ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά

Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα «πεντάμηνα»

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»
«Η ΕΕ δεν καθορίζει δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις». Αυτό απάντησε κυνικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», που αναδείκνυε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τα προβλήματά τους και το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Μάλιστα, προκλητικά καλεί «τα κράτη - μέλη να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου» για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε δήμους και άλλες υπηρεσίες και πετάγονται στο δρόμο χωρίς επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασής τους για να έρθει η επόμενη φουρνιά, ανακυκλώνοντας την ανεργία, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησής της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε επίσης γαργάρα το αίτημα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων τους, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες το ζήτημα και λέγοντας ότι «θα ζητήσει πληροφορίες από τις εθνικές αρχές».

Αν και είναι γνωστός ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ, δεν παύει η απάντηση αυτή να είναι μια ωμή και προκλητική τοποθέτηση που δεν αφήνει σε κανέναν αμφιβολία για το ρόλο της: Ενάντια στους εργαζόμενους για την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου... Αυτά βεβαίως τα γνωρίζει πολύ καλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που σπεύδει να υλοποιήσει μέχρι κεραίας την πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας, μετατρέποντας τη μόνιμη και σταθερή δουλειά σε άπιαστο όνειρο για τους εργαζόμενους.

Πίσω από τα πολλά και παχιά λόγια για το δήθεν ενδιαφέρον της για την «απασχόληση» και την καταπολέμηση της ανεργίας, η ΕΕ διά στόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτει τι επιδιώκει για τους εργαζόμενους: Μισθούς - ψίχουλα, τετράωρα, «πεντάμηνα», ωράρια - λάστιχο, συμβόλαια της μιας μέρας. Αυτό σημαίνει γενικευμένη ανασφάλεια για ένα κομμάτι ψωμί που χαρίζει αμύθητα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι επιπλέον πριμοδοτούνται με φορολογικά κι άλλα προνόμια από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις.

Γι' αυτό, όπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν την πάλη τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που θα εξασφαλίσουν πραγματικά σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, η οποία θα υπηρετεί τις ανάγκες τους, παίρνοντας οι ίδιοι την εξουσία, για να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, για να αποδεσμευτεί ο λαός μας από την ΕΕ και τις άλλες διακρατικές συμμαχίες του κεφαλαίου».

Διογκώνεται η «ευελιξία»

Τουλάχιστον 10.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον περασμένο Γενάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών απασχόλησης στη μισθωτή εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη», το 13μηνο Γενάρης 2015 - Γενάρης 2016, που συμπίπτει χρονικά και με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από τις νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας που έγιναν, η πλειοψηφία τους ήταν θέσεις «ευελιξίας». Συγκεκριμένα, μόνο το 44,62% ήταν θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 37,54% ήταν μερικής απασχόλησης και το 17,84% ήταν θέσεις εκ περιτροπής εργασίας. Δηλαδή, συνεχίζεται και ενισχύεται η τάση διεύρυνσης της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.

ΣΕΤΗΠ
Πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς του ομίλου ΟΤΕ

Από τη χτεσινή πανεξόρμηση
Από τη χτεσινή πανεξόρμηση
Πανεξόρμηση στους μεγάλους χώρους δουλειάς του ομίλου ΟΤΕ πραγματοποίησαν χτες οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής στον όμιλο, ενάντια στην «ενοικιαζόμενη» εργασία και προβάλλοντας το αίτημα υπογραφής ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, οι Σωματειακές Επιτροπές αναφέρουν ότι στους χώρους που έκαναν εξόρμηση (Αγιος Στέφανος, Αχαρνών, Γαλάτσι, Διοικητικό Μέγαρο, ΝΥΜΑ και αλλού) ανέδειξαν «την αναγκαιότητα να υπογραφεί μια ενιαία Σύμβαση σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες. Συζητήσαμε με τους συναδέλφους μας για την ανάγκη αυτή και πώς μπορούμε να το διεκδικήσουμε».

Ταυτόχρονα, απαίτησαν «να σταματήσει η "ενοικιαζόμενη" σκλαβιά των μηνιαίων, δίμηνων ή εξάμηνων συμβάσεων (...) Σε κοινή συμπόρευση με τις ταξικές δυνάμεις στα επιχειρησιακά σωματεία του ΟΤΕ, καλούμε κάθε συνάδελφο, "ενοικιαζόμενο" ή μη, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, να γραφτεί στο ΣΕΤΗΠ, να έρθει κοντά στις Σωματειακές Επιτροπές αλλά και να ενισχύσει τις ταξικές δυνάμεις στα επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου».

Ολοι μαζί να απαιτήσουν: Υπογραφή μιας ενιαίας Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ενταξη στον όμιλο όλων των εργαζομένων που εργάζονται με καθεστώς ενοικίασης. Να καταργηθεί τώρα η «ενοικιαζόμενη» εργασία. Ενταξη στα επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου (με βάση τη διεύθυνση εργασίας που ανήκει ο καθένας και το αντικείμενο).

Χωρίς γιατρό 2.000 κάτοικοι στους Φούρνους

Χωρίς γιατρό είναι από την περασμένη Τετάρτη οι πάνω από 2.000 κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, ο οποίος έφερε χτες το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση, επισήμανε ότι η απουσία γιατρού, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του νησιού, το γεγονός ότι τα χωριά του νησιωτικού συμπλέγματος επικοινωνούν μεταξύ τους με βάρκες και ότι ανάμεσα στους κατοίκους βρίσκονται μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη για άμεση φροντίδα, σημαίνει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οπως σημείωσε ο Στ. Τάσσος, στο Πολυδύναμο Ιατρείο υπήρχε μία γιατρός γενικής ιατρικής η οποία έφυγε, ενώ είναι κλειστά τα Περιφερειακά Ιατρεία στις περιοχές Χρυσομηλιά και Θύμαινα. Απαίτησε «να καλυφθούν τώρα τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Περιφερειακά Ιατρεία και στο Πολυδύναμο Ιατρείο». Ειδικά για το τελευταίο, απαίτησε «άμεση πρόσληψη τουλάχιστον γενικού παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού» και να αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, απάντησε πως «αναδεικνύετε ένα υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα ελλειμματικής στελέχωσης των υπηρεσιών Υγείας, ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα», το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι τα απομακρυσμένα νησιά δεν είναι «θελκτικά για τους νέους γιατρούς, όταν υπάρχει η δυνατότητα ανεύρεσης αξιοπρεπούς θέσης εργασίας στο εξωτερικό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι με αυτά τα προσχήματα η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει την αντιλαϊκή της πολιτική με τις δραστικές περικοπές στην Υγεία για να παρέχεται έδαφος στη «δράση» των επιχειρηματικών ομίλων. Ξεκαθάρισε ότι είναι «υποχρέωση του κράτους να βρει τον τρόπο που θα καλύψει με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό και τις μονάδες Υγείας των Φούρνων».

Κινητοποιήσεις στην κλινική «Σαραφιανός»

Την κλιμάκωση του αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων οκτώ μηνών και την κάλυψη των μισθολογικών διαφορών από τη μη εφαρμογή της σύμβασης αποφασίζουν σήμερα, μέσα από Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη και Πέμπτη οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν νέες στάσεις εργασίας. Βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από το Γενάρη και χτες ήταν να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία αναβλήθηκε με πρόσχημα της εργοδοσίας την αποχή των δικηγόρων. Η εργοδοσία δεν πληρώνει τους εργαζόμενους, επικαλούμενη τη μη πληρωμή των οφειλών για τα νοσήλια από τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, δεν τηρεί τη σύμβαση εργασίας, η αρχική ισχύς της οποίας ήταν από 1/3/2014 μέχρι 31/12/2015.

Διόρθωση

Στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη», στο θέμα για τη ΛΑΡΚΟ (σελ. 11) γράφτηκε εκ παραδρομής ότι «από τους 1.200 σημερινούς εργαζόμενους, οι 500 απασχολούνται μέσω εργολάβων». Το σωστό είναι ότι οι εργάτες μέσω εργολάβων είναι περίπου 150.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ