ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφυλακίστηκε ο χρυσαυγίτης δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς

Σοβαρές οι ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μη εξασφάλιση προϋποθέσεων για έγκαιρη και γρήγορη διεξαγωγή της δίκης

Αποφυλακίστηκε χτες ο χρυσαυγίτης, καθ' ομολογία του δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς, μετά από σχετικό βούλευμα, λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, μετά τη μεγάλη καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής λόγω της μη εξασφάλισης των προϋποθέσεων για την έγκαιρη και γρήγορη διεξαγωγή της.

Ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, η οποία ήταν η κατάληξη της οργανωμένης επίθεσης του τάγματος εφόδου Νίκαιας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, το βράδυ της 17ης Σεπτέμβρη 2013, ήταν ο τελευταίος κατηγορούμενος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης που παρέμενε προφυλακισμένος.

Ο Γ. Ρουπακιάς μεταφέρθηκε χτες με κλούβα από τις φυλακές Κορυδαλλού στο σπίτι του, στον Ταύρο. Την ώρα που συνοδευόμενος από δύο αστυνομικούς έμπαινε στην είσοδο της πολυκατοικίας, έγινε στόχος έντονων αποδοκιμασιών («αλήτη, δολοφόνε» φώναξαν περίοικοι).

Σύμφωνα με τους όρους που του επιβλήθηκαν, θα βρίσκεται σε περιορισμό με 24ωρη φύλαξη και θα μεταβαίνει μόνο στο δικαστήριο, με αστυνομική συνοδεία. Επίσης, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

«Μην ακούσουμε μόνο ότι ο δολοφόνος έφυγε», δήλωσε η μητέρα του δολοφονημένου μουσικού, Μάγδα Φύσσα, όταν ανακοινώθηκε η επερχόμενη αποφυλάκιση Ρουπακιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι μπορεί ο Ρουπακιάς ν' αποφυλακίζεται μετά από 30 μήνες, αλλά στο 18μηνο έχουν βγει «όλοι οι συνεργοί του». Η ίδια «απάντησε», χτες, με ένα βίντεο για την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη δολοφόνου, όπου παρουσιάζονται ντοκουμέντα από τη δίκη, τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης και δηλώσεις του αρχηγού της, Ν. Μιχαλολιάκου.

Σειρά καθυστερήσεων και ολιγωριών έχει επισημάνει η Πολιτική Αγωγή

Υπενθυμίζουμε ότι η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής έχει διακοπεί από τις 11 Γενάρη λόγω της απεργίας των δικηγόρων, ενώ σειρά καθυστερήσεων έχει επισημανθεί στη διεξαγωγή της από την Πολιτική Αγωγή, όπως ολιγωρία των διωκτικών αρχών στη διερεύνηση σειράς εγκληματικών πράξεων της Χρυσής Αυγής, αργοπορία της Βουλής να άρει την ασυλία των βουλευτών για την κίνηση της ποινικής δίωξης εναντίον τους, επιλογή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη δικαστική ηγεσία ακατάλληλης αίθουσας στις φυλακές Κορυδαλλού, δικονομικά και πρακτικά σκόπιμα εμπόδια που έθεταν στην πρόοδο της δίκης οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι και υπερασπιστές τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι κραυγαλέα από την πρώτη μέρα της δίκης είναι η απουσία από το εδώλιο του κατηγορουμένου της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, του αρχηγού της, Ν. Μιχαλολιάκου, όπως και νυν και πρώην βουλευτών της.

Για την αποφυλάκιση Ρουπακιά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», δήλωσε: «Αισθάνομαι ντροπή που συμβαίνει αυτό που συμβαίνει, δεν θέλω να πω δικαιολογίες...». Ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, χαρακτήρισε την αποφυλάκιση «στίγμα στη λειτουργία των δικαστικών θεσμών της χώρας», ενώ το Ποτάμι μιλά για «κραυγαλέα απόδειξη των τεράστιων προβλημάτων του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα».

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η εκδήλωση - αφιέρωμα για τη γυναίκα στον Περισσό

Με θέμα: «Γαλάτεια Καζαντζάκη, Μέλπω Αξιώτη: Για τη γυναίκα»

Εκδήλωση - αφιέρωμα για τη Μέρα της Γυναίκας διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στην Αίθουσα Συνεδρίων της, στον Περισσό, αύριο Κυριακή, στις 11.00.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Γαλάτεια Καζαντζάκη, Μέλπω Αξιώτη: Για τη γυναίκα».

Για τη θέση της γυναίκας στο έργο των δύο συγγραφέων θα μιλήσουν οι:

-- Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

-- Αριστούλα Ελληνούδη, κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».

-- Αννεκε Ιωαννάτου, διδάκτορας κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις θα παρεμβάλλονται αποσπάσματα από τα έργα των Γ. Καζαντζάκη και Μ. Αξιώτη, που θα βοηθούν το κοινό να αποκτήσει μια άμεση αντίληψη για το έργο τους και τη θέση τους για τη γυναίκα, όσον αφορά το ρόλο της τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικογένεια και τη σχέση της με το άλλο φύλο.

Θα ακουστούν τα παρακάτω αποσπάσματα:

«Σύμπτωση», ποίημα, Μέλπω Αξιώτη (1939).

«Γυναίκες», νουβέλα, Γαλάτεια Καζαντζάκη (1933).

«Καρτερούσα τον έρωτα», εμβόλιμο τραγούδι (ποίηση: Γαλάτεια Καζαντζάκη, μουσική: Ανδρέας Α. Αρτέμης).

«Αμαρτωλό» (ή «Ναυάγιο») (1931), τραγούδι (ποίηση: Γαλάτεια Καζαντζάκη, μουσική: Νένα Βενετσάνου).

«Κρίσιμες στιγμές», διήγημα, Γαλάτεια Καζαντζάκη (1952).

«Δύσκολες νύχτες», μυθιστόρημα, Μέλπω Αξιώτη (1938).

«Θέλετε να χορέψομε Μαρία;», νουβέλα, Μέλπω Αξιώτη (1940).

«Το ξύπνημα της Ελληνίδας» από το «Ελληνίδες φρουροί της Ελλάδας», χρονικό, Μέλπω Αξιώτη (1945).

«Εικοστός Αιώνας», μυθιστόρημα, Μέλπω Αξιώτη (1946).

«Κοντραμπάντο», ποίημα, Μέλπω Αξιώτη (1959).

Αφήγηση: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ηρα Ρόκκου, Δημήτρης Αντωνιάδης.

Σύνθεση, ενορχήστρωση - διασκευή τραγουδιών, διεύθυνση ορχήστρας: Φίλιππος Παχνιστής.

Μουσική ερμηνεία: Ροδάνθη Κασκαφέτου - Αμέρισσα Φτούλη (τραγούδι), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος (κιθάρα).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πετυχημένη η εκδήλωση για τις «αλύγιστες της ταξικής πάλης»

Η σημαντική συμβολή των γυναικών στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση για τις «αλύγιστες της ταξικής πάλης» που πραγματοποιήθηκε από την Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Τετάρτη 16/3, στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Σε αυτήν μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα, για να υπάρχουν αλύγιστες της ταξικής πάλης, χρειάζεται πρώτ' απ' όλα το αλύγιστο να εκφραστεί στη συνείδηση της δυνατότητας του σοσιαλισμού σε συνδυασμό με τη συνειδητοποίηση των αιτιών της ιστορικά προσωρινής ανατροπής του». Ακόμη, ότι «το σύγχρονο αλύγιστο της ταξικής πάλης δεν μπορεί παρά να ξεκινά από την αλύγιστη κομμουνιστική συνείδηση».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε, επίσης, αφιέρωμα με ανάγνωση μαρτυριών και ντοκουμέντων που συνοδεύονταν από μουσική και τραγούδια, με τίτλο (δανεισμένο από μια μαρτυρία) «Η γυναίκα της λαϊκής επανάστασης - τεράστια δύναμη του αγώνα». Μέσα από το αφιέρωμα, έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί ιδιαίτερα η συμβολή των γυναικών της Κεντρικής Μακεδονίας στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, μέσα από ενδεικτικές αναφορές σε γυναίκες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που διώχθηκαν από τη μεταξική δικτατορία, αγωνίστριες που έγραψαν ηρωικές σελίδες στην Ιστορία μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ, όπως η Κούλα Ελευθεριάδου, η Ειρήνη Γκίνη (Μίρκα Γκίνοβα) και άλλες.

Αποτέλεσε ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού στις αλύγιστες, στις ανυποχώρητες, στις χιλιάδες αγωνίστριες, που σύρθηκαν σε φυλακές και εξορίες, που βασανίστηκαν, που εκτελέστηκαν, γιατί πάλεψαν για έναν καλύτερο κόσμο, γιατί αντιστάθηκαν στον κατακτητή, γιατί οι ίδιες ήταν κομμουνίστριες ή γιατί μέλη της οικογένειάς τους ήταν κομμουνιστές.

Στο χώρο λειτουργούσε ακόμη έκθεση αφιερωμένη στις γυναίκες αγωνίστριες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Για την παρέμβαση του ΚΚΕ στις γυναίκες

Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο, Κυριακή, εκδήλωση στην Καλαμάτα, με θέμα «Με το ΚΚΕ στον αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες». Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο «Γρηγόρης» (πίσω από το ΚΤΕΛ), στις 7 μ.μ.

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόκληση για το σύνολο των θυμάτων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την αποφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η αποφυλάκιση του δολοφόνου, στελέχους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Ρουπακιά, έστω και με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο για την οικογένεια του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, αλλά και για το σύνολο των θυμάτων της εγκληματικής και ναζιστικής αυτής οργάνωσης. Προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού μας.

Για την εξέλιξη αυτή, που οφείλεται στην καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, σοβαρές ευθύνες έχουν τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, που ολιγώρησαν στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την έγκαιρη και γρήγορη διεξαγωγή της.

Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι όροι για τη γρήγορη και απρόσκοπτη συνέχιση της δίκης, με τη μεταφορά της σε κατάλληλη αίθουσα και άλλα αναγκαία μέτρα.

Ο λαός και η νεολαία να επαγρυπνούν και να απομονώσουν την εγκληματική ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ