ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ιδιωτικοποιήσεις με το τσουβάλι, αναπόσπαστο τμήμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για την προσεχή περίοδο περιλαμβάνονται κρατικά μετοχικά πακέτα σε νευραλγικούς κλάδους, όπως Ενέργεια, νερό, μεταφορές κ.ο.κ.
Στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για την προσεχή περίοδο περιλαμβάνονται κρατικά μετοχικά πακέτα σε νευραλγικούς κλάδους, όπως Ενέργεια, νερό, μεταφορές κ.ο.κ.
Το σύνολο της κρατικής περιουσίας που έχει περάσει στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ (θυγατρική του υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις) «βγάζει στο σφυρί» η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Σε αυτό το φόντο, το «αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ» εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) την περασμένη Παρασκευή και δημοσιοποιήθηκε χτες στο ΦΕΚ, στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα, ως «αναπόσπαστο μέρος» της κυβερνητικής απόφασης, όπως αναφέρεται.

Στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για την προσεχή περίοδο περιλαμβάνονται κρατικά μετοχικά πακέτα σε νευραλγικούς κλάδους, όπως Ενέργεια, νερό, μεταφορές, υποδομές καθώς βέβαια και τα φιλέτα δημόσιας γης και ακίνητης περιουσίας, που προσφέρονται προς αξιοποίηση σε μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και άλλων κλάδων. Τα παραπάνω προδιαγράφουν και ένα κύμα ανατιμήσεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, οι οποίες άλλωστε καταμαρτυρούνται και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (υπερταμείο) για την περίοδο 2018 - 2022.

Μεταξύ άλλων, το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει: Ελληνικό, 10 Οργανισμούς Λιμένων, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, μαρίνες, Εγνατία Οδός, «Ελληνικά Πετρέλαια», ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, ακίνητο Αφάντου (Ρόδος), ακίνητο «ΞΕΝΙΑ» και ιαματική Κύθνου, Θερμοπύλες, ακίνητο λουτρόπολης και κάμπινγκ Καμένων Βούρλων, ακίνητο σε Γούρνες Ηρακλείου, Castello bibelli Κέρκυρας, γηπεδική έκταση στο δήμο Μαρκοπούλου, ακίνητο πρώην κυριότητας ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, πρώην εργοστασιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO) κ.ά.

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι:

-- Για το Ελληνικό, αναμένεται η διενέργεια διαγωνισμού για την άδεια καζίνο.

-- Για τα ΕΛΠΕ, αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσα στο α' τρίμηνο φέτος.

-- Για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ «επόμενα βήματα» είναι η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου των εταιρειών, ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής, ο προσδιορισμός του κόστους παροχής υπηρεσιών ύδατος κ.ά.

-- Για τις Θερμοπύλες αναμένεται η οριστικοποίηση χρήσεων και όρων δόμησης στην αρχαιολογική ζώνη. Το «φιλέτο» αφορά έκταση 785.398 τ.μ. και περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

-- Για το «Ελ. Βενιζέλος» η προετοιμασία της συναλλαγής πώλησης του ποσοστού που διατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την έναρξη υλοποίησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρονικής παράτασης της σύμβασης αξιοποίησης (έως το 2046).

-- Για το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται η αξιολόγηση των διαφόρων εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης.

-- Για τη ΔΕΠΑ, στόχος είναι η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης της κρατικής συμμετοχής στην εμπορία εντός τουλάχιστον ενός μηνός από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, το οποίο εκκρεμεί. Η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του μεριδίου κρατικής συμμετοχής (14%) στις υποδομές θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας.

Θηλιές πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία

Την ίδια ώρα, το σχέδιο κυβέρνησης - εγχώριων τραπεζικών ομίλων αναφορικά με το σφίξιμο της θηλιάς των εκβιασμών και των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία έχει ήδη κατατεθεί στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς». Αυτοί, με τη σειρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν τις διάφορες παραμέτρους του αντιλαϊκού σχεδιασμού, ενώ οι επεξεργασίες συνεχίζονται γύρω από την περίμετρο της παρέμβασης αναφορικά με τον αριθμό των λαϊκών νοικοκυριών που θα πεταχτούν έξω από κάθε προστασία.

«Προβληματισμοί» διατυπώνονται σχετικά με τυχόν δικαστικές εμπλοκές γύρω από την αναδρομική ισχύ των νέων αντιλαϊκών διατάξεων. Με στόχο να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για την παραμονή στην προηγούμενη ρύθμιση υποθέσεων που έχουν πάρει δικάσιμο για το 2019 (και όχι για τα επόμενα χρόνια). Αντίστοιχοι «προβληματισμοί» διατυπώνονται και σχετικά με τη νομική βασιμότητα διαφορετικών κριτηρίων υποτιθέμενης προστασίας, μεταξύ αυτών που ήδη έχουν ενταχθεί στον υπάρχοντα νόμο και της επόμενης φουρνιάς.

Σε κάθε περίπτωση, επιχειρείται και η πλήρης διάλυση της δικαστικής προστασίας, που με τη σειρά της εκχωρείται στο λεγόμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό - με την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν τον πλήρη φάκελο των υποθέσεων, προκειμένου να προχωρούν στη συνέχεια σε «διευκολύνσεις» κάτω από λεόντειους όρους και προϋποθέσεις, σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών.

Θυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο αντιλαϊκό πλαίσιο προβλέπει:

-- Κατακρεούργηση στα εισοδηματικά κριτήρια «προστασίας». Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Εως 12.500 ευρώ (σήμερα 13.906 ευρώ), για ζευγάρι: έως 21.000 ευρώ (από 23.659). Προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο, από 5.714 σήμερα, φτάνοντας ακόμη και σε σημείο να κατεβάζουν το εισοδηματικό κριτήριο κατά 714 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί της λαϊκής οικογένειας.

-- Εισαγωγή ενός ακόμη κριτηρίου, ενός επιπλέον «κόφτη» δηλαδή, για την υπαγωγή σε καθεστώς «προστασίας». Πρόκειται για το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, με το πλαφόν να οριοθετείται στην περιοχή των 130.000 ευρώ. Επιπλέον, στο ποσό αυτό θα περιλαμβάνεται το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγηθεί με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Για παράδειγμα, τυχόν ενυπόθηκα επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια ανεβάζουν την αξία του δανείου, μειώνοντας αντίστοιχα το ύψος της «προστασίας». Με όρους εμπορικής αξίας η ανώτερη «κάλυψη» δεν θα ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών συναντήθηκε χτες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας «μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για τη διευθέτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και για το σύνολο των καθυστερούμενων οφειλών προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», όπως διαχέεται από τη ΝΔ.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Αγρίνιο και Ιωάννινα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα, αύριο Τετάρτη 20 και μεθαύριο Πέμπτη 21 Φλεβάρη, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Αύριο Τετάρτη 20 Φλεβάρη και ώρα 18.30, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, στο Αγρίνιο.

-- Την Πέμπτη 21 Φλεβάρη και ώρα 19.00, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Ιωαννίνων, στο ξενοδοχείο «Du Lac» (λεωφόρος Κ. Παπούλια, Παραλίμνιο).

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση στο Αγρίνιο

Για τη συγκέντρωση στο Αγρίνιο με τον Δ. Κουτσούμπα δρομολογούνται λεωφορεία από:

  • Βόνιτσα 4.30 μ.μ., στο Κέντρο Υγείας, Λουτράκι 4.45 μ.μ., Αμφιλοχία 5.15 μ.μ. στον κόμβο, Σαμάρι (Κατούνα) 5.30 μ.μ.
  • Ναύπακτο 5 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, Μεσολόγγι 5.30 μ.μ. στο σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος», Αιτωλικό 5.45 μ.μ. στο σταθμό των τρένων.
Στον Πειραιά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (παλιό αμφιθέατρο), την Τετάρτη 27 Φλεβάρη και ώρα 7 μ.μ.

Θα χαιρετίσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ