ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - «ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ»
Στρατιωτική «συνδρομή» των ΗΠΑ στην επέμβαση

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΝΙΑΜΕΪ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην πολυμελή δύναμη που συγκροτούν στρατοί της δυτικής και κεντρικής Αφρικής με πρόσχημα την αντιμετώπιση των Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ». Οχι μέσω της αποστολής στρατευμάτων από τη διοίκηση της AFRICOM αλλά παροχής τηλεπικοινωνιακού στρατιωτικού υλικού και συντονιστικής συνδρομής στην αποστολή των περίπου 8.700 στρατιωτών που θα πολεμήσουν τους μισθοφόρους της ισλαμιστικής νιγηριανής οργάνωσης.

Η στρατιωτική συνδρομή των Αμερικανών στην (υπό συγκρότηση) αφρικανική στρατιά κατά της «Μπόκο Χαράμ» ανακοινώθηκε, χτες, κατά την έναρξη των φετινών στρατιωτικών «αντιτρομοκρατικών» γυμνασίων με την ονομασία «Φλιντλόκ» («Καριοφίλι») που πραγματοποιεί η διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM). Τα θέατρα των γυμνασίων βρίσκονται κυρίως στο Τσαντ αλλά και σε περιοχές της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Καμερούν και της Τυνησίας. Στις ασκήσεις αυτές, που καθιερώθηκαν το 2006 υποτίθεται κατά της δράσης οργανώσεων της «Αλ Κάιντα» στο Σαχέλ της Αφρικής (αλλά με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων), δεν συμμετέχουν αποκλειστικά Αμερικανοί στρατιωτικοί αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και περίπου 1.300 Αφρικανοί στρατιωτικοί από 28 αφρικανικές χώρες.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζορτζ Φίμπις, που είναι ο επικεφαλής των φετινών γυμνασίων «Φλιντλόκ», δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν τεχνολογικό εξοπλισμό και υποστήριξη που θα επιτρέπει στους Αφρικανούς εταίρους να επικοινωνούν μεταξύ άλλων και μέσω του συστήματος RIOS. Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει στους στρατιώτες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης να αποστέλλουν φωτογραφίες από απομακρυσμένες τοποθεσίες απευθείας στην κεντρική μονάδα δεδομένων στο στρατηγείο επιχειρήσεων, ενώ θα είναι δυνατός ο εντοπισμός της ακριβούς τοποθεσίας στρατιωτικού προσωπικού.

Οι ασκήσεις ολοκληρώνονται στις 9 Μάρτη.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Το ίδιο 24ωρο, ο νιγηριανός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 300 τζιχαντιστές, αιχμαλώτισε μερικές δεκάδες άλλους και κατάσχεσε σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων, εκατοντάδες μοτοσικλέτες, όπλα και πυρομαχικά σε επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Μογκούνο στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο. Οι ανακοινώσεις αυτές δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθούν από άλλη πηγή.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της «Μπόκο Χαράμ», Αμπουμπακάρ Σεκάου, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ισχυρίστηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τις νιγηριανές προεδρικές εκλογές, που αναβλήθηκαν για τις 28 Μάρτη, και ότι θα «μετατρέψει σε βάλτους» χώρες της περιοχής, όπως το Τσαντ, το Καμερούν και ο Νίγηρας, που συμμετέχουν στην περιφερειακή δύναμη κατά των Νιγηριανών τζιχαντιστών.

Τέλος, χτες, στο μεθοριακό χωριό του γειτονικού Νίγηρα, Αμπαντάμ (κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία) αεροσκάφος άγνωστης ταυτότητας βομβάρδισε περιοχή κοντά σε τέμενος την ώρα κηδείας σκοτώνοντας πάνω από 30 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 άλλους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαφωνίες στο νομοσχέδιο για την «ασφάλεια»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ασφάλεια» στην τουρκική Βουλή δίνει νέα «τροφή» στην ενδοαστική αντιπαράθεση που συνεχίζεται στη χώρα. Μάλιστα, χτες, τα «αίματα άναψαν» καθώς βουλευτές «πιάστηκαν στα χέρια» και ΜΜΕ μετέδωσαν ότι συνολικά πέντε βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης τραυματίστηκαν.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προσφέρει νέα εργαλεία στην άρχουσα τάξη για να καταστέλλει λαϊκούς - εργατικούς αγώνες, καθώς στο όνομα της διαφύλαξης της «ασφάλειας» της χώρας ενισχύει τα περιθώρια παρεμβάσεων της αστυνομίας (π.χ., να κάνει ελέγχους ή και συλλήψεις), ουσιαστικά προσπερνώντας τις δικαστικές αρχές. Μεταξύ άλλων, ενισχύει (και τυπικά) τα περιθώρια δράσης των δυνάμεων καταστολής απέναντι σε απεργούς και διαδηλωτές, σε περίπτωση που δεχτούν «επιθέσεις» «δημόσια κτίρια». Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι ευθυγραμμισμένο με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την «ασφάλεια». Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, τόνισε ότι «στοχεύει στην προστασία της κοινωνικής τάξης και της κοινωνικής ειρήνης».

Ωστόσο, είναι σαφές ότι όταν εκπρόσωποι του κεφαλαίου (σε Αγκυρα, Βρυξέλλες και αλλού) αναφέρονται στην «ασφάλεια», εννοούν τη διαφύλαξη των συνθηκών που ευνοούν την ανεμπόδιστη κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από μερικές μέρες, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», η τουρκική κυβέρνηση ουσιαστικά απαγόρευσε την απεργία που είχαν προκηρύξει μεταλλεργάτες διεκδικώντας αξιοπρεπή μεροκάματα και αντιπαλεύοντας το σχέδιο της εργοδοσίας να επιβάλει διαφοροποιημένα μεροκάματα, ώστε (μεταξύ άλλων) να κρατά τους εργάτες διχασμένους και υποταγμένους.

ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Στη Ρωσία στις 24 - 27 Φλεβάρη

ΜΟΣΧΑ.--

Το Κυπριακό, η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, η ουκρανική «κρίση» αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει την επόμενη βδομάδα στη Ρωσία. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της κυπριακής κυβέρνησης, η επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 27 Φλεβάρη. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα γίνει την Τετάρτη 25/2.

Τον Κύπριο ηγέτη θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών, ενώ έχει ήδη γίνει γνωστό (χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες όμως) ότι θα υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας σε κλάδους όπως η Ενέργεια, αλλά και συμφωνίες παραχώρησης «διευκολύνσεων» για τη χρήση κυπριακών στρατιωτικών υποδομών από τη ρωσική πλευρά.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο Κυπριακό απασχόλησε και τη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που ξεκίνησε χτες, χωρίς να δοθούν στοιχεία για το περιεχόμενο των απόψεων που ανταλλάχτηκαν.

Το ταξίδι Αναστασιάδη στη Ρωσία πραγματοποιείται σε μια περίοδο που εντείνονται ευρύτερα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, στο πλαίσιο των οποίων η Μόσχα «κονταροχτυπιέται» με δυτικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή, σημαντικά τμήματα της κυπριακής αστικής τάξης ζητούν «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική και χωρίς να αμφισβητούν την παραμονή στη λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών καλούν σε δημιουργία σταθερών «διαύλων» με τη Μόσχα. Οι διεργασίες προχωρούν ενώ ο ενεργειακός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί ενδιαφέρον και νέα δεδομένα για τα μονοπώλια, ενώ επιδοκιμάζονται όλο και περισσότερο τα μέτρα που λαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση ενισχύοντας το επενδυτικό περιβάλλον. Το «αντιλαϊκό παζλ» δένει με επισημάνσεις διαφόρων «δεξαμενών σκέψης» (π.χ. αμερικανικών) για τη σημασία που έχουν τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής και την ανάγκη να εφαρμοστούν προτάσεις όπως η επανεγκατάσταση μιας αμερικανικής «ρωμαλέας ναυτικής παρουσίας», με σκοπό «να βοηθήσουν (σ.σ. οι ΗΠΑ) στην ασφάλεια της ενεργειακής αγοράς στην περιοχή», η αποδοχή της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ, η περαιτέρω εμπλοκή των Ιταλίας - Γαλλίας (ως μελών του ΝΑΤΟ) στην «αρχιτεκτονική» για την ασφάλεια στην περιοχή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Σχέδιο ανάπτυξης 4.800 στρατιωτών στους δρόμους διαφόρων ιταλικών πόλεων εγκρίθηκε από ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων. Η απόφαση έρχεται στο πλαίσιο της «αντιμετώπιση» ενεργειών εξτρεμιστών και γενικά της «τρομοκρατίας», στο φόντο και των πρόσφατων επιθέσεων στη Δανία. Από τις αρχές του Γενάρη και μετά την τριπλή επίθεση με τους 17 αθώους νεκρούς στο Παρίσι, σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές (και μη) χώρες το επίπεδο «επαγρύπνησης» βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και η αστυνομοκρατία ενισχύεται.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν αυξήθηκε το 2014 κατά 22% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που αποδίδει την αύξηση στην ένταση των χερσαίων μαχών, τα θύματα της σύγκρουσης έφτασαν τα 10.548 σημειώνοντας αύξηση - ρεκόρ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Στο Γενικό νοσοκομείο της Λευκωσίας μεταφέρθηκε ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Κύπρο, Νουρεντίν Ετζελμεντίν, μετά από τον τραυματισμό του, τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Αν και αρχικά, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι δέχτηκε επίθεση από άγνωστο που τον τραυμάτισε στο κεφάλι, στη συνέχεια ο ίδιος ο διπλωμάτης δήλωσε ότι παραπάτησε στην είσοδο του σπιτιού του και έπεσε. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο διπλωμάτης δεν θέλησε να δώσει κατάθεση ούτε να εξεταστεί από ιατροδικαστή.

ΣΚΟΠΙΑ.-- «Βαθιά ανησυχία» εκ μέρους της ΕΕ για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ εξέφρασε χτες ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μετά τις συναντήσεις που είχε την Τρίτη στα Σκόπια με την κυβέρνηση και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων μετά το σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούσαν πάνω από 20.000 πολίτες με εντολή του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης απορρίπτει Ιρανούς φοιτητές σε προγράμματα σπουδών που αφορούν τη μηχανική, τη φυσική και διάφορους τεχνολογικούς κλάδους μετέδωσε χτες το δίκτυο NBC, αναγκάζοντας το ΑΕΙ να παραδεχθεί την πράξη του την οποία δικαιολόγησε ως συμμόρφωση με τις ομοσπονδιακές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κόμματός του, «Λικούντ», υπέβαλε χτες το ιορδανικό μουσικό συγκρότημα της hip-hop «Turabyeh», καταγγέλλοντας ότι ένα τραγούδι του χρησιμοποιήθηκε σε πολιτική προεκλογική διαφήμιση χωρίς την άδεια του συγκροτήματος.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Φονική επίθεση ισλαμιστών στα σύνορα με την Αλγερία

ΤΥΝΙΔΑ.--

Φονική ενέδρα σε βάρος τεσσάρων Τυνήσιων μελών της Εθνοφρουράς έστησαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη φανατικοί ισλαμιστές ένοπλοι που εισήλθαν στη μεθοριακή ορεινή περιοχή Μπουλαάμπα της επαρχίας Κασερίν από τη γειτονική Αλγερία.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας αναφέρεται ότι οι τέσσερις Τυνήσιοι έπεσαν ως μάρτυρες «τρομοκρατικής επίθεσης» δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις. Τυνήσιοι αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν ότι υπεύθυνη για την επίθεση είναι η ισλαμική οργάνωση «Φάλαγγα Οκμπα Ιμπν Ναφαά» που θεωρείται υπεύθυνη για την επίθεση που δέχτηκε τον περσινό Ιούλη ο τυνησιακός στρατός, κατά την οποία έχασε 15 στρατιώτες από τα πυρά των τζιχαντιστών κοντά στο βουνό Σαμπί. Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει, επίσης, την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στα τέλη του Μάη εναντίον της κατοικίας του τότε υπουργού Εσωτερικών της Τυνησίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ