ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Η κυβέρνηση αξιώνει επιχειρηματικά οφέλη από τον αγωγό ΤΑΡ

Αρνητικές απαντήσεις στα περισσότερα από τα αιτήματα που έχει προβάλει η συγκυβέρνηση μέσω του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, σχετικά με τη διέλευση του ΤΑΡ από το ελληνικό έδαφος, έδωσε, όπως έγινε γνωστό, πριν από δύο μέρες ο αντιπρόεδρος της SOCAR, Ελχάντ Ναζίροφ, μιλώντας στο αζέρικο «Αzernews». Αιτήματα που αφορούν στη μείωση των τιμών του αζέρικου αερίου για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, στην επιβολή τελών για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα και τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας των εταιρειών που έχουν αναλάβει την κατασκευή του αγωγού.

Σημειώνεται ότι η SOCAR συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας με ποσοστό 20%, συμμετέχουν επίσης η BP με 20%, η «Statoil» με 20%, η «Fluxys» με 19%, η «Enagas» με 16% και η «Αxpo» με 5%. Η SOCAR είναι επίσης η εταιρεία η οποία έχει εξαγοράσει το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), εξαγορά που έχει αναγνωρίσει μεν η συγκυβέρνηση, όμως έχει μπλοκάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «δουλεύοντας» για λογαριασμό ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων που διεκδικούν μερίδιο από το «ψητό» του ΔΕΣΦΑ, όπως είναι η ελβετική πολυεθνική «Fluxys» που διεκδικεί το 17%, από το... 66% της SOCAR, ενώ όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία και οι δύο αυτές εταιρείες είναι συνέταιροι στην κοινοπραξία για την κατασκευή του ΤΑΡ.

Με φόντο ακριβώς αυτούς τους ανταγωνισμούς, ο Π. Λαφαζάνης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, για να συμμετάσχει στο πρώτο Συμβουλευτικό Συμβούλιο για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, παίζοντας το χαρτί της ενεργειακής διπλωματίας, είχε προβάλει τα συγκεκριμένα αιτήματα με γνώμονα τις αξιώσεις της εγχώριας αστικής τάξης για μεγαλύτερα δικά της οφέλη από τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή προσβλέποντας σε νέα πεδία κερδοφόρας δράσης, αλλά και από τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου, που διεκδικούν οι βιομηχανίες.

Οσον αφορά τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου ο αντιπρόεδρος της αζέρικης εταιρείας απάντησε: «Είναι αδύνατο να υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αέριου, αυτό δεν συνάδει με τη διεθνή πρακτική». Οπως εξήγησε, «σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές διαπραγμάτευση σχετικά με τις τιμές πώλησης του αερίου μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν ιδιαίτερα απότομων μεταβολών στις διεθνείς τιμές». «Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου, καθώς προς το παρόν η Ελλάδα δεν αγοράζει από εμάς αέριο, επομένως δεν τίθεται και ζήτημα αλλαγής στις τιμές». Αλλωστε, πρόσθεσε, το αίτημα αυτό πρέπει να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις και από τις υπόλοιπες 5 εταιρείες της κοινοπραξίας.

Σχετικά με το αίτημα της συγκυβέρνησης για τέλη διέλευσης ο Ελ. Ναζίροφ, πέρα από το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία, «πρόκειται για θέμα που δεν αφορά εμάς αλλά πρέπει η Ελλάδα να το απευθύνει σε επίπεδο ΕΕ».

Τέλος, για το αίτημα σχετικά με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ, ανέφερε: «Αν και εφόσον η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο μερίδιο στην εταιρεία του TAP, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να της πουλήσουμε μέρος του ποσοστού μας. Βασική όμως προϋπόθεση είναι η ελληνική πλευρά να βιαστεί και να καταβάλει εγκαίρως το τίμημα. Σημασία ωστόσο έχει ο αγοραστής να είναι μια αξιόχρεη εταιρεία, ώστε να μην καθυστερήσει η κατασκευή του αγωγού, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του "Νοτίου Διαδρόμου"».

Διαμάχες με αφορμή τη ρότα προβολής της κυβέρνησης από αστικά ΜΜΕ

Κόντρες στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, που άφησε αιχμές εναντίον ΜΜΕ

Ενδοαστική διαμάχη προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας στη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, Π. Καμμένου, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον ΜΜΕ που - όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση - δεν τη στηρίζουν.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο Καμμένος δήλωνε ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει αυτό που θέλει στα παζάρια με τους δανειστές «θα γίνουμε Kούγκι». Αργότερα το απόγευμα συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Εξερχόμενος και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν οδηγηθούμε σε ανατίναξη όπως στο Κούγκι, ο υπουργός Αμυνας είπε: «Μπορεί να μην έχουν ανατιναχτεί κάποια κανάλια, ιδίως στον Πειραιά κοντά, αλλά έχει ανατιναχτεί η ελληνική οικογένεια. Υπάρχει υψηλή ανεργία και αυτό θα πρέπει να το δείτε κάποια στιγμή». Αναφορά που μάλλον έδειχνε τον ΣΚΑΪ.

Σπεύδοντας να απαντήσει, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε: «Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Καμμένος τρομοκρατεί τα ΜΜΕ. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να μας πει, αμέσως, αν συμφωνεί με τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού του. Η Δημοκρατία ούτε φιμώνεται, ούτε τρομοκρατείται».

Απαντώντας η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε: «Το Γραφείο Τύπου της Συγγρού κατρακύλησε στο Φάληρο. Τελικά, το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».

Από το Ποτάμι εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Οι εμπρηστικές δηλώσεις του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων περί ανατινάξεων ΜΜΕ είναι μια ανοιχτή πρόκληση για τη Δημοκρατία. Δυστυχώς για τη χώρα ο κ. Καμμένος είναι πλέον ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τις συνεχείς ακρότητες των ΑΝΕΛ και του αρχηγού τους είναι αυτός που τον επέλεξε σε αυτόν τον εθνικό ρόλο».

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας: «Υπαινιγμοί και επιθέσεις κατά ΜΜΕ από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας κ. Πάνο Καμμένο, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είναι απαράδεκτες και βάλλουν ευθέως κατά της ελευθερίας της έκφρασης και του δημοκρατικού διαλόγου. Αντί ο κ. Καμμένος να απειλεί ότι θα κάνει την Ελλάδα Κούγκι καλό είναι να μην παίζει με τα σπίρτα».

Η πρεμούρα αυτή των αντιπολιτευόμενων αστικών κομμάτων να απαντήσουν στον Καμμένο δεν μπορεί να ιδωθεί ξέχωρα από τις θέσεις και ανησυχίες που εκφράζουν αστικά ΜΜΕ για το πώς προχωρούν τα παζάρια με τους πιστωτές και αν εξασφαλίζονται τα αστικά συμφέροντα από τον τρόπο διαπραγμάτευσης της τωρινής συγκυβέρνησης.

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΜΑ
Εργα με φτηνό εργατικό δυναμικό τους φαντάρους

Με φτηνό εργατικό δυναμικό τους χιλιάδες άνεργους νέους που υπηρετούν σήμερα τη θητεία τους και εργαλείο την επανασύσταση των παλιών ΜΟΜΑ («Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως») θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κάνει κάποια μικρής έκτασης έργα υποδομών, για τα οποία δεν έχουν ενδιαφέρον (λόγω χαμηλού ποσοστού κέρδους) οι εργολάβοι.

Ο σχεδιασμός, όπως αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Αμυνας, έχει ως εξής: Θα ενεργοποιηθούν τρεις ΜΟΜΑ. Η πρώτη θα είναι μονάδα του Μηχανικού (Στρατός Ξηράς) που εδρεύει στο Λουτράκι, η δεύτερη θα είναι μονάδα του Μηχανικού με έδρα τη Λάρισα, και η τρίτη θα είναι μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα.

Θα ξεκινήσει πιλοτικά η πρώτη ΜΟΜΑ με ζώνη ευθύνης τα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου και την Κρήτη, υποστηριζόμενη από δύο αρματαγωγά και σειρά μηχανημάτων. Υποτίθεται, έξι μήνες μετά θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη ΜΟΜΑ, και μετά η τρίτη.

Οι ΜΟΜΑ θα πιάνουν δουλειά σε διαγωνισμούς που κηρύσσονται άγονοι και σε μικρής έκτασης παρεμβάσεις που ανατίθενται δίχως διαγωνισμό.

Καθότι για να γίνουν αυτά τα έργα χρειάζονται μηχανήματα, από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας στάλθηκαν επιστολές στους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας ζητώντας τους τέτοιο εξοπλισμό (π.χ., οι Αμερικανοί λέγεται ότι έχουν παρατήσει πολλά τέτοια μηχανήματα στο Ιράκ). Υπολογίζουν επίσης ότι υπάρχουν κάποια μηχανήματα στις Περιφέρειες προερχόμενα από κατασχέσεις.

Για δε το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτούν τέτοια έργα, στο υπουργείο έχουν καταλήξει ότι χρειάζονται αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, οικονομολόγους και λιμενολόγους. Θα τους αναζητήσουν φυσικά μέσα από όσους υπηρετούν τη θητεία τους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι απολυόμενοι οι επιστήμονες αυτοί από το στράτευμα θα έχουν μπρος τους το φάσμα της μακροχρόνιας ανεργίας, σκέφτεται να τους προτείνει μια ολιγόμηνη παραπέρα παραμονή στο στράτευμα δίνοντάς τους μισθό ΕΠΟΠ.

Στην τέτοια επιμήκυνση θητείας ποντάρουν με το δέλεαρ όχι μόνο του μισθού αλλά και με την πιστοποίηση, κάποιο «χαρτί» επαγγελματικής ειδικότητας (π.χ. οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων κ.ά.) σε άλλους στρατευμένους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ