ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Νέες» ιδέες, ίδια πολιτική για τα αποθεματικά των Ταμείων

Με μοιρασμένους ρόλους, κλείνουν κάθε συζήτηση για επιστροφή των κλεμμένων από κράτος - εργοδοσία

«Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα» γράφει η πικέτα, από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα αποθεματικά και το Ασφαλιστικό
«Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα» γράφει η πικέτα, από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα αποθεματικά και το Ασφαλιστικό
Με ελιγμούς και δήθεν «νέες ιδέες», η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεφύγει από τη ρητορική που εκτόξευε ως αντιπολίτευση ότι θα αποκαταστήσει τις απώλειες που είχαν τα Ταμεία στα αποθεματικά τους από το επαίσχυντο PSI και ότι θα στηρίξει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ετσι, ύστερα από τη γενικόλογη υπόσχεση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, ότι η Κοινωνική Ασφάλιση θα στηριχτεί κάποτε, στο απροσδιόριστο μέλλον, από τη δημιουργία ενός Ταμείου Εθνικού Πλούτου, προχτές το ζήτημα έφερε ξανά στο προσκήνιο ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, ο οποίος «έριξε» την ιδέα για αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών με ένα ποσοστό γενικής φορολογίας.

Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και την οικονομική τους επάρκεια για την απόδοση των συντάξεων στο μέλλον, παρουσίασε τους τρεις άξονες του σχεδίου που υποστηρίζει: «...πρώτον, η μεταβολή του συστήματος από το Μπίσμαρκ που είναι τώρα σε Μπέβεριτζ. Δηλαδή, να περάσουμε από το σύστημα που ισχύει στην κεντροανατολική Ευρώπη στο σύστημα που ισχύει στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Δεύτερον, μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες. Τρίτον, κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς. Η ασφαλιστική εισφορά είναι φόρος. Αν καταργήσουμε την ασφαλιστική εισφορά, η οποία πέραν των άλλων είναι και διαφορετική ανά Ταμείο και την αντικαταστήσουμε με ένα μικρό ποσοστό επιπλέον φορολόγησης στο φόρο εισοδήματος - που σημαίνει ότι η εισφορά θα πέσει στο μισό -, θα έχουμε την εφαρμογή αυτού που γίνεται στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που σημαίνει εξίσωση προς τα κάτω και όχι βέβαια προς τα πάνω. Αυτό μεταφράζεται σε συντάξεις και παροχές πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα

Προκειμένου να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» απέναντι στο δίκαιο αίτημα να επιστραφούν τα κλεμμένα του PSI και προκειμένου οι ασφαλισμένοι να συνηθίζουν στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά που λήστεψαν κράτος και εργοδοσία, ο Γ. Ρωμανιάς βάζει στη συζήτηση την εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, προτείνοντας ένα άλλο «μοντέλο» χρηματοδότησης και λειτουργίας των Ταμείων.

Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών με τη γενική φορολογία ισοδυναμεί με το μισό των σημερινών εισφορών και ότι παρ' όλα αυτά θα δημιουργηθούν πρόσθετα αποθεματικά στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το μόνο που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν τα μισά απ' ό,τι πληρώνουν σήμερα και ότι, μέσω της γενικής φορολογίας, το βάρος τελικά θα μεταφερθεί στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι και στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» που έγινε το 2009 για το Ασφαλιστικό, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου, υπήρξαν προτάσεις για «νέους πόρους» προς το Ασφαλιστικό, οι οποίοι θα προέλθουν μέσα από την αύξηση της γενικής φορολογίας, σε μια προσπάθεια να ελαφρυνθεί - μεταξύ άλλων - και το λεγόμενο «εργασιακό κόστος» για τις επιχειρήσεις. Το τι ακολούθησε από τότε, το έχουν βιώσει στην πλάτη τους ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Με τον ίδιο τρόπο που λέει στους ασφαλισμένους να ξεχάσουν τα αποθεματικά, τους στέλνει επίσης μήνυμα να ξεχάσουν την ανάκληση της απόφασης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ή την είσπραξη των οφειλών που έχει η εργοδοσία προς τα Ταμεία.

Επιχείρηση συσκότισης

Πάντως, χτες, ο Δ. Στρατούλης επιχείρησε για μια ακόμη φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του Γ. Ρωμανιά και με ανακοίνωσή του δήλωσε πως «πρόκειται για δικές του, παλαιότερες, προσωπικές απόψεις - προτάσεις, που δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις και στην πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης».

Επανέλαβε ακόμα το γνωστό και χιλιοειπωμένο ότι η κυβέρνηση «θα στηρίξει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με πρόσθετους δημόσιους πόρους, που δεν θα επιβαρύνουν σε καμιά περίπτωση τους φορολογούμενους και τους καταθέτες των τραπεζών», χωρίς όμως και αυτή τη φορά να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.

Και δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους, γιατί κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση και με τη στρατηγική της ΕΕ για τις συντάξεις, που επιβάλλει τη μείωση της χρηματοδότησης των Ταμείων από το κράτος καθώς και την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις εισφορές. Θα ερχόταν επίσης σε σύγκρουση με τη δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και τις δανειακές της υποχρεώσεις...

Ζητάνε κατοχύρωση της Κυριακής αργίας

Τη νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής απαιτούν επτά σωματεία εργαζομένων και ένα σωματείο αυτοαπασχολούμενων με κοινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, από τον οποίο ζητάνε συνάντηση την Πέμπτη 26/2. Τα σωματεία που υπογράφουν είναι: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, Υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων «Lidl» Νομού Αττικής, Εργαζομένων στην «Αφοί Κωνσταντακάτου», Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας.

Προαναγγελία απολύσεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Το υπουργείο Αμυνας θεωρεί ότι είναι υπεράριθμοι όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν στην κατασκευή των υποβρυχίων

Στον αέρα βρίσκονται ξανά οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που δουλεύουν πάνω στα υποβρύχια, τα οποία έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), καθώς αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται τώρα ότι η δουλειά για τις Ενοπλες Δυνάμεις μπορεί να γίνει με πολύ λιγότερους.

Θυμίζουμε πως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «αργοπεθαίνουν» χρόνια τώρα ως ιδιοκτησία του Αραβα επιχειρηματία Σάφα και της γερμανικής «HDW» που οφείλουν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από τις 18 Απρίλη 2012.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να παραλάβει κάποια στιγμή τα υποβρύχια, δρομολόγησε εξελίξεις, ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες στα ναυπηγεία. Οι 826 εναπομείναντες εργαζόμενοι ωθήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με το ΠΝ με καθαρούς μισθούς από 850 ευρώ και μειώσεις 35% έως 40% σε σχέση με τις αμοιβές που είχαν παλαιότερα. Επιπλέον, προσλήφθηκαν άλλοι 120 εργαζόμενοι που είχαν αποσπαστεί σε θυγατρική των ναυπηγείων με αντικείμενο το τροχαίο υλικό, και που επίσης υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με το ΠΝ, με χαμηλότερους μισθούς.

Η εργασία τους είχε ως αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν παραδοθεί στο ΠΝ το «ΠΙΠΙΝΟΣ» (σύγχρονο υποβρύχιο τύπου 214) και το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ» (τύπου 209). Η δουλειά των εργαζομένων συνεχίζεται στα νεότευκτα υποβρύχια «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» (επίσης τύπου 214).

Ωστόσο, εκατοντάδες από τους εργαζομένους αυτούς κινδυνεύουν να χάσουν τώρα τη δουλειά τους, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας διαχέει ότι δεν υπάρχει δουλειά για τόσους εργαζόμενους, ότι σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα τον επανέλεγχο των συμβάσεων που υπέγραψαν και ότι θα εξετάσει για πόσους υπάρχει πραγματικά αντικείμενο εργασίας. Μάλιστα, διαρρέεται ότι μόλις 250 είναι αυτοί που χρειάζεται να παραμείνουν, αριθμός που είχε προβληθεί επίσημα εδώ και 3 χρόνια από το αραβο-γερμανικό μονοπώλιο, ανοίγοντας δρόμο για απολύσεις κοντά 700 ανθρώπων.

Παραπέρα, στο υπουργείο Αμυνας γίνονται σχέδια για την Αμυντική Βιομηχανία που ενώ τάχα την εξασφαλίζουν υπό «δημόσιο έλεγχο», στην πραγματικότητα τη ρίχνουν βορά στα δόντια των μεγαλοκαρχαριών, καθώς δεν αλλάζει η λειτουργία τους με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Συγκεκριμένα, από τις πλέον αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναπτύσσεται η σκέψη οι αμυντικές βιομηχανίες να συνενωθούν σε έναν ενιαίο οργανισμό όπου θα μετέχει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Αντιπροσωπεία του συνάντησε την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος και διαβεβαιώνει ότι θα τους συναντά κάθε βδομάδα, παρουσία της ηγεσίας του στρατεύματος και με τήρηση πρακτικών ως ...ασφαλιστική δικλείδα διαφάνειας των μεταξύ τους συνεννοήσεων.

Για δε τη χρηματοδότηση του ενιαίου φορέα, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ σχεδιάζει την επανενεργοποίηση της ΕΤΒΑ που ουσιαστικά θα λειτουργεί για την εξασφάλιση αρχικού κεφαλαίου στους ιδιώτες, προκειμένου να χτυπούν δουλειές «φασόν», όπως είναι οι φιλοδοξίες του υπουργείου Αμυνας, που θέλει, για παράδειγμα, να καταστήσει την ΕΑΒ υποκατασκευαστή και τοπικό αντιπρόσωπο της αμερικανικής «Λόκχιντ Μάρτιν» στη ΝΑ Ευρώπη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πληρώσουν κράτος και κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι σημερινές (σ.σ. χτεσινές) δηλώσεις του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιά, για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και κυρίως οι αναφορές του για κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και αντικατάστασή τους με επιπλέον φορολόγηση στο φόρο εισοδήματος, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες στους εργαζομένους για το παρόν και το μέλλον των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, για νέες επιβαρύνσεις και ανατροπές στο λαϊκό εισόδημα, στο όνομα της διάσωσης των ασφαλιστικών ταμείων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, για πλήρη κάλυψη των απωλειών που συντελέστηκαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και από το δίκαιο αίτημα να πληρώσουν το κράτος και το κεφάλαιο για τα ελλείμματα στα Ταμεία, που είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για το βούλιαγμά τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ