ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία στο Δημόσιο σήμερα και αύριο

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (Ομόνοια 10.30 π.μ.), στη Θεσσαλονίκη (11 π.μ., πλατεία Αγίας Σοφίας) και σε άλλες πόλεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια στις διαθεσιμότητες, στην αξιολόγηση, στις απολύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν και τις δυο μέρες της απεργίας σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Για τις ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, η δεύτερη μέρα της απεργίας επικεντρώνεται στα ζητήματα Υγείας. Στην Αθήνα, καλούν επίσης σε συμμετοχή και στην κινητοποίηση των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα, στις 27 Μάρτη, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων.

Κάλεσμα συμμετοχής στη 48ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, απευθύνει η Επιτροπή Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στην Περιφέρεια Αττικής. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή λήγει η περίοδος της οκτάμηνης διαθεσιμότητας για χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο (σχολικοί φύλακες κ.ά.). Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς απολύονται, καθώς δεν έχει προβλεφτεί η μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία.

Την ίδια τύχη θα έχουν και άλλοι χιλιάδες εργαζόμενοι τους επόμενους δύο μήνες, καθώς εντάχτηκαν αργότερα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι την προηγούμενη βδομάδα ψηφίστηκε ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων - ένα ακόμα εργαλείο για απολύσεις - και την κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα γίνουν σήμερα Τετάρτη στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., πλατεία Αγίας Σοφίας. Λάρισα, 10:30 π.μ., πλατεία Νομαρχίας. Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο. Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου. Τρίκαλα, 9 π.μ., Δημαρχείο. Καρδίτσα, 10 π.μ., νοσοκομείο. Λαμία, 11 π.μ. πλατεία Πάρκου. Πάτρα, 10 π.μ. πλατεία Γεωργίου. Χανιά, 10 π.μ. πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Αύριο Πέμπτη: Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., ΠΕΔΥ (Αριστοτέλους). Λάρισα, 10 π.μ., είσοδος Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Βόλος, 11 π.μ., νοσοκομείο. Τρίκαλα, 9 π.μ., γραφεία πρώην ΕΟΠΥΥ. Καρδίτσα, 10 π.μ., Δημαρχείο. Ικαρία, 12 μ., Αγιος Κήρυκος. Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 9 Απρίλη να γίνει πανεργατικός ξεσηκωμός

Σε πανεργατικό ξεσηκωμό καλεί το ΠΑΜΕ, με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 9 Απρίλη, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που την υπονομεύουν ήδη από την προκήρυξή της και στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να βάλουν την υπογραφή τους σε ΕΓΣΣΕ που νομιμοποιεί το αίσχος των σημερινών κατώτερων μισθών.

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πήραν πολλά αλλά θέλουν και άλλα. Απαιτούν να μη δίνουν λογαριασμό για τίποτα, να απολύουν όπως, όσους και όποτε θέλουν, να τσακίσουν συνεχώς τα μεροκάματα, να μη δεσμεύονται από συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, να κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα.

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε αγωνιστική ετοιμότητα, εγρήγορση και επιφυλακή. Τα σωματεία να ενημερώσουν τα μέλη τους, τους εργαζόμενους, τον κλάδο τους. Να ανοίξουν συζητήσεις στον κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο. Να αποτελέσει η οργάνωση της απεργίας βήμα στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των συνδικάτων και στην ανασύνταξη του κινήματος.

Αύριο η συνταξιουχική συγκέντρωση για την Υγεία

Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ.

Συγκέντρωση για την Υγεία και την υπεράσπιση των συντάξεων διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, αύριο στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Επίσης, σήμερα στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας, σε συγκέντρωση καλούν ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας. Αύριο στις 8 π.μ. στον ΕΟΠΥΥ καλεί η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Ολα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να στελεχωθούν με επαρκή υγειονομικό προσωπικό όλων των βασικών ειδικοτήτων, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν και να εφοδιαστούν με επαρκές υγειονομικό προσωπικό και να μετατραπούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κάθε ισοδύναμο μέτρο, καθώς και η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Στάσεις εργασίας στα Πρακτορεία Τύπου

Σε νέες κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικών στάσεων εργασίας την Τετάρτη 26/3 (1 π.μ. έως 3 π.μ. και 9 π.μ. έως 11 π.μ.) κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους στις συνελεύσεις που πραγματοποίησαν κατά τη στάση εργασίας που έγινε τέλη Φλεβάρη.

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει: «Απαντάμε στην προκλητική αδιαλλαξία της εργοδοσίας που αναβάλλει συνεχώς ακόμα και τη συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου, για να συζητηθεί το αίτημά μας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ που να διασφαλίζει ό,τι και η τελευταία. Αξιος συμπαραστάτης σε αυτό το παιχνίδι αποδεικνύεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που σέρνεται στους "κοινωνικούς διαλόγους" με τον ΣΕΒ και νομιμοποιεί τον ήδη εξευτελιστικό βασικό μισθό των 586 ευρώ και την παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας».

Στην ΠΣΟ η Αιγυπτιακή Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Τρόφιμα

Επίσημη συνάντηση είχαν χτες στην Αθήνα εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας με την ηγεσία της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Τρόφιμα, μιας από τις μεγαλύτερες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας. Οι Αιγύπτιοι συνδικαλιστές βρίσκονται στην Ελλάδα προσκεκλημένοι της ΠΣΟ, στην οποία υπέβαλαν αίτηση εγγραφής αποχωρώντας ταυτόχρονα από την αντίστοιχη κλαδική οργάνωση των «ελεύθερων συνδικάτων». Αποφασίστηκαν κοινές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου γύρω από το διατροφικό ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι συνδικαλιστές θα έχουν συνάντηση και με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά.

Υπογραφή σύμβασης διεκδικούν στην «ELBISCO»

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ELBISCO», με απόφαση της χτεσινής Γενικής τους Συνέλευσης. Οι εργαζόμενοι απεργούν από τη Δευτέρα με αίτημα την υπογραφή Σύμβασης Εργασίας. Στο πλευρό τους βρίσκονται η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά και το κλαδικό συνδικάτο της Αττικής.

Ανακοίνωση συμπαράστασης και κάλεσμα συντονισμού των εργαζομένων στον κλάδο και στον όμιλο, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ»:«Ο όμιλος Φιλίππου έχει στο πλευρό του συμμάχους όπως την ΕΕ, την κυβέρνηση και έχει ενιαία στάση μαζί με τους άλλους βιομηχάνους του κλάδου ώστε να μας τσακίσει εμάς και τις οικογένειες μας, ώστε να εξασφαλίσει παραπέρα τα κέρδη του», σημειώνει το σωματείο και καλεί: «Να προχωρήσουμε άμεσα στο συντονισμό δράσης από κοινού όλα τα σωματεία. Να συζητηθεί στους χώρους δουλειάς και να υπάρξουν αποφάσεις από τα κάτω. Εχουμε τη δύναμη και μπορούμε να σταματήσουμε την επίθεση».

Θεατρική παράσταση για τα 15χρονα του ΠΑΜΕ

Το έργο «Τρόμος και αθλιότητα στο Γ' Ράιχ» του Μπ. Μπρεχτ, θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, σε μια παράσταση αφιερωμένη στα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. Η παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 6 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο της Καλλιθέας «ΚΑΛΥΨΩ» (Γρηγ. Λαμπράκη και Καλυψούς, τηλ. 210.9510.909). Η παράσταση έχει στόχο την οικονομική στήριξη του ΠΑΜΕ και η είσοδος θα γίνεται με ένα λαχνό των 2 ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ