ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα «βαφτίσια» ΜΕΘ Covid αντί για άνοιγμα νέων κλινών και επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Με τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής να φρακάρουν από τη νέα έξαρση της πανδημίας, με τις αυξημένες νέες εισαγωγές και τη συνεχή αύξηση των διασωληνωμένων, η κυβέρνηση, που τόσο καιρό αναμασά το παραμύθι περί «θωρακισμένου και ενισχυμένου ΕΣΥ», εντείνει για μία ακόμα φορά την εγκληματική μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μίας νόσου. Αντί να ανοίξει νέες κλίνες ΜΕΘ και να τις στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, «βαφτίζει» ξανά ΜΕΘ Covid κρεβάτια εντατικής θεραπείας από άλλες ασθένειες και ανακυκλώνει το ίδιο εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικά, μόνο την προηγούμενη βδομάδα έγιναν 1.583 νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ πριν από δυο βδομάδες ήταν 977.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε προχτές το υπουργείο Υγείας, σε όλη την Αττική οι κενές κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ είναι μόλις 110, εκ των οποίων οι 36 προορίζονται για την Covid-19.

Απέναντι σ' αυτή την εκρηκτική κατάσταση, η κυβέρνηση βγάζει και πάλι από το συρτάρι - για τρίτη φορά σε 11 μήνες - το περιβόητο σχέδιο «εξεύρεσης επιπλέον κλινών ΜΕΘ Covid», αρπάζοντας προσωπικό και κρεβάτια ΜΕΘ από όλες τις υπόλοιπες νόσους και αποδυναμώνοντας εκ νέου τμήματα και κλινικές. Θέτει έτσι σε άμεσο κίνδυνο και τους ασθενείς όλων των υπόλοιπων νόσων, που δεν θα υπάρχει γι' αυτούς κρεβάτι εντατικής ώστε να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους, αλλά και όσους νοσούν με Covid, που θα νοσηλεύονται σε κρεβάτια χωρίς τον απαιτούμενο εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, με έγγραφο της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, με τίτλο «Επείγουσες ενέργειες για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ Covid-19 λόγω της κρίσιμης εξέλιξης της πανδημίας στο λεκανοπέδιο Αττικής», καλούνται τα Νοσοκομεία «Αττικόν» και «Θριάσιο» «να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού», παίρνοντας 10 κλίνες στο «Αττικόν» και 5 στο «Θριάσιο» από τις ΜΕΘ γενικών περιστατικών.

Η στελέχωση των κρεβατιών, επειδή 12 μήνες μετά ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού, θα γίνει με μετακινήσεις γιατρών από τα ήδη υποστελεχωμένα Νοσοκομεία «Τζάνειο» και Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Μάλιστα, η διοίκηση της ΥΠΕ ζητά από τους γιατρούς των νοσοκομείων να φορτωθούν την ευθύνη και «να τεκμηριώσουν και να προχωρήσουν» στη μείωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ γενικών περιστατικών.

Οσο για τους κλινικάρχες... «εφόσον χρειαστεί», θα νοσηλεύουν περιστατικά non-Covid, πάντα με το αζημίωτο, με διπλάσια αποζημίωση για κάθε κρεβάτι.

Υγειονομικοί: Αναδεικνύουν τους σοβαρούς κινδύνους - Διεκδικούν ενίσχυση

Τα παραπάνω προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι απαιτούν την ανάκληση της απόφασης.

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο,«το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής, με εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους, απομένουν μόνο έξι διαθέσιμες κλίνες Γενικής ΜΕΘ», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, σημειώνοντας τις επικίνδυνες επιπτώσεις ως προς την αντιμετώπιση σοβαρών χειρουργικών, νευροχειρουργικών και άλλων παθήσεων, όπου μετεγχειρητικά απαιτείται συχνά νοσηλεία σε ΜΕΘ. Υπενθυμίζει επίσης ότι στην αρχή του πρώτου κύματος είχε προηγηθεί η μετατροπή της ΜΕΘ Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ Covid, με αποτέλεσμα «στο κέντρο της βιομηχανικής περιοχής, με δύο διυλιστήρια και δεκάδες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας εύφλεκτων υλικών, να μην υπάρχει διαθέσιμο ούτε ένα κρεβάτι για τη νοσηλεία εγκαυματιών στο Κέντρο Εγκαυμάτων».

Στην αρχή του δεύτερου κύματος, προσθέτει, «χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας εντατικολόγος, ούτε ένας πρόσθετος νοσηλευτής, φυσικοθεραπευτής ή τραυματιοφορέας και με την πλειοψηφία του ανεπαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού να μην έχει ούτε μια ώρα εμπειρίας ή εκπαίδευσης στις αυξημένες απαιτήσεις της εντατικής νοσηλευτικής, ακολούθησε και η βιαστική μετατροπή της ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ Covid».

Σήμερα, για την ανάπτυξη 5 κλινών ΜΕΘ Covid «δεν έχουν ούτε καν συσταθεί ακόμα οι 5 θέσεις γιατρών για ΜΕΘ, δεν έχουν προκηρυχθεί οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, δεν έχει προχωρήσει η πρόσληψη των 24 επιλαχόντων νοσηλευτών από την προκήρυξη 2Κ/2019, ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε ο αναγκαίος αριθμός αναπνευστήρων και αναλωσίμων».

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο κυβερνητικό σχέδιο εκφράζει και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σημειώνοντας ότι η αναγκαστική μετακίνηση δύο γιατρών επιμελητών από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Νίκαιας και δύο γιατρών επιμελητών από τη ΜΕΘ του «Τζάνειου» προς τη ΜΕΘ του «Αττικού» επιβεβαιώνει πως δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο Νοσοκομείο Νίκαιας επισημαίνει ότι δεν έχει γίνει καμία ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό, «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που μπορούν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο μας είναι πεπερασμένος (...), η όποια επέκταση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρξει επιπλέον ενίσχυση με ειδικευμένους γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό (...) καθώς και σύγχρονου εξοπλισμού. Οι μετακινήσεις του ήδη εξουθενωμένου προσωπικού για να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες δεν είναι λύση και αφήνουν αντίστοιχο κενό στο εκάστοτε τμήμα (...) Θεωρούμε ότι η εμπλοκή των παθολογικών τμημάτων στην ταυτόχρονη νοσηλεία Covid και non-Covid περιστατικών είναι επικίνδυνη».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με απεργία την Τρίτη κλιμακώνουν τον αγώνα για την υγεία του λαού

Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέναντι στην πολιτική που αφήνει τον λαό πολλαπλά εκτεθειμένο, οι υγειονομικοί προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 23/2.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10.30 π.μ. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.), ενώ ήδη Σωματεία Εργαζομένων σε Νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Αττικόν» κ.ά.) παίρνουν αποφάσεις για επέκταση της στάσης σε όλη την πρωινή βάρδια.

ΟΕΝΓΕ: Σοβαροί κίνδυνοι από τη νέα μετατροπή του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις νέες εντολές της κυβέρνησης για βεβιασμένη μετατροπή των κλινών ΜΕΘ λοιπών νοσημάτων σε ΜΕΘ-Covid και για νέες μετακινήσεις προσωπικού, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει τα εξής:

«Οι υπουργοί Υγείας και οι διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, με τις απαράδεκτες ενέργειές τους των τελευταίων ημερών, διαψεύδουν στην πράξη το κυβερνητικό προπαγανδιστικό αφήγημα περί δήθεν "θωράκισης" και περί δήθεν "πραγματοποίησης των αναγκαίων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού".

Συγκεκριμένα, μπροστά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις ΜΕΘ της Αττικής (85% έως 90% του συνόλου των κλινών είναι ήδη καλυμμένες) βεβιασμένα και πρόχειρα μετατρέπουν κλίνες ΜΕΘ non-Covid σε κλίνες ΜΕΘ Covid (μόνο στο "Αττικόν" και στο "Θριάσιο" 15 συνολικά) και μάλιστα για άλλη μια φορά δίνουν εντολές για αναγκαστικές μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού (π.χ. 2 Επιμελητών ΜΕΘ από το Νοσοκομείο Νίκαιας και 2 Επιμελητών ΜΕΘ από το "Τζάνειο" προς το "Αττικόν").

Ετσι:

1. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς Covid-19 αλλά και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς λοιπής νοσηρότητας.

2. Πάλι ανακυκλώνεται με αναγκαστικές μετακινήσεις το ίδιο ολιγάριθμο, εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό, για να κουκουλωθούν όπως όπως κενά, δημιουργώντας όμως έτσι άλλα κενά, γιατί απλούστατα οι αναγκαίες προσλήψεις δεν έχουν γίνει.

3. Μετατρέπεται ακόμα περισσότερο η δημόσια περίθαλψη σε μονοθεματικό σύστημα αντιμετώπισης ενός μόνο νοσήματος, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο οι ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανοικτή επιστολή που είχαμε απευθύνει προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας από το πρωί της 9ης Φλεβάρη, ζητώντας τηλεδιάσκεψη μαζί τους, δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής καμιάς απολύτως απάντησης από την κυβέρνηση. Αντίθετα, οι διεκδικήσεις μας έχουν συναντήσει την ευρεία αποδοχή και ανταπόκριση από τον λαό μας. Πάνω από 200 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουμε και στηρίζουν τα αιτήματά μας που είναι και δικά τους αιτήματα.

Απαιτούμε:

  • Να γίνουν επιτέλους όλες οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες και με παράκαμψη της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με το από τον Μάρτη 2020 αίτημα της ΟΕΝΓΕ για πρόσληψη όλων των γιατρών που έχουν υποβάλει αίτηση στις διάφορες κατά καιρούς προκηρύξεις.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων όλων των κλάδων.
  • Επίταξη άνευ όρων και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τόσο για τη νοσηλεία ασθενών Covid όσο και για τη νοσηλεία ασθενών λοιπής νοσηρότητας.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι στην Αττική το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων είναι σχεδόν 200.

Οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού θα είναι για άλλη μια φορά αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, παρά τις κωμικοτραγικές της προσπάθειες να μετακυλίσει τις ευθύνες στους νοσοκομειακούς γιατρούς και στους λοιπούς υγειονομικούς».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πλατιά στήριξη στα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες των υγειονομικών

Την υποστήριξή τους στα δίκαια και κρίσιμα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), την αλληλεγγύη τους στις αγωνιστικές της πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και στην απεργία στις 23/2, καθώς και την καταδίκη τους για τις διώξεις με τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να φιμώσει τη φωνή των αγωνιζόμενων υγειονομικών, συνεχίζουν να εκφράζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς από όλη τη χώρα.

Στις εκατοντάδες ανακοινώσεις που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, προστίθενται και οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.

Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Κοζάνης, Λέσβου, Αργολίδας, Μισθωτών Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας, Οικοδόμων Καρδίτσας, Οικοδόμων Ιωαννίνων, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων, Εργαζομένων στον Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό ΠΕ, Βοηθών Φαρμακείων, Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία - Πρόνοια Ιωαννίνων, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη», Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας, Εργαζομένων «Cosmote - eValue» Αττικής, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων, Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, και η ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγ. Ευστρατίου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
1.400 νέα κρούσματα και 27 θάνατοι

Στους 320 οι διασωληνωμένοι

Ακόμη 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.400 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χτες. Συνολικά, από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί 6.221 θάνατοι και 176.059 κρούσματα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 320 ασθενείς, έναντι 313 μία μέρα πριν.

Από τα νέα κρούσματα, τα 687 εντοπίστηκαν στην Αττική (176 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 143 στον Πειραιά, 114 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, 78 στο Βόρειο Τομέα, 68 στο Νότιο Τομέα, 51 στην Ανατολική Αττική, 37 στη Δυτική Αττική και 20 στην ΠΕ Νήσων) και 160 στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, 17 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων: 97 στην Αχαΐα, 39 στη Χαλκιδική, 33 στο Ηράκλειο, 32 στην Εύβοια, 25 στο Ρέθυμνο.

Μεγάλη είναι η αύξηση και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των επίμαχων μεταλλάξεων. Από την ανάλυση 454 επιλεγμένων νέων δειγμάτων (της περιόδου 7/1 - 9/2), προέκυψαν 281 δείγματα με μεταλλάξεις «ειδικού ενδιαφέροντος». Από αυτά, 269 αφορούν στη μετάλλαξη Β117 (βρετανική) και 8 στη B1351 (νοτιοαφρικανική). Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά στελέχη στη βρετανική μετάλλαξη και 15 θετικά στη νοτιοαφρικανική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ