ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
Ξεκινάμε

Οι εργασίες της εναρκτήριας συνεδρίασης

Παρακολουθώντας τις εργασίες
Παρακολουθώντας τις εργασίες
Κατάμεστη η Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό χτες το πρωί, στην έναρξη των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος. Εκατοντάδες οι σύνεδροι, οι αντιπρόσωποι των 92 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Εθνικοαπελευθερωτικών Κινημάτων, οι προσκεκλημένοι που κατέκλυσαν το χώρο αρκετά πριν την έναρξη των εργασιών, αξιοποιώντας την ευκαιρία για μια ακόμα συζήτηση, για ανταλλαγή κι άλλων προβληματισμών και σκέψεων, αλλά και για να συναντήσουν φίλους και συντρόφους από άλλες περιοχές της χώρας.

Στις 10 ακριβώς, έχοντας παραλάβει απ' τη Γραμματεία τους φακέλους τους με την εισήγηση, τα κείμενα των Θέσεων, τις κάρτες τους, οι αντιπρόσωποι βρίσκονταν όλοι στις θέσεις τους στο εσωτερικό της Αίθουσας Συνεδρίων. Στο βήμα ανέβηκε η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων και αφού ανακοίνωσε την απουσία 7 συνέδρων, δικαιολογημένοι όλοι τους, κάλεσε τους συνέδρους να ψηφίσουν για τη συγκρότησή τους σε Σώμα. Το 18ο Συνέδριο αρχίζει.

Αμέσως μετά το Σώμα του Συνεδρίου υπερψηφίζει την πρόταση για 29μελές προεδρείο και την ημερήσια διάταξη. Τα μέλη του προεδρείου παίρνουν τις θέσεις τους και ο προεδρεύων, Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, από μικροφώνου καλεί τους παραβρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τον Επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χαρίλαο Φλωράκη, τον σύντροφο Δ. Φέτση, μέλος της ΚΕ και «όλους όσοι δεν είναι εδώ σήμερα μαζί μας». Στην αίθουσα όλοι όρθιοι, σιωπηροί, ανακαλώντας στη μνήμη τους όλους τους αξέχαστους συντρόφους μας που έφυγαν στο προηγούμενο τετράχρονο από κοντά μας. Η επιτυχία των εργασιών αυτού του Συνεδρίου και η δουλειά για επίτευξη των στόχων του είναι δέσμευση και στη μνήμη τους, οφειλόμενο χρέος στους αγώνες που έδωσαν. «Θα τους θυμόμαστε πάντα» ήταν τα λόγια του Θ. Τζιαντζή, αμέσως μετά.

Οι ξένες αντιπροσωπείες ενώ παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου
Οι ξένες αντιπροσωπείες ενώ παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου
Στη συνέχεια ο Θ. Τζιαντζής ανακοινώνει στο Σώμα και καλωσορίζει την παρουσία των αντιπροσωπειών ξένων κομμάτων και κινημάτων, του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Δ. Σιούφα, του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππα, των πρεσβευτών της Κούβας, της Κίνας, της Κύπρου, της Βενεζουέλας και της Παλαιστίνης. Καλωσορίζει, ακόμα, τους εκατοντάδες προσκεκλημένους εκπροσώπους του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανθρώπους των Γραμμάτων από ΑΕΙ και ΤΕΙ, του Πνεύματος και των Τεχνών, εκπροσώπους εργαζομένων στα ΜΜΕ, του γυναικείου κινήματος, της Εθνικής Αντίστασης και πλήθους μαζικών φορέων.

Ακολούθως ο λόγος δίνεται στην ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ στο 18ο Συνέδριο. Οταν η ομιλήτρια ολοκληρώνει την παρουσίαση, οι σύνεδροι, όρθιοι, ενώνουν τις φωνές τους στο σύνθημα: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, στη συνέχεια απευθύνει χαιρετισμό στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος. Οι εργασίες αμέσως μετά διακόπτονται για ένα σύντομο διάλειμμα προκειμένου να αποχωρήσουν οι προσκεκλημένοι και το Συνέδριο να συνεχίσει τις εργασίες του έως την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι το Συνέδριο θα συζητήσει ως πρώτο θέμα την Εκθεση της ΚΕ με τον απολογισμό δράσης του Κόμματος απ' το 17ο Συνέδριο και τα καθήκοντά του έως το 19ο και ως δεύτερο θέμα θα συζητηθούν οι «Εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα - η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό».


Το προεδρείο του Συνεδρίου κατά την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους συντρόφους που «έφυγαν» την τελευταία τετραετία
Το προεδρείο του Συνεδρίου κατά την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους συντρόφους που «έφυγαν» την τελευταία τετραετία

Ο φάκελος με τα υλικά των αντιπροσώπων
Ο φάκελος με τα υλικά των αντιπροσώπων

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές ψηφοφορίες
Στιγμιότυπο από τις χτεσινές ψηφοφορίες
Ο χαιρετισμός του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος σημείωσε:

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, απευθύνω χαιρετισμό και ευχές επιτυχίας στο 18ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το ΚΚΕ είναι το παλαιότερο Κοινοβουλευτικό Κόμμα στη Βουλή των Ελλήνων σήμερα. Βουλευτές του συμμετείχαν στη Βουλή των Ελλήνων για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926. Το ΚΚΕ είναι εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σημαντικός παράγοντας της πολυκύμαντης εθνικής και πολιτικής ζωής της πατρίδας μας. Μετέσχε έντονα σε φάσεις της εθνικής μας ζωής και συνδιαμόρφωσε την εθνική κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Η επιρροή των ιδεών του είχε πάντα συνέπειες πέρα από το δικό του πολιτικό χώρο. Η νομιμοποίηση της μεταπολίτευσης κατέστησε το ΚΚΕ ισότιμο πολιτικό εταίρο της δημοκρατίας μας. Το ΚΚΕ συνέβαλε θετικά και ουσιαστικά στην επιτυχία της μεταπολίτευσης.

Σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε τον ιστορικό ρόλο του ΚΚΕ και τη σύγχρονη παρουσία του ως παράγοντα ζωής και σταθερότητας της δημοκρατίας μας. Ακόμα και όταν διαφωνούμε, συζητούμε και κατανοούμε. Αυτή είναι η ωριμότητα της δημοκρατίας μας, στην οποία το ΚΚΕ συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά.

Εύχομαι επιτυχία στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου και σοφές και καλές αποφάσεις για το καλό του ελληνικού λαού».

Εκθεση ντοκουμέντων στους χώρους του συνεδρίου

Εκθεση που δείχνει με συνοπτικό αλλά ουσιαστικό τρόπο την πορεία ανασυγκρότησης και δυναμώματος του ΚΚΕ από το 14ο Συνέδριο και μετά, παρουσιάζεται στο φουαγιέ, έξω από την αίθουσα όπου διεξάγεται το 18ο Συνέδριο. Της πορείας αυτής είχε προηγηθεί η σύγκρουση στο 13ο Συνέδριο μεταξύ της γραμμής που ήθελε τη διατήρηση και ενίσχυση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ και εκείνης που ήθελε, χωρίς τελικά να τα καταφέρει, να μετατρέψει το Κόμμα σε σοσιαλδημοκρατικό.

Η Εκθεση περιέχει κείμενα και αποσπάσματα από ντοκουμέντα των συνεδρίων, φωτογραφίες από τη δράση του ΚΚΕ. Ακόμα, αναφορές στη Δημοκρατικό Στρατό, στη δημιουργία και τη σημασία του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ και σε χαρακτηριστικές σύγχρονες στιγμές της πάλης του Κόμματος.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org