ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΚΑ ΠΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Προάγγελος για τα χαράτσια σε ασθενείς και ασφαλισμένους

Προάγγελο των χαρατσιών για τα ασφαλιστικά ταμεία - και κατ' επέκταση στους ασθενείς ασφαλισμένους - που θα ισχύσουν μετά τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αποτελούν οι χτεσινές ανακοινώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου προς τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Ο διοικητής του ΙΚΑ επαναλαμβάνει ότι ως συμβεβλημένοι γιατροί των δύο οργανισμών μπορούν απ' τις 7.2.2011 - τότε που απεργούσαν οι γιατροί του ΙΚΑ - να δέχονται και ασφαλισμένους του ΙΚΑ και να αμείβονται απ' το Ιδρυμα κατά πράξη με βάση τις αμοιβές των ιατρικών επισκέψεων που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 127/2005. Δηλαδή με 20 ευρώ για την πρώτη επίσκεψη και τις άλλες με 10 ευρώ ανά μήνα. Ανάμεσα στους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ υπάρχουν και γιατροί που εργάζονται μόνιμα στο ΙΚΑ και ταυτόχρονα διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία.

Ειδικά γι αυτούς ο Ρ. Σπυρόπουλος με τη νέα εγκύκλιό του προβλέπει τα εξής: «Οι γιατροί του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που έχουν παράλληλα σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ μπορούν να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως γιατροί των φορέων αυτών μόνο στα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι κατά τη διάρκεια ωραρίου τους στο Ιδρυμα, όπου λειτουργούν ως γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χρησιμοποιώντας τα έντυπα αυτού. Το πλήθος των επισκέψεων - συνταγογραφήσεων στα ιδιωτικά τους ιατρεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πενήντα (50) για κάθε μήνα. Ο τρόπος αποζημίωσης αυτών των επισκέψεων είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που ακολουθείται από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ». Δηλαδή οι γιατροί του ΙΚΑ θα γράφουν φάρμακα και εξετάσεις στα ατομικά τους έντυπα ως ιδιώτες πια και θα πληρώνονται ξεχωριστά απ' το ΙΚΑ. Ετσι - και ενόψει της καθολικής εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ απ' την 1.7.2011 - όμως έρχεται πιο κοντά και στο αίτημα των συμβιβασμένων ηγεσιών των ιατρικών συλλόγων που στις κινητοποιήσεις τους προέβαλαν ως αίτημα την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση ούτε για τον ασφαλισμένο, που θα υποβληθεί σε έμμεσα και άμεσα χαράτσια, ούτε και για τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό που θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να υποταχτεί στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων Υγείας. Η λύση βρίσκεται στην ύπαρξη γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συμβολική κινητοποίηση στο Ασκληπιείο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ασκληπιείο
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ασκληπιείο
Συμβολική κινητοποίηση πραγματοποίησε χτες το πρωί το ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ που έχει επιβληθεί στους ασθενείς, αλλά και συνολικά στα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, μετατρέποντας τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνεργαζόμενοι με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, καθώς και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Από νωρίς το πρωί, οι ασθενείς δεν πλήρωναν το χαράτσι των 5 ευρώ, ενώ ενημερώνονταν από τους συγκεντρωμένους για τις εξελίξεις στην Υγεία - Πρόνοια. Τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ήταν ασφυκτικά γεμάτα (σ.σ. το νοσοκομείο εφημέρευε) και πολλοί ασθενείς επιδοκίμαζαν την κινητοποίηση, κάνοντας καθαρό ότι η κατάσταση έχει γίνει δυσβάσταχτη για την τσέπη τους σε όλα τα επίπεδα. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο είχε προκαλέσει συνωστισμό ακόμα και έξω από την πόρτα όπου γίνονταν ακτινολογικές εξετάσεις, όπου, όπως έλεγαν οι γιατροί, πρέπει η απόσταση όσων περιμένουν να φτάνει τα δύο μέτρα από την πόρτα. Μία ασθενής δήλωσε ότι το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν είχε τα απαραίτητα φάρμακα που της είχαν γράψει οι γιατροί, ενώ τις ανησυχίες τους εξέφραζαν κάποιοι για το ίδιο θέμα με δεδομένο ότι δεν μπορούσαν να χορηγήσουν κάποια φάρμακα στους νοσηλευόμενους στο Ασκληπιείο.

Εκοψαν την κάρτα απεριορίστων διαδρομών από καρκινοπαθείς

Η επαφή του κόσμου με τους συγκεντρωμένους ανέδειξε και άλλες πλευρές. Γυναίκα καρκινοπαθής κατήγγειλε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας, που έδιναν σε κάποιους καρκινοπαθείς (σ.σ. όσους θεωρούνται ότι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67%) μια καρτέλα για την ανανέωση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τις αστικές συγκοινωνίες, από τις αρχές του χρόνου έχουν σταματήσει να το κάνουν σε όσους καθυστέρησαν να πάνε να την ζητήσουν. Ετσι, η ίδια, που πήγε 5 μέρες μετά την προθεσμία (31.12.2010), ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να πάρει την κάρτα ανανέωσης (σ.σ. όπως και όλοι όσοι πάνε εκπρόθεσμα) μέχρι και τον Ιούνη, με αιτιολογικό ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα οι απαιτούμενες υπηρεσίες που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη»! Θα αναγκαστεί, λοιπόν, να πληρώνει τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες που ήδη έχει αυξηθεί κατά 40%.

ΛΑΡΙΣΑ
Μείωση μισθών σε ιδιωτική κλινική

Μείωση μισθών των νοσηλευτριών κατά 30% επιβάλλει η εργοδοσία της κλινικής «ANIMUS», στη Λάρισα. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, στην οποία αναφέρει ότι ο διευθυντής κάλεσε το προσωπικό και ανακοίνωσε τη μείωση των αποδοχών, αφού, νωρίτερα υπέβαλε τμήμα εργαζομένων σε τεστ αποδοτικότητας, ακολουθώντας την τακτική της εντατικοποίησης της εργασίας.

«Η συγκεκριμένη επιχείρηση - τονίζει - πριν 3 μήνες εισέπραξε επιχορήγηση από το κράτος ύψους 675.000 ευρώ για την επέκταση της μονάδας κλειστής νοσηλείας κατά 40 κλίνες, αλλά και για τη δημιουργία 20 νέων θέσεων απασχόλησης. Φαίνεται, όμως, ότι στην επιχείρηση δεν αρκούν οι κρατικές επιχορηγήσεις και τα νοσήλια των ασθενών. Ψάχνει να αυξήσει τα κέρδη της παραπάνω με θύματα τους εργαζόμενους, υποβάλλοντάς τους ακόμη και σε τεστ αποδοτικότητας, λες και δε θα 'ναι αυτοί οι ίδιοι που θα δουλεύουν παραπάνω, σε περισσότερους ασθενείς και με μικρότερο μισθό.

Το γεγονός αυτό που αποδεικνύει ότι η προτεινόμενη μείωση στους μισθούς δεν οφείλεται σε οικονομική δυσχέρεια της επιχείρησης, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση που εξαπολύεται με τη βοήθεια της κυβέρνησης σε εργασιακά δικαιώματα, Υγεία - Πρόνοια, Συνταξιοδοτικό, στον αέρα που δίνει στους μεγαλοκλινικάρχες να παίρνουν μια σειρά μέτρα που στήνουν στον τοίχο τους εργαζόμενους, μετατρέποντάς τους σε σύγχρονους σκλάβους, έχοντας μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών τους».

Στους 88 οι νεκροί από τη γρίπη

Tους 88 έχουν φτάσει στη χώρα μας οι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της γρίπης. Χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος έξι ακόμα ανθρώπων, ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονταν 126 άνθρωποι.

7ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων για δεδουλευμένα

Στάσεις εργασίας ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ για την πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών απ' το Νοέμβρη του 2011.

Ωστόσο, όμως, εκείνο που καίει περισσότερο απ' όλα τους εργαζόμενους - και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν - είναι η συγχώνευση του 7ου Θεραπευτήριου με το «Αγία Ολγα», όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε πρόσφατα. Μάλιστα, προχτές ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, που θα ενταχτούν τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ, «να τα διοικήσουν», σημειώνοντας, υποκριτικά, πως δεν θα αλλάξει τίποτε. Παρά τις διαβεβαιώσεις οι ανατροπές που περιέχει ο νέος νόμος θα αγγίξει τους και τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ συνολικά.

Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα κάνουν νέα στάση εργασίας, απ' τις 11 πμ μέχρι το τέλος της βάρδιας, και η συνέχεια των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί απ' τις απαντήσεις της Διοίκησης του 7ου Θεραπευτήριου.

Περιοδείες σε χώρους Υγείας

-- Τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., προγραμματίζεται περιοδεία στο νοσοκομείο «ΙΑΣΩ GENERAL», με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 22 Φλεβάρη, στις 10 π.μ., προγραμματίζεται περιοδεία στο νοσοκομείο «ΩΝΑΣΕΙΟ» με επικεφαλής τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, βουλευτή του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ