ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εντείνονται οι πιέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια

Από προηγούμενη συνάντηση της Φ. Μογκερίνι με τους πρωθυπουργούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι στην ΕΕ
Από προηγούμενη συνάντηση της Φ. Μογκερίνι με τους πρωθυπουργούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι στην ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Οι προοπτικές ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και η «Στρατηγική της ΕΕ» για την περιοχή, που αναμένεται να ανακοινώσει τον ερχόμενο Φλεβάρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητήθηκαν χτες βράδυ στις Βρυξέλλες σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε στους ηγέτες έξι δυτικοβαλκανικών χωρών η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε ανακοίνωση εκπροσώπου της ΕΕ, τονίζεται ότι η τελευταία «έχει αφοσιωθεί» στο στόχο ενίσχυσης της διεύρυνσης με χώρες της περιοχής, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα «για να σημειωθεί μη αναστρέψιμη πρόοδος» στη διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ.

Η συνάντηση της Μογκερίνι με τους ηγέτες Σερβίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Κοσσυφοπεδίου είναι η έκτη κατά σειρά που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου», την οποία ξεκίνησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την ενταξιακή διαδικασία χωρών της περιοχής, με φόντο τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ΗΠΑ, που θέλουν και ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει πάντως να παρατηρήσει κανείς ότι το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκίνησε στη Μόσχα διήμερη επίσημη επίσκεψη. Σήμερα, μάλιστα, ο Βούτσιτς αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσουν θέματα πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής - τεχνολογικής συνεργασίας, καθώς και στον τομέα της Ενέργειας, καθώς η Σερβία καλύπτει όλες τις ενεργειακές της ανάγκες με εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Επιπλέον, το δείπνο της Μογκερίνι γίνεται τρεις μέρες αφότου συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή για πρώτη φορά επίσημα από κοινού οι κυβερνήσεις Αλβανίας και ΠΓΔΜ, στην αλβανική μεθοριακή νοτιοανατολική πόλη Πόγραδετς, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αλβανικής πλατφόρμας», που προβλέπει «ανοιχτά σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών με στόχο, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη κίνηση προσώπων και εμπορευμάτων.

Επεισόδια στα Τίρανα

Χτες, πάντως, πάνω από 3.000 διαδηλωτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση του διορισμού της προσωρινής γενικής εισαγγελέα, Αρτα Μάρκου, και προσπάθησαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο πετώντας φωτοβολίδες και δακρυγόνα. Τελικά απωθήθηκαν από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, αποτυγχάνοντας να εμποδίσουν την ψηφοφορία στη Βουλή, που επικύρωσε το διορισμό με τις 69 ψήφους κυβερνητικών βουλευτών και δύο αποχές. Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας το διορισμό της Μάρκου «συνταγματικό πραξικόπημα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ο αρχηγός του κεντροδεξιού «Δημοκρατικού Κόμματος», Λουλζίμ Μπασά, ισχυρίστηκε ότι οι χτεσινές κινητοποιήσεις είναι «η αρχή λαϊκού ξεσηκωμού» και ανήγγειλε συνέχεια μέσα στις πρώτες βδομάδες του Γενάρη. Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός της Μάρκου από τη Βουλή προκάλεσε την ικανοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, που σχολίασε ότι οι διαξιφισμοί κυβέρνησης - αντιπολίτευσης δείχνουν πως «επιτέλους εφαρμόζονται οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις».

Συνάντηση ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Πράγα

ΠΡΑΓΑ.--

Συνάντηση αντιδραστικών και εθνικιστικών κομμάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης έγινε το περασμένο Σάββατο στην Πράγα. Συμμετείχαν αστοί πολιτικοί του λεγόμενου ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος, που εκφράζει ένα τμήμα του κεφαλαίου. Ανάμεσά τους, το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο (FN), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV), η ιταλική Λίγκα του Βορρά, το βελγικό «Vlaams Belang, η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Τη διοργάνωση «φιλοξένησε» το τσεχικό Κόμμα Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας, του Τσεχο-ιαπωνα επιχειρηματία Τόμιο Οκαμούρα, δίνοντάς της τον τίτλο «Για μια Ευρώπη των εθνικών κρατών, χωρίς την ΕΕ». «Δεν είμαστε ξενοφοβικοί, είμαστε αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση», υποστήριξε η ηγέτιδα του FN, Μαρίν Λεπέν, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ «καταστροφική οργάνωση που οδηγεί την ήπειρό μας στη διάλυση», υποστηρίζοντας ότι η Ενωση «ψυχορραγεί» και εκφράζοντας την ελπίδα «να ανατρέψουμε την ΕΕ από μέσα». Ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επόμενες ευρωεκλογές και τόνισε: «Τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να απελευθερωθούν από τα δεσμά της ΕΕ». Ακόμα, η Λεπέν πρότεινε να προταχθεί ένα σχέδιο «εναλλακτικό» στην ΕΕ, με τον τίτλο «Ενωση των ευρωπαϊκών εθνών», με στόχο κάθε χώρα «να ανακτήσει την ελευθερία» της και τα «σύνορά» της.

Από αντίστοιχη οπτική, αυτή δηλαδή της υπεράσπισης μονοπωλιακών σχεδιασμών που δεν ευνοεί (ή δυσχεραίνει) η συμμετοχή στην ΕΕ, τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Για παράδειγμα, και ο ηγέτης του PVV, Γκερτ Βίλντερς, περιέγραψε την ΕΕ ως «υπαρξιακή απειλή» για τα ευρωπαϊκά έθνη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διερευνητικές συνομιλίες για «μεγάλο συνασπισμό»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την απόφαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) να διεξαγάγει διερευνητικές συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για σχηματισμό κυβέρνησης (μεγάλου συνασπισμού), ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος, Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Γενάρη με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο βδομάδες. Στις 14/1 έχει προγραμματιστεί συνέδριο του SPD, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για την έναρξη των επίσημων και συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων για σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού, οι οποίες θα καταλήξουν σε λεπτομερές κείμενο κυβερνητικής συνεργασίας. Αύριο, Τετάρτη, SPD και CDU/CSU θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα και τις θεματικές ενότητες των διερευνητικών συνομιλιών.

Η απόφαση του προεδρείου ήταν, σύμφωνα με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρεα Νάλες, ομόφωνη.

«Θέλουμε μια διαφορετική κουλτούρα διακυβέρνησης στη χώρα μας. Δεν θα συνεχιστεί η μέχρι τώρα πολιτική του μεγάλου συνασπισμού», σημείωσε ο Μ. Σουλτς. Ο ηγέτης του SPD έχει προτείνει 12μελή επιτροπή στελεχών του κόμματος που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

«Το υπουργείο Οικονομικών είναι ο στόχος», φέρεται να είπε ο Μ. Σουλτς, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Handelsblatt», χωρίς να αναφέρει τις πηγές της. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο αρμόδιος υπουργός μπορεί όχι μόνο να συνδιαμορφώνει δαπάνες άλλων υπουργείων και να δρομολογεί επενδυτικές πρωτοβουλίες, αλλά είναι αρμόδιος και για την ευρωπαϊκή πολιτική. Πρέπει να διαμορφωθεί μια «σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε χτες η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μετά από συνάντηση της ηγεσίας της CDU. «Οτιδήποτε άλλο δεν θα το θεωρούσαμε επιτυχία των διερευνητικών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε, και απέρριψε μια κυβέρνηση μειοψηφίας με «μεταβαλλόμενες πλειοψηφίες».

ΑΥΣΤΡΙΑ
Ορκίστηκε η νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση

ΒΙΕΝΝΗ.--

Εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας ορκίστηκε, χτες το πρωί, η νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος (OVP) και του Κόμματος Ελευθερίας (FPO). Μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων (οι εκλογές έγιναν στις 15 Οκτώβρη) ο επικεφαλής του «συντηρητικού» Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ορκίστηκε καγκελάριος και ο επικεφαλής του «ακροδεξιού» Κόμματος Ελευθερίας, Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, αντικαγκελάριος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλεξάντερ βαν ντε Μπέλεν. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές διαδήλωναν σε κεντρικούς δρόμους της Βιέννης και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ηρώων.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 8 υπουργούς του OVP και 6 υπουργούς του FPO. Τα δύο κόμματα είχαν ανακοινώσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων πως στόχος τους είναι «να επανέλθει η αυστριακή οικονομία στην κορυφή της ΕΕ» και γι' αυτόν το σκοπό η πολυσέλιδη κυβερνητική συμφωνία περιλαμβάνει πακέτο αντιλαϊκών μέτρων και περαιτέρω κίνητρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενδεικτικά:

Θεσμοθετείται εργάσιμος χρόνος έως και 12 ώρες τη μέρα, έως και 60 ώρες τη βδομάδα. Θα περιοριστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ειδικά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το «νέο επίδομα ανεργίας» της κυβέρνησης μειώνει το χρονικό διάστημα των παροχών και αυστηροποιεί τα κριτήρια για τους δικαιούχους. Η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να αντιστοιχηθεί πλήρως με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και να εστιάσει σε εξειδικευμένους εργάτες.

Μειώνεται η φορολογία των επιχειρηματικών κερδών με το επιχείρημα ότι «όλες οι γειτονικές χώρες έχουν ήδη χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από ό,τι η Αυστρία».

Στην εξωτερική πολιτική «σημείο αναφοράς της διεθνούς δράσης μας είναι τα συμφέροντα της Αυστρίας», δηλαδή η αναβάθμιση του αυστριακού κεφαλαίου. Πολύ συγκεκριμένα δηλώνεται στην κυβερνητική συμφωνία πως θα προωθηθεί «πολιτική ύφεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας», ενώ για την Ουκρανία διατυπώνεται «δέσμευση για εκτόνωση της σύγκρουσης». Με την Τουρκία πρέπει να υπάρξει «οριστική λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» και να αναζητηθούν νέοι όροι για τις «σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».

Εκτροχιασμός τρένου στο νότιο Σιάτλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. --

Αμαξοστοιχία του αμερικανικού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, Amtrak, εκτροχιάστηκε και έπεσε, χτες βράδυ, από γέφυρα σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο στην κομητεία Πιρς στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, κοντά στο νότιο Σιάτλ, προκαλώντας την κινητοποίηση των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις πρώτες δηλώσεις αστυνομικών αξιωματούχων, ανέφεραν τον τραυματισμό αρκετών ατόμων, μην αποκλείοντας ακόμη να υπάρχουν ανάμεσά τους και νεκροί.

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Διαδηλώσεις Κούρδων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.--

Κούρδοι διαδηλωτές πυρπόλησαν προχτές τα γραφεία των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς και της επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης έπειτα από το αεροπορικό εμπάργκο που επέβαλε στην αυτόνομη περιοχή η ιρακινή, ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK, του Μασούντ Μπαρζανί), της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (UPK, που ιδρύθηκε από τον Τζαλάλ Ταλαμπανί), του κόμματος Γκοράν (Goran), της Ισλαμικής Ενωσης και της Ισλαμικής Ομάδας καθώς και σε ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «Κάτω οι κλέφτες», «Θάνατος στον Μπαρζανί», «Κάτω η κυβέρνηση της διαφθοράς» ή ακόμη «Κάτω η κυβέρνηση που έχασε διαφιλονικούμενες περιοχές».

Ως γνωστόν, στις 25 Σεπτέμβρη, ο πρώην Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί οργάνωσε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρά την αντίθεση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης. Στο δημοψήφισμα το «ναι» επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά η Βαγδάτη ουδέποτε αναγνώρισε το αποτέλεσμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ