ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
«Λύνουν και δένουν» οι ΜΚΟ σε βάρος των προσφύγων

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού στο νησί και τους καταυλισμούς των προσφύγων

Από την περιοδεία του Ν. Σοφιανού στη Λέσβο
Από την περιοδεία του Ν. Σοφιανού στη Λέσβο
Την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο από τη δράση διαφόρων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» που αξιοποιούν το πρόβλημα των προσφύγων για μια σειρά άλλου είδους σκοπιμότητες, κατάγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που περιοδεύει αυτές τις μέρες στο νησί.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρέπει «να ξεκουμπιστούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» από τη Λέσβο και τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Κατήγγειλε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ με τη στάση τους και τις αποφάσεις που έχουν υπογράψει, έχουν νομιμοποιήσει τις ΜΚΟ και το δουλεμπόριο. Οι ΜΚΟ στη Λέσβο "λύνουν και δένουν", μοιράζοντας το νησί σε κομμάτια για τα οποία διαγκωνίζονται ξεπλένοντας χρήμα ενώ μεταξύ τους βρίσκονται και πράκτορες».

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ ζητά να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα μέσα από κρατικές δομές με προσλήψεις προσωπικού στην Τοπική Διοίκηση και επανέλαβε την πρόταση του Κόμματος για απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία προς τις χώρες προορισμού τους χωρίς τη μεσολάβηση δουλεμπόρων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Με αφορμή τα ζητήματα περίθαλψης των μεταναστών και προσφύγων, ο Νίκος Σοφιανός έκανε λόγο για υποκρισία της κυβέρνησης, όταν μιλάει για «αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων με ανθρωπισμό και βλέπουμε την εγκατάλειψη και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν αυτοί οι άνθρωποι».

Ανέφερε πως «πρόκειται για πολιτικό θράσος όταν ο κ. Τσίπρας ο οποίος δέχεται τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία με αφορμή το Μεταναστευτικό, να μιλά για μετατροπή της Ελλάδας σε "αποθήκη ψυχών" όταν ο ίδιος έχει υπογράψει τις αποφάσεις στην άτυπη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προ διμήνου, οι οποίες προβλέπουν τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής στα νησιά και την παραμονή 50.000 μεταναστών στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε ότι «ο αριθμός αυτός θα διογκωθεί πολύ σύντομα, καθώς τους τελευταίους δύο μήνες έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα μόλις 30 πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται 20.000 διαμερίσματα, ώστε να κρατούν εγκλωβισμένους στη χώρα μας όσους δεν θα κάνουν δεκτούς τα άλλα κράτη».

Κατά την περιοδεία του στο νησί, ο Νίκος Σοφιανός το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκε με τον Λιμενάρχη Λέσβου και τον διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και συζήτησε μαζί τους για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μίλησε σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρας «Στέλιος Παυλής».

Το πρωί της Παρασκευής, ο Νίκος Σοφιανός είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Λέσβου και τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε τους καταυλισμούς των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ.

ΧΩΡΟΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
Ελεγχοι και σε πολίτες της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα

Την ενίσχυση των ελέγχων και σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο και της απόφασης για αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν που έχει πάρει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, το οποίο είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβρη. Οι θέσεις της απασχόλησαν τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής) στις 17 και 18 Δεκέμβρη.

Ετσι, μαζί με την ολοκλήρωση του μητρώου επιβατών πτήσεων (το λεγόμενο PNR), η αντιδραστική συνθήκη Σένγκεν γίνεται αντιδραστικότερη, με ενίσχυση των υποχρεωτικών συστηματικών ελέγχων σε βάρος των πολιτών της ΕΕ, το φακέλωμα, με την ενίσχυση των βάσεων δεδομένων με βιομετρικά και άλλα στοιχεία. Οι έλεγχοι αυτοί θα είναι υποχρεωτικοί και κατά την έξοδο από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τη δέσμη μέτρων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, «η Επιτροπή προτείνει μια στοχευμένη τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, με τη θέσπιση υποχρεωτικών συστηματικών ελέγχων των πολιτών της ΕΕ στα εξωτερικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα. Θα καθιερωθούν υποχρεωτικοί έλεγχοι των πολιτών της ΕΕ με τη χρήση βάσεων δεδομένων, όπως το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS), η βάση δεδομένων της Ιντερπόλ για κλαπέντα και απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα και συναφή εθνικά συστήματα, για να εξακριβώνεται ότι τα πρόσωπα που αφικνούνται δε συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια. Επίσης, η πρόταση ενισχύει την ανάγκη να εξακριβώνονται τα βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία στα διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ, σε περίπτωση αμφιβολιών σχετικά με τη γνησιότητα του διαβατηρίου ή τη νομιμότητα του κατόχου. Οι έλεγχοι θα είναι πλέον υποχρεωτικοί και κατά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Υπενθυμίζεται πως στα συμπεράσματα της συνεδρίασης των υπουργών ήταν η άμεση εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, ανάμεσά τους και σε άτομα που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης. Επίσης, η αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου στα σύνορα των κρατών - μελών της Σένγκεν (ηλεκτρονική σύνδεση με τις σχετικές βάσεις δεδομένων της Interpol σε όλα τα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων, η διενέργεια συστηματικής εγγραφής, συλλογής δαχτυλικών αποτυπωμάτων, για πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα στη ζώνη Σένγκεν, είτε είναι μετανάστες, είτε αιτούνται διεθνούς προστασίας και ο συστηματικός έλεγχος ασφαλείας με τη χρήση σχετικών βάσεων δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το PNR έχει 34 πεδία του μητρώου επιβάτη. Ανάμεσά τους είναι η ημερομηνία κράτησης της πτήσης, η ημερομηνία της πτήσης, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός της θέσης, η διεύθυνση του επιβάτη, τα τηλέφωνα και τα e-mail του, κάθε μορφής πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής (αριθμός πιστωτικής κάρτας), πληροφορίες για τα «μίλια πτήσης» που έχει συγκεντρώσει, ο ταξιδιωτικός του πράκτορας, το αν πρόκειται για απλό ή μετ' επιστροφής εισιτήριο και η ημερομηνία έκδοσής του. Δηλαδή, πρόκειται για κανονική «ακτινογραφία» του επιβάτη. Τα στοιχεία συλλέγονται μέσα από το σύστημα κράτησης θέσεων των αεροπορικών εταιρειών. Πρόκειται, δηλαδή, για κανονικό φακέλωμα. Αλλωστε, με τη Συνθήκη Σένγκεν, συγκροτήθηκε μια τεράστια τράπεζα πληροφοριών με μερικές χιλιάδες τερματικά, στην οποία συγκεντρώνονται δεδομένα για τα πάντα, πρόσωπα και πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται πιο αυστηρός και άμεσος έλεγχος προσώπων στην επικράτεια των χωρών της Σένγκεν, τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες, με σκοπό τον περιορισμό της μετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου.

Χωρίς φιλοξενία μεγάλος αριθμός προσφύγων - μεταναστών

Εκτός χώρου φιλοξενίας Ελληνικού παραμένει μεγάλος αριθμός προσφύγων - μεταναστών καθώς δικαίωμα για μία θέση έχουν μόνο όσοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, οικογένειες ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο χώρος - το γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό - λειτουργεί με φύλαξη της Αστυνομίας από την Πέμπτη. Στο χώρο στο Ελληνικό βρίσκονται περίπου 350 άτομα (σ.σ. αυτά απέμειναν από 2.300 που είχαν μεταφερθεί πριν από λίγες μέρες από την Ειδομένη), ενώ άγνωστο παραμένει πού βρήκαν κατάλυμα οι υπόλοιποι. Συγκεκριμένα, δεκάδες μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων συνέρρεαν έξω από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού ζητώντας από τους υπευθύνους να τους επιτραπεί η είσοδος.

Από τους χώρους του κλειστού γηπέδου στο Ελληνικό αποκλείονταν Αλγερινοί, Μαροκινοί, Πακιστανοί και Τυνήσιοι. Ετσι, πολλοί έστρωσαν και κοιμήθηκαν μέσα στο κρύο τόσο έξω από το γήπεδο του χόκεϊ όσο και έξω από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, περιμένοντας μάταια κάποιο λεωφορείο να έρθει και να τους μεταφέρει. Περίπου 60 άτομα διανυκτέρευσαν έξω από το γήπεδο του χόκεϊ, ενώ στήθηκαν τρεις σκηνές κοντά στην περίφραξη. Ομως, χτες το πρωί, απομακρύνθηκαν από την Αστυνομία.

Στο γήπεδο του χόκεϊ οι εργασίες σχεδόν ολοκληρώθηκαν, ενώ λειτουργεί η θέρμανση. Ο πρώτος όροφος, το ισόγειο και το υπόγειο μπορεί να φιλοξενήσουν περίπου 450 άτομα, ενώ, εκτός του κυρίως χώρου, έχουν στηθεί δύο μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 150 ατόμων η καθεμία. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει εξασφαλιστεί η διαρκής παρουσία αστυνομικών στο χώρο, που θα ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο των φιλοξενουμένων, οι οποίοι ωστόσο θα έχουν ελευθερία κινήσεων. Συνολικά 178 άτομα είχαν μέχρι χτες βράδυ μεταφερθεί σε κέντρο κράτησης στην Κόρινθο για να απομακρυνθούν από τη χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ