ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟ-ΕΞΟΝΤΩΣΗ
Κλιμάκωση με νέα αντιλαϊκά μέτρα

Στα σκαριά οι ανατιμήσεις στις «αντικειμενικές τιμές» και το «ενιαίο» χαράτσι στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία

Σε σφαγιασμό ακόμη και των προβλεπόμενων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού προχώρησε για το μήνα Γενάρη το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πιάσει αντιλαϊκούς στόχους, εφαρμόζοντας τη «ρήτρα αυτόματης διόρθωσης», πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων μέτρων για την παραπέρα διάλυση μέχρι και εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Ηδη σωρεύονται τα διαχειριστικά ζόρια με τα φορολογικά έσοδα να καταγράφουν πτώση σε σχέση με το Γενάρη του 2011 και ταυτόχρονα να εμφανίζουν «υστέρηση» ύψους πάνω από 240 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντιλαϊκό στόχο για τον ίδιο μήνα. Προκειμένου να καλύψουν τις διευρυνόμενες «αστοχίες», μετά και την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ), καρατόμησαν τις δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με το Γενάρη πέρυσι.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί :

-- Θέμα χρόνου είναι οι ανατιμήσεις στις «αντικειμενικές τιμές» πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία, εξέλιξη που θα συμπαρασύρει και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές. Η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παραδώσει το σχετικό «πόρισμα» μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Η απογείωση των αντικειμενικών τιμών (ταύτιση με τις εμπορικές) είναι στα επόμενα «προαπαιτούμενα μέτρα» για την εκταμίευση της δόσης, τα οποία και έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

-- Εργαλείο για το ξεζούμισμα περισσότερου λαϊκού εισοδήματος είναι και η διαμόρφωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο κρίνεται απόλυτα χρήσιμο και για την εφαρμογή του «ενιαίου τέλους» πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία. Διάταξη του φορολογικού νόμου προβλέπει ότι όσοι έχουν «εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεώνονται να τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση» σε ειδική ιστοσελίδα που θα διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «τεχνική» προετοιμασία έχει να κάνει με την εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού μέτρου, με το χαράτσι που θα εφαρμόσουν και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης, αγροτεμάχια κ.ά.

-- Μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών παραλαμβάνει από τις πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.) τις λίστες με τις καταναλώσεις του κάθε λαϊκού νοικοκυριού, που αφορούν στις δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλέφωνο. Σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα όποια στοιχεία με στόχο το μεγαλύτερο ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων, επιβάλλοντας νέα ασήκωτα χαράτσια ακόμη και πάνω σε ανύπαρκτα εισοδήματα όπως οι ίδιοι -με το έτσι θέλω- θα τα προσδιορίζουν με βάση τα δήθεν «αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης».

Μπροστά στα διαχειριστικά ζόρια, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις παλινωδίες και τα σενάρια γύρω από τον αριθμό των δόσεων, τάχα για την διευκόλυνση των νοικοκυριών, που αδυνατούν να τους πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης δηλώνει ότι η «κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται, αφ' ενός, στις μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και, αφ' ετέρου, στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών». Ηδη με υπουργική απόφαση, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί, παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε «οφειλέτη», είτε έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση είτε όχι, να «καταβάλει τμηματικά και κατ' επιλογήν του, ποσά οφειλών», αποκλειστικά στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Οι «οφειλέτες», δεν απαλλάσσονται από τον κίνδυνο απώλειας ρύθμισης, εφόσον δεν τηρούνται οι όροι, ούτε και από άλλες συνέπειες, όπως πρόστιμα και προσαυξήσεις, που προβλέπονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής. Μοναδικός στόχος τους είναι να καταφέρουν να μαζέψουν από τα ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα.

ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
«Πανωπροίκια» με νόμο!

«Φιλικός διακανονισμός» θα ονομάζεται πλέον η δυνατότητα της κυβέρνησης να δίνει «πανωπροίκια» που δεν προβλέπονται στις συμβάσεις, εξωδικαστικά και χωρίς καθυστερήσεις, στους εργολάβους των συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων έργων, στις περιπτώσεις που αυτοί εγείρουν τέτοιες απαιτήσεις επικαλούμενοι διάφορα επιχειρήματα (καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών, μετακινήσεων δικτύων κοινής ωφέλειας κ.ά.). Αυτό θα προβλέπει νέα διάταξη που πρόκειται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Η νέα αυτή ρύθμιση δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί από το Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου οι μεγαλοεργολάβοι εγείρουν τέτοιου είδους απαιτήσεις, άνω των 200 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο έργο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι εμμένει στην απομάκρυνση των αρχαίων που έχουν βρεθεί στη Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση διέλευσης του μετρό.

Σε άλλο σημείο ο υπουργός επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του «Ρ» ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να στηθεί σταθμός διοδίων στον πρώτο κάθετο της Εγνατίας στους Ευζώνους, ενώ πρόσθεσε πως οι διαδικασίες για το σχήμα ιδιωτικοποίησης του αυτοκινητοδρόμου θα ανακοινωθούν σε ένα μήνα, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οσον αφορά τις τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων που καρκινοβατούν δήλωσε αισιόδοξος ότι τα έργα θα ξαναρχίσουν τον Απρίλη, καθώς η κυβέρνηση δίνει πλέον «γην και ύδωρ», αντικαθιστώντας τα κονδύλια που έπρεπε να δώσουν οι ιδιωτικές κοινοπραξίες με δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα πληρώσει ο λαός, και πόρους του ΕΣΠΑ, διατηρώντας μάλιστα στο ακέραιο τις τιμές των διοδίων που προβλέπουν οι αρχικές συμβάσεις.

Τέλος, ανακοίνωσε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα δημόσια έργα (μειώσεις των πρόσθετων εγγυήσεων καλής εκτέλεσης των εργολάβων, περιορισμός του συστήματος μελέτη - κατασκευή, τη θέσπιση παραβόλου για τους εργολάβους που κάνουν ενστάσεις κλπ.). Επίσης ότι το επόμενο τετράμηνο θα δημοπρατηθούν και συμβασιοποιηθούν δημόσια έργα ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μεθοδεύσεις για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Να επιχειρηματολογήσει απέναντι στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες ότι κακώς αντιστέκονται στην κατ' εντολή των μονοπωλίων κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που ισοδυναμεί με βέβαιη και μαζική εξόντωση χιλιάδων από αυτούς, επιδιώκει η κυβέρνηση με αφορμή πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε η ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία οι 9 στους 10 κυρίως αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και οικογενειακές επιχειρήσεις αντιδρούν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Το βασικό και επαναλαμβανόμενο «επιχείρημα» του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα είναι «προαιρετικό» και θα αφορά «μόνο» τα μικρά καταστήματα. Κρύβουν, δηλαδή, ότι με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, με αυτό το κόλπο στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σπρώχνει τους μικροεπιχειρηματίες σε έναν εξοντωτικό ανταγωνισμό, που θα οδηγήσει στο βίαιο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση όχι μόνο για τη στήριξη των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων δεν ενδιαφέρεται, αντίθετα, ικανοποιεί μια από τις πάγιες αξιώσεις που χρόνια τώρα βάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα ντόπια και ξένα μονοπώλια. Κλιμακώνει έτσι την ολομέτωπη επίθεση απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ ανοίγοντας το δρόμο για την ανακατανομή της αγοράς προς όφελος των μονοπωλίων. Η τρικομματική συγκυβέρνηση έχει κατά νου ότι δεν είναι δυνατό να αποκλείσει τα πολυκαταστήματα, τις αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα βάσει του νόμου της ΕΕ για τον «ανταγωνισμό» και την «ελεύθερη αγορά» που είναι πάνω απ' όλα, ενώ καθόλου προαιρετικό δεν είναι στην πράξη το γενικευμένο άνοιγμα των μαγαζιών αφού θα αναγκαστούν να συρθούν σ' αυτό, όπως έγινε σε ένα βαθμό και όλες τις προηγούμενες φορές που διευρύνθηκε το ωράριο.

ΕΘΝΙΚΗ - ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση

Στον τραπεζικό όμιλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) πέρασε η Γιούρομπανκ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης και με τους μεγαλομετόχους της τελευταίας να έχουν καθολική συμμετοχή στη «δημόσια πρόταση» εξαγοράς - απορρόφησης. Η συμμετοχή των μετόχων της Γιούρομπανκ έφτασε στο 84,35% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ από τα 915 καταστήματα του νέου ομίλου εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου το 20%», με ταυτόχρονη «ανάλογη μείωση» του προσωπικού. Αθροιστικά εμφανίζουν 53.000 εργαζομένους, δηλαδή ετοιμάζουν την «απομάκρυνση» περίπου 10.600 εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΤΕ ήδη ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» για 2.000 εργαζόμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ