονται δηλαδή τις αιτίες των αντιλαϊκών μνημονίων διαρκείας.

Σήμερα, χρειάζεται να δυναμώσουν η λαϊκή οργάνωση και πάλη, η ενότητα των εργαζομένων, η λαϊκή συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για να απαλλαγεί ο λαός οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ