ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΙΜΙ»
«Δυσωδία» απ' τη «χαβούζα» των ΜΚΟ

Τα «καυτά» σημεία της υπόθεσης προσπερνά η αντιπαράθεση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης

Και το 2003 και σήμερα, τα αστικά κόμματα επιχειρούν να «προσπεράσουν» τα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη δράση ΜΚΟ τύπου «ΙΜΙ» (στη φωτογραφία το δημοσίευμα του «Ρ» για τη συζήτηση της Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή το Δεκέμβρη του 2003)
Και το 2003 και σήμερα, τα αστικά κόμματα επιχειρούν να «προσπεράσουν» τα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη δράση ΜΚΟ τύπου «ΙΜΙ» (στη φωτογραφία το δημοσίευμα του «Ρ» για τη συζήτηση της Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή το Δεκέμβρη του 2003)
Το τι παίζεται πίσω από τον μανδύα των περιβόητων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά τις αποκαλύψεις για την οργάνωση ΙΜΙ (International Mine Initiative - Διεθνής πρωτοβουλία για τις νάρκες) και τη δίωξη στελεχών της εν λόγω ΜΚΟ - η οποία χρηματοδοτούνταν στα πλαίσια προγράμματος αποναρκοθέτησης εδαφών σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ - για αδικήματα που προκάλεσαν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Το γεγονός επιχειρείται να αξιοποιηθεί και στα πλαίσια των διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Οι βολές κατά του Γ. Παπανδρέου ερμηνεύονται από πολλούς ως προσπάθεια οριστικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, εξέδωσε σχόλιο χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «κορυφή του παγόβουνου» και ζητώντας να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γ. Παπανδρέου, η οποία προσπερνά τα «καυτά» σημεία της υπόθεσης, αναφέρεται ότι «η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν διά της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου (...) δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα».

Αποσιωπώντας το ότι μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών «σίτιζαν» στρατιές ολόκληρες από ΜΚΟ, χωρίς κανείς να γνωρίζει ούτε το όνομά τους, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ».

Ο Ευ. Βενιζέλος, από τη μεριά του, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, χαρακτήρισε λυπηρή την εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας πως αντικειμενικά πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι προσωπικά ο ίδιος δεν έχει ποτέ δώσει εντολή σε υπάλληλο να βάλει κάπου την υπογραφή του. Αργότερα επανήλθε για να... διευκρινίσει ότι δεν αναφερόταν στον Παπανδρέου.

Από το 2003 είχε αναδείξει το θέμα το ΚΚΕ

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε αναδείξει το θέμα της δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ με πρωτοσέλιδο στο «Ριζοσπάστη» και Ερωτήσεις στη Βουλή ήδη από το 2003, αποκαλύπτοντας ότι λειτουργούσε ως προβιά για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Στη χρηματοδότησή της μάλιστα εμπλέκονταν και ελληνικές εταιρείες που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στο «πλιάτσικο» που θα επακολουθούσε της επέμβασης.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2003, βουλευτές του ΚΚΕ, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ρώτησαν ευθέως τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, για τη συγκεκριμένη οργάνωση. Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρόκειται για ελληνική οργάνωση, έχει σημαντική δραστηριότητα, ενώ δεν παρείχε καμιά πληροφόρηση για τη χρηματοδότησή της.

Παραθέτουμε από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής το απόσπασμα με τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών:

Λιάνα Κανέλλη:«Θα ήθελα τη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών και το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η οργάνωση για τις νάρκες, είναι η περιβόητη ΙΜΙ, η οποία δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγμή στη Βοσνία και μετέχουν Ελληνες που αποναρκοθετούν, ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θέλω να ξέρω αν η ΙΜΙ χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό».

Αντώνης Σκυλλάκος:«Επίσης θα αναφερθώ στη μη κυβερνητική οργάνωση που τη χρηματοδοτείτε ως υπουργείο Εξωτερικών και μαζεύει νάρκες από το Ιράκ. Η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων δεν μπορεί να ισχύσει εδώ διότι οι δυνάμεις αντίστασης στο Ιράκ είναι κατά μιας παρανόμου κατοχής. Θα συνεχίσετε να χρηματοδοτείτε αυτήν τη μη κυβερνητική οργάνωση, διότι βλάπτει και πολιτικά τη χώρα. Ζητούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση και να ανακληθεί αυτό το σώμα».

Γ. Παπανδρέου:«Σ' ό,τι αφορά τη ΜΚΟ, είναι ελληνική και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ, με απόλυτη διαφάνεια στο έργο της. Εχει τρία έργα κάνει: α) Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ.

Εχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Εχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ' ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα»...

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Στα Δυτικά Βαλκάνια για «μπίζνες» της ΕΕ και ελληνικών μονοπωλίων

Τις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επισκέπτεται από χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Στο επίκεντρο είναι η προώθηση της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ για διεύρυνση στην περιοχή, ως ένα ακόμη πεδίο δράσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων αλλά και ενίσχυσης της ντόπιας αστικής τάξης, που σημαίνει πιο εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και της εργατικής δύναμης των λαών των συγκεκριμένων χωρών.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς. Θυμίζουμε ότι στις 21 Γενάρη συγκλήθηκε η Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ που κήρυξε επίσημα την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Στόχος της σερβικής κυβέρνησης είναι η ένταξη να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε απ' την πλευρά του ότι η Ελλάδα, σε διμερές επίπεδο, είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στη σερβική κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει την ένταξη. Εξήρε επίσης τη στάση της λέγοντας ότι «η σερβική πολιτική ηγεσία έχει λάβει γενναίες αποφάσεις που αφορούν τη σταθερότητα και την προοπτική όλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων», παραπέμποντας ουσιαστικά σε υποχωρήσεις στις πιέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ για το Κόσσοβο.

Παραπέρα, σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας έχουν «συγκεκριμένο πρακτικό περιεχόμενο, όχι μόνο πολιτικό αλλά και οικονομικό». Μνημονεύοντας με τον Σέρβο πρωθυπουργό την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία, ο Βενιζέλος τόνισε: «Είμαστε ο τρίτος άμεσος ξένος επενδυτής στη Σερβία και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Να γίνουν ακόμα πιο στενές οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες». Να αναβαθμιστεί δηλαδή ο ρόλος της αστικής τάξης της Ελλάδας, εδραιώνοντας και διευρύνοντας την επιχειρηματική της παρουσία σε πλατύτερες γεωγραφικές ζώνες.

Οι δύο πλευρές, τέλος, επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να οργανώσουν τη δεύτερη Διακυβερνητική Συνάντηση υψηλού επιπέδου των δύο χωρών το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ο Ε. Βενιζέλος θα επισκεφθεί στη συνέχεια Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Σκόπια και Αλβανία. Θυμίζουμε ότι στην ΕΕ έχει ενταχθεί ήδη η Κροατία και τον Ιούνη η ΕΕ επανεξετάζει την απόδοση της ιδιότητας του υποψήφιου κράτους - μέλους στην Αλβανία.

Σημειώνουμε ότι όπως κατήγγειλαν πρόσφατα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, οι διαπραγματεύσεις με τις βαλκανικές χώρες οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα, συνεπεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις, στο όνομα της ένταξης στην ΕΕ και στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΣΟΥΔΑ - 115 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ
«Ενημερωτική επίσκεψη» ανώτατων Αμερικανών αξιωματικών

«Ενημερωτική επίσκεψη» στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σούδα έκαναν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματικοί. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως από το ΓΕΑ: «Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθούν το Capstone General and Flag Officer's course του National Defense University (σ.σ. κορυφαίο αμερικανικό ίδρυμα στρατιωτικής εκπαίδευσης, τελεί υπό την εποπτεία του αρχηγού του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ) επισκέφθηκαν την 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ), όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής».

Σημειωτέον, η «επίσκεψη» έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο ακριβώς την 115 ΠΜ, νέα «συνεκπαίδευση» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με μαχητικά της 494 Μοίρας Μαχητικών της δύναμης της αμερικανικής ΠΑ, που εδρεύει στην Ευρώπη (USAFE).

Το ανακοινωθέν του ΓΕΑ συνεχίζει: «Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε ενημέρωση για το έργο και την αποστολή της Μονάδας, ξενάγηση στις 340 και 343 Μοίρες (σ.σ. συναποτελούν τη δύναμη της 115 ΠΜ) και παρουσίαση του αεροσκάφους F-16 Block 52+», ο τύπος αεροσκάφους με τον οποίο επιχειρούν οι δύο Μοίρες.

Οι επισκέψεις δεν είναι άσχετες από την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζονται και ως χορηγοί της «τεχνογνωσίας»: Στην Αλεξανδρούπολη εκπαιδευτές αξιωματικοί της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ», ξεκίνησαν την εκπαίδευση 100 αξιωματικών και υπαξιωματικών από το Κατάρ...

ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ

Πολιτικό - πολιτιστικό αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, το Σάββατο 22 Φλεβάρη, στην Κομοτηνή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Κοινωνικής Διοίκησης (απέναντι από την Περιφέρεια).

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org