ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018
Ψηφίζεται απόψε φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ολοκληρώνεται σήμερα κοντά στα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προδιαγράφει νέα σφαγή στο λεηλατημένο εργατικό εισόδημα και στις λαϊκές ανάγκες για λογαριασμό του κεφαλαίου, που ζητά ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα.

Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε εκμεταλλευτικό σύστημα

«Ανάκαμψη του καπιταλισμού δεν γίνεται αν δεν παρθούν μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού», ανέφερε στη χτεσινή τέταρτη μέρα της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, να εξασφαλίσει όλα όσα χρειάζεται το κεφάλαιο για να ανακάμψει: Από το παραπέρα πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, μέχρι το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, για το οποίο έκανε καθαρό ότι είναι «αιτία πολέμου» για το ΚΚΕ και την εργατική τάξη.

Οσο για την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, επισήμανε ότι «αυτό που επιχειρείται είναι να εγκλωβιστεί ο λαός, να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια που είναι πολύ μεγάλη, εντός των τειχών, να είναι μετακινούμενη μέσα στο σύστημα και στο πλαστό δίλημμα ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ομως η βαρβαρότητα θα παραμένει», ώστε ο λαός «να μη δει τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το καπιταλιστικό σύστημα, η εξουσία των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, που εκμεταλλεύεται τον πλούτο που παράγει ο λαός ακόμα και με αίμα».

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες «ξεπλύματος» του καπιταλιστικού συστήματος, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου αποδείχθηκε πως έχουν τις ίδιες «αξίες» και «ιδανικά».

Κατήγγειλε το θράσος της κυβέρνησης, που ισχυρίζεται πως έχει ταξική πολιτική υπέρ των αδυνάτων και την ίδια ώρα στον προϋπολογισμό προβλέπονται η αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αύξηση των έμμεσων φόρων, η μείωση της δαπάνης για ασφάλιση και περίθαλψη κ.ο.κ., ενώ για το μεγάλο κεφάλαιο η κυβέρνηση προωθεί μείωση του συντελεστή φορολογίας, «ζεστό» χρήμα και τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Κάλεσε το λαό να επιστρατεύσει τη πείρα του: «Τα έχει δει όλα, γι' αυτό μία είναι η λύση. Αγώνες, συσπείρωση, μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με ταξικό προσανατολισμό, να μη φοβηθεί, να βγει στο προσκήνιο, να στοχεύσει στην ανατροπή».

Τη θέση του ΚΚΕ να επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο είναι στην ανεργία ανέδειξε ο βουλευτής του Κόμματος Κώστας Στεργίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατήρησε τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι.

Ανέδειξε μέσα από στοιχεία τι προωθείται με τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει «με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων» και ότι «η "δίκαιη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεστε έχει δημιουργήσει κάτεργα στους χώρους δουλειάς, με χιλιάδες εργατικά ατυχήματα και δεκάδες νεκρούς».

Τόνισε ότι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που διαμόρφωσαν την εργασιακή κόλαση είναι σε ισχύ και η κυβέρνηση λέει «χοντρά ψέματα», την ώρα που στηρίζει τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και εισπράττει το θαυμασμό από τον ΣΕΒ, την ΕΕ και τον Αμερικανό πρέσβη. Ανέφερε ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει μαζί με την καταστολή, τα ΜΑΤ, τα χημικά και τις προληπτικές συλλήψεις εργαζομένων, όπως έγινε στα Γιάννενα.

11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
«Εθνικός στόχος» η ανάκαμψη του κεφαλαίου...

...και μαγειρέματα για τη διασφάλιση κυβερνητικών εναλλακτικών

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 11ο Συνέδριο της ΝΔ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να παρουσιάζει στις τοποθετήσεις του ως αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή του τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και των εργοδοτικών εισφορών, όντας «έτοιμοι», όπως είπε ότι είναι, για να ενισχύσουν την «υγιή επιχειρηματικότητα».

Εξάλλου, στην κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφάνισε τη ΝΔ ως «έτοιμο» να κυβερνήσει κόμμα, και ικανότερο να διαχειριστεί τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για περισσότερη κερδοφορία, λέγοντας πως «ξέρουμε τι χρειάζεται για να προσελκύσουμε επενδύσεις» και ότι «έχουμε σχέδιο. Εχουμε τη δύναμη. Μπορούμε καλύτερα», διότι, όπως είπε, «με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η χώρα έπιασε πάτο» και «η διακυβέρνησή τους προκάλεσε ανυπολόγιστη φθορά στη χώρα».

Εμφάνισε, δε, τις αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του ως «εθνικό στόχο», κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για «ψέματα, ανικανότητα και αλαζονεία», που «δηλητηριάζουν την κοινωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, προσπάθησε να παρουσιάσει τη ΝΔ ως «κόμμα που σπάει τα στεγανά» και που μπορεί και εκείνο να στρατεύσει λαϊκά στρώματα στους στόχους του κεφαλαίου, ενώ ψηλά στην επιχειρηματολογία του στο γιατί το κεφάλαιο να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν και η «ενότητα» που έχει διασφαλίσει στο εσωτερικό της με ταυτόχρονη «ανανέωση» που φέρνει στο στελεχιακό της δυναμικό.

Επίσης, στην προσπάθεια διασφάλισης σταθερών κυβερνητικών σχημάτων που με κορμό τη ΝΔ θα «τρέξουν» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ανοίγματα στους επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που παρακολούθησαν το συνέδριο, στο έδαφος των «κοινών αξιών», της στρατηγικής του κεφαλαίου που όλοι μαζί υπηρετούν.

Ενδεικτικά, απευθυνόμενος στην Φ. Γεννηματά, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν ο ιστορικός αντίπαλος της ΝΔ, όμως η εθνική ανάγκη μάς έφερε πλάι πλάι, συμμάχους απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου κράτησε τη χώρα στην ΕΕ και άνοιξε το δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Βάλαμε στην άκρη όσα μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν. Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορές, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις». Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι παρατήρησε πως «πολύ συχνά οι διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του Ποταμιού είναι "δυσδιάκριτες"».

Η δε Φ. Γεννηματά, χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΝΔ, υπεραμύνθηκε της ανάγκης για «εθνική συνεννόηση», που «δεν ταυτίζεται κατ' ανάγκη με κυβερνητικές συνεργασίες», αλλά «συνδυάζει την αναγκαία πολιτική σταθερότητα με την εξίσου επιτακτική ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Ο δε Στ. Θεοδωράκης, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι «ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συναινέσεις, από μεγάλες συμμαχίες». Ακόμα, ότι «εδώ που έχει φτάσει η χώρα οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και περιχαρακώσεις ικανοποιούν τους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων».

Να καταγραφεί, τέλος, γύρω από το συνέδριο της ΝΔ, η δήλωση που έκανε ο Κ. Καραμανλής ότι η ΝΔ «θα αναδείξει το σχέδιό της για την ανάταξη της χώρας, με προτεραιότητες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με τη συνταγματική αναθεώρηση, τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας, την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση». Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς, στην ομιλία του, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τον αδελφό της να γίνει ο καλύτερος πρωθυπουργός...

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο βουλευτής του, Γ. Λαμπρούλης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε πως «το ΚΚΕ έχει καθαρή στάση στην κριτική και στην κυβερνητική πολιτική και στα άλλα κόμματα», ενώ αναφερόμενος στην πολιτική για την ανάκαμψη του κεφαλαίου σημείωσε πως «οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας, που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακόμη κι αν επαληθευτούν σε ένα βαθμό, δε θα αφορούν καθόλου τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, την ανάκτηση όλων όσα έχασε ο λαός τα χρόνια της κρίσης, την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας». «Ως ΚΚΕ», συμπλήρωσε, «όχι μόνο διαφωνούμε, αλλά είμαστε στρατηγικοί αντίπαλοι αυτής της πολιτικής. Εδώ και χρόνια αναδείξαμε ότι αυτή η πολιτική, που υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, υλοποιήθηκε με τη βοήθεια των μνημονίων, αλλά όχι εξαιτίας των μνημονίων».

Πήραν απάντηση τα παραμύθια περί «καλού» καπιταλισμού

Να λανσάρει τη λογική του καλύτερου διαχειριστή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, προσπαθώντας να σχολιάσει την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

«Ο βασικός κορμός της ομιλίας σας είναι ότι ο καπιταλισμός είναι άδικος στη φύση του και άρα το μόνο που συζητάμε είναι η διαχείριση του ενός ή του άλλου, αυτού του συστήματος», ανέφερε, και άρχισε να παραθέτει ιστορικά παραδείγματα για να αποδείξει ότι υπάρχει τάχα και «καλή» διαχείριση του καπιταλισμού, ενώ επικαλέστηκε και την περίπτωση της Πορτογαλίας, «που βγήκε από το πρόγραμμα, τώρα έχει κυβέρνηση σοσιαλιστική που υποστηρίζεται από το ΚΚ Πορτογαλίας και αύξησε τον κατώτατο μισθό, επέστρεψε στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις» κ.ά., για να καταλήξει στο διά ταύτα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει «για να είναι πιο δυνατή η εργατική τάξη» στην Ευρωπαϊκή Ενωση!

Ο Θανάσης Παφίλης, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση, ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε που μας ενημερώσατε ότι ο καπιταλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και αδιέξοδος, ότι συγκεντρώνει τον πλούτο της κοινωνίας σε λίγα χέρια, ότι έχει χρεοκοπήσει ιστορικά ως κοινωνικό σύστημα, ότι δεν μπορεί να δώσει διέξοδο για το λαό (...) Στην ιστορική σας αναδρομή, ξεχάσατε μερικές παραμέτρους. Πρώτη, το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, τη Σοβιετική Ενωση και τις σοσιαλιστικές χώρες. Ασκούσαν, με τις κατακτήσεις που είχαν, μεγάλη πίεση και αναγκαζόταν ο καπιταλισμός να κάνει υποχωρήσεις. Δεύτερη, το ισχυρό κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα σε όλες τις χώρες του κόσμου, που υποχρέωνε τον καπιταλισμό να κάνει υποχωρήσεις, ενώ σήμερα η έλλειψή του τον έχει απελευθερώσει τελείως. Και τρίτον, επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε εμείς και μας λοιδορούσατε οι διάφοροι οπορτουνιστές, σοσιαλδημοκράτες κ.λπ., ότι οι όποιες κατακτήσεις της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό είναι προσωρινές και θα τις πάρει πίσω μέσα σε μία νύχτα. Ποιος δικαιώθηκε;».

Οσο για την Πορτογαλία, σημείωσε την «εκπληκτική επιτυχία 0,88% αύξηση των μισθών», ενώ για τα περί επενδύσεων τόνισε ότι «βεβαίως, και εδώ θα γίνουν επενδύσεις. Είπε κανείς ότι δεν θα γίνουν; Οι θυσίες του λαού θα πάνε σε συγκεκριμένους κεφαλαιοκράτες για να κερδίσουν και θα δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας που θα είναι σχέσεις γαλέρας, και ήδη υπάρχουν. Αυτή είναι η διέξοδος για τους εργαζόμενους; Αυτά θα πούμε σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, που τους ανήκει και δεν χρειάζονται σήμερα τους καπιταλιστές γιατί η κοινωνία είναι ώριμη για να περάσει σε ένα άλλο σύστημα;...». «Εδώ είναι η διαφορά μας, εμείς τους λέμε αυτό, εσείς τους λέτε ότι γιατρεύεται ο καπιταλισμός», σημείωσε ο Θ. Παφίλης.

Φανερά στριμωγμένος, ο Ευκλ. Τσακαλώτος επανήλθε «κραδαίνοντας» το σκιάχτρο του φασισμού και λέγοντας ότι «όταν φτάνει ο καπιταλισμός σε αυτή την περίπτωση, ιστορικά έχουμε δει λύσεις που πιο πολύ πλήρωσε η εργατική τάξη και εννοώ τον φασισμό, το ρατσισμό και τον πόλεμο». Για να πάρει και εδώ την απάντηση που έπρεπε από τον Θ. Παφίλη: «Η σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία, όπου αναπτύχθηκε ο φασισμός, έπαιξε τον πιο βρώμικο ρόλο»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ