ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για τη «νέα» συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε στην Αθήνα η ιδρυτική συνδιάσκεψη της «νέας» συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Από «Αυτόνομη Παρέμβαση» μετονομάστηκε σε «Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή» (Μ.Ε.Τ.Α.) και τώρα διακηρύσσει την «ανασύνταξη» του κινήματος. Η αλλαγή ταμπέλας και η επίκληση του «ταξικού», δεν αλλάζουν το χαρακτήρα αυτών των δυνάμεων. Αντίθετα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ, όπως καταγράφονταν στην εισήγηση προς την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο:

«Με το σύνθημα της ανασύνταξης, δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, που έχουν μεγάλες ευθύνες για τη σαπίλα και τα εκφυλιστικά φαινόμενα που έχουν απλωθεί στις γραμμές του και συσπειρώνονται στην Αυτόνομη Παρέμβαση (ΑΠ), επιδιώκουν να νοθεύσουν το περιεχόμενο της ανασύνταξης, να εμποδίσουν το ξεκαθάρισμα των γραμμών του στο κίνημα από τους εγκάθετους της εργοδοσίας και τους υποστηρικτές των στρατηγικών της ΕΕ.

Η ΑΠ προβάλλει με τον αέρα της σχέσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ως ανερχόμενη και πιθανή κυβερνητική δύναμη, συσπειρώνει ρεφορμιστικές δυνάμεις κυρίως, η γραμμή της είναι εγκλωβισμένη στην κυβερνητική αλλαγή, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στον αποπροσανατολισμό της αλλαγής από τα πάνω και από τα μέσα της ΕΕ.

Δεν εγγυάται ούτε την ανάπτυξη του κινήματος, ούτε καν την ανάκτηση των απωλειών λόγω κρίσης και μνημονίων. Αποδεικνύεται ότι ο διαχωρισμός μνημόνιο - αντιμνημόνιο είναι κάλπικος και αταξικός. Επιπλέον, λόγω της φύσης της, ρέπει στη συνεργασία και συμβιβασμό με την εργοδοσία, με τμήματα του κεφαλαίου, που πιέζουν για νέα προνόμια κι ενισχύσεις για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, όπως λένε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που σηκώνουν τη σημαία της ανασύνταξης είναι πρωταγωνιστές έντονων εκφυλιστικών φαινομένων. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα εκφυλιστικά φαινόμενα είναι κυρίως στις πρώην κρατικές επιχειρήσεις και στο δημόσιο, στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας, εκεί που άνθισε ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, ιδιαίτερα με τη μορφή του ρεφορμισμού, η ρουσφετολογία, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Ούτε τυχαίο είναι ότι σε αυτούς τους χώρους αναπτύσσονται και με όλες τις μορφές οι συγκλίσεις και οι κουμπαριές ανάμεσα στην ΑΠ, την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Με παλιά υλικά

Για του λόγου το αληθές, δεκάδες είναι και σήμερα οι περιπτώσεις που οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα συγκροτούν κοινά ψηφοδέλτια με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, πάντα απέναντι στο ΠΑΜΕ. Ακόμα και στην ιδρυτική τους συνδιάσκεψη, απέδειξαν με ποιους σχεδιάζουν να συνεργαστούν, προσκαλώντας τους να χαιρετήσουν και να παραβρεθούν ως «παρατηρητές».

Στο βήμα ανέβηκε ο Ν. Φωτόπουλος της παράταξης ΕΜΕΙΣ, που αποσχίστηκε από την ΠΑΣΚΕ, και ο Θ. Μπαλασόπουλος από τους ΟΤΑ, εκπρόσωπος και αυτός «νέας» παράταξης στο δημόσιο. Ο Ν. Φωτόπουλος, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «βρεθούν κάτω και από τον ίδιο τίτλο» με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ!

Η εξέλιξη αυτή δε θα έχει τίποτα το περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όπου ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής ήταν βασικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μετά επικεφαλής της Ομοσπονδίας, από κοινού με την ΔΑΚΕ και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξαν σε κάθε βήμα την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής Ενέργειας, που οδήγησε στο διαμελισμό της ΔΕΗ και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Τώρα όλοι τους καμώνονται ότι δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Συνομιλητής της νέας παράταξης είναι και ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που πρωτοστάτησε στον αποκλεισμό από τα σωματεία των συμβασιούχων του κλάδου, κόντρα στην προσπάθεια που έκανε το ΠΑΜΕ να τους εντάξει. Και αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που στις θέσεις της «νέας» παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ χύνονται κροκοδείλια δάκρυα για τους χιλιάδες εργαζόμενους στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που δεν εντάσσονται στα συνδικάτα και δεν μπορούν να εγγραφούν σε αυτά. Ποιόν κοροϊδεύουν;

Στις θέσεις τους για τη συνδιάσκεψη, γράφουν ακόμα: «Στην πορεία όμως τα συνδικάτα χάνουν σταδιακά το ριζοσπαστισμό τους και αποστασιοποιούνται από την αρχή της ταξικής πάλης. Ενσωματώνουν συναινετικά στοιχεία στη λογική τους και αναζητούν, μέσα από τον προσχηματικό κοινωνικό διάλογο, συναινέσεις, υπό την αιγίδα της κρατικής εξουσίας».

Τα λένε αυτά οι δυνάμεις αυτές, που για χρόνια ως «Αυτόνομη Παρέμβαση», δεν είχαν αφήσει τραπέζι για τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» που να μην στρογγυλοκαθίσουν μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Μαζί τους ήταν σε όλα τα όργανα του «κοινωνικού εταιρισμού».

Οσο για την όψιμη ανακάλυψη της «ταξικής πάλης», την απεμπόληση της οποίας χρεώνουν στους μέχρι πρότινος συν-εταίρους τους, την έχουν έτσι και αλλιώς εξοβελίσει από τη γραμμή τους στο κίνημα. Η επίκλησή της είναι ο μανδύας για να κρύψει ότι έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από συμβάσεις που μείωναν τους μισθούς, που προπαγάνδιζαν ότι με την ένταξη και παραμονή στην ΟΝΕ θα επέλθει «σύγκλιση» με τους ευρωπαϊκούς μισθούς. Το κόμμα τους, άλλωστε, στηρίζει τις αξιώσεις των βιομηχάνων - χαλυβουργών για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καλλιεργώντας συνείδηση ταξικής συνεργασίας.

Ούτε κουβέντα για την ΕΕ

Τέλος, δεν είναι περίεργο ότι τόσο στην εισήγηση, όσο και στις εργασίες της συνδιάσκεψης, με τις δεκάδες ομιλίες, ούτε σε μία - για δείγμα έστω - δεν αναφέρθηκε το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε μια χώρα που τριάντα χρόνια τώρα ο λαός της και οι εργαζόμενοι είναι αλυσοδεμένος στα δεσμά της, κάτω από την μπότα των μονοπωλίων, η παράταξη της «ταξικής ανατροπής» σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα συνειδητά δε λέει κουβέντα. Προφανώς, επειδή οι θιασώτες της ΕΕ οδεύουν πλησίστιοι προς τις κυβερνητικές καρέκλες, άφησαν το θέμα για ...ΜΕΤΑ!


Η ΓΣΕΕ για τη ΔΕΗ

Με επιστολή της στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Η επιστολή είναι μνημείο υποκρισίας. Υπηρετεί αντικειμενικά τον αποπροσανατολισμό των εργαζόμενων από τα πραγματικά αίτια που έφεραν τις σημερινές εξελίξεις στη ΔΕΗ, οι οποίες δεν έπεσαν από τον ουρανό αλλά αποτελούν κορύφωσης της στρατηγικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Το γεγονός εξάλλου ότι η επιστολή συνυπογράφεται από τον πρόεδρο (ΠΑΣΚΕ) και το γενικό γραμματέα (ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ, οι οποίοι κατά τα άλλα χτες αντάλλασσαν κατηγορίες, με αφορμή την απόφαση για απεργία στις 9 Απρίλη, επιβεβαιώνει ότι αυτές οι δυνάμεις καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού.

Γράφει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ:

  • «Η ΓΣΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα και προς κάθε κατεύθυνση την πλήρη διαφωνία της στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας και κοινωφελών οργανισμών». Κοροϊδία στο τετράγωνο για τους εργαζόμενους. Ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησαν με τον πρώτο νόμο της απελευθέρωσης, τον 2773/99, που προέβλεπε τη μετατροπή της επιχείρησης σε Ανώνυμη Εταιρεία. Τότε, το σύνθημα και της ΓΣΕΕ ήταν «καμιά μετοχή στους ιδιώτες», για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους. Σήμερα, από το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου της ΔΕΗ ΑΕ, το 49% ανήκει σε ιδιώτες. Περίπου το 36% των μετοχών ανήκει σε διεθνή επενδυτικά σχήματα, κυρίως αμερικανικά.
  • «Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής Ενέργειας εκθέτει την κοινωνία σε πολλαπλούς και μη αναστρέψιμους κινδύνους από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής». Τώρα θυμήθηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού; Δεν έχει ακούσει τίποτα για τα 350.000 νοικοκυριά που είναι χωρίς ρεύμα; Για τις απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της «δημόσιας» κατά τα άλλα ΔΕΗ, μεταξύ άλλων για να κονομάνε οι παραγωγοί Ενέργειας από τις λεγόμενες «εναλλακτικές πηγές»; Τα ξέρουν αυτά οι εργατοπατέρες αλλά σφυρίζουν αδιάφορα και την ίδια ώρα συντάσσονται με τους βιομηχάνους, που διεκδικούν φτηνότερο ρεύμα για τι επιχειρήσεις τους. Αλλωστε, η ΓΣΕΕ ομολογεί κυνικά την ανησυχία της ότι με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ «εξουδετερώνεται η πολιτική ενίσχυσης (...) της εγχώριας βιομηχανίας με την υπαναχώρηση από τη μέχρι σήμερα υποχρέωση της ΔΕΗ για παροχή εκπτώσεων στα τιμολόγια βιομηχανιών υψηλής τάσης». Κινδυνεύουν δηλαδή τα προνόμια που απολαμβάνει μερίδα των μεγαλοκαπιταλιστών από το κράτος.
  • «Εκτίθενται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ (...) ώστε (...) να λεηλατηθούν τα δικαιώματά τους, εργασιακά και ιδιοκτησιακά επί της ΔΕΗ». Είναι πρόκληση να μιλάει η ΓΣΕΕ για τα εργασιακά δικαιώματα στη ΔΕΗ και αλλού. Η εργολαβοποίηση τομέων της παραγωγής, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θεσμοθετήθηκαν και με τη δική της συμβολή, επιδεινώνοντας τους όρους με τους οποίους βγάζουν το μεροκάματο χιλιάδες εργάτες.
  • «Η Ελλάδα δεν έχει έλλειμμα συμμόρφωσης στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την αγορά Ενέργειας (...)». Αυτό κι αν είναι επιχείρημα! Ομολογούν ότι ο καημός τους, πάνω απ' όλα, είναι να εφαρμόζονται οι κανόνες της ΕΕ, δηλαδή η στρατηγική της. Δε λέει η ΓΣΕΕ ότι η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας γίνεται με κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες διαμόρφωσαν για λογαριασμό των μονοπωλίων οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές. Επί της ουσίας, λέει στους εργαζόμενους να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην ΕΕ για να βρουν σωτηρία. Τους λέει να βάλουν τα χέρια τους για να βγάλουν μόνοι τα μάτια τους...

Π.


Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής

Κατατέθηκε στη Βουλή και αρχίζει αύριο Πέμπτη η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο, για τη θωράκιση της εφοπλιστικής κερδοφορίας, καταργούνται οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία αυτής της κατηγορίας, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η υποχρεωτική ασφάλιση των ναυτεργατών στο ΝΑΤ.

Αμεσες συνέπειες θα είναι η αύξηση της ανεργίας στους ναυτεργάτες, η παραπέρα υπονόμευση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, συνολικά η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται άρθρο το οποίο προβλέπει τη δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» σε περίοδο απεργίας των ναυτεργατών, με το οποίο καταργείται στην πράξη το δικαίωμα των ναυτεργατών στην απεργία, ανοίγοντας το δρόμο συνολικά για όλους τους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής ως 24 μέτρα, ο κυβερνήτης υπάγεται στον ΟΑΕΕ, δηλαδή «ασφάλιση με μπλοκάκι»! Για την ίδια κατηγορία, επιτρέπεται η εκναύλωση σκαφών αναψυχής χωρίς να υπηρετεί πλοίαρχος και πλήρωμα.
  • Οι κυβερνήτες στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που φέρουν ελληνική σημαία ή άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να λαμβάνουν άδεια απόπλου από τη Λιμενική Αρχή ή να δηλώνουν αντίστοιχα κατάπλου. Οσον αφορά τη σύνθεση του πληρώματος, την καθορίζει ο ιδιώτης. Δηλαδή, «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία με εργαζόμενους πολλαπλών καθηκόντων.
  • Για τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη που εκτελούν μονοήμερες κρουαζιέρες, προβλέπεται ότι καταργείται το πιστοποιητικό ελληνομάθειας και η ασφάλιση των ναυτικών γι' αυτά που φέρουν σημαία κράτους μέλους της ΕΕ ή του ΕΟΧ! Στις «ειδικές διατάξεις», τα τουριστικά πλοία όλων των κατηγοριών απαλλάσσονται από ΦΠΑ, δασμούς, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων κ.ά., ενώ θεσπίζεται και απεργοσπαστικό πλοίο ασφαλείας.

Τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα καλούν σε σύσκεψη στις 26/3 στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Το νομοσχέδιο καταγγέλλει η ΠΝΟ, η διοίκηση της οποίας συνεδρίασε με αίτημα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org