ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΟΠΥΥ
Από το «λουκέτο» χάνονται 1,8 εκ. δωρεάν επισκέψεις το μήνα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση σε 100 από 330 των πολυιατρείων, σύμφωνα με καταγγελία των εργαζόμενων στον ΕΟΠΥΥ

Σε αύξηση κατά 30% των επισκέψεων ασθενών στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, στα Κέντρα Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα οδηγεί το «λουκέτο» στις 330 υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, 1,8 εκατομμύρια δωρεάν επισκέψεις το μήνα, μέχρι να επαναλειτουργήσουν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, μεταφέρονται στους παραπάνω παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία και το προσωπικό τους, θα αυξήσει την αναμονή και την ταλαιπωρία για τους ασθενείς, θα υποβαθμιστεί αντικειμενικά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, ενώ θα επιβαρυνθεί επιπλέον η τσέπη των ασθενών. Αντίστοιχα, θα επιδεινωθεί η κατάσταση στη συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Task Force για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το 30% των επισκέψεων (ή 21.450.000 για ΠΦΥ) γίνονται σε μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, κυρίως στα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ, στα οποία τώρα μπαίνει «λουκέτο» για έναν τουλάχιστον μήνα, ενώ παραμένει αμφίβολο αν θα ξαναλειτουργήσουν και με πόσο προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι, για να εξεταστεί στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ο ασθενής καταβάλλει το γνωστό «5ευρω» χαράτσι, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να καταβάλλει συμμετοχή 15%.

Η κατανομή των επισκέψεων

Από την ίδια έκθεση και άλλες πηγές, προκύπτουν και τα εξής:

  • Πάνω από 71,5 εκατομμύρια είναι η επισκέψεις στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα κάθε χρόνο. Αντιστοιχούν, δηλαδή, τέσσερις κατά κεφαλήν επισκέψεις το χρόνο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

-- Το 20% στο δημόσιο σύστημα υγείας (Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, Εξωτερικά Ιατρεία νοσοκομείων).

-- Το 30% από τις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή κυρίως απ' τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ.

-- Το 5% από αντίστοιχες υπηρεσίες εκτός ΕΟΠΥΥ και ΟΤΑ.

-- Το 45% από τον ιδιωτικό τομέα, με το 25% από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Συνολικά, υπηρεσίες ΠΦΥ παρέχονται:

-- Από πάνω από 201 Κέντρα Υγείας και άλλα 1.530 πολυδύναμα ή απλά ή ειδικά περιφερειακά-αγροτικά ιατρεία του δημόσιου συστήματος Υγείας, με 3.100 γιατρούς (περίπου το 50% είναι γενικοί ιατροί), 2.400 νοσηλευτές και 2.500 λοιπό προσωπικό.

-- Από 330 περίπου πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), με 9.000 περίπου προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό), εκ των οποίων οι 7.730 μπήκαν σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα από χτες. Σύμφωνα με χτεσινή καταγγελία του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής του ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον περιορισμό των παραπάνω πολυιατρείων μόνο σε 100 πανελλαδικά.

-- Από τα 132 ΤΕΙ και τα 85 ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων.

-- Από πάνω από 200 συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές μονάδες.

-- Από πάνω από 5.000 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς ειδικοτήτων (1/10 περίπου γενικοί ιατροί).

Αλλεπάλληλοι αποκλεισμοί ασθενών

Με τις μέχρι τώρα ανατροπές που έγιναν στην ΠΦΥ και τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ (1/1/2012), μειώθηκαν δραματικά οι επισκέψεις στα πολυιατρεία του Οργανισμού σε σχέση με τη λειτουργία τους όταν ήταν ακόμη στο ΙΚΑ.

Πριν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, στα πολυιατρεία του ΙΚΑ, και με κάλυψη για 5,5 εκ. ασφαλισμένους, γίνονταν 32 εκ. επισκέψεις. Τώρα, με κάλυψη 10,5 εκ. ασφαλισμένων, γίνονται μόλις 21,45 εκ. επισκέψεις. Υπήρξε, δηλαδή, μια μείωση 32,9%. Η μείωση οφείλεται στην υποχρηματοδότηση του Οργανισμού, τους περιορισμούς που μπαίνουν απ' το νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ αλλά και τη δραματική μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων. Ετσι, έξι στους δέκα αρρώστους ανέβαλαν ή τελικά δεν προσέφευγαν στις υπηρεσίες ΠΦΥ.

Την ίδια ώρα, η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 35,3% την περίοδο 2009-2013, επιβαρύνοντάς τα κι άλλο, αφού λειτουργούν υποχρηματοδοτούμενα και με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.


Συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις σε νοσοκομεία και δομές του ΕΟΠΥΥ

Λαϊκές Επιτροπές και άλλοι φορείς του Πειραιά βρέθηκαν χτες σε ΓΝ Νίκαιας, «Μεταξά» και «Τζάνειο»

Από την πορεία στους δρόμους της Αρτας
Από την πορεία στους δρόμους της Αρτας
Τα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία θα μεγαλώσουν κι άλλο, εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, που αναγκάζει χιλιάδες ασφαλισμένους να αναζητούν στα εξωτερικά ιατρεία υπηρεσίες ΠΦΥ. Αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που ανέδειξε η παρέμβαση Λαϊκών Επιτροπών και άλλων φορέων του Πειραιά στα Νοσοκομεία ΓΝ Νίκαιας, «Μεταξά» και «Τζάνειο», στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης για την Υγεία.

Στο ΓΝ Νίκαιας οι Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας και Κερατσινίου ενημέρωσαν ασθενείς κι εργαζόμενους για τα αιτήματά τους. Από παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα: Λείπουν τουλάχιστον 120 νοσηλευτές, σε κάθε εφημερία - μετά και το κλείσιμο νοσοκομείων το καλοκαίρι - από 1.200 ασθενείς προσέρχονται πάνω από 1.600 και πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια υπάρχουν ράντζα.

Οι λίστες αναμονής για ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία έχουν μεγαλώσει και το πρόβλημα οξύνεται με το κλείσιμο των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης λείπουν βασικά φάρμακα. Στη συνέχεια έγινε πορεία προς τη Νίκαια.

Στο «Τζάνειο» οι Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Πειραιά μοίρασαν ανακοινώσεις και συνομίλησαν για τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις τους με τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Στα Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου υπήρχε μια ουρά τουλάχιστον 150 ανθρώπων, γεγονός πρωτόγνωρο για το «Τζάνειο». Οπως ενημερώθηκαν οι Λαϊκές Επιτροπές, αυτό συμβαίνει εξαιτίας του κλεισίματος των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι έλεγαν πως από χτες ο ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ που ήταν στο νοσοκομείο για έγκριση αδειών, γυαλιών κ.ά., βγήκε σε διαθεσιμότητα και οι ασφαλισμένοι πρέπει να μεταβαίνουν στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ, στο Μαρούσι. Το ίδιο ισχύει και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Αντίστοιχα οξυμένα είναι τα προβλήματα στο Νοσοκομείο «Μεταξά».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι παρεμβάσεις από Λαϊκές Επιτροπές ενάντια στο κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Συγκεντρώσεις έγιναν έξω από τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ σε Καισαριανή, Βύρωνα, Ζωγράφου, Παγκράτι, Περιστέρι, Ηλιούπολη, Αγίους Αναργύρους και Αγ. Δημήτριο. Στη Σαλαμίνα, η Λαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε άνοιγμα των ταμείων του Κέντρου Υγείας για να μην πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα χαράτσια.

Στο Λαύριο έγιναν με επιτυχία η 4ωρη στάση εργασίας και η συγκέντρωση του ΕΚ Λαυρίου έξω από το Κέντρο Υγείας Λαυρίου. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων ΙΚΑ, Μανώλης Ραλάκης, και μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάλσαμος Συρίγος. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο Δημαρχείο. Συγκέντρωση έξω από τον «Οίκο Ναύτου» πραγματοποίησαν και χτες από νωρίς το πρωί ναυτεργάτες, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι του «Οίκου».

Στη Ρόδο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ έκαναν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου. Στην Αρτα διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης εργαζόμενοι και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Στην Κέρκυρα ύστερα από κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έγινε συγκέντρωση έξω από το πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, δημοψήφισμα για την Υγεία έγινε την Κυριακή 16/2 σε Πάρο και Αντίπαρο, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Φορέων των δυο νησιών, το οποίο έχει συσταθεί εδώ και δυο χρόνια με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας. Σε ποσοστό 99,34%, ο λαός κατέδειξε τη θέλησή του να συνεχίσει τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστικού, «στις κάλπες προσήλθαν 5.419 ψηφοφόροι, όταν στις τελευταίες εθνικές εκλογές πήραν μέρος 7.200 άτομα». Για τις 26 Φλεβάρη έχει κηρυχτεί απεργία στα δυο νησιά για τα ζητήματα της Υγείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ