ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Υπόσχεση συνέχισης των αγώνων για τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς

Συγκέντρωση στο Κιλελέρ, στα 109 χρόνια από τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων

Από τη συγκέντρωση στο Κιλελέρ
Από τη συγκέντρωση στο Κιλελέρ
Υπόσχεση συνέχισης των αγώνων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και του λαού μας, έδωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας - και μαζί τους εκπρόσωποι δεκάδων εργατικών σωματείων, συλλόγων ΕΒΕ, φοιτητών, σπουδαστών, γυναικών και άλλων μαζικών φορέων - που πήραν μέρος στην αγωνιστική συγκέντρωση στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, την οποία οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 17/3, για να τιμήσει την 109η επέτειο του Κιλελέρ.

Στην αγωνιστική συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Ελένη Μπέλλου και Κώστα Αβραμόπουλο, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις πόλεις των νομών της Θεσσαλίας.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ενώ χαιρέτισαν τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας, Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Τάκης Τσιολάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρ. Μαρούδας
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρ. Μαρούδας
Στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Μπλέκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και α΄ αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, υπογράμμισε τη δέσμευση του ταξικού εργατικού κινήματος για συνέχιση της αγωνιστικής συμπόρευσης και συμμαχίας με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

«Το Κιλελέρ συμβολίζει τον ανυπότακτο αγώνα για το δίκιο του λαού»

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε: «Το Κιλελέρ για μας δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει μουσειακή επέτειος, γιορτή, παρέλαση κουστουμαρισμένων υποτακτικών και υποστηρικτών των πολιτικών που μας ξεκληρίζουν. Συμβολίζει το ανυπότακτο πνεύμα και αγώνα για το δίκιο του λαού μας, μέρος του οποίου είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, εμπνέει τα νέα βλαστάρια της αγροτιάς, αποτελεί φάρο και οδηγό για τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες».

Επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι η συγκέντρωση στο Κιλελέρ αποτελεί τη συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων που κράτησαν 20 μερόνυχτα, με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, σε περισσότερα από 20 μπλόκα σε όλη τη χώρα, υπογράμμισε:

«Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η απόφασή της να μην ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας όχι μόνο δεν μας οδηγεί στην αγωνιστική υποχώρηση αλλά, αντίθετα, μας πεισμώνει περισσότερο κι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την πάλη μας.

Είμαστε περήφανοι για τον αγώνα μας, για τα μπλόκα, χαιρετίζουμε για μια ακόμη φορά όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν αψηφώντας εκβιασμούς και πιέσεις και απλώνουμε το χέρι σε αυτούς που ήταν διστακτικοί να κάνουν αυτό το βήμα και τους καλούμε να συμπαραταχθούν στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Τα μπλόκα είναι μια μορφή πάλης η οποία πιέζει την κυβέρνηση και δημιουργεί αγωνιστικές διαθέσεις όχι μόνο στους αγρότες αλλά και στα άλλα τμήματα του λαού και γι' αυτό πολεμήθηκαν ως μορφή κινητοποίησης, είτε από την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, τα μνημόνια, την πολιτική της ΕΕ, αλλά και από πολλά ΜΜΕ. Μέσα σε αυτούς, κάποιοι κατ' όνομα συνδικαλιστές, που με διάφορα τοπικά συντονιστικά που έχουν δημιουργήσει προσπαθούν να γίνουν αρεστοί και να είναι οι προνομιακοί συνομιλητές της εκάστοτε κυβέρνησης, με πρόσχημα ότι... θα ταλαιπωρηθεί ο κόσμος».

«Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!»

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα της αγροτιάς, σημείωσε: «Βγήκαμε στον αγώνα να παλέψουμε για μια ακόμη φορά για την επιβίωσή μας. Για να παραμείνουμε στα χωριά μας, να μπορούμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, να μην προστεθούμε στην ουρά των ανέργων. Τα αιτήματα που προβάλλουμε με τον αγώνα μας είναι ζωτικής σημασίας, αφορούν την ίδια την ύπαρξή μας. Είναι αιτήματα δίκαια. Αγωνιζόμαστε για να μη μας πάρουν και τις λίγες πενταροδεκάρες που μας απομένουν στην τσέπη, μετά από σκληρή δουλειά.

Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί σε όλη την έκτασή της η επίθεση που γίνεται στους αγρότες. Βασικός στόχος είναι με εργαλεία την ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία βαδίζει σε νέα, χειρότερη αναθεώρηση, την άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές - χαράτσια του ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια, να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή, να δημιουργηθούν τα νέα σύγχρονα τσιφλίκια - επιχειρήσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, που θα βρίσκονται στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Για να γίνει πιο γρήγορα η συγκέντρωση της παραγωγής επιβάλλεται η επιτάχυνση του βαθμού ξεκληρίσματος μικρών και μεσαίων αγροτών. Κανένας μικρομεσαίος αγρότης δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής, κανείς δεν πρέπει να συσκοτίζει τον πραγματικό του αντίπαλο, κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιους έχει απέναντί του...

...Και από εδώ σήμερα θέλουμε να χαιρετίσουμε και να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς που συμπαραστάθηκαν στο δίκαιο αγώνα μας και εξέφρασαν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στα αιτήματά του. Στον αγώνα που κάνουμε στους δρόμους είδαμε και καταλάβαμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και ποιοι οι πραγματικοί φίλοι μας. Κοντά μας, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν εργάτες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Αυτή η κοινωνική συμμαχία που βασανιστικά δημιουργείται είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Γιατί εμείς οι αγρότες έχουμε καταλάβει από την πείρα μας ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε και να νικήσουμε. Ολοι μαζί, όμως, σε συμμαχία με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς λέμε: Μαζί είμαστε δυνατοί, χώρια είμαστε αδύναμοι. Αυτή είναι μία ακόμη κατάκτηση των αγώνων μας. Ο αγώνας που δίνουμε θα τραβήξει πολύ. Είναι αγώνας με μάκρος και προοπτική. Παλεύουμε για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ολόπλευρη αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας προς όφελος του λαού μας και της ευημερίας του. Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να καλύψει με επάρκεια, φθηνά και ποιοτικά προϊόντα όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, να παράγει πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να κάνει και εξαγωγές τέτοιων προϊόντων».

Μετά την ομιλία έγινε κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Αγρότη. Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Ενότητας» με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή κ.ά.

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων στην εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων.

Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ Λευκάδας

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λευκάδα πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας.

Οπως καταγγέλλουν, λαϊκή πολυμελής οικογένεια στο χωριό Βουρνικά Λευκάδας, που αδυνατεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή της, δέχεται καθημερινό εκβιασμό από τον εισπρακτικό μηχανισμό της ΔΕΗ, με απειλή άμεσης διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, επειδή αδυνατεί να αποπληρώσει το ποσό των 6.000 ευρώ που χρωστάει στην επιχείρηση και την εξωφρενική προκαταβολή των 1.800 ευρώ που απαιτεί για να μπει σε ρύθμιση.

Η πολυμελής οικογένεια αποτελείται από δύο άνεργους γονείς, τρία μικρά παιδιά και δύο ηλικιωμένους παππούδες, με τη γιαγιά σε κατάκλιση, με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι γονείς είναι ανασφάλιστοι, όπως και τα παιδιά, ενώ αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τη θεραπεία που χρειάζεται η ηλικιωμένη μητέρα τους.

«Ολοι βέβαια γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική! Σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες έχει κοπεί το ρεύμα και χιλιάδες άλλες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και των δημοτικών τελών που συνοδεύουν τους λογαριασμούς της (...) Ακόμη και ρυθμίσεις που γίνονται από τη ΔΕΗ έχουν ως στόχο να αφαιμάξουν τα λαϊκά εισοδήματα, να ενταθούν οι εκβιασμοί», καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Εργαζομένων και διεκδικούν να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συγκέντρωση και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε παναττικό συλλαλητήριο προχωρούν οι συνταξιούχοι την Τετάρτη 27/3, με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ., και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ζητούν αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

«Ολοι στο δρόμο του αγώνα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων και ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ.

Μετά τις δεκάδες κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών και την πανελλαδική συγκέντρωση που οργάνωσαν στις 15 Δεκέμβρη, οι συνταξιούχοι προετοιμάζουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της Υγείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ