ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κινητοποίηση σήμερα στα γραφεία της ΕΕ

Πρωτοβάθμια σωματεία αντιδρούν στα προγράμματα προπαγάνδισης της ΕΕ στα σχολεία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ (Βασ. Σοφίας) στην Αθήνα προχωρούν σήμερα στις 2 το μεσημέρι πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, δηλώνοντας ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να λέει την αλήθεια στους μαθητές του και όχι να παίζει το ρόλο του προπαγανδιστή σάπιων αξιών.

Αιχμή είναι το πρόγραμμα «teachers4europe» («δάσκαλοι για την Ευρώπη»), το οποίο έχει στηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο και το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνει επιμόρφωση εκπαιδευτικών, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να «διδάξουν» σε μαθητές του δημοτικού, άλλους εκπαιδευτικούς αλλά και την κοινωνία (κατά τους στόχους του προγράμματος) τις «αξίες» της ΕΕ.

Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως πρόκληση από τα σωματεία εκπαιδευτικών που επισημαίνουν ότι τη στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική, στήνονται μηχανισμοί εξωραϊσμού της ΕΕ, στοχεύοντας στη συνείδηση παιδιών με «εργαλείο» τους εκπαιδευτικούς.

Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει οι εξής Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Παγκρατίου - Βύρωνα - Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη», Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού «Θουκιδίδης», Ανατ. Αττικής «Σωκράτης» και «Δελμούζος», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» και Ν. Ιωνίας - Μεταμόρφωσης - Ηρακλείου - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης». Επίσης, οι ΕΛΜΕ Πειραιά, Ε' Ανατολικής και Γ' Δυτικής Αττικής.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει η FISE (Παγκόσμια Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών - μέλος της ΠΣΟ), που συμμετέχει στην κινητοποίηση καταδικάζοντας την προσπάθεια της ΕΕ να προσαρμόσει την εκπαίδευση και το περιεχόμενό της στα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Αξιόλογη πρωτοβουλία μιας μαθητικής ΟΒ

Το κολάζ που έφτιαξαν τα μέλη της ΚΝΕ στο σχολικό συγκρότημα «Νίκος Μπελογιάννης»
Το κολάζ που έφτιαξαν τα μέλη της ΚΝΕ στο σχολικό συγκρότημα «Νίκος Μπελογιάννης»
Η μαθητική ΟΒ της ΚΝΕ στο σχολικό συγκρότημα «Νίκος Μπελογιάννης» (στον Αγιο Νικόλα Καλλιθέας) πήρε μια αξιόλογη πρωτοβουλία μπροστά στις ευρωεκλογές, με σκοπό την αξιοποίηση του «Οδηγητή» και την αποκάλυψη του χαρακτήρα της ΕΕ στους μαθητές του σχολείου.

Τα παιδιά της ΚΝΕ έφτιαξαν ένα κολάζ με τίτλο «ΕΕ VS Νεολαία», με αποκόμματα από τον «Οδηγητή» του Γενάρη και του Φλεβάρη αλλά και από παλιότερα τεύχη. Το κολάζ έχει στο κέντρο μια φωτογραφία με την κρεμάλα που είναι η ΕΕ για τους λαούς και από εκεί με βελάκια ανοίγει το κάθε θέμα: Πόλεμος, ανεργία, ένωση των επιχειρηματιών, καθώς και το θέμα της δήθεν απομόνωσης της Ελλάδας αν φύγουμε από την ΕΕ με τίτλο: «Απομονωμένος και εξαθλιωμένος ή αφέντης στο τόπο σου;» Το κολάζ καλεί τους μαθητές να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ, να γνωρίσουν την ΚΝΕ, να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τις γραμμές της και φυσικά να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ ενόψει των εκλογικών μαχών του Μάη.

Το κολάζ πέρασε από τάξη σε τάξη στο σχολείο και τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν με τους συμμαθητές τους ερωτήματα, όπως πώς γίνεται να είναι καλή η ΕΕ και να έχει συμμετέχει σε τόσους πολέμους ή πώς γίνεται και η ανεργία αυξάνεται χρόνο με το χρόνο στην Ευρώπη ενώ λένε ότι την αντιμετωπίζουμε καλύτερα μέσα στην ΕΕ, απαντώντας σε προβληματισμούς, όπως ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι τόσο κακή. Τέλος, διακίνησαν τον «Οδηγητή», διαδίδοντας στους συμμαθητές τους την εφημερίδα της ΚΝΕ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αρνούνται να κάνουν μάθημα σε «γιαπί»

Διαμαρτυρία των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών του Καπετανάκειου Σχολείου

Μια δυναμική πορεία από το σχολείο τους προς το Δήμο πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές του Καπετανάκειου Σχολείου (1ο Γυμνάσιο - Λύκειο) στο Ηράκλειο, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, ζητώντας να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες αναστήλωσής του. Δήμος και Περιφέρεια ανταλλάσσουν το μπαλάκι της ευθύνης για το ότι δεν έχουν αποπερατωθεί οι εργασίες στο σχολείο.

Και από τη συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύεται η ανάγκη για σύγχρονα ασφαλή σχολεία με ευθύνη του κράτους αλλά και οι ευθύνες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που δέχτηκαν την απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη των σχολικών μονάδων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε κλιμάκιο δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στο Δήμο Ηρακλείου, εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη.

Εδώ και 5 χρόνια, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Καπετανάκειου σχολείου καλούνται να κάνουν μάθημα μέσα σε γιαπί. Στις αίθουσες προκάτ, όπου έχουν τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του σχολείου, στεγάζονται επί της ουσίας οι μαθητές, ενώ δίπλα τους γίνονται οικοδομικές εργασίες. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί, από τη μία, σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών και, από την άλλη, διαμορφώνει αδύνατες συνθήκες για την πραγματοποίηση των μαθημάτων.

Στους Αμπελόκηπους

Διεκδικώντας να προχωρήσουν οι διαδικασίες για ανέγερση σχολείου στο χώρο του πάρκου ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους, η Ενωση Γονέων 7ου Διαμερίσματος Αθήνας και άλλοι φορείς της περιοχής προχωρούν σήμερα, στις 6 το απόγευμα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο. Ζητούν από τον ΟΣΚ να επισπεύσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης των 6 στρεμμάτων και να καταθέσει το ποσό για να χτιστεί το 58ο Γυμνάσιο - Λύκειο και από το Δήμο Αθήνας να ξεκινήσει αντίστοιχη διαδικασία για άλλα 3 στρέμματα προκειμένου να γίνει χώρος πρασίνου.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Μαθητές στο πλευρό των σχολικών καθαριστριών

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των μαθητών του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς στις σχολικές καθαρίστριες, που παραμένουν απλήρωτες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, εξέφρασε το 15μελές συμβούλιο των μαθητών του σχολείου.

Το 15μελές συνεδρίασε την προηγούμενη βδομάδα και πήρε πρωτοβουλία να εκδώσει σχολική εφημερίδα (όρισε μάλιστα και συντακτική επιτροπή) ώστε όλοι οι μαθητές να εκφράζουν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα ταλέντα τους και να δώσουν ζωντάνια στο σχολείο τους.

Παράλληλα, οι μαθητές συζήτησαν για πρόβλημα των σχολικών καθαριστριών που παραμένουν απλήρωτες από την αρχή της σχολικής χρονιάς και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Μίλησαν για το ρόλο των διευθυντών των σχολείων που δηλώνουν αναρμόδιοι για το θέμα, αλλά και για το ρόλο όλων εκείνων που στήριξαν τον «Καλλικράτη» και που συνεχίζουν να στηρίζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ που τσακίζουν τους εργαζόμενους. Αποφάσισαν δε, να ξανασυνεδριάσουν για να πάρουν πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να αποφασίσουν δράσεις στήριξης του αγώνα των καθαριστριών.

Εκδήλωση για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Εκδήλωση με θέμα την Ανώτατη Εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση και τις θέσεις του ΚΚΕ διοργανώνει η ΚΝΕ, την Παρασκευή 21 Φλεβάρη, στη Σάμο. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην Aίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Καρλοβάσου και θα μιλήσουν ο Ν. Σταματόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Ν. Παπαλεξίου, Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Μαθηματικού και στέλεχος του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ΕΠΟΝ

- Η Τομεακή Οργάνωση Κέντρου Αττικής της ΚΝΕ και το παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, διοργανώνουν εκδήλωση-αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ, με τίτλο «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», την Παρασκευή 21 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Γαλατσίου.

- Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ, με αφορμή τα 71 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, διοργανώνει, την Κυριακή 23 Φλεβάρη, ιστορικό περίπατο στο μαρτυρικό χωριό του Διστόμου και στον τόπο εκτελέσεων του Καρακόλιθου. Οι εκδηλώσεις στο Δίστομο θα ξεκινήσουν στις 11 π.μ. και ολόκληρο το πρόγραμμα του περιπάτου έχει ως εξής: Στάση στον Καρακόλιθο, αναφορά στα ιστορικά γεγονότα. Προβoλή DVD - χρονικού της σφαγής του Διστόμου και ξενάγηση στο Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού. Απαγγελίες ποιημάτων και μουσικό πρόγραμμα από τις καλλιτεχνικές ομάδες της ΚΝΕ, αφιερωμένα στα 71 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ. Ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ. Πορεία προς το Μαυσωλείο.

ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Δέσμευση ότι θα παραμείνει το Πολιτιστικό Κέντρο

Τη δέσμευση ότι «παγώνει» η διαδικασία διοικητικής αποβολής για το Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων απέσπασε από τον υπουργό Αμυνας το ΚΚΕ, μετά από παρέμβασή της βουλευτού του Λ. Κανέλλη.

Οι χώροι που στεγάζεται σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ευελπίδων εξυπηρετούν βασικές υπηρεσίες άθλησης και πολιτισμού για χιλιάδες κατοίκους στις περιοχές Γκύζη, Πολύγωνο, Κυψέλη αλλά και για τους μαθητές του 38ου Γυμνασίου και 38ου Λυκείου Αθηνών που στεγάζονται εκεί και δε διαθέτουν δικές τους αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και γυμναστήριο.

Φορείς της περιοχής έχουν καταγγείλει και αντιδράσει στους σχεδιασμούς να φύγει το Κέντρο από το χώρο - ο οποίος ανήκει στην υπηρεσία ΤΕΘΑ του στρατού και έχει μισθωθεί στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Αθήνας - και να ενοικιαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στερώντας από τους κατοίκους και τους μαθητές μία απαραίτητη «ανάσα». Οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων και η Ενωση Γονέων όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενώ ζήτησαν και από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να παρέμβουν για την επίλυση του ζητήματος προς όφελος των κατοίκων και των μαθητών.

Τα αιτήματα των φορέων μετέφερε και η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη στον υπουργό ΥΕΘΑ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε να «παγώσει» τη διαδικασία της διοικητικής αποβολής και να συνεχίσει να ισχύει το καθεστώς του Πολιτιστικού Κέντρου της Ευελπίδων και του Σχολικού Συγκροτήματός ως έχει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ