ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ικανοποίηση για τα εύσημα ΣΥΡΙΖΑ - αγωνία για το παζάρι

Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ

Eurokinissi

Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ
Ικανοποίηση για την αναγνώριση από την τωρινή κυβέρνηση των επιτευγμάτων που πέτυχε η προηγούμενη στο ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, και ανησυχία για το πώς θα καταλήξουν τα παζάρια με τους πιστωτές για την παραπέρα διαχείριση του χρέους, επικρατούν στην ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Χαρακτηριστικά όσα ειπώθηκαν χτες το πρωί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος όπου μετείχαν ο πρόεδρος Αντ. Σαμαράς, ο γραμματέας του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Πλακιωτάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου Κ. Καραγκούνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Βρούτσης και Αδ. Γεωργιάδης.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου έγινε αποτίμηση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους και ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει η διαδικασία «θετικά και γόνιμα» καθώς όπως είπε «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν».

Παραπέρα, στη ΝΔ επιχαίρουν για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τα «επιτεύγματα» της προηγούμενης κυβέρνησης, εστιάζοντας π.χ. σε όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup περί «δημοσιονομικής προσαρμογής» που το προηγούμενο διάστημα επετεύχθη στη χώρα. «Είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά (σ.σ: αυτά που δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση σχετικά με τα επιχειρήματά της στα παζάρια με τους πιστωτές) τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων», λένε κορυφαία κομματικά στελέχη.

Δεν αποκλείεται και ένας καλύτερος συμβιβασμός

Στις εξελίξεις των επόμενων ημερών, στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ή θα προχωρήσει σε πλήρη ανατροπή των όσων έλεγε το προηγούμενο διάστημα ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα συμφωνήσει με τους εταίρους ή θα επιλέξει τη «ρήξη» και την «εθνική περιπέτεια», δηλαδή τη διακινδύνευση των στρατηγικών στόχων της αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ με ευρώ.

Βέβαια, ποτέ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πετύχει έναν καλύτερο συμβιβασμό με τους πιστωτές, πατώντας και στις συζητήσεις που γίνονται γενικά στην ΕΕ, και ευρύτερα ακόμα, για στροφή σε ένα πιο επεκτατικό μείγμα πολιτικής προς αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας. Αν αυτό συμβεί, θα ανοίξει συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για το πώς και τι διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που είναι να συνεδριάσει με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την αναζήτηση των αιτιών της ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα θα συγκληθεί την επόμενη βδομάδα. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Επιπλέον, δημοσιοποιούνται πληροφορίες ότι οΑντ. Σαμαράς σκέφτεται να προτείνει διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος όπου θα συζητηθεί και η ιδεολογική κατεύθυνσή του.

Αλλωστε, πολλά στελέχη τού απευθύνουν κατηγορίες ότι με τη ρητορεία και την τακτική του το κόμμα μπάταρε προεκλογικά στα δεξιά, χάνοντας επαφή με κεντρώα και κεντροδεξιά ακροατήρια που - όπως εκτιμούν - χρειάζονται για να διεκδικήσουν εκ νέου, με αξιώσεις, τη διαχείριση της αστικής εξουσίας. Εχουν καταγραφεί ήδη τοποθετήσεις όπως της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυρ. Μητσοτάκη ότι η ΝΔ πρέπει να είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, όπως και της Μαριέτας Γιαννάκου και του Νικ. Κακλαμάνη ότι η ΝΔ πρέπει να εκφράζει από τη «δημοκρατική δεξιά» μέχρι της παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας.

ΠΟΤΑΜΙ - ΠΑΣΟΚ
Στηρίζουν τους κοινούς στόχους που μοιράζονται με την κυβέρνηση

Συναίνεση πρόσφερε για πολλοστή φορά χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους, συμφωνώντας ότι το «εθνικό συμφέρον», δηλαδή το συμφέρον του ντόπιου κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, τίθεται πάνω απ' τις όποιες διαφορές.

Ο Στ. Θεοδωράκης βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να καταθέσει σήμερα αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, συνοδευόμενο από ορισμένες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως «το Ποτάμι στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας και είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης σε αυτή την εθνική προσπάθεια». Μάλιστα, προέτρεψε τον Αλ. Τσίπρα να βιαστεί, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις ώστε «να ασχοληθούμε με το μείζον θέμα που είναι η ανόρθωση της οικονομίας (...) Εκεί θα κριθεί και εκεί, ας μου επιτραπεί ο όρος, θα δώσει "εξετάσεις" η κυβέρνηση, στο αν θα μπορέσει δηλαδή να ανορθώσει την οικονομία της χώρας».

Ο Στ. Θεοδωράκης συνέστησε στον Αλ. Τσίπρα να τραβήξει τα «γκέμια» των υπουργών, κάνοντας παράπονα για προθέσεις του υπουργού Παιδείας. «Ο πρωθυπουργός μού είπε, και εγώ το άκουσα με μεγάλη χαρά, ότι στο θέμα της Παιδείας πρέπει να γίνει μια εθνική συζήτηση και να μη θεωρώ τίποτα "τελειωμένο" καθώς όλα θα πρέπει να συζητηθούν», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για τα ίδια πράγματα διαπραγματευόμασταν

Αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική ως δικαίωση της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Καταρχήν, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πριν ήταν πολύ πιο δύσκολες «γιατί σήμερα είμαστε πια στο τέλος αυτής της μεγάλης προσπάθειας και έχουμε πετύχει πολύ σημαντικά, δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα». Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν γίνει δυο μεγάλες αλλαγές στην κυβερνητική γραμμή. Η κυβέρνηση μετά την εκλογή της άλλαξε ριζικά τη θέση της σε σχέση με το χρέος. Εγκατέλειψε τις θεωρίες για μονομερείς ενέργειες. Εγκατέλειψε τις θέσεις για την ανάγκη να γίνει πανευρωπαϊκή ή διεθνής διάσκεψη και υιοθέτησε τη δική μας λογική ότι ήδη έχει γίνει ένα σημαντικό "κούρεμα", έχει γίνει μια ριζική αναδιάρθρωση και υπάρχουν δεσμεύσεις του Γιούρογκρουπ για περαιτέρω επεμβάσεις οι οποίες μειώνουν ακόμη περισσότερο το χρέος σε καθαρή παρούσα αξία, άρα μπορούμε να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητά του και έτσι να χαλαρώσουμε το μακροοικονομικό πλαίσιο»!

Την προσωπική του δικαίωση μάλιστα βρήκε και στη θέση της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας: «Εδωσα ένα σημείωμα στον κ. Τσίπρα με δηλώσεις μου του παρελθόντος για να γίνει αντιληπτό πόσες φορές έχω θέσει δημόσια την ανάγκη το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα να είναι μικρό, λογικό, εφικτό για να αναπνεύσει η χώρα δημοσιονομικά, να μπορούν να εφαρμοστούν αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές».

Ως «δεύτερη μεγάλη αλλαγή» ο Ευ. Βενιζέλος παρουσίασε «την αποδοχή του λεγομένου προγράμματος, του πλαισίου, της δανειακής σύμβασης», σημειώνοντας: «Εμείς είχαμε ζητήσει και ψηφίσει με νόμο στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος μέχρι 28 Φεβρουαρίου». Μάλιστα, προσκόμισε στον Αλ. Τσίπρα ένα αντίγραφο του νόμου «για να δούμε πώς είναι αυτή η δανειακή σύμβαση η οποία παραπέμπει στο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις. Από την αρχή έτσι συνέβαινε».

Καταλήγοντας επισήμανε τον κοινό στόχο αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας: «Δεν έπρεπε να χάσουμε χρόνο σε μια συζήτηση επί των τύπων, σε μια συζήτηση γύρω από ανύπαρκτες λέξεις. "Δεν υπογράφω την παράταση, δεν ζητάω παράταση". Ζητάμε τελικά παράταση. Θα ήταν προτιμότερο να έχουμε δαπανήσει τον Φεβρουάριο ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, να φύγουμε από το πρόγραμμα και να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να μιλάει για προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά για πρόγραμμα - γέφυρα, διαφορά δεν έχει. Και παράλληλα υπάρχει το πρόγραμμα του ΔΝΤ (...) το οποίο στο δικό μας σχεδιασμό θα ζητούσαμε να μετατραπεί και αυτό σε προληπτικό ώστε να υπάρχει εναρμόνιση των δυο προγραμμάτων, για να μπορούμε να γυρίσουμε στις αγορές και να διαλέγουμε κεφάλαια με το καλύτερο επιτόκιο. Ο,τι συμφέρει τη χώρα».

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το κείμενο Μοσκοβισί, που δέχεται να υπογράψει η κυβέρνηση, είναι η συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. «Εδωσα στον πρωθυπουργό τα σημειώματα του ΠΑΣΟΚ για το πού βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και για το τι σήμαινε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι θα υπογράφαμε το προσχέδιο Μοσκοβισί. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα, για να μιλάμε στο λαό με απλότητα και ειλικρίνεια. Να μην παίζουμε παιχνίδια πάνω στα ευγενικά του αισθήματα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας. Η αλήθεια έχει κόστος και όταν κυβερνάς πρέπει να αναλαμβάνεις το κόστος της αλήθειας», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις επισήμανε πως «η δανειακή σύμβαση ρητά, από το προοίμιό της, από την πρώτη παράγραφό της, παραπέμπει στο μνημόνιο. Αυτό είναι προφανές: Οτι όταν η κυβέρνηση λέει "θέλω παράταση της δανειακής σύμβασης", θέλει παράταση του νομικού πλαισίου επί τη βάσει του οποίου κινείται η σχέση μας με τους εταίρους».

Μάλιστα, παραπονέθηκε λέγοντας: «Πρέπει να προχωρήσουμε μέσα στο χαραγμένο πλαίσιο κάνοντας το καλύτερο για τη χώρα, αλλά βεβαίως με σκληρή διαπραγμάτευση επί των ουσιαστικών όρων, όπως κι εμείς κάναμε. Αλλά την κάναμε την διαπραγμάτευση αυτή χωρίς να έχουμε τη στήριξη της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας, δεν καταλαβαίνω γιατί, τα ίδια πράγματα διαπραγματευόμασταν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να βγάλει συμπεράσματα ο λαός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναζητούν δικαίωση του αντιλαϊκού τους έργου στις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης και δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τη δική τους πολιτική, ο λαός μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org