ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στο στόχαστρο εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ

Η πολιτική φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου στην άλλη άκρη της πολιτικής φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων

«Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που μας αφανίζει», διαδηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, απαιτώντας «την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο»
«Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που μας αφανίζει», διαδηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, απαιτώντας «την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο»
Προσαρμοσμένο στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, είναι το φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, που τιτλοφορείται «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Από τη μία, προσφέρει νέα απλόχερη στήριξη στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή κερδών στο 20% (από 24%) την πολύ μεγάλη μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών, την απαλλαγή από φόρο των εισαγόμενων κεφαλαίων από την ΕΕ, αλλά και διαγραφή μέρους των 24 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με την αιτιολογία ότι κρίνονται ως «μη εισπράξιμα». Πρόκειται για μέτρα που αποσκοπούν στο να διευκολύνουν και να στηρίξουν τις μεγάλες επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Από την άλλη, και με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση, πλήττει βαρύτατα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι, στις σημερινές συνθήκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να τους ξεζουμίσει φορολογικά, με τη θέσπιση μέτρων αστυνομικού - κατασταλτικού χαρακτήρα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου.

Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί προανακριτικές και ανακριτικές πράξεις.

Ισχύει το Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φόρου. Το αδίκημα της φοροδιαφυγής είναι διαρκές για μέχρι 20 μήνες σε περίπτωση πλημμελήματος και 5 χρόνια για κακουργηματικές πράξεις. Το αυτόφωρο ενεργοποιείται για μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, καθώς και για μη απόδοση η ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.

Για κακουργηματικές πράξεις, αυξάνεται η ποινή κάθειρξης από 10 σε 20 χρόνια, όπως και οι πλημμεληματικές πράξεις για μη πληρωμή βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σε περίπτωση δεύτερης ή περαιτέρω υποτροπής για πλημμεληματικές πράξεις φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να γίνει ανατροπή, ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Η μετατροπή γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ (από 3 ευρώ σήμερα) και ανώτατο ποσό τα 100 ευρώ.

Προκειμένου να κάνει αποτρεπτική την προσφυγή των φορολογουμένων στα διοικητικά δικαστήρια για επίλυση φορολογικών διαφορών, αυξάνει το ποσό προείσπραξης του αμφισβητούμενου κύριου και πρόσθετου φόρου στο 50% από 25% σήμερα.

  • Για καταστρατήγηση της έννοιας της αυτόφωρης διαδικασίας, μιλάει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, με αφορμή το νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», καθώς πλέον για τη φοροδιαφυγή σημαντικός δε θα είναι ο χρόνος τέλεσης, αλλά ο χρόνος ελέγχου. Επίσης, για το ίδιο θέμα ο ΔΣΑ αναφέρει πως ουσιαστικά επανέρχεται με άλλο τρόπο ο θεσμός της προσωπικής κράτησης για χρέη στο Δημόσιο, παρόλο που καταργήθηκε πρόσφατα με την υπ' αριθμό 1/2010 απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.
ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις γυναίκες στο ΔΣΕ

Αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στη Φλώρινα. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση αφιερωμένη στη συμμετοχή των γυναικών στον ένοπλο λαϊκό αγώνα μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και βιβλίων για τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εχουν κηρύξει πόλεμο στα λαϊκά στρώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το φορολογικό νομοσχέδιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση κηρύσσει ανελέητο πόλεμο κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς επιχειρηματίες και εμπόρους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν και αδυνατούν να πληρώσουν την ήδη βαριά φορολογία, την ίδια στιγμή που αυξάνει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αντίθεση με τα λαϊκά στρώματα, που φορτώνονται με νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη μέσω των αυξήσεων του ΦΠΑ, των άμεσων φόρων, το χαράτσι της περαίωσης και ενώ οι μισθοί και το εισόδημά τους μειώνονται δραστικά, παρέχει νέα προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματίες:

  • Σε αυτούς που έχουν συσσωρεύσει τεράστια κεφάλαια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μειώνει ακόμα περισσότερο το συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους από το 24% στο 20%.
  • Η κυβέρνηση, παρά τις παραπλανητικές εξαγγελίες της, δε φορολογεί ούτε και τα διανεμόμενα κέρδη με 45%, αλλά με 20% και 25%.
  • Κανέναν απολύτως φόρο δε θα καταβάλει το εισαγόμενο κεφάλαιο από Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες, καθώς και αυτό που αφορά στην επενδυτική δραστηριότητα.
  • Στο πλαίσιο του φαστ - τρακ θα επιβραβεύεται επιπλέον και με την εκχώρηση φιλέτων γης, υποδομών, ορυκτού πλούτου και επιχειρήσεων που ανήκουν ακόμα στο Δημόσιο.

Η αυστηροποίηση των ποινών και η δημιουργία νέων μηχανισμών κατά της φοροδιαφυγής θα στραφούν κυρίως εναντίον των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών. Αυτοί θα είναι τα θύματα του πιο ωμού εκβιασμού. Παραδείγματος χάρη για να προσφύγει κάποιος στα δικαστήρια κατά των ποινών και των επιβαλλόμενων προστίμων, πρέπει πρώτα να καταβάλει το 50% του συνολικού ποσού της καταλογιζόμενης οφειλής συμπεριλαμβανομένου και του προστίμου.

Αυτή η προκλητική στήριξη της ενίσχυσης και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επιχειρηματιών και αγροτών, έχει την απόλυτη στήριξη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου δεν πρέπει να ανεχτούν να υποβληθούν σε νέες άγριες θυσίες για να βρουν διέξοδο προς την υψηλή κερδοφορία τα τεράστια κεφάλαια που έχουν αποσπάσει από τη δική τους ληστεία οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου είναι αδιέξοδος και επικίνδυνος για το λαό.

Λαϊκή οργανωμένη ανυπακοή και συμμαχία για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ».

Συνάντηση με φορείς του Αθλητισμού

Συνάντηση με φορείς και εκπροσώπους του Αθλητισμού θα έχει τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του Κόμματος έχουν απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στη συγκεκριμένη συνάντηση σε πολλούς φορείς του χώρου. Η συνάντηση γίνεται με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, που δημιουργούν ανησυχία σε όλο τον αθλητικό κόσμο. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει και άλλες περικοπές στο όνομα της κρίσης. Ταυτόχρονα, το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της στη σωματική άσκηση δέχεται επίθεση σε όλα τα επίπεδα, από το σχολικό αθλητισμό και την άθληση στη γειτονιά, μέχρι τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου.

Πλατιά εξόρμηση από την ΚΟΑ του ΚΚΕ

Με θέμα «Οργανωμένη, ταξική, μαζική ανυπακοή - απειθαρχία. Εργατική λαϊκή εξουσία, ο σοσιαλισμός απάντηση στην καπιταλιστική κρίση», η Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και ο αντίστοιχος τομέας της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτική εξόρμηση - συζήτηση - αγωνιστική δράση με τους εργαζόμενους και τη νεολαία των Δυτικών Συνοικιών. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Κυριακή 20 Φλεβάρη
  • Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (πλατεία Ανάκασας) θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση σε καφενείο στην περιοχή «Νησάκι» στην Πετρούπολη, θα μιλήσει η Σταυρούλα Τσίτσου, μέλος της ΑΕ της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ.
  • Στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση σε καφενείο στην Παλατιανή (οδός Θεοδώρας) στο Ιλιον, θα μιλήσει ο Γρηγόρης Ρήγας, μέλος της ΑΕ της Δυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ.
Σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Περιοδείες προγραμματίζει και η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας σε χώρους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. προγραμματίζεται περιοδεία στην Ιατρική και την Οδοντιατρική Σχολή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ