ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Διεργασίες για ταχύτερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Με την προετοιμασία διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ασχολήθηκε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στρατηγικός στόχος όλων αυτών των διαδικασιών, η προώθηση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, η διάνοιξη νέων πεδίων δραστηριοποίησης και κερδοφορίας τους, η αυστηρή εφαρμογή των αντιλαϊκών επιταγών του ευρωμονόδρομου.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έκανε μια τελική επεξεργασία πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής, όπου περιλαμβάνονται: Εκθεση για την ως τώρα εφαρμογή του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, κλίμα και Ενέργεια, η προετοιμασία της προσεχούς διάσκεψης κορυφής ΕΕ - Αφρικής. Επίσης, θα συζητηθούν τα γεγονότα της Ουκρανίας, με έμφαση στην ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών - μελών από τα ρωσικά μονοπώλια Ενέργειας.

Στα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου διακηρύσσεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κλείσει το πρώτο στάδιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου «εκτιμώντας τη συνολική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων ανά χώρα για το 2013» και «παρέχοντας καθοδήγηση στα κράτη - μέλη ως προς τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης και τα εθνικά προγράμματά τους μεταρρυθμίσεων για το 2014, προκειμένου να εφαρμόσουν τις προτεραιότητες που τίθενται στην ετήσια επισκόπηση της Επιτροπής για την ανάπτυξη και όπως συμφωνήθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2013». Επίσης, «με βάση την ενδιάμεση επισκόπηση που διαβίβασε η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σημειώσει την κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" και θα προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση». Επιδιώκεται δηλαδή επιβολή περισσότερων μέτρων ενίσχυσης των μονοπωλίων με προώθηση «μνημονίων διαρκείας» σε όλα τα κράτη - μέλη.

Για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραμμίσει τη σημασία μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης (...) θα τονίσει ορισμένα από τα κύρια ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως το κόστος της Ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα, σκιαγραφώντας τις ανισομετρίες στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις ενδοαστικές διαφορές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, που προέδρευσε στο χτεσινό Συμβούλιο: «Ο στόχος είναι (...) να διαμορφώσουμε συγκροτημένες ευρωπαϊκές πολιτικές για να επιτύχουμε προσιτές τιμές Ενέργειας, ασφάλεια στην παροχή και βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Η διαφορά ανάμεσα στις ενεργειακές τιμές Ευρώπης και ΗΠΑ αλλά και μεταξύ χωρών της ΕΕ, επηρεάζει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και, εν τέλει, την ανάπτυξη της ηπείρου».

Τέλος, όπως διαχέεται από τις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειωθεί η εξάρτηση των κρατών - μελών από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, δείχνοντας ουσιαστικά τη Ρωσία, καθώς είναι βασικός προμηθευτής της ΕΕ (της παρέχει σχεδόν το εν τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει), ενώ από την Ουκρανία διέρχεται ένα κρίσιμο τμήμα του δικτύου αγωγών μεταφοράς του αερίου.

Οπως είπε χτες ο Βενιζέλος, η συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων απλώθηκε και στο «πώς θα προωθήσουμε την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των οδών προμήθειας. Γιατί πρέπει να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και να διαφοροποιήσουμε και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τρίτες χώρες». Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να αναβαθμίσει το ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και την ΕΕ, διαφημίζοντας τα τέτοια κοιτάσματα της χώρας σε Ιόνιο και Κρήτη, παζαρεύοντάς τα με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ και μονοπώλια.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Με άξονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και στην Ανατολική Ευρώπη

Τη δυνατότητα παραπέρα υποστήριξης της δράσης ελληνικών και ρουμάνικων μονοπωλίων, εξέτασαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρουμανίας, Αντώνης Σαμαράς και Βίκτωρ Πόντα, που επισκέπτεται την Αθήνα.

«Η Ελλάδα έχει επενδυτές που έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αυτή», δήλωσε, μετά τη συνάντησή τους, ο Σαμαράς για τη Ρουμανία. Ο δε Πόντα αναγνώρισε ότι πολλά ελληνικά κεφάλαια έχουν επενδύσει στη Ρουμανία, ενώ, αναφερόμενος εμμέσως στα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στις δυο χώρες για παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, υποστήριξε πως «είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί πλέον στην ΕΕ. Οι τιμές στην Ενέργεια είναι σχετικά καλές, οπότε μπορούμε από εδώ και πέρα να έχουμε κάποιες κοινές ενέργειες και προς όφελος και των δυο χωρών, και της Ρουμανίας και της Ελλάδας». Και οι δύο επέμειναν στην «ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δυο χωρών στον ενεργειακό τομέα».

Ακόμα εστίασαν στην ανάγκη μονοπωλίων της ευρύτερης περιοχής για ένταξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην προώθηση της λεγόμενης Ανατολικής και Νότιας Γειτονίας της ΕΕ, των σχεδίων δηλαδή της ευρωένωσης για διείσδυση των μονοπωλίων της σε περιοχές όπως οι πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Ο Ρουμάνος επέμεινε να στηριχτούν Μολδαβία (όπου ρουμανικά κεφάλαια έχουν σημαντικά συμφέροντα), Γεωργία και Ουκρανία, η προσπάθεια δηλαδή τμημάτων των αστικών τάξεων των τριών χωρών να «προσεγγίσουν» την ΕΕ. Ακόμα-ακόμα Μολδαβία και Γεωργία τον Ιούλη να υπογράψουν μια συνθήκη προένταξης στην ΕΕ. Επίσης, ΕΕ και ΝΑΤΟ «να έχουν ενέργειες από κοινού, πραγματικές θέσεις για να μπορούν να βρουν λύσεις τόσο για την Ουκρανία όσο και στη Γεωργία», απέναντι στον «κίνδυνο που έρχεται από την Ανατολή».

Εξάλλου, ο Πόντα εμφανίστηκε ανήσυχος μπρος στο ενδεχόμενο οριστικής απόσχισης της Υπερδνειστερίας, de facto αυτόνομη από τη Μολδαβία από το 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία της. Σημειωτέον, μετά τις εξελίξεις στη Κριμαία, το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας ζήτησε από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας να καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο για πιθανή ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Σαμαράς τάχτηκε υπέρ της «ακεραιότητας των χωρών»: «Αποσχιστικές κινήσεις θα έλεγα ότι δε βοηθούν καθόλου», πρόσθεσε, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ υποδαύλισαν ανοιχτά τέτοιες κινήσεις, ανέπτυξαν και πολεμική δράση για επαναχάραξη συνόρων με βάση τα συμφέροντά τους, όπως στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία.

Σηματοδοτώντας πάντως το ενδιαφέρον της ΕΕ να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή (στο πλαίσιο και των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας), είπε πως ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, θα επισκεφτεί τη Μολδαβία στις 8 Απρίλη, «ακριβώς προκειμένου να συμβολιστεί και να σηματοδοτηθεί αυτή η στενή σχέση που ελπίζουμε να έχει η χώρα αυτή με την ΕΕ».

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «η συνεργασία των χωρών μας είναι έξοχη μέσα στην ΕΕ, στην οικογένεια της Ευρώπης και στο ΝΑΤΟ»...

Με τον υφυπουργό Αθλητισμού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ανδριανό, προκειμένου να του θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Μάρτη, στις 16.00, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ