ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
Τα φαινόμενα βίας σύμφυτα με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού

Η μάχη συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου είναι από τις βασικές αιτίες που καλλιεργούν τη βια
Η μάχη συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου είναι από τις βασικές αιτίες που καλλιεργούν τη βια
Mόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν (σε πρώτη φάση) οι συναντήσεις του νέου υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή με αρκετούς μεγαλοπαράγοντες (ιδιοκτήτες ή προέδρους ΠΑΕ) του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών ήταν το φαινόμενο της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και οι προοπτικές για τη λύση του.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής (στο ρ/σ «Στο Κόκκινο»), γνωστοποίησε στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου την πρόθεση της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παταχθεί το φαινόμενο της βίας, συζητήθηκε η προοπτική να παρθούν νέα μέτρα, ενώ τόνισε πως και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δείχνουν να είναι θετικοί ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Οπως τόνισε ο υπουργός, μία από τις πρώτες προτεραιότητες είναι η λειτουργία μέτρων που μέχρι σήμερα έχουν αποφασιστεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί (π.χ., ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάμερες κτλ.) προκειμένου, όπως είπε, να περιοριστεί η δράση κάποιων «ανεγκέφαλων που λειτουργούν όπως λειτουργούν». Παράλληλα, επισήμανε πως στις πρώτες ενέργειες βρίσκονται και τα «θέματα της διαφάνειας, του εκδημοκρατισμού στον αθλητισμό, την αθλητική δικαιοσύνη, τη διαιτησία κλπ. Θα τα προωθήσουμε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Στις λογικές της καλύτερης διαχείρισης...

Τα πρόσφατα επεισόδια στα... σαλόνια της Μπούντεσλιγκα αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο δεν αποτελεί πρόβλημα μιας χώρας

Associated Press

Τα πρόσφατα επεισόδια στα... σαλόνια της Μπούντεσλιγκα αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο δεν αποτελεί πρόβλημα μιας χώρας
Οι πρώτες ενέργειες του νέου υφυπουργού που αφορούσαν ειδικά το θέμα της βίας έδειξαν τις βασικές κατευθύνσεις της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως ένα νέο μοντέλο διαχείρισης στο πλαίσιο του ίδιου του συστήματος. Και στον τομέα του Αθλητισμού φανερώνεται ξεκάθαρα πως επιλέγεται η λύση μιας διαφορετικής διαχείρισης και όχι η ρήξη με τις λογικές που διέπουν σήμερα τον ίδιο εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και έχει αποδειχτεί ότι αποτελούν τη «γενεσιουργό» αιτία της οπαδικής βίας.

Ενα φαινόμενο που δεν είναι ξεκομμένο από τη σύνδεση του αθλητισμού με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα όσα αυτά επιβάλλουν προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Στόχος που δεν είναι άλλος από το κυνήγι της απόκτησης του μεγαλύτερου κέρδους με οποιοδήποτε κόστος. Και ιδιαίτερα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα (και φυσικά όχι μόνο) τα παραδείγματα του παρελθόντος δείχνουν ξεκάθαρα το ρόλο που παίζουν οι επιχειρηματίες και η μάχη συμφερόντων που διεξάγουν μεταξύ τους (συμφέροντα πολλές φοράς άσχετα και με τα δρώμενα στο ίδιο το ποδόσφαιρο) ως «ηθικοί αυτουργοί» στα φαινόμενα της βίας. Η καλλιέργεια του φανατισμού ανάμεσα στους οπαδούς (ιδιαίτερα μεταξύ των λεγόμενων οργανωμένων) μέσω εμπρηστικών δηλώσεων που ρίχνουν λάδι στη φωτιά είναι η πρώτη πράξη για την προάσπιση αυτών των συμφερόντων μέσω της επίδειξης δύναμης.

Κάτι που στις δηλώσεις του παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός, αφού στις ίδιες δηλώσεις - και λίγες μέρες μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου - κάλεσε «τους αγνούς οπαδούς των ομάδων» (διαχωρίζοντας, όπως είπε, τους τραμπούκους που μεταμφιέζονται σε οπαδούς) «να είναι προσεκτικοί ιδιαιτέρως στα θέματα της εμπλοκής επιχειρηματικών συμφερόντων στον αθλητισμό». «Οι φίλαθλοι θα πρέπει να αποστασιοποιούνται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να μένουν μόνο στην αγάπη για τις ομάδες τους», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του υφυπουργού.

Στο ίδιο το οικοδόμημα οι... ρίζες

Και ενώ είχαν προηγηθεί από πλευράς υφυπουργού όλα αυτά, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθαν αρκετά περιστατικά για να επιβεβαιώσουν μια στυγνή πραγματικότητα. Τα όσα έγιναν στο κλειστό του Ρέντη στον αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο και αυτά στο γήπεδο του Ηρακλείου στον αγώνα του ΟΦΗ με τον Παναθηναϊκό για τη Super League ή τα πριν μερικές μέρες σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος της Φθιώτιδας στα Καμμένα Βούρλα έδειξαν για μια ακόμη φορά τις βαθιές ρίζες του φαινομένου της βίας στο σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Από την άλλη, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα περιστατικά και σε αθλήματα εκτός ποδοσφαίρου - που συνήθως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πυρός - δείχνει τις προεκτάσεις του φαινομένου της βίας σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, όπως αυτό είναι διαμορφωμένο από τις λογικές που το διέπουν.

Από την άλλη, τα αντίστοιχα έκτροπα στον αγώνα της Γκλάντμπαχ με την Κολονία στη Γερμανία, όπως και τα ανάλογα πριν 10 μέρες στο Καμπιονάτο της Ιταλίας ή η προ διμήνου δολοφονία Σέρβου οπαδού στην Κωνσταντινούπολη πριν από αγώνα μπάσκετ της Ευρωλίγκα (Γαλατάσεραϊ - Ερυθρός Αστέρας) δείχνει επίσης ξεκάθαρα ότι το φαινόμενο της βίας δεν αποτελεί θέμα μιας χώρας, μιας συγκεκριμένης αθλητικής αγοράς ή μιας νοοτροπίας ορισμένων «ανεγκέφαλων». Αντίθετα, φανερώνει ότι οι ρίζες του φαινομένου βρίσκονται στα θεμέλια του ίδιου του οικοδομήματος του αθλητισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ