ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΠ
Ομόφωνο ψήφισμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ΕΓΣΣΕ

Σχετική επιστολή έχει στείλει στη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ

Το 33ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που κατέθεσαν οι δυνάμεις της ΔΕΣΚ, με το οποίο καλείται η ΓΣΕΕ να συνεδριάσει στις 22 Φλεβάρη, για να καθοριστούν άμεσα πρακτικά μέτρα για τη διεκδίκηση Εθνικής ΓΣΣΕ, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία και για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή με επιστολή τους προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ζητούσαν να καθοριστούν άμεσα πρακτικά μέτρα για τη διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, αλλά και για τη συνέχιση του αγώνα.

Στην επιστολή τους προς την ΕΕ της ΓΣΕΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημείωναν:

«Η ΔΑΣ και οι δυνάμεις που ΠΑΜΕ ζητούν, χωρίς καμία καθυστέρηση, τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ στις 22 Φλεβάρη, για να καθοριστούν άμεσα πρακτικά μέτρα για τη διεκδίκηση της ΕΓΣΣΕ, να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία και για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα.

Το ΠΑΜΕ ήδη έχει καταθέσει στο Γενικό Συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση και πλαίσιο για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ.

Μέσα στο 2013 λήγει η ΕΓΣΣΕ, καθώς και η ισχύς δεκάδων κλαδικών συμβάσεων. Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, για την κατάργηση των ΣΣΕ και την επιβολή ατομικών συμβάσεων, ανυπεράσπιστοι μπροστά στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Η πάλη για την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές συμβάσεις αποτελεί κεντρικό πρόβλημα, είναι μεγάλη αναμέτρηση.

Η ΕΓΣΣΕ αποκτά μεγαλύτερη ακόμη σημασία στις σημερινές συνθήκες, γιατί εκτός των άλλων, είναι η βάση για την υπογραφή των κλαδικών και άλλων συμβάσεων, ακόμη κι επιχειρησιακών.

Η εργατική τάξη δεν πρέπει να κάνει αποδεκτή την κατάργηση των ΣΣΕ, είτε με νόμο της κυβέρνησης, είτε με την εργοδοτική βία.

Αποτελεί κύριο αίτημα της εργατικής τάξης η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Απαίτησαν προστασία για άνεργους και εποχικούς εργαζόμενους

Από την παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη
Με κεντρικό αίτημα τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των εποχικών εργαζομένων κλαδικά συνδικάτα και εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία, προχώρησαν χτες σε συντονισμένες κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο είναι εκρηκτική καθώς οι εποχικοί εργαζόμενοι σπρώχνονται μαζικά στην εξαθλίωση, αφού η κυβέρνηση με τον αντεργατικό νόμο 3986/2011 περικόπτει δραστικά το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους, γιατί από 1/1/2013 αν οι εποχικοί εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια 450 ημέρες επιδότησης δε δικαιούνται το επίδομα ανεργίας, ενώ από 1/1/2014 οι ημέρες επιδότησης μειώνονται στις 400.

Στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς. Στην παρέμβαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλο, οι συνδικαλιστές στάθηκαν ιδιαίτερα στην κατάργηση του άρθρου στον αντεργατικό νόμο 3986/2011 που περικόπτει δραστικά το επίδομα ανεργίας των εποχικών εργαζομένων και την επαναφορά όλων των ειδικοτήτων του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ιδιαίτερα των γυναικών. Για το ζήτημα του επιδόματος στους εποχικούς ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα το εξετάσει και θα απαντήσει στις 4 του Μάρτη.

Η αντιπροσωπεία κατήγγειλε συνολικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι άνεργοι όσο και οι εργαζόμενοι από την επίθεση που έχουν εξαπολύσει σε βάρος τους κυβέρνηση και εργοδοσία. Είναι ενδεικτική η καταγγελία που έκαναν για τη «φρέσκια» απόλυση εργαζόμενης από ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας επειδή προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα της. Στην παρέμβαση και συνάντηση με τον υφυπουργό παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ και εργαζόμενος στον κλάδο Χρ. Κατσώτης.

Το συνδικάτο κατέθεσε στον υφυπουργό και σχετικό υπόμνημα με το οποίο απαιτεί:

 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους άνεργους - εποχικούς εργαζόμενους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας με παράλληλη κατάργηση του νόμου που το μειώνει και σε πολλές περιπτώσεις το καταργεί.
 • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους άνεργους. Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
 • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ 50%.
 • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Απαλλαγή από φορολογικά βάρη και χαράτσια.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής.
 • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
 • Επιδότηση ενοικίων και άμεση καταβολή του επιδόματος των παιδιών χωρίς προϋποθέσεις.
 • Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων.
 • Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη.

Μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στους ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης και Κατερίνης πραγματοποίησε και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Στην Κατερίνη, ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων από τα «Olympus Plaza». Αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν ακόμα σε Κέρκυρα, Αμαλιάδα, Ρόδο.

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πάνω από 1 εκατομμύριο καταγράφει και ο ΟΑΕΔ

Μόνο το 1/5 παίρνει το πενιχρό επίδομα

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον περασμένο Γενάρη. Ετσι τον πρώτο μήνα του 2013 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν το 1.025.954 άτομα από 946.920 τον αντίστοιχο μήνα του 2012, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν ακόμα 79.034 άνεργοι. Βεβαίως, ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος ακόμα και από αυτόν που εμφανίζεται στις λίστες του Οργανισμού. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων οι 196.167 δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία. Οι υπόλοιποι 829.787 άνεργοι δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία.

Από το σύνολο, επίσης, των ανέργων που αναζητούν εργασία μόνο 224.610 άτομα έλαβαν το επίδομα ανεργίας τον Γενάρη του 2013, ενώ το σύνολο των ανέργων που πληρώθηκαν το Γενάρη και συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης είναι μόλις 201.940 άτομα. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανέργων από τους αναζητούντες εργασία, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, βρίσκεται στην Αττική (36,02%), ενώ στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αντιστοιχεί το 19,44% των ανέργων.

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν εργασία τα 351.621 άτομα (ποσοστό 42,37%) είναι άνεργα από 12 μήνες και πάνω, ενώ οι υπόλοιποι 478.166 (ποσοστό 57,63%) είναι άνεργοι λιγότερο από 12 μήνες. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανέργων είναι στην ηλικιακή ομάδα 30 - 54 ετών (ποσοστό 64%). Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών αντιστοιχεί το 25,66% των ανέργων και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών το 10,34%.

Οι αναγγελίες πρόσληψης το Γενάρη ήταν 53.515, ενώ το σύνολο των απολύσεων, των λήξεων συμβάσεων εργασίας και των «οικειοθελών αποχωρήσεων» έφτασαν τις 71.022.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Αντί για απεργία ... 2ωρη στάση εργασίας

Σε ...2ωρη στάση εργασίας μετέτρεψαν την 24ωρη αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που βρίσκονται στην πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων «Η ΕΝΩΣΗ» της «Αλουμίνιον Ελλάδας» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ). Σε αυτήν την απόφαση συμφώνησαν και δύο συνδικαλιστές από την παράταξη της οποίας επικεφαλής είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάς.

Τα παραπάνω καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Βοιωτίας του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουν να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση και να ανατρέψουν την απόφαση της εργοδοτικής πλειοψηφίας και των συνεργατών της».

Την «κερκόπορτα» για να γίνει 2ωρη στάση εργασίας, την άνοιξαν οι δύο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Με το αιτιολογικό ότι δε βγαίνει τίποτα με μια 24ωρη, αλλά ότι χρειάζονται αγώνες διαρκείας, έδωσαν την ευκαιρία σε ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να προτείνουν 2ωρη στάση εργασίας, με την οποία συμφώνησαν κι αυτοί με τη σειρά τους.

Η Γραμματεία Βοιωτίας του ΠΑΜΕ σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της: «Γίνεται φανερό ότι το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να συνεχίσει να κουβαλάει στην πλάτη του τέτοιους συνδικαλιστές. Τα ηγετικά στελέχη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, στηρίζοντας χρόνια τώρα τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι συνυπεύθυνοι γιατί η κρίση βρήκε εν υπνώσει και απροετοίμαστο μεγάλο μέρος του κινήματος. Οσοι παρουσιάζονται σαν νέοι σωτήρες του κινήματος και βγαίνουν στα κεραμίδια ζητώντας απεργίες διαρκείας, πολιτικές απεργίες, κατηγορώντας το ταξικό κίνημα ότι δε στηρίζει αυτήν τη γραμμή, αλλά ψηφίζουν τα ίδια μαζί με τους προηγούμενους, υπονομεύουν ανοιχτά τους αγώνες».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org