ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα η κινητοποίηση των αγροτών

Στη ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας στις 11 το πρωί

Μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος στήνουν σήμερα το πρωί οι αγροτοκτηνοτρόφοι Αρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας μέσα από την αγροτική κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στη ζεύξη Ακτίου Πρέβεζας στις 11 π.μ. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι κατεβαίνουν στο δρόμο ενάντια στα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν και αφορούν τις εξευτελιστικές τιμές διάθεσης των προϊόντων που σε συνδυασμό με αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγούν στην εγκατάλειψη, την ερήμωση και το μαρασμό της υπαίθρου. Την κατάσταση αυτή βιώνουν εσπεριδοκαλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, ελαιοπαραγωγοί, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί όλων των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα.. Στο επίκεντρο των αιτημάτων τους βρίσκονται:

  • Τιμές στα προϊόντα και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με χτύπημα της εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων και κατάργηση των κρατικών «χαρατσιών».
  • Αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο, με δημόσια Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, πολιτιστική και αθλητική δημιουργία, με έργα υποδομής που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Σε ανακοίνωσή της η τοπική γραμματεία της ΠΑΣΥ στην Αιτωλοακαρνανία υπογραμμίζει πως η μάχη αυτή δεν αφορά μόνο στην επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ξεκληρίζεται από την ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Γιατί, όλος ο λαός ενδιαφέρεται να έχει φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα και οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να τα εξασφαλίσουν, με άλλο όμως τρόπο οργάνωσης της παραγωγής που συμφέρει τους εργαζόμενους και την αγροτιά. Ολος ο λαός ενδιαφέρεται να υπάρχουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι για να μην ερημώνουν τα χωριά και να «νεκρώνει» η ύπαιθρος. Ολος ο λαός ενδιαφέρεται να μη μεγαλώνουν κι άλλο οι «ουρές της ανεργίας» στις πόλεις, από ξεκληρισμένους μικρομεσαίους αγρότες.

«Ο αγώνας, καταλήγει, χρειάζεται να είναι κοινός με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Προβάλλει η ανάγκη συγκρότησης ενός πανίσχυρου, κοινού, λαϊκού μετώπου, που θα σταθεί απέναντι από το "μέτωπο" των μονοπωλίων και θα συγκρουστεί μαζί του. Για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, που θα προωθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που συμφέρει το λαό και όχι τα μονοπώλια».


ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ)
Χρηματοδοτούν την ... «απασχολησιμότητα»

Σε μία αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση επιδόθηκαν χτες στην Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αφορμή Επερώτηση της ΝΔ για την αξιοποίηση των κονδυλίων του λεγόμενου Εθνικού Στρατηγικού Προγράμματος Αναφοράς (ΕΣΠΑ), κονδύλια στήριξης των επιχειρηματιών, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την προηγούμενη κυβέρνηση για ανικανότητα και έλλειψη υποδομών στην διαχείριση των κονδυλίων ενώ οι βουλευτές της ΝΔ μίλησαν για προχειρότητα και καθυστερήσεις στην διάθεση των χρημάτων.

Αυταπάτη χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, την άποψη με βάση την οποία μπορούν τέτοιου είδους προγράμματα να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο, άρρηκτα δεμένο με το υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα, όπως η ανεργία τονίζοντας ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην υλοποίηση των πολιτικών που εκπορεύονται από την ΕΕ.

«Η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα» τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής επισημαίνοντας πως «ο καπιταλισμός αξιοποιεί την ανεργία για να ρίχνει την τιμή της εργατικής δύναμης, για να μειώνει τα έσοδα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για να χειροτερεύει συνεχώς τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν η ανεργία και τα προβλήματα των ανέργων μέσω παρεμβάσεων του υπουργείου και με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Αναφερόμενος στους στόχους των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι επιδιώκει σύμφωνα με τις διακηρύξεις «να ενισχύσει την προσαρμοστικότητα εργαζομένων-επιχειρήσεων. Να προσαρμοστούν στην "απασχολησιμότητα", στα μειωμένα ωράρια και στις μειωμένες αμοιβές, στην απλήρωτη υπερωριακή εργασία, στη συνταξιοδότηση στα 67 τους χρόνια». Επίσης πρόσθεσε ότι «το επιχειρησιακό σχέδιο μιλάει για απασχόληση, δεν μιλάει για εργασία και το πρόβλημα παίρνει άλλες διαστάσεις γιατί υπάρχει γενικότερη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου». Τέλος - είπε ο Σπ. Χαλβατζής - «λέει ότι θέλει να προωθήσει την κοινωνική συνοχή. Για ποια κοινωνική συνοχή μιλάει και μιλάτε; Οταν το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει και συνθλίβει όπου μπορεί την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ποιος τολμά να μιλά για κοινωνική συνοχή; Κοινωνική συνοχή για σας είναι η υποταγή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματιών». Συνολικά σημείωσε ότι αυτό που οξύνει σήμερα την ανεργία «είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης την οποία υποστηρίζετε και εφαρμόζετε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πολιτική που στηρίζει και ο ΛΑ.Ο.Σ. που ψήφισε το Μνημόνιο, καθώς και η Δημοκρατική Συμμαχία».

Για την ανεργία «η βασική αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι η χώρα είναι σε μια βαθιά κρίση και ύφεση. Οταν υπάρχει ύφεση σε μια χώρα, υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ λέγοντας ότι «τα χρήματα του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ χρησιμοποιήθηκαν, για να εξυπηρετήσουν πελατειακές ανάγκες της περιόδου μέσα από τα προγράμματα stage».


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ζητά εκτίναξη της εγγυημένης τιμής γεωθερμίας

Μια ακόμη «χειρονομία» προς τους ιδιώτες εκμεταλλευτές του φυσικού πλούτου

Αύξηση της υφιστάμενης ελάχιστης εγγυημένης τιμής, για την παραγωγή ηλεκτρισμού από γεωθερμία, κατά 50% επιδιώκει ουσιαστικά η κυβέρνηση, ζητώντας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τις «απόψεις» της για το αν έτσι θα καταστεί «περισσότερο βιώσιμη και αποτελεσματική» η επένδυση στο συγκεκριμένο τομέα! Η νέα προκλητική κίνηση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - του οποίου ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης έστειλε στη ΡΑΕ τη σχετική επιστολή - προς όφελος των μεγάλων ενεργειακών επιχειρηματιών, γίνεται την περίοδο που έχει προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την εκμίσθωση 4 μη ερευνημένων περιοχών της χώρας, στο Δέλτα του Νέστου, στο Δέλτα του Εβρου, στη Σαμοθράκη και στη νότια Χίο, με καταληκτική ημερομηνία 16 του Μάρτη.

Ο υφυπουργός ζητά να εξεταστεί η αύξηση της ελάχιστης τιμής από τα 90,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά και την πρόβλεψη ενός «μπόνους» επιπλέον 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην περίπτωση Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Οι τιμές αφορούν τα γεωθερμικά ρευστά άνω των 90 βαθμών Κελσίου.

Η δικαιολογία που επικαλείται το υπουργείο για την εκτίναξη της ελάχιστης τιμής διατυπώνεται ως εξής: «η παραγωγή ηλεκτρισμού από γεωθερμική ενέργεια είναι, για την Ελλάδα, ένα καινούργιο πεδίο προσέλκυσης επενδυτών. Η έρευνα και η ανάπτυξη ενός γεωθερμικού πεδίου χαρακτηρίζεται από υψηλό γεωλογικό ρίσκο, μεγάλο κόστος όρυξης και συντήρησης γεωτρήσεων».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι ο παράγοντας που αυξάνει το κόστος της εξόρυξης είναι η μεγάλη ζήτηση του ανάλογου εξοπλισμού, όσο επεκτείνονται οι εκμεταλλεύσεις της γεωθερμίας στην Ευρώπη και στον κόσμο! Η διαπίστωση είναι ενδεικτική, για το πως το εκμεταλλευτικό σύστημα επιβαρύνει τεχνητά και για την επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους, τα παραγωγικά κόστη που μετακυλίονται στις πλάτες των λαών. Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πλούσια σε γεωθερμικά πεδία, που η εκμετάλλευσή τους γίνεται όλο και πιο ελκυστική καθώς το πετρέλαιο ακριβαίνει. Παρ' ότι αυτές θεωρούνται ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του κλάδου, οι «επενδυτές» πιέζουν για αύξηση των εγγυημένων τιμών πώλησης



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ