ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ευθεία στοχοποίηση του εχθρού λαού

Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να τρομοκρατήσει το κίνημα μπροστά στη δίψα του κεφαλαίου για ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη

Να κλιμακώσει την τακτική της πυγμής κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος σχεδιάζει η κυβέρνηση και την ίδια στιγμή επιχειρεί να παραπλανήσει το λαό, με κορόνες για την καταπολέμηση της ανεργίας. Τη βούληση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την καταστολή για να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα και προαπαιτούμενα για το κεφάλαιο μέτρα, εξέφρασε ωμά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη «Realnews».

«Μερικοί, κάνουν ό,τι μπορούν για να μην συμβεί αυτό» (σ.σ. να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα), τονίζει και στοχοποιεί τους αγώνες του λαού, δηλώνοντας κυνικά: «Οταν κάθε μέρα έχουμε απεργίες, καταλήψεις δρόμων ή δημόσιων γραφείων, μπλοκάρει το κέντρο της πόλης ή οι εθνικοί δρόμοι και παραλύουν τα πάντα, τότε κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί "να βγει". Μερικοί επιδιώκουν ακριβώς αυτό. Αλλά δεν θα τους αφήσουμε».

Στην κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση νόμου που θα καταργεί ουσιαστικά το απεργιακό δικαίωμα. «Εχω υποχρέωση και θέλω να προστατέψω τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας», είναι η απάντηση στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη συζήτηση για το «συνδικαλιστικό νόμο», αναπαράγοντας τους γνωστούς συκοφαντικούς και άθλιους ισχυρισμούς ότι τάχα οι αγώνες των εργαζομένων «κλείνουν τις επιχειρήσεις» και «διώχνουν τις επενδύσεις».

Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα στους ξένους δανειστές και συμμάχους ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει απόλυτα τις δεσμεύσεις της, εφαρμόζοντας πλήρως τα άγρια μέτρα και τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν από κοινού συμφωνηθεί και δρομολογηθεί.

Στην προσπάθειά του να εξαπατήσει και υφαρπάξει τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων, ο πρωθυπουργός, από τη μια, μοιράζει κάλπικες διαβεβαιώσεις ότι δε θα μειωθεί περαιτέρω ο βασικός μισθός -«Βεβαίως και δεσμεύομαι. Ακόμη και ο Ολι Ρεν το είπε μόλις χθες» απαντά ανερυθρίαστα σε σχετική ερώτηση- και από την άλλη υπόσχεται επενδύσεις που θα φέρουν τάχα νέες θέσεις εργασίας. Ομως, το ιδεολόγημα αυτό είναι χρεοκοπημένο από χέρι, επειδή οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν από τις επενδύσεις των καπιταλιστών, θα είναι κακοπληρωμένες και ελάχιστες μπροστά στο μέγεθος της σημερινής ανεργίας.

Φούμαρα για τους χιλιάδες άνεργους

Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός επιμένει να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, λέγοντας ότι «με την ανεργία να πλησιάζει το 30%, βρισκόμαστε σε "πολεμικό συναγερμό". Πρέπει να προστατέψουμε θέσεις εργασίας, πρέπει να φέρουμε επενδύσεις για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Και ό,τι εμποδίζει αυτόν τον "πόλεμο" με την ανεργία, είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά». Την ίδια στιγμή που τα λέει αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσθέσει στις ατέλειωτες ουρές των εκατομμυρίων ανέργων άλλους 25.000 εργαζόμενους στο δημόσιο φέτος και άλλους τόσους το 2014. Η υποκρισία τους δεν έχει όρια.

Ο «πόλεμος κατά της ανεργίας», που προπαγανδίζει δημαγωγικά η κυβέρνηση, αποδείχτηκε ότι είναι φούμαρα και από τις δηλώσεις που έκαναν οι κυβερνητικοί εταίροι μετά τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, είπε ότι στη σύσκεψη «μιλήσαμε για ενδεχόμενες πολιτικές με έμφαση στην ανεργία», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα αλλά θα ληφθούν το συντομότερο δυνατόν.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν οι δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που άδραξαν την ευκαιρία να πουλήσουν εκ νέου «συμπάθεια» για τους ανέργους. Οι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης μοίρασαν για ακόμα μια φορά ανέξοδες υποσχέσεις για προγράμματα ανακούφισης των 400.000 οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, ενώ περίσσεψαν τα κάλπικα συνθήματα ότι «κανένας άνεργος δε θα μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Σκόπιμα γενικόλογος ήταν και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, δηλώνοντας μετά το πέρας της σύσκεψης ότι «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για θέματα του υπουργείου Εργασίας, για το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, για θέμα εξοικονομήσεων του υπουργείου και για δράσεις που αφορούν σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες».

Συγκεκριμένες αποφάσεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πάρθηκαν για τα προαπαιτούμενα μέτρα, όπως η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας που θα οδηγήσει στα πρόθυρα της απόλυσης 25.000 δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του χρόνου. Παρόλο που οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαβεβαίωσαν ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας φρόντισε να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά «επί του παρόντος δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα».

Εκβιάζει με τα ΕΣΠΑ

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και τα κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ για να εκβιάσει το λαό να σκύψει το κεφάλι στην εφαρμοζόμενη πολιτική. «Χρειάζεται ηρεμία στη χώρα και σκληρή δουλειά από όλους μας, για να τα απορροφήσουμε και να πιάσουν τόπο», δηλώνει με νόημα, επιβεβαιώνοντας ότι τα κονδύλια αυτά, που πάνε κατ' ευθείαν στις τσέπες των μονοπωλιακών ομίλων, αξιοποιούνται και ως επιπρόσθετη «θηλιά» στο λαιμό του λαού.

Ο πρωθυπουργός δίνει σαφές στίγμα και για τη νέα φορολογική «μεταρρύθμιση», δηλώνοντας ότι «η καλύτερη φορολογία είναι να παίρνεις λίγα από πολλούς», εννοώντας βέβαια τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακόμα και σε όσους βρίσκονται κάτω από τα στατιστικά όρια της απόλυτης φτώχειας, ακριβώς για να ενισχυθεί η φοροασυλία του κεφαλαίου.

Μιλώντας χτες το μεσημέρι σε εκδήλωση του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να ντύσει με πατριωτικό μανδύα τη στρατηγική που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας. «Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται νυχθημερόν για να σηκώσει ψηλά και πάλι την πατρίδα μας» αποφάνθηκε, χύνοντας ταυτόχρονα κροκοδείλια δάκρυα για «το απίστευτο ρεκόρ της ανεργίας των νέων, που φτάνει στο 60%».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΕΣΠΑ είναι για τις μεγαλοεπιχειρήσεις

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με το ΚΕΘΕΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις Σαμαρά για το ΕΣΠΑ, σημείωσε:

«Καλά, ο πρωθυπουργός είχε το ύφος του υπουργού Δημόσιας Τάξης, δημόσιας καταστολής, με τον τρόπο που είπε αυτά που είπε. Εν πάση περιπτώσει, εδώ ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει τα διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, πολλά πακέτα τα οποία δεν απέτρεψαν την κρίση και δεν έδωσαν μια ανάπτυξη η οποία έδωσε καρπούς για όλους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το ΕΣΠΑ θα το φάνε κυριολεκτικά οι μεγάλοι επιχειρηματίες και αν γίνει κάποια ανάπτυξη θα είναι αναιμική και κυρίως με τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας, με εργασιακή περιπλάνηση, με εναλλαγή μεταξύ ανεργίας και μισοεργασίας. Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το ΕΣΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής με θέμα το ΕΣΠΑ, ο Αντ. Σαμαράς απείλησε ότι «όσοι μπλοκάρουν δρόμους και επενδύσεις θα μας βρουν απέναντί τους» και ότι «πρέπει να σώσουμε θέσεις εργασίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν μπλοκάρουμε την οικονομία μας».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Με τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα, Τρίτη, και ώρα 2 μ.μ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση στην κοροϊδία η αυριανή απεργία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων και τις δηλώσεις για την ανεργία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης εμπαίζουν και προκαλούν τους ανέργους και ειδικά τους νέους. Αντί για μέτρα προστασίας τους η κυβέρνηση στέλνει σ' αυτούς χαράτσια και εξοντωτικούς φόρους και χρηματοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αξιοποιεί την ανεργία για να τσακίσει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και να καταδικάσει τους νέους σε μισθούς πείνας και σε ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς. Οι άνεργοι, οι νέοι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Φλεβάρη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, να δώσουν αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα».

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση εξαπατά και εκβιάζει

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά:

«Η "δέσμευση" των αστικών κομμάτων είναι συνώνυμη με την εξαπάτηση σε ό,τι αφορά στο λαό. Εκβιασμοί και απειλές είναι η απάντηση του πρωθυπουργού στη λαϊκή οικογένεια που τη βυθίζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση για να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Σε εκδήλωση της Αχτίδας Μεταφορών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στην εκδήλωση που οργανώνει η Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ, την Πέμπτη 21 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Η οικονομική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ