ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Γέμισε πάλι η θάλασσα πτώματα

Από την ανέλκυση της βάρκας που μετέφερε τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Eurokinissi

Από την ανέλκυση της βάρκας που μετέφερε τους πρόσφυγες στη Λέσβο
Μακραίνει ο κατάλογος των ξεκληρισμένων, θυμάτων της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που βρίσκουν «φιλοξενία» στον πάτο του Αιγαίου, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Χτες τα ξημερώματα έχασαν τη ζωή τους άλλοι εφτά μετανάστες (σ.σ. ανάμεσά τους ήταν δυο παιδιά) και άλλοι δυο αγνοούνται σε ναυάγιο έξω από τη Λέσβο. Και αυτό το τραγικό ναυάγιο είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα των κοινών διωκτικών επιχειρήσεων της FRONTEX με τις ελληνικές και άλλες εθνικές δυνάμεις καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, χτες τα ξημερώματα το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης του αρχηγείου του Λιμενικού ενημερώθηκε από το αντίστοιχο τουρκικό για την ύπαρξη ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. ΒΑ από το ακρωτήρι Κόρακας Μυτιλήνης (Συκαμιά), καθώς και για την περισυλλογή δύο ναυαγών από τουρκικό φορτηγό. Οι δυο διασωθέντες ενημέρωσαν πως στο σκάφος, που παρουσίασε εισροή υδάτων, επέβαιναν συνολικά 17 άτομα. Πλωτό περιπολικό του Λιμενικού παρέλαβε τους ναυαγούς και ξεκίνησε επιχείριση εντοπισμού των υπόλοιπων. Σε αυτή συμμετείχαν δυο ελικόπτερα, πέντε σκάφη του Λιμενικού, ενώ δεσμεύτηκαν για παροχή συνδρομής, ένα φορτηγό και ένα επιβατηγό που έπλεαν στην περιοχή. Επίσης, δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην περιοχή ενημέρωσε ότι συμμετείχε και αυτό στον εντοπισμό της μισοβυθισμένης λέμβου, μήκους πέντε μέτρων, 2-3 ν.μ. από το ακρωτήρι Κόρακας.

Σε πλωτό του Λιμενικού μετεπιβιβάστηκαν έξι ακόμα αλλοδαποί, από τουρκική ακταιωρό που έπλεε στην οριογραμμή, περιοχή στην οποία εκτιμάται πως συνέβη το ναυάγιο. Οι οκτώ διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ οι σοροί ενός άντρα και ενός κοριτσιού εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από την περιοχή. Με τη συμμετοχή αυτοδυτών το πλοιάριο των ναυαγών ρυμουλκήθηκε, ενώ άλλες πέντε σοροί βρέθηκαν στο σκάφος. Πρόκειται για τρεις γυναίκες, έναν άντρα και ένα αγόρι. Οι έρευνες συνεχίστηκαν από ένα ελικόπτερο και δυο περιπολικά σκάφη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Εξάλλου, άλλοι εφτά μετανάστες, ανάμεσά τους και μια έγκυος, κινδύνεψαν να χαθούν στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Αγ. Στεφάνου Μεγίστης. Χτες το πρωί εντοπίστηκε ταχύπλοο στην περιοχή, το οποίο ακινητοποιήθηκε από πλωτό του Λιμενικού. Λόγω εισροής υδάτων που παρουσίασε το σκάφος, οι επιβάτες του μεταφέρθηκαν στο πλωτό του Λιμενικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έτη 2011-2013 το Λιμενικό Σώμα έχει επιληφθεί σε 550 περιστατικά θαλάσσιας διακίνησης μεταναστών, εντοπίζοντας 11.741 αλλοδαπούς. Από τα περιστατικά αυτά, 118 αφορούσαν έρευνα και διάσωση. Τα στοιχεία αυτά του Λιμενικού δείχνουν το πρόβλημα που υπάρχει στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία του αντιμεταναστευτικού «φράκτη» στον Εβρο και την ενίσχυση των συνοριακών περιπόλων. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο 59 μετανάστες διασώθηκαν την τελευταία στιγμή έξω από τους Παξούς, που περισυνελλέγησαν από πλοίο το οποίο βρίσκονταν στην περιοχή.

Η τελευταία τραγωδία είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της κατασταλτικής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που από κοινού σχεδιάζουν και υλοποιούν. Οι κοινές επιχειρήσεις της FRONTEX και των ελληνικών δυνάμεων καταστολής, όπως η επιχείρηση «Ασπίδα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η «Ερμής» στα νοτιοανατολικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, η «Ποσειδών» σε Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος και η αντίστοιχη επιχείρηση «Αινείας» στο Ιόνιο, το μόνο που κάνουν είναι να πολλαπλασιάζουν τα αθώα θύματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κύματα μετανάστευσης, γιατί αποτελούν την άλλη όψη της εγκληματικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων που ξεριζώνει από τις πατρίδες τους εξαθλιωμένους και απελπισμένους ανθρώπους, που τις εγκαταλείπουν για να επιβιώσουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την πείνα και την εξαθλίωση που προκαλούν ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την εκμετάλλευση των λαών σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν τα νέα μέτρα και η κατασταλτική δράση των μηχανισμών της ΕΕ στα σύνορα (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων). Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Να καταργηθεί ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Να γυρίσουν όλοι στη δουλειά τους

Την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους που είναι σε διαθεσιμότητα και έχουν καταλάβει συμβολικά το κτίριο του Δημαρχείου της Αθήνας με αίτημα την διασφάλιση του δικαιώματός τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά εξέφρασαν χτες οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ και υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αθήνα. Στη διάρκεια της επίσκεψης, έκαναν καθαρή τη συνολική τοποθέτηση του ΚΚΕ τόσο για τους εργαζόμενους που είναι σε διαθεσιμότητα, όσο και γι' αυτούς που έχουν απολυθεί και έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια. Κάλεσαν τη διοίκηση του δήμου να εφαρμόσει άμεσα τη δικαστική απόφαση και να επαναπροσλάβει τους απολυμένους. Υπενθύμισαν ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή ενάντια στις διαθεσιμότητες, στηρίζοντας το δικαίωμά τους στην εργασία. «Απαιτούμε, είπαν, την επιστροφή στις θέσεις τους όλων των σχολικών φυλάκων, των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας, των εκπαιδευτικών, των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και γενικά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα».

Ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στα χαράτσια των διοδίων

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις διώξεις στην Πιερία

Τις διώξεις σε βάρος εργαζομένων και κατοίκων της Πιερίας που αντιδρούν στα χαράτσια των διοδίων, καταγγέλλουν σε Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Οπως υπογραμμίζουν, «κλιμακώνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τις διώξεις σε βάρος των κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας που αντιδρούν στα χαράτσια των διοδίων. Μάλιστα στο πλαίσιο της προσπάθειας τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στο συνεχές χαράτσωμα του λαού, στις 28 Μάρτη σέρνονται στα δικαστήρια εφτά κάτοικοι της Πιερίας. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν πραγματοποιήσει κινητοποίηση στις 29 Γενάρη 2012 στα διόδια Λεπτοκαρυάς αντιδρώντας στα απαράδεκτα και δυσβάστακτα χαράτσια των διοδίων».

Συνεχίζοντας στην Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Η ένταση της καταστολής και της ποινικοποίησης των δίκαιων αντιδράσεων εργαζομένων και κατοίκων στα διοδο-χαράτσια, είναι φανερό ότι στοχεύει στον εκφοβισμό τους, προκειμένου να αποδεχτούν την απαράδεκτη αύξηση και επέκτασή τους. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει τα υπέρογκα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων, στους οποίους έχει παραδώσει με ληστρικές συμφωνίες τη λαϊκή περιουσία των μεγάλων δημόσιων δρόμων».

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές του Κόμματος ζητούν από τους υπουργούς να λάβουν μέτρα ώστε:

  • Να παύσουν οι διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, εκπροσώπων λαϊκών φορέων, εργαζομένων, αγροτών, κατοίκων που αγωνίζονται δίκαια ενάντια στα χαράτσια των διοδίων.
  • Να καταργηθούν επιτέλους τα απαράδεκτα και δυσβάστακτα χαράτσια και να εμποδιστεί η προωθούμενη επέκτασή τους με τη δημιουργία νέων σταθμών.
Ποινικές διώξεις για πλαστογραφία ιατρικών συνταγών

Με τρία κακουργήματα βαρύνονται ένας γιατρός του ΙΚΑ, ένας ιατρικός επισκέπτης και 4 φαρμακοποιοί, που φέρονται να είχαν στήσει απάτη άνω των 100.000 ευρώ σε βάρος του Ιδρύματος. Σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει το ΙΚΑ, οι κατηγορούμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν συνταγές ανύποπτων ασθενών, συνταγογραφώντας σκευάσματα υψηλού κόστους για συγκεκριμένη ασθένεια από την οποία οι υποτιθέμενοι ασθενείς δεν έπασχαν, εκτελούσαν δε τις συνταγές προξενώντας ζημία στο ΙΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Σήμερα η κηδεία του Μάνου Αμελίδη

Μετά από μακρόχρονη ασθένεια, «έφυγε», προχτές, σε ηλικία 74 χρόνων, ο Μάνος Αμελίδης, ο οποίος υπηρέτησε, κοντά 50 χρόνια, στις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ - τα τελευταία χρόνια ως διευθυντής των Υπηρεσιών της. Εργάστηκε, επίσης, ως δημοσιογράφος, συντάκτης και διορθωτής σε διάφορα ΜΜΕ.

Η κηδεία του Μάνου Αμελίδη γίνεται σήμερα, Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014, στις 15.30, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του. Οι υπηρεσίες της Ενώσεως δε θα λειτουργήσουν σήμερα, Τετάρτη, από τις 12 το μεσημέρι και μετά, σε ένδειξη πένθους.

Τα αντιμεταναστευτικά μέτρα αυξάνουν τους θανάτους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή και τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Η νέα τραγωδία στο Αιγαίο, που μετατρέπεται σε θάλασσα νεκρών μεταναστών, επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο ότι τα μέτρα αποτροπής των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, που προωθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, όχι μόνο δεν μπορούν να εμποδίσουν τα θύματα της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων από την απελπισμένη προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής αλλά αυξάνουν τους θανάτους των απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός της χώρας μας μόνο οργή μπορεί να αισθανθεί από αυτές τις τραγωδίες που προκαλεί ένα σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Να μετατρέψουμε αυτήν την οργή σε κοινό αγώνα και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, σε κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών ενάντια τις απάνθρωπες πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Για να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί πολιτικό άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org