ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
Τελικά τι ισχύει;

Αν το σχήμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχει εξαντλήσει τα όριά του», όπως έλεγε αρθρογράφος στην «Αυγή της Κυριακής», τότε γιατί οι εκλογές του Μάη θα είναι δημοψήφισμα ενάντια στο μνημόνιο, όπως είπε χτες στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας; Τελικά τι ισχύει;

Νέα κάλπικα δίπολα

«Το δίπολο "μνημόνιο - αντιμνημόνιο", δεν μπορεί παρά να "υποκύπτει", να υπολείπεται, να υποχωρεί απέναντι σε άλλα κυρίαρχα δίπολα. Εκείνα που ορίζουν πάγιες και αδιαπραγμάτευτες διαχωριστικές γραμμές. Τη γραμμή ανάμεσα στη Δημοκρατία και τους αρνητές της. Ανάμεσα στον ρατσισμό και τον αντιρατσισμό. Ανάμεσα στον εθνικισμό και στον αντιεθνικισμό. Και, φυσικά, τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά» («Αυγή» 16/2/2014).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «παίξει» σε όλα τα «δίπολα» που μπορούν να του φέρουν ψήφους, με όλες τις διαχωριστικές γραμμές, στο πλαίσιο της αστικής πολιτικής. Ομως, εδώ μπλέκονται τα πράγματα. Γιατί και άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης δηλώνουν αντιμνημονιακοί π.χ. ΑΝΕΛ - Χρυσή Αυγή - Πολύδωρας κ.λπ. Πολύ περισσότερο που σήμερα σε ΕΕ - Ευρωζώνη αναζητούν αλλαγή μείγματος πολιτικής, οι καταγγελίες ενάντια στο μνημόνιο και την τρόικα δίνουν και παίρνουν ακόμα και από μερίδα του αστικού Τύπου που στηρίζει την κυβέρνηση. Ετσι, αφαιρείται το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, αφού κάτι οι ρεαλιστικές προσαρμογές του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι οι «κορόνες» της κυβέρνησης κάνουν πιο φανερό το κοινό στρατηγικό τους πλαίσιο. Πρέπει, λοιπόν, η διαχωριστική γραμμή να στηθεί σε άλλη βάση, έτσι ώστε να μπορεί να εγκλωβίζονται οι εργαζόμενοι σε αποπροσανατολιστικά διλήμματα και κυρίως να χάνεται το βασικό δίλημμα που είναι: με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια ή με το λαό; Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του και να απεγκλωβιστεί από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την «αριστερή» εκδοχή της.

Πέφτει δούλεμα...

«Υπό τέτοια πίεση θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια κυβέρνηση που υπολογίζει την πίεση του πολίτη ο οποίος τη στηρίζει για να τον στηρίξει. Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα οι "αποκάτω" μιλάνε, φωνάζουν, διαφωνούν, διαμαρτύρονται και - μέχρι τώρα τουλάχιστον - οι "αποπάνω" ακούνε»... (Θ. Καρτερός, «Αυγή» 9/2/2014).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε πως οι εισηγήσεις των τοπικών κομματικών οργανώσεων δεν αποτελούν πολιτικό θέσφατο. Ούτε είναι δυνατόν να τον δεσμεύουν σε κάθε περίπτωση. Οχι τουλάχιστον όταν αυτές έρχονται σε προφανή αντίθεση με τις πάγιες αρχές του»... (Β. Πάικος, «Αυγή» 16/2/2024).

Μέσα σε μια βδομάδα το «ακούνε οι από πάνω τους από κάτω» και έτσι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφτισε αφού, όπως λέει ο Β. Πάικος, δεν είναι δυνατόν οι κάτω να τον δεσμεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση ή όταν υπάρχει αντίθεση με τις αρχές του. Και η αρχή να ακούνε τους «αποκάτω» που λέει ο Καρτερός; Πήγε περίπατο, άρα άνθρακες ο θησαυρός. Η πιο σωστά δουλεύουν το λαό με ψέματα και παρόλες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1473 Γεννιέται ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1879 Στη Σύρο, ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας, κατεβαίνουν σε απεργία αρτοποιοί, οινοπώλες, εργάτες ναυπηγείων με συμβολή και των σοσιαλιστών. Στις 19/2 ξεκινά η απεργία των εργατών των βυρσοδεψείων. Τα αιτήματα ήταν: Αύξηση των μεροκάματων κατά 27%, πληρωμή σε νόμισμα με βάση τη βασιλική διατίμηση, κατάργηση της κουτουράδας (κατ' αποκοπή εργασία), εξασφάλιση εργασίας για όλους τους εργάτες, ελάττωση των ωρών εργασίας και κατάργηση της δίωρης απασχόλησης της Κυριακής, που ήταν αγγαρεία γιατί δεν πληρωνόταν.

1916 Πεθαίνει ο Ερνστ Μαχ, Αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, με σημαντικό έργο στην οπτική και τη μηχανική.

1922 Πραγματοποιείται η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΣΕΚΕ (Κ), στην οποία γίνεται προσπάθεια αναθεώρησης της επαναστατικής γραμμής του Κόμματος. Επικρατούν οι οπορτουνιστικές - σοσιαλδημοκρατικές απόψεις. Η Συνδιάσκεψη υιοθετεί τη θέση περί «ανάγκης μακράς και νομίμου υπάρξεως» του Κόμματος, που σήμαινε παραίτηση από την επαναστατική πάλη και επαναστατική διαπαιδαγώγηση των μελών του.

1936 Υπογράφεται Συμφωνητικό μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (γνωστό και ως Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα).

1956 Στις βουλευτικές εκλογές επί συνόλου 3.366.152 έγκυρων ψηφοδελτίων, η Δημοκρατική Ενωση έλαβε 1.620.007 ψήφους (48,15%) και ήρθε πρώτο κόμμα. Παρ' όλα αυτά κυβέρνηση σχημάτισε η ΕΡΕ, που ήρθε δεύτερο κόμμα (47,38%), λόγω του εκλογικού συστήματος (του λεγόμενου «τριφασικού συστήματος»). Η ΕΔΑ, που είχε μετάσχει στο πλαίσιο του εκλογικού συνασπισμού της Δημοκρατικής Ενωσης, κατέλαβε 18 έδρες.

1959 Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνία για το καθεστώς στην Κύπρο, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία της 11/2/1959 από τους Καραμανλή - Μεντερές στη Ζυρίχη. Οι «συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου» ήταν δύο συμφωνίες στο πλαίσιο του αμερικανοβρετανικού σχεδίου για τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου.

1962 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου. Η Μέθοδος Παπανικολάου (το γνωστό «τεστ-Παπ») χρησιμοποιείται σήμερα παγκοσμίως για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

1986 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει το διαστημικό σταθμό MIR, τον πρώτο διαστημικό σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο MIR παρέμεινε σε τροχιά για 15 χρόνια, παρά την κακοδιαχείριση και εγκατάλειψη που υπέστη μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

1991 Αρχίζει τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ (19 - 24/2/1991) σε συνθήκες δραματικής υποχώρησης του κομμουνιστικού κινήματος, των ανατροπών στην ΕΣΣΔ, καθώς και της έντονης εσωκομματικής διαπάλης μερίδας στελεχών που επιζητούσαν τη διάλυση του Κόμματος. Η πλειοψηφία των συνέδρων επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις κομματικές αρχές. Εντούτοις, το πρόβλημα παρέμενε, δεδομένου ότι στις γραμμές του Κόμματος αναμετρούνταν η επαναστατική πολιτική με το δεξιό οπορτουνισμό. Συνεπώς, η διάσπαση ήταν αναπόφευκτη, αφού η οπορτουνιστική ομάδα στελεχών του ΚΚΕ ωθούσε στη μετατροπή του Συνασπισμού σε ενιαίο κόμμα, ενώ ήδη δρομολογούνταν η εκλογή οργάνων του σε όλα τα επίπεδα. Η ΚΕ που βγήκε από το Συνέδριο εξέλεξε την Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα φασιστικά ψέματα...

Στο γνωστό φασιστο-site «ethnikismos.net» έχει αναρτηθεί είδηση σχετικά με την παράδοση τροφίμων στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς από αντιπροσωπεία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, καμαρώνουν πως είναι τάχα το μόνο κόμμα που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση και συνεχίζουν: «Τι προσέφεραν τα άλλα κόμματα; Το κόμμα των σπαγκοραμμένων του Περισσού μετέφερε "την αλληλεγγύη όχι μόνο του ΚΚΕ αλλά όλων των εργαζομένων" (όπως είπε ο Κουτσούμπας), αλλά αλληλεγγύη επίσης με το... στόμα»/

Ολοι όμως στην Κεφαλονιά, και όχι μόνο, γνωρίζουν ότι πριν από δέκα μέρες, το Σάββατο 8 Φλεβάρη, παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα υλικά που συγκέντρωσαν δεκάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Μάλιστα, την ίδια μέρα, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης μαζί με συνδικαλιστές από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο νησί καλώντας σε συνέχιση αυτής της προσπάθειας, και ήδη συγκεντρώνεται η δεύτερη παρτίδα. Ως γνωστόν, μέσα στο ΠΑΜΕ πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ.

Ψιλά γράμματα αυτά βέβαια για τους φασίστες. Αλλωστε, ψέμα και φασισμός πάνε πάντα μαζί. Αλλη μια απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να τους απομονώσουν, να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν.

... και η απάντηση

Είναι προφανές ότι οι χρυσαυγίτες είδαν στο δράμα των κατοίκων της Κεφαλονιάς άλλη μια ευκαιρία να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους και να ψαρέψουν βέβαια και καμιά ψήφο για τις επερχόμενες εκλογές, μοιράζοντας κανένα μπουκαλάκι νερό με 10 κάμερες να τραβάνε. Δεν ξέρουμε αν ζητούσαν και σε αυτήν την περίπτωση ταυτότητα για να εξακριβώσουν την εθνικότητα του...σεισμόπληκτου. Πάντως, την καλύτερη απάντηση τους την έδωσαν οι ίδιοι οι Κεφαλονίτες, αφού, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, το γιουχάρισμα έπεσε σύννεφο, ενώ ελάχιστοι ήταν αυτοί που δέχτηκαν, παρά τη δύσκολη κατάστασή τους, να πάρουν το οτιδήποτε από τα χέρια των δολοφόνων νεοναζί.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org