ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υποστηρίζουμε προγράμματα που οδηγούν σε σωματική και ψυχική απεξάρτηση

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Το σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά που επαναφέρει η κυβέρνηση, καθώς και τα προβλήματα του ΚΕΘΕΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ το πρωί του Σαββάτου.

Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και μετά το τέλος της η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Η τοποθέτησή μας απέναντι στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση είναι και καθαρή και σαφής. Υποστηρίζουμε τα προγράμματα, τα οποία οδηγούν στη σωματική και ψυχική απεξάρτηση. Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, τα στεγνά προγράμματα, έχουν δοκιμαστεί εδώ και 30 χρόνια και έχουν αποδειχτεί ότι πρέπει να είναι - κατά τη δική μας γνώμη και επιμένουμε σ' αυτό - η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης.

Βεβαίως και θεωρούμε ότι απέναντι στον χρήστη πρέπει να υπάρχει επιείκεια, γνωρίζοντας ότι στην ουσία είναι θύμα μιας ολόκληρης κατάστασης, αλλά η καλύτερη επιείκεια είναι ακριβώς να του δοθεί η δυνατότητα να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά, να επανενταχθεί κοινωνικά, να δουλέψει. Αυτή είναι η καλύτερη λύση και όχι βεβαίως η συντήρηση και η διά βίου υποκατάσταση με μεθαδόνες ή με οτιδήποτε άλλο.

Θα υποστηρίξουμε, επίσης, την επέκταση και τη στήριξη των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές, γιατί αυτό θα οδηγήσει στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ οποιαδήποτε άλλη λύση, κατά τη γνώμη μας, θα οδηγήσει ανθρώπους, και όταν αποφυλακισθούν, στην επανάληψη των γνωστών φαινομένων που ξέρουμε: Οι χρήστες οδηγούνται να γίνονται βαποράκια, όργανα των εμπόρων ναρκωτικών είτε οδηγούνται στην κοινωνική εγκληματικότητα κάτω από την πίεση της δόσης».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος δήλωσε: «Ενημερώσαμε την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ και τις θέσεις του για το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά. Σε μία περίοδο που η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στην κατάχρηση των ουσιών, νόμιμων ή παράνομων, περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, οικογένειες παραμελούνται, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση, είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι φορείς κοινωνικής φροντίδας.

Αυτό το σχέδιο νόμου θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στη φυλακή να επιλέξουν τη θεραπεία ως εναλλακτική της κράτησης. Αν, τελικά, ψηφιστεί το σχέδιο νόμου και δεν υπάρξουν αλλαγές - γιατί δυστυχώς γίνονται πολλές αλλαγές την τελευταία στιγμή - πιστεύουμε ότι κάποιοι μπορούν να φτάσουν σε θεραπευτική κοινότητα, να απεξαρτηθούν και να οδηγηθούν στην κοινωνική επανένταξη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα

Με γενικό τίτλο «Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα» και με κεντρικό άξονα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η Επιτροπή Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώνει από αυτή τη βδομάδα και μέχρι τις αρχές Μάρτη πολύμορφες εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 22 Φλεβάρη, στις 8.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου) προβάλλεται η ταινία «Η Πλεκτάνη» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Την Κυριακή 24 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ. στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, παρουσιάζεται αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τη νίκη στο Στάλινγκραντ με τίτλο«Γίνεται πόλεμος λαϊκός, γίνεται ιερός πόλεμος!». Θα παρουσιαστούν μέρη από την Ογδοη Συμφωνία του Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς και αποσπάσματα από το «Χρονικό της Αντρειοσύνης» του Σοβιετικού λογοτέχνη και δημοσιογράφου Ιλία Ερεμπουργκ.

Την ίδια μέρα, η θεατρική ομάδα «Αλέκα Παΐζη» παρουσιάζει το έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα», του Γεράσιμου Σταύρου, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης (Κώστα Βάρναλη 33), στις 7 μ.μ.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει το επόμενο διάστημα η Ο.Π. Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ξεκινώντας το Σάββατο 23 Φλεβάρη με την εκδήλωση των μαθητικών οργανώσεων Σταυρούπολης και Πολίχνης της ΚΝΕ με θέμα: «Οι επαναστάτες δεν φοράνε κουκούλα». Πρόκειται για αφιέρωμα στη ζωή και στη δράση του κομμουνιστή επαναστάτη Che Guevara που θα περιλαμβάνει ομιλίες, ποιήματα γραμμένα από μαθητές, θεατρικό από μαθητική θεατρική ομάδα και μουσικό αφιέρωμα από μουσικό μαθητικό συγκρότημα. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο Χ. Τσακίρης στην Σταυρούπολη.

Παράλληλα, η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει ιστορικούς περιπάτους για μαθητές, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν των 70 χρόνων από την ίδρυση της ηρωικής ΕΠΟΝ. Ιστορικοί περίπατοι θα γίνουν:

-- Θεσσαλονίκη, Σάββατο 23 Φλεβάρη, 11.30 π.μ., στην Πλατεία Τερψιθέας στην Ανω Πόλη.

-- Κατερίνη, Σάββατο 9 Μάρτη, 11 π.μ., στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

-- Στο Κιλκίς, Κυριακή 10 Μάρτη, 4 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

-- Στη Βέροια, Κυριακή 10 Μάρτη, 12.30 μ.μ., στο μνημείο των πεσόντων 1940-1945.

«Τέτοιο κόσμο θέλουμε κι εμείς»

Στο μεταξύ, συνεχίζονται κάθε Κυριακή, οι δραστηριότητες της ΚΝΕ για παιδιά, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Προχθές, οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν την ταινία «το κόκκινο μπαλόνι», που πραγματεύεται την ιδιαίτερη σχέση, τη φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σ' ένα μικρό αγοράκι και ένα κόκκινο μπαλόνι. Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από το ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των παιδιών, τι συμβαίνει σήμερα, αν δηλαδή όλα τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν σήμερα τα ίδια δικαιώματα και πώς μπορούν να έχουν ένα κόσμο που πραγματικά θα είναι όλοι ευτυχισμένοι.

Τα παιδιά συμμετείχαν, έκαναν ερωτήσεις, μετέφεραν εμπειρίες και προβληματίστηκαν. Ανάμεσα στα άλλα, η 10χρονη Αννα είπε: «Η μαμά μου είπε πως στη Σοβιετική Ενωση τα παιδιά πήγαιναν όλα σχολείο και διάλεγαν να κάνουν μουσική, θέατρο, χορό και άλλες δραστηριότητες. Τέτοιο κόσμο θέλουμε κι εμείς». Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωγράφισαν τον κόσμο που ονειρεύονται σε ένα μεγάλο χαρτόνι τοποθετώντας τα ανθρωπάκια που κατασκεύασαν και έγραψαν σε μεγάλα μπαλόνια για τις ανάγκες τους και τα όνειρα τους.

Την ερχόμενη Κυριακή τα παιδιά θα έχουν τη ευκαιρία να μάθουν για τα ατρόμητα Αετόπουλα και τα κατορθώματα τους. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων θα γίνει συζήτηση με γονείς και παιδιά πάνω στο βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής» «Τα παιδιά της Αθήνας» και θα παρουσιασθεί « Το κελάηδισμα της Τσίχλας», του Κ. Βάρναλη.

ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τους απλήρωτους έκτακτους εκπαιδευτικούς

Για τους εκατοντάδες απλήρωτους έκτακτους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Λάρισας, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Θ. Κωνσταντινίδης, Ελ. Γερασιμίδου και Γ. Λαμπρούλης σημειώνεται:

«Οι περίπου 600 έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Λάρισας (περί τους 300 στο κάθε ΤΕΙ) παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβρη του 2012, δηλαδή για ολόκληρο το χειμερινό εξάμηνο. Το γεγονός αυτό καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του παραρτήματος ΤΕΙ Καρδίτσας.

Επιπλέον, όμως, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την ιατροφαρμακευτική ασφάλισή τους, καθώς δεν έχουν καταβληθεί ούτε τα ένσημα γι' αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλιάριά τους και να μείνουν ανασφάλιστοι από τις 28 Φλεβάρη του 2013.

Ταυτόχρονα, έντονη είναι η ανησυχία τους, γιατί όπως φαίνεται το χειμερινό εξάμηνο, το οποίο τελειώνει στις 15 Φλεβάρη του 2013, θα παραταθεί, χωρίς όμως να διαφαίνεται και η παράλληλα παράταση των συμβάσεων. Ετσι, μέρος των εξετάσεων θα πραγματοποιηθεί από τους έκτακτους εκπαιδευτικούς, χωρίς να καλύπτονται από συμβάσεις.

Ολα τα παραπάνω μαζί με τα προϋπάρχοντα προβλήματα των μειωμένων ωρών διδασκαλίας από 35% έως και 50%, των καθυστερήσεων στην έναρξη των συμβάσεων, οι μετατάξεις και μειώσεις προσωπικού, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα, και με το σχέδιο "Αθηνά", που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα τα ΤΕΙ της χώρας, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Λάρισας.
  • Να καταβληθούν τα ένσημα για την περίοδο που εργάστηκαν.
  • Να καταργηθεί ο θεσμός του συμβασιούχου εκπαιδευτικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και να υπάρξει άμεση κάλυψη όλων των αναγκών της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα από την προκήρυξη θέσεων μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ