ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα διαδηλώνουν σήμερα τα μπλόκα απ' όλη τη χώρα

Στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης το παναγροτικό συλλαλητήριο, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής

Από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγρότες, στο μπλόκο της Νίκαιας
Από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγρότες, στο μπλόκο της Νίκαιας
Με πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, σήμερα Τετάρτη, στην Αθήνα, στη 1 μετά το μεσημέρι, στην πλατεία Βάθης, οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα, που διαρκεί κοντά ένα μήνα, με στόχο να δυναμώσουν την πίεση στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, με αιχμή αυτά που αφορούν στο φορολογικό και το κόστος της παραγωγής.

Από το περασμένο Σάββατο, όταν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων αποφασίστηκε η διοργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στα χωριά όλης της χώρας για τη μαζική μετάβαση των αγροτών, αλλά και άλλων κατοίκων της υπαίθρου στην Αθήνα. Με πρωτοβουλίες των μπλόκων, Επιτροπών Αγώνα, αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, άλλων μαζικών φορέων, ναυλώνονται λεωφορεία που θα μεταφέρουν τον κόσμο στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο παναγροτικό συλλαλητήριο, για να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Εναν αγώνα που, όπως επισημαίνουν, αφορά στην ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι, λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και γενικότερα της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, οδηγούνται σε μαζικό ξεκλήρισμα, για να περάσει η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, πολυεθνικών και μονοπωλίων.

Στην Αθήνα μεταφέρεται από τα μπλόκα σήμερα ο δίκαιος αγώνας των αγροτών
Στην Αθήνα μεταφέρεται από τα μπλόκα σήμερα ο δίκαιος αγώνας των αγροτών
Απ' αυτήν την άποψη - τονίζουν - ο αγώνας της αγροτιάς αφορά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς σχετίζεται άμεσα με το αν ο λαός θα έχει φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για διατροφή και ένδυση.

Πούλμαν από κάθε γωνιά

Σήμερα το πρωί αναμένονταν να αναχωρήσουν τα πούλμαν από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Για το συλλαλητήριο προετοιμάζονταν και οι αγρότες στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η αναχώρησή τους θα γινόταν συγκροτημένα με λεωφορεία τα ξημερώματα από όλους τους νομούς της Δυτικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Μόνο από το νομό της Πέλλας, αναμενόταν να αναχωρήσει ένα λεωφορείο από κάθε μπλόκο. Μεγάλη είναι και η συμμετοχή από το μπλόκο της Νάουσας, που οργανώνει κάθοδο με δυο λεωφορεία, ενώ μαζικά θα εκπροσωπηθούν στην κινητοποίηση και οι αγρότες από τα μπλόκα της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης, της Κοζάνης και της Φλώρινας αλλά και της Καβάλας. Ανάλογες προετοιμασίες γίνονταν χτες στα μπλόκα της Πελοποννήσου και των άλλων περιοχών.

Στη Ζάκυνθο, χτες το πρωί, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Λούμπα, στην είσοδο της πόλης, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου του νησιού. Συμβολική κατάληψη του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της Μύρινας, πραγματοποίησαν οι αγρότες της Λήμνου, μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ που βρέθηκαν στο πλευρό τους.

Στον κόμβο της Λάρσου παραμένουν οι αγρότες της Μυτιλήνης και καλούν, σήμερα, στις 11.30 π.μ., σε νέο συλλαλητήριο. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων καλούν σε συλλαλητήριο την Πέμπτη, στις 11 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

  • Την κήρυξη παναττικής στάσης εργασίας, αύριο, από τη 1 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συμμετοχή στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, αποφάσισαν η Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΓΑ (2 μ.μ. - λήξη ωραρίου).
Με «αγροτοδικεία» προσπαθεί να εκβιάσει η κυβέρνηση

Σέρνει συνδικαλιστές σε δίκη για τις κινητοποιήσεις στο μπλόκο της Νίκαιας το 2010

Εν μέσω αγροτικής κινητοποίησης και με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκράτησης της αγωνιζόμενης αγροτιάς, 23 αγρότες από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα - ανάμεσά τους και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των τριών νομών - καλούνται να καθίσουν στο σκαμνί, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στην αγροτική κινητοποίηση του 2010. Η δίκη τους έχει οριστεί για την Πέμπτη 27 Μάρτη, στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

Ως μάρτυρες κατηγορίας σε βάρος των αγροτών, εκτός από έναν αστυνομικό, θα καταθέσουν ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης του 2010, τα τρακτέρ των αγροτών ήταν από τις 18 έως τις 28 Γενάρη παραταγμένα κατά μήκος της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Κόμβου της Νίκαιας, χωρίς να αποκλείουν το οδόστρωμα. Παρ' όλα αυτά, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής εξαπέλυαν συνεχείς συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον των αγωνιζομένων αγροτών και ζητούσαν την επέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών για να σταματήσει ο αγώνας, επειδή - όπως ισχυρίζονταν - έπληττε τα συμφέροντα της βιομηχανίας και του τουρισμού.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των τριών νομών, επισημαίνουν: «Τη λειτουργία νέων αγροτοδικείων σε βάρος των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, την περιμέναμε, δε μας παραξενεύει. Η κυβέρνηση, όμως, ματαιοπονεί. Η επιχείρηση τρομοκράτησης δε θα περάσει. Από αστυνομική βία "έχει αργάσει το τομάρι" των αγροτών και τα αγροτοδικεία δε θα μας κάνουν να το βάλουμε στα πόδια.

Αλλά ούτε και το γεγονός ότι μάρτυρες κατηγορίας σε βάρος των αγωνιζομένων αγροτών είναι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των μεγαλοξενοδόχων, μας παραξένεψε. Αυτοί πάντα ήταν απέναντί μας, πολεμούσαν τους αγώνες μας. Συμμάχους έχουμε τους εργαζόμενους στις βιομηχανικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής μας, τους άλλους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Η συμμαχία μαζί τους, δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας».

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι αγρότες, σήμερα Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στην Αθήνα (Πλατεία Βάθης).

Ολοι στο πλευρό των αγροτών!

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, στη 1 μ.μ., στην Ομόνοια καλούν οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, να συγκεντρωθούν σήμερα στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια και από κει να κατευθυνθούν στη συγκέντρωση των αγροτών, στην πλατεία Βάθης. «Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν δεκάδες συνδικάτα και Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ καλεί και η ΠΑΣΕΒΕ. «Ο αγώνας των αγροτών είναι ένας σκληρός αγώνας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των μονοπωλίων. Ενάντια στη φοροληστεία που θερίζει τους φτωχούς αγρότες και ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο. Το έργο το έχουμε ζήσει και εμείς στο πετσί μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Η ΟΓΕ, καλώντας επίσης στην Ομόνοια, σημειώνει: «Δυναμώνουμε τη φωνή των μπλόκων, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της φτωχής αγροτιάς». Τέλος, το ΜΑΣ, σημειώνει στο κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια: «Ολοι οι φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουμε το δίκαιο αγώνα των αγροτών. Μας αφορά όλους! Η πολιτική που μας πετάει έξω από την εστία, που μας βάζει να πληρώνουμε αναλώσιμα, που κόβει το νερό και το ρεύμα στα σπίτια μας, που τσακίζει τους μισθούς των γωνιών μας, είναι αυτή που γονατίζει και τους αγρότες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ