ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΥΣ 839.000 ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΤΟ ΦΛΕΒΑΡΗ
Θερίζει η ανεργία σε νέους και γυναίκες

MotionTeam

Στους 838.640 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον περασμένο Φλεβάρη, αυξημένοι κατά 72.481 σε σχέση με τον αντίστοιχο Φλεβάρη του 2010 (ήταν 766.159). Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, οι άνεργοι το τέταρτο τρίμηνο του 2010 έφτασαν τους 712.065, αυξημένοι κατά 38,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Σε ποσοστό η ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2010 έφτασε στο 14,2% από 10,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι και από αυτόν τον πρωτοφανή αριθμό των χιλιάδων ανέργων υπάρχουν πολλές χιλιάδες ακόμα που δεν καταγράφονται. Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, τόσο η ανεργία θα κάνει άλματα. Χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες και εργάτριες και οι οικογένειές τους θα οδηγούνται στην εξαθλίωση. Η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, γεννιέται και θρέφεται από την ύπαρξη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, στις μηχανές, στα εργοστάσια, στα βαπόρια, στη γη, στις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Γεννιέται, θρέφεται και γιγαντώνεται από την αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή, από το γεγονός ότι η τεχνολογική εξέλιξη στα χέρια των κεφαλαιοκρατών λειτουργεί σαν μέσο για να εκδιωχθούν εργάτες από την παραγωγή, να ζουν στην ανεργία.

Η κυβέρνηση μπροστά στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να τη φρενάρει, γιατί αποτελεί μέρος του συστήματος που την παράγει, αξιοποιώντας την αγωνία του άνεργου και την προσπάθειά του να βρει ένα μεροκάματο, παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να χτυπήσει κάθε εργατική κατάκτηση και δικαίωμα, αξιοποιώντας και εκβιάζοντας τους άνεργους με μεροκάματα της πείνας σε προγράμματα λίγων μηνών, όπως αυτά που ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες σχετικά με τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι άνεργοι είναι 692.496, καθώς οι υπόλοιποι 146.144 «δεν αναζητούν εργασία». Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ επιδοτούνται μόλις οι 280.076 άνεργοι. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,20% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το 20,84%.

Επίσης, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 244.773 είναι άνεργοι για 12 ή και περισσότερους μήνες. Με βάση το εκπαιδευτικό επίπεδο από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ οι 316.781 (ποσοστό 45,74%) ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι 270.384 (ποσοστό 39,04%) ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, οι 96.402 (ποσοστό 13,92%) ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι 8.929 (ποσοστό 1,29%) είναι χωρίς εκπαίδευση.

Οι αναγγελίες πρόσληψης το Φλεβάρη ανήλθαν σε 45.702, μειωμένες κατά 20,07% σε σχέση με τον αντίστοιχο Φλεβάρη του 2009 (57.181). Ταυτόχρονα, τον ίδιο μήνα χάθηκαν 56.354 θέσεις εργασίας (απολύσεις, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και «οικειοθελείς» αποχωρήσεις), έτσι οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν μειωμένες κατά 10.652.

Υψηλά ποσοστά ανεργίας σε νέους - γυναίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15 έως 29 ετών έφτασε το 28% (από 20,4% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009), ενώ στις νέες γυναίκες το ποσοστό αυτό έφτασε στο 33%. Συνολικά το ποσοστό ανεργίας των γυναικών έφτασε το 17,9% (από 14), ενώ σημαντική αύξηση σημείωσε και το ποσοστό ανεργίας στους άντρες (11,5% από 7,7%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ψάχνοντας για δουλειά, ανέρχεται στο 23,5% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί δηλαδή που ψάχνουν για δουλειά από 12 μήνες και πάνω, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλιοί» άνεργοι) αποτελούν το 47,7%.

Ποτίζουν αντικομμουνιστική χολή τη νεολαία

Πρόκληση η έκθεση στην Τρίπολη για την Εσθονία, την οποία μάλιστα καλούν τα σχολεία να την επισκεφτούν

Ο χαρακτηρισμός προκλητική προπαγάνδα ταιριάζει ...γάντι στην έκθεση με τίτλο «Η Εσθονία και τα γάντια της», που διοργανώνει αυτές τις μέρες στην Τρίπολη ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και την Πρεσβεία της Εσθονίας. Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το πογκρόμ ενάντια σε οτιδήποτε θυμίζει σοσιαλισμό και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας με ...«αποθέωση» των ναζιστών στην Εσθονία. Το γεγονός μάλιστα ότι κλήθηκαν σχολεία να την επισκεφτούν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της ΚΝΕ στην Τρίπολη, καθώς οι μαθητές θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με κείμενα αναρτημένα στα ταμπλό και βιντεοπροβολή, που λίγο - πολύ παρουσιάζει τη Σοβιετική Ενωση ως μια τυραννική χώρα που σε μυστική συνεννόηση με τον Χίτλερ κατέλαβε την Εσθονία...

Στην Εσθονία έχουν απαγορευτεί πολλές εκδηλώσεις για τα θύματα του φασισμού, υπήρξαν διώξεις και φυλακίσεις αγωνιστών ενάντια στο φασισμό, έχουν φτάσει να καταστρέψουν το μνημείο του «Μπρούτζινου Αλιόσα» που είχε στηθεί προς τιμήν των 270.000 πεσόντων του Κόκκινου Στρατού και άλλων αντιφασιστών ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Ο αντικομμουνισμός στην Εσθονία πάει χέρι χέρι με τη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος του λαού, με το ποσοστό ανεργίας στους νέους να έχει φτάσει το δεύτερο τρίμηνο του 2010 το 37,2% με αυξητική τάση και το λαό να βιώνει εκτεταμένη φτώχεια.

«Ο αντικομμουνισμός δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, στόχο έχει όλο το λαό, κάθε φωνή που αμφισβητεί τον καπιταλιστικό μονόδρομο, κάθε διεκδίκηση. Ειδικά σε περίοδο κρίσης, θέλουν να προασπίσουν την εξουσία τους από κάθε αμφισβήτηση, να παρουσιάσουν τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα μονόδρομο για τους λαούς», τονίζει το ΝΣ Αρκαδίας της ΚΝΕ. «Οσο κι αν προσπαθήσουν, η φωτογραφία της Κόκκινης Σημαίας στο Ράιχσταγκ έχει χαράξει για πάντα το ρόλο που έπαιξε η Σοβιετική Ενωση και θα συνεχίζει να είναι "καρφί" στο μάτι τους, στο μάτι του ιμπεριαλισμού», σημειώνει το ΝΣ της ΚΝΕ.

«Η χώρα στην οποία το κομμουνιστικό κόμμα είναι παράνομο, η χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός Αντρους Ανσιπ πραγματοποίησε στις 28 Φλεβάρη 2011 δεξίωση στο μέγαρο της κυβέρνησης προς τιμήν των μελών της 20ής εσθονικής ναζιστικής μεραρχίας "Waffen SS" και μελών της οργάνωσης "Αδελφοί του Δάσους", που ευθύνονται για χιλιάδες εγκλήματα, τόσο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής όσο και κατά τα πρώτα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει το θράσος να διοργανώνει με ντόπιους αντικομμουνιστές τέτοιες εκδηλώσεις!», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στην Αρκαδία. Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ έχουν καλέσει τους διευθυντές να μην επιτρέψουν σε κανένα σχολείο να επισκεφτεί την εκδήλωση, «που σκοπό έχει να δηλητηριάσει τις παιδικές ψυχές με φασιστικό αντικομμουνιστικό δηλητήριο» και τους θέτει προ των ευθυνών τους. Καλούν τους εκπαιδευτικούς να μη γίνουν συνένοχοι και τον δήμαρχο να αποσύρει τη στήριξή του στην εκδήλωση.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το ΚΕΑ πασχίζει

Τέλεια! Το ΚΕΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ξεδίπλωσε τη νέα του στρατηγική, την οποία παραθέτουμε, όπως την εξήγησε ο Φ. Βιρτς στο συνέδριό του, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΝ το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Αντιγράφουμε από την «Αυγή»: «Τη στιγμή που δεν γίνεται πλέον λόγος παρά μόνο για μείωση των δημοσίων δαπανών, για οπισθοδρόμηση της κοινωνικής προστασίας και για εργασία ολοένα και πιο αβέβαιη, δικός μας στόχος είναι η ανάδειξη μιας κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

***

Μπορεί ορισμένοι να αναρωτιούνται. Είναι δυνατόν, σε μια εποχή που έχουν αναποδογυρίσει τα πάντα και η οικονομική ολιγαρχία στην ΕΕ και στις χώρες - μέλη επιδιώκει να συνθλίψει κυριολεκτικά τους εργαζόμενους και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, το εν λόγω στέλεχος να εξακολουθεί να μιλάει με τσιτάτα της δεκαετίας του '80 για «οπισθοδρόμηση της κοινωνικής προστασίας»;

Είναι δυνατόν να έχει τσαλαπατηθεί κάθε έννοια που συνδέεται με την εξασφάλιση σταθερής εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης θερίζουν το δικαίωμα στη δουλειά, και αυτός να ψελλίζει περί εργασίας που ...γίνεται αβέβαιη;

Είναι δυνατόν η οικονομική κρίση του καπιταλισμού να έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις και εκείνος να μιλάει για το ...λόγο που γίνεται για μείωση των δημόσιων δαπανών;

***

Δε χρειάζεται να εντυπωσιάζεται κανείς. Ο κ. Βιρτς δεν λέει τίποτα περισσότερο από όσα αναμασούν τα στελέχη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που δε βρίσκονται στην εξουσία. Είναι φανερό ότι δεν κάνει το παραμικρό σκόντο στη διαχειριστική αντίληψη που προσπαθεί να περάσει η ...αριστερά του ΚΕΑ. Μια αντίληψη, που κατατείνει να αναζητά τη λύση και τη διέξοδο στις λίγο μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, στην κάποια αύξηση στα ψίχουλα που δίνονται σε όσους δεν μπορούν πλέον να ζήσουν (κονδύλια «κοινωνικής προστασίας») και στην ελεγχόμενη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Μπορεί για τους εργαζόμενους όλα αυτά να θυμίζουν λίγο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και λίγο (αντιπολιτευόμενη) ΝΔ, όμως αυτές είναι οι θέσεις τους. Και τις επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία, για να επαναβεβαιώσουν τη στρατηγικού χαρακτήρα άποψη του ΚΕΑ - όσων συμμετέχουν σε αυτό και κατ' επέκταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - για το ρόλο και τις προοπτικές της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας θα αναδείξουν, λέει, «μια κοινωνική πολιτική».

Από εκεί και πέρα, κάθε δικό μας σχόλιο περιττεύει.


Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ